Eurooppa Maahanmuutto Muu maailma Politiikka Uutiset

Ruotsi: Kansalaisuuden ehtoja kiristetään

Haitilainen pakolainen. Kuva: Wikimedia Commons / (CC0) / National Archives Identifier: 6506924.

Tällä hetkellä Ruotsissa kansalaisuuden saaminen on helpointa koko Euroopassa, mutta Ruotsin hallitus aikoo kiristää vaatimuksia kansalaisuuden saamiseksi. Ehdotuksen mukaan Ruotsissa täytyy asua vähintään kahdeksan vuotta ennen kansalaisuuden myöntämistä, nykyisten neljän vuoden sijaan.

Lakimuutoksia arvioi Ruotsin hallitukselle Kirsi Laakso Utvik.

Lisäksi uuden Ruotsin kansalaisen täytyy osata ruotsia, pystyä elättämään itsensä sekä olla lainkuuliainen.

”Nämä ovat kohtuullisia edellytyksiä, jotka kannustavat parempaan kotoutumiseen”, sanoo maahanmuuttoministeri Maria Malmer Stenergard (Maltillinen Kokoomus). ”Ruotsin kansalaisuus merkitsee jäsenyyttä ruotsalaisessa yhteiskunnassa, ja on sekä juridisesti että symbolisesti arvokas”.

Kansalaisuuden anojalta vaaditaan tietoja Ruotsin yhteiskunnasta sekä kulttuurista, ja nuhteetonta elämää.

”Lain arvioijan tehtävä on määritellä nuhteeton elämä, mutta on selvää, että kansalaisuutta ei evätä yksittäisen ylinopeuden vuoksi”, ministeri Stenergard painottaa.

”Emme etsi superihmisiä, vaan haluamme seurata useitten muitten maitten linjaa kansalaisuuden myöntämisessä”, hän jatkaa.

Ruotsin hallitus toivoo tiukempien vaatimusten nostavan kansalaisuuden arvostusta.

Lakimuutoksia arvioiva Kirsi Laakso Utvik antaa selvityksensä Ruotsin hallitukselle viimeistään 30.9.2024. Muutosten uskotaan olevan valmiita hyväksyttäviksi valtiopäivillä syksyllä 2025.

Lähde SVT

12 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Ilkka

Vaikka Ruotsi muuttaisi linjansa kokonaan toisinpäin, suomen nuijapäät seuraavat entistä oppia vielä kolmekymmentä vuotta. Sitten kun Hakunila, Vantaa, Espoo tms paikka on täysin mustaa joutosakkia turvoksissa, autot palaa ja pommit räjähtelee, aletaan varovaisesti puhumaan siitä voisimmeko seurata jotain muuta ideologiaa, vai pitääkä vielä vuonna 2053 suvaita erilaisuutta niin paljon että Eva Biaudetkin on tyytyväinen. Onhan tämä valtava rasismin hyökyaalto josta YLE jaksaa joka päivä jankuttaa varmaan totta, tuskin se tutkiva journalismi nyt satuja kertoisi. Muutama päivä sitten Keskustan joku pilipalisakki oli tehnyt gallupin jossa todettiin että 70 % suomalaisista on hyvin huolissaan rasismin vaikutuksista yhteiskuntaamme, ja kansainväliseen näkyvyyteen. Sitten tekstin perässä luki, otanta koski noin tuhatta ihmistä.. Onko 1000 sierainparia 70 prosenttia jos kansamme lukumäärä on noin 5.4 miljoonaa. Kannattaa vielä huomata että virhemarginaali oli luokkaa 3.1

Jussi Jakonen

Niinpä, ei tarvitse kuin lukea tällaisia kommentteja, niin on vielä paljon työtä rasismin ja syrjinnän kitkemiseksi. Mutta on hyvin lohdullista tietää, että ylivoimainen osa suomalaisista on ihan järkeviä ihmisiä eivätkä mene kaikenlaisten ääriainesten mukaan.

John Quiman

Erästä kirjoittelijaa Mark Twain aikoinaan neuvoi luettuaan hänen tekstejään, että ”olen kuullut, että kalan syönti kasvattaa järkeä. Ehdotan, että söisit näin aluksi yhden valaskalan.”

Jostain syystä tuo tuli mieleen, kun luin Jakojussin kommentin.

