Eurooppa Politiikka Talous

Ruotsi: Svenska Kraftnät varoittaa kotitalouksia sähkön katkaisemisesta tänä talvena

Kuva: Pxhere.

Svenska Kraftnät varoittaa jälleen sähkökatkoista talven aikana. Mitään tällaista ei ole koskaan aiemmin tapahtunut Ruotsissa.

Talvi lähestyy, mutta Ruotsin poliitikot eivät ole vielä onnistuneet löytämään ratkaisua energiakysymykseen. Kun Nord Stream 1- ja 2 -kaasuputket on sabotoitu, eurooppalaista energiaa ei ole mahdollista pelastaa myöskään neuvottelemalla Venäjän kanssa.

Nyt Svenska Kraftnät huomauttaa jälleen kerran, että se saattaa joutua sulkemaan sähköverkon sähkönkuluttajien osalta tänä talvena, mihin toimenpiteeseen ei ole koskaan aiemmin jouduttu turvautumaan.

Svenska kraftnätin pääjohtaja Lotta Medelius-Bredhe kertoo Aftonbladetille:

”Kun sähköpörssi sulkeutuu edellisenä päivänä, näemme, mitä kuluttajat haluavat ja riittääkö se heidän tarpeisiinsa vai ei. Silloin kaikille sähköntoimittajille ilmoitetaan, että emme voi toimittaa sitä, mitä he ovat pyytäneet. Sähkönmyyjien on silloin vähennettävä kulutusta.”

Pääjohtajan mukaan, jos kulutusta ei voida vähentää, sähkö on kytkettävä pois lyhyemmiksi ajoiksi.

”Sen jälkeen määräämme sähköverkon omistajat katkaisemaan valvomoista tietyt alueet. Esimerkiksi Malmössä se voi kestää noin tunnin”, Medelius-Bredhe sanoo. Hän lisää, että ”useimmat meistä ovat kokeneet tämän katkoksen”.

”Medelius-Bredhe syyttää tästä ydinvoimaloiden sulkemista, ”huonoja tuulia”, Ukrainan sotaa ja Nord Streamin sabotointia. Mutta se ei ole totta”, sanoo sähköverkkoalan professori Lina Bertling Tjernberg.

”On selvää, että ennakoiva pitkän aikavälin hallinta on epäonnistunut. Siinä on ollut puutteita. Toisaalta Etelä-Ruotsin ydinvoimalat on suljettu, mutta sen jälkeen voimalaitosten vahvistaminen on ollut aivan liian hidasta”, hän sanoo.

”Olemme tienneet jo monta vuotta, että sähköistyminen on voimakasta ja että se on odotettavissa. On ollut tarvetta uudelle kapasiteetille ja yleensä uusille vaatimuksille. Ongelmia on ollut jo pitkään.”

Bertling Tjerberg ei ole ensimmäinen asiantuntija, joka arvostelee ankarasti Svenska Kraftnätia ja sen harjoittamaa energiapolitiikkaa. Elokuussa ydinfysiikan professori Jan Blomgren ja sähköalan asiantuntija Svenolof Karlsson kirjoittivat DN-lehdessä siitä, miten poliitikot ovat vuosikymmenien ajan harjoittaneet energiapolitiikkaa, joka rikkoo fysiikan lakeja ”kauniin retoriikan” hyväksi.

Lähde: Nordfront

60 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Rudi

Ruotsalaisilla on samanlainen tilanne kuin saksalaisilla. Ydinvoimaa olisi tehtävissä mutta kun voi tulla tsunami ja sitten menee laitteet solmuun ja kaikki saastuu joiksikin sadoiksi vuosiksi.
Jos laitetaan kaikki sen varaan että tuulee, niin tämmöistähän se sitten on. Samanlaista kuin maanviljelijöillä, jotta tuleeko sadetta vaiko ei, tai hallaa vaiko ei.
Ja täällä Suomessa kuulee lausumia että olisimme jotenkin paremmassa asemassa kuin muut. Se on skeidaa. Olemme entistäkin riippuvaisempia Norjan ja Ruotsin vesivoimasta nyt kun olemme päättäneet olla ostamatta sähköä Venäjältä. Todennäköisesti nyt enää emme edes sitä sieltä saisi ostaa vaikka haluaisimme.
Kaikkein eniten käy sääliksi Närpiön tomaatteja. Niitä punaisia pikku palleroita joita muukalaiset hoitaa keinoaurinkojen alla. Siellä kun on saatu kehitettyä maailman ainoat täysin mauttomat tomaatit joihin suomalaiset ovat rakastuneet. Miten pärjäämme? Laitetaanko keräys pystyyn ettei keinoauringot siellä koe keinoaurinkojenpimennystä ?