Ilkka

Mene Etelä – Afrikkaan puhumaan rasismista, siellä se on nyt arkipäivää, mustat sitä uhoavat, ei valkoiset. Ja sanotaan nyt vielä sekin ettei se maa tule koskaan nousemaan siitä suosta mihin on itsensä laittanut ellei VALKOISET taas ole tekemässä vaurautta. On todellakin erittäin lohdullista tietää että nykyistä hallitusta äänesti enemmistö äänioikeutetuista, se teidän tapanne hoitaa tämän maan asioita on pelkkää kommunismia mille tuli nyt loppu. Pyri hakeutumaan hyvin lähelle somaligettoa Helsingissä ja NAUTI koko rahan edestä. Minä en tule auttamaan kun apua tarvitset, mutta pystyn kyllä hoitamaan oman elämäni niin ettei yksikään musta ruskea tai arabi tule naapuriksi. Katsopas kun tämä nukkumalähiö on yhdessä sopinut ettei kukaan myy taloaan noille etnisyyksille, tai jos siitä luistetaan, ostaa naapurusto talon varmistaakseen ettei etnisyys muutu. Minä rakastan valkoisuutta, siihen minulla on oikeus, mutta en tiedä onko sinulla oikeutta nimittää itseäsi valkoiseksi koska haluat enemmän somalien keskelle. Pysy pois tieltäni ellet pysty juoksemaan kovempaa kuin 750 metriä sekunnissa. Näin lukee T – paidassani .Te kommunistit olette tehneet tästä maasta tunkion, joten oletko ihan varma että suurin osa kansasta haluaa sitä. Jos haluaisi, miksi äänestystulos oli selkeästi teidän suvaitsevaisuuttanne vastaan.

John Quiman

Etelä-Afrikassa huudetaan julkisesti suureen ääneen ja suurten tilaisuuksien puheissa, että tap*akaa valkoiset ja am-pukaa listiäksenne. Hallitus on määrännyt, että valkoisille ei saa antaa työpaikkoja, valkoisia maanviljelijöitä surmataan ihan tavallisesti jne.

Tätä ei suvakki näe, joten kaipa se on heidän mielestään oikeutta.

Ovat varmaan samaa mieltä, jos tuo ilmiö rantautuu Suomeenkin. Ruotsissahan ollaan jo menossa tuota kohti, kun alkavat tunnelmat olla yhä väkivaltaisempia. Kun jokin menee huonompaan suuntaan, eikä sitä pysäytetä, se vain pahenee. Ongelmaa eivät kykene Ruotsissa ratkaisemaan, koska eivät halua nähdä todellista syytä, vaan ainoastaan keksivät ideologisia selityksiä, jotta ei vaan tiettyjä maahanmuuttajaryhmiä loukattaisi. Ruotsissa siis toimitaan rasistisesti, koska joitakin ryhmiä suojellaan totuuden kertomiselta perustuen etnisyyteen.

John Quiman

Ihmiset vastaavat kyselyissä, että on se kauhea ongelma, kun ovat kuunnelleet vasemman laidan tyhjää toitotusta rasismista viikkokaupalla. Lopulta ihmiset uskovat, että se on suuri ongelma, vaikka eivät sitä itse missään näkisikään.

Suomen kamala rasistisuus on vihervassujen ja muiden suvakkien mielikuvitusta, koska ilman sitä kuviteltua rasismimörköä, ei heillä riittäisi aineksia metelöimiseen. He haluavat uskoa, että Suomessa on ameriikoiden malliin rasismia, mitä ei silläkään paljoa enää ole, paitsi joissain etelävaltioissa. Mutta ideologia tarvitsee vihollisia, joten jos rasismia ei löydy, pitää sen uhka kuitenkin luoda vaikka keksimällä tyhjästä. Sitten sovitaan kimpassa, että on kamalasti rasismia, kun ollaan näkevinään sitä vaikka missä.

Tuo on mahdollista, koska he eivät edes ymmärrä, mitä rasismi on ja mitä se ei ole.

Jussi Jakonen

Jos sinä ystävällisesti kertoisit, mitä rasismi on ja mitä se ei ole. Ja muista Mark Twainin ohje.