Eetu

Jo kauan sitten eräs viisas nainen kiteytti: ”Jos mennään vihreiden esitysten mukaan, on kohta kaikilla vilu ja nälkä.”

Lausunpa taas profetian: Ruotsalaiset selviytyvät energiapulastaan vanhoilla konsteilla: lisätään maahanmuuttoa, kipataan lisää rahaa kotouttamiseen, vähennetään vihapuhetta ja vainutaan rasismia joka niemestä, notkosta, saarelmasta.

John Quiman

Olet sisäistänyt hyvin vihreän logiikan.

otto suni

Saksalaisilla tulee olemaan vielä vaikeampaa ja erityisesti kaupat kärsivät energiahinnan kohoamisen aiheuttamasta kuluttajien ostovoiman todellisesta heikkenemisestä!

Kata

https://www.is.fi/politiikka/art-2000009108068.html

Ja kirkasotsainen sannukka haluaa puheet pois karenssipeikkojen hirmutuloista vain kotona pötköttäen….keskuspankkeja syyttää hän….lainaako ei enää saa?

juha II

Suomi ”lskeutuu” Ruotsin sähköntuotannon turvallisille käsivarsille!

Norjassa kosket jylläävät sähköa ”saamatta rauhaa” kuin ”Tammerkoski”!

Viina lämmittää, mutta kokkelista en tiedä. Keneltäkän kysyisi?

Peter Kreisler

Ennen sanottiin ”Kysy poliisilta”, mutta kun Aarnio ei ole enää pelissä mukana, pitänee sinun kysyä pääministeriltä.

Osman Käämi

Kun ensimmäistä kertaa kuulin sanan ”sähköpörssi”, ajattelin että siellähän varmaan myydään vain oman maan sähköntuotannon YLIJÄÄMÄÄ muille valtioille.
Eihän mikään maa tietenkään jättäytyisi pörssistä ostettavan sähkön varaan vaan pyrkisi aktiivisesti sähköntuotannon omavaraisuuteen.

Olin ilmeisesti väärässä.

John Quiman

Siitä on tullut oiva väline keinottelulle, joten sillä keinotellaan.

Puolueeton

Ei ole keinottelusta kysymys vaan EU sopimuksista. EU maan on kyettävä siirtämään tuottamasta sähköstä 70% muihin EU maihin.
Poliittisista päätöksistä johtuen ja sabotaasin vaikutuksesta Saksasta loppuu energia, joten sinne on siirrettävä sähköä myös Suomesta Viroon ja Ruotsiin, joista sähköä siirretään edelleen. Norja siirtää sähköä Tanskan ohi Saksaan ja Britanniaan kriittisiä aikoina ja kiskoo isot hinnat.
Sähköä on katkottava, muuten verkot kaatuvat pitkäksikin ajoiksi.

John Quiman

Eivät EU-sopimukset päätä hintoja. Hinnat tulevat kysynnästä ja tarjonnasta. Pörssiä voidaan käyttää keinotteluun luomalla tieten tahtoen korkeampia hintoja niillä keinoilla, millä voidaan vaikuttaa.

Minkään maan ei tulisi suostua velvoitukseen, että kotimaassa tarvittava sähkö on pakko myydä muille. Muille myydään, mikä on ylimääräistä, jos on vähänkään järki paikalla. Tuo 70 prosentin pakko mahdollistaa keinottelun ja myös sen, että esim. saksalaisten omat mokat sähköntuotannossa vaikuttavat toisten maiden sähkön hintoihin. Siis Saksa mokaa ja suomalaiset maksavat korkeaa hintaa sen vuoksi.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by John Quiman
otto suni

Erinomaisesti todettu tosiasia, sähköpörssi on anoastaan keinottelun väline. Mitään pakkoa olla pörssissä ei ole ja hyvä esimerkki on Fortum joka maksoi hallituksen kokouksiin osallistuneille puheenjohtajalle ja toimitusjohtajalle 350.000 euroa/kokous, yhteensä 8.000.000 euroa viimeisten neljän vuoden aikana. Fotumin Loviisa on tuottanut jo yli 40 v luotettavasti sähköä ja tuottamisen hinta on n. 1 centti/kWh, kaikki sen yli on liikevoittoa!

Rudi

Eilen sähkön hinta pörssissä korkeimmillaan 50 senttiä, tänään halvimmillaan 0,01 senttiä.Tuulihan se syy on tai seuraus. Kovin ollaan hataralla pohjalla.

Rudi

Nyt ollaan pari päivää oltu miltei ilmaisen sähkön aikaa, jopa negatiivisella hinnalla joitain tunteja. Sehän kertoo nyt selväksi sen että tänne ei tarvita enää yhtään uutta tuulivoimalaa. Nimittän tuulisella kelillä sähköstä on jo nyt rajua ylitarjontaa mutta se ei auta pätkääkään silloin kun ei tuule. Edelleenkään sitä sähköä ei saada talteen ja siihen asiaan tulisi nyt keskittyä

ike

Älä odota aina järkevintä ratkaisua, oleta aina pahinta. Suurempi mahdollisuus osua oikeaan.

Earl Stone

Saksalaiset ovat kokoontuneet ja polttavat sähkölaskujaan samassa padassa kaupunkien ytimissä. Sama pitäisi tehdä jokapuolella muuten tämä pelleily mitä poliitikot harjoittaa vaan pahenee. Mitä ne keksivät seuraavaksi?

Ilkka Forsten

Sähkölaskun polttamissakon.

Kata

Poltetaan sekin lappunen!

Puolueeton

Ei ole pelleilyä vaan energiapula, joka johtuu kulutuksen kasvusta ja Venäjän pakotteista.
Kuvitelkaa, että energiasta on pulaa ja Ve näjältä tullut halpa kolmas osa energiasta on loppu politiikan seurauksena. Eurooppa sammuu kuin kynttilä steariinin loppuessa. Tätä ei saanut aikaan Venäjä, joka myisi edelleen energiaa, vaan ohjatut poliittiset päätökset.

Puolueeton

Talvella olisi energiapulaa ilman Vennäjä-pakotteitakin, jäi sanomatta selvästi.

ike

Siis punavihreiden avustuksella. Onko mitään järkeä seisottaaa esim hiilivoimaa talvella. Saattaahan se olla niin mutta ei mistään muusta kuin taloudellisistä syistä. Niukkuus luo aina nousevia hintoja.

Earl Stone

Omaisuuden ryöstöstä tässä on kyse, ja jos et omista mitään päädyt ulosottoon kenties kodittomaksi.

ike

Koko sopan on saanut aikaan punavihreä energiapolitiikka vai oletteko enää nähneet kyseisen suuntauksen omaavia vaatimassa loppujakin ydinvoimaloita kiinni. Saksa meni siihen täysillä mukaan ja mikä on tilanne nyt. Suomessa ollaan vähän hitaita syttymään noihin vouhotuksiin mutta kyllä ne täälläkin ovat saaneet paljon pahaa aikaan.

juu

Koskaan ei ole Suomessa ollut asiat yhtä huonosti, ja silti media väittää että meidän pääministeri olisi suosituin pääministeri ikinä 😀
Joko suomalaiset on ihan helvetin tyhmiä, tai sitten meillä on käpimätä media

Ilkka Forsten

Demarien propagandaa pukkaa. Jos joku on vielä niin horroksessa ettei tajua Marinin kädettömyyttä hoitaa mitään, on syytä muuttaa äänestysmahdollisuutta ja sulkea punavihreät pihalle.

Eetu

Molemmat vaihtoehdot ovat oikein.

Kata

”On selvää, että ennakoiva pitkän aikavälin hallinta on epäonnistunut. Siinä on ollut puutteita. Toisaalta Etelä-Ruotsin ydinvoimalat on suljettu, mutta sen jälkeen voimalaitosten vahvistaminen on ollut aivan liian hidasta”, jooooopasejooooooo!Virheää siirtymää ja saadaan yhteiskunnat romahtamaan mutta silti maksat ittes kipeeksi sähköstä!

Ja maailma pelastuu!Vai pelastuuko…?
”Finland Interior Minister(Mikkonen) collapses during live broadcast on Nord Stream briefing..” kertoi Gateway Bundit….virheetä on siirtymä.