Ilkka

Opettele itse ottamaan asioista selvää, mitä sinä muilta peräät vastauksia. Ja sinähän tunnut olevan hyvin perillä rasismin syvimmästä olemuksesta kun päivästä toiseen nalkutat muille kuinka rasistisia kommentit ovat. Osaatko muuten kaikkia afrikassa käytettyjä murteita, entä arabien äbläwäblää ? Jos et, elä puhu mitään meidänkään jutuista. Siellä tummahipiäisten porukoissa nimitellään meitä valkoisia paljon enemmän, mutta sehän ei tietenkään ole rasistista puhetta kun ” sorrettu ” vähemmistö vit****ee suuna ja päänä. Sinä hävisit vaalit nyt, ja häviät uudellen neljän vuoden kuluttua, niin hävisivät mustat ja ruskeat ystäväsikin. Katsotaan miten hyvin sakki on integroitunut elämään tässä maassa kun sosiaaliturvaa heikennetään ja aletaan vaatimaan työntekoa. Kun heidän tulee aika lähteä, tee palvelus ja mene heidän mukanaan.

John Quiman

Niin, Jakojussi huutelee rasisti, mutta ei ilmiselvästi tiedä mitä se on. Hän elänee vihervassujen ja muiden suvakkien epämääräisissä rasismikäsityksissä ja näkee sitä joka paikassa, kuten niillä on tapana.

Hän on rasisti siinäkin mielessä, että rotuun perustuen hän sulkee silmänsä kielteisiltä asioilta, vaikenee niistä ja suorastaan pyrkii salaamaan niitä, kuten media ja poliitikotkin.

John Quiman

Rasismi on sitä, että teko tai sanottu perustuu jonkun etnisyyteen tai oikeammin rotuun. Siis, jos joku pitää jotakuta huonona tai hyvänä siksi, että hän on tiettyä rotua, on kyse rasismista. Se, että arvostelee jotakuta hänen tekojensa tai ajatustensa perusteella, ei ole rasismia, kuten Jakojussi haluaa asian käsittää.

Kun jossain ryhmässä ilmenee suhteettoman paljon jotain epäasiallista käyttäytymistä, on aihetta olla varovainen ko. ryhmän jäsenten suhteen ja se on luonnollista varovaisuutta, jolla suojellaan itseä ja oman ryhmän henkilöitä.

Jakojussi on rasisti, sillä hänen ajattelunsa ja toimintansa perustuu joidenkin ryhmien suhteen niiden etnisyyteen tai rotuun. Nähdä joku ryhmä positiivisesti perustuen niiden etnisyyteen tai rotuun, on rasismia.

Jotkin ei-eurooppalaista alkuperää olevat ihmisryhmät Suomessa toimivat enimmäkseen tavalla, jota on syytä arvostella. Niiden arvostelu ryhmänä ei ole rasismia, koska se ei perustu etnisyyteen vaan niiden käyttäytymiseen. Se seikka, että ryhmässä on poikkeuksia, ei tee ryhmästä hyvin käyttäytyvää kokonaisuutena.

Tuossa vähän maistiaisia tiedosta, ei ideologiasta.

Enempi selittely olisi varmaan ajanhukkaa, koska Jakojussi ei mitä ilmeisimmin kykene avaamaan silmiään, vaan on vahvasti ideologisessa huumassa, josta tuskin moni selviää koskaan.

John Quiman

Jatkettakoon tähän vielä, että itselläni on ja on ollut ystävinä, tuttuina ja asiakkainakin varmaan kaikkia rotuja olevia ihmisiä. Esim. pakistanista kotoisin oleva, joka oli muslimi, mutta hän oli hyvä tyyppi ja hänen sanansa piti, eikä hän ei ollut loisimassa. Useimmat muslimit, joita on tullut vastaan, eivät ole lähelläkään sitä sorttia, vaan on parempi, kun pysyttelee niistä kaukana. On ollut ystäviä afrikasta ja myös afroamerikkalaisia, intialaisia, filippiiniläisiä, thaimaalaisia jne., jos katsotaan muihin kuin euroopalaisperäisiin, joita on ollut useista eurooppalaisista maista.

Näin, koska en ole rasisti, kuten Jakojussi, vaan näen ihmiset yksilöinä, enkä vaadi, että kaikkia pitää pitää hyvinä, enkä pelkää arvostella jotakuta siksi, että hän on jotain muuta etnisyyttä.

Toni Lajos

Yhden ylinopeuden vuoksi kansalaisuutta ei voida tyrmätä, mutta tämä katala murjaani mikäli toiseen hurjasteluun suullistyypi, maasta pois ja kiireesti. Afrikan alueella suuresti arvostettu lammaspaimenen ammatti odottaa uusia jäeseniä, lampaita riittää kyllä.

Uusimmat uutiset