Pimeitä ajatuksia

Koskahan ihmiset herää? Ei euroopasta sähkö lopu. Nytkin Ruotsi myy sitä Suomelle melkoisia määriä. Kyse on vain siitä miten energiasta saataisiin paras hinta ja siksi kansalaisille pelotellaan että se muka loppuisi. Jos laitokset katkovat sähköjä niin se on vain pelotellakseen tai aistaakseen kansaa.

Jos sähkö oikeasti olisi loppumassa niin ihan ensimmiseksihän kiellettäisiin sähköautot. Eikö niin? Miksi edes harkittaisiin sähköautoja joiden akkuja pitää lämmittää talvella vaikka ne vain seisosivat paikoillan? Eihän kukaan jrkevä sellaista ostaisi joka kuluttaa sähköä koko ajan.

Esim. Tampereen sähkölaitos lämmittää kaukolämpöverkkoaan sähkövastuksilla. Yöllä tuulivoima on halpaa ja siksi sillä lämmitetään lämpöverkkoa. Ja jos sähköstä ei saada tarpeeksi hyvää hintaa, niin Naistenlahden voimalaitoksen lämpö ajetaan lauhdevetenä Naistenlahden satamaan. Siksi laitos käy täydellä teholla koska ”muuten hyötysuhde laskisisi” tai ”se on suunniteltu toimimaan tädellä teholla”. Vähänkään voimalaitoksista tietävä tietää että laitoksia voidaan ajaa 60-85% välillä. Ei niitä tarvitse ajaa täydellä taholla.

Ilkka Forsten

Plus että jokaisen olisi hyvä tiedostaa koska sähköä kuluu eniten. Sitä kuluu eniten silloin kun sähköt katkaistaan ja laitetaan uudelleen päälle. Tilanne on sama kuin auton moottorissa. Kiihdytys vie voimaa, tasainen ajo ei puoliakaan siitä.

Kata

Tulikin mieleen että vanhempani aikanaan päätyivät sähkölämmitykseen mutta äiti oli ”visu”(saita)ja laittoi aina patterin kiinni kun lähti huoneesta eikä ikinä mennyt perille että vasta sitä sähköä patteri hörsii kun se taas alkaa lämmittämään.
Mutta että sitä ei muka ymmärrä nykypäivän sähkö-a-siantuntijat niin lässynlässyn kunhan saadaan kiusata ihmisiä ja totuttaa ”uuteen aikakauteen!”nwo…

Ilkka Forsten

Äitisi oli sitä ikäryhmää joka oli kokenut pula-ajat ja halusi järkeistää kulutusta jättämällä pois turhaa. Niin oli minunkin vanhempani. Heidän pitkään elämänkaareen mahtui paljon aikoja kun mikä tahansa hyödyke oli kortilla, ja silloin opittiin elämään niin sanotusti vähemmällä kulutuksella. Nyt kyse ei enää olekaan siitä samasta asiasta. Puute ja puutteella uhkailemisesta on tehty vallan väline, eikä ymmäretä ettei yhteiskunta elä tänä päivänä niillä ehdoilla kun aikoinaan. On ihmeellistä logiikkaa kun kerrotaan miten pitää säästää sähköjä, ja kun teet niin, saat joka tapauksessa mielipuolisen sähkölaskun koska siirtohinnat on mitä on. Et maksakaan kulutuksesta vaan ihan muusta.

Kotikaupunki sanomalehdessä joku heitti yleisönosasto-kirjoituksessa hyvän vit***n päättäjille ja kauppiaille. Hän sanoi suunnilleen näin. ” Kyllä on nykyään järvikalatkin viisaita, ennen Ukrainan sotaa kilohinta oli puolet nykyisestä, mutta heti kun sota syttyi oivalsi kuhat että niiden markkina-arvo on kasvussa.”

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Ilkka Forsten
Kata

Hyvin sanottu yleisönosastossa!Niin moni asia kallistui kun sota alkoi….plan-demia sun muut sai jo aikaan hulluutta joka heikensi kuitenkin keskiluokan elämää eniten ja jota tässä hommassa ajetaankin,ei koske mikään multirikasta ja meillä jotkut ”muut” saa kaiken vaikkapa että kelasta tulee joku polkemaan sähköä että ”joku” saa lämmintä vettä suihkuun ja tukan ojennukseen…
Vanhukset säälittää eniten tämän sekasotkun keskellä!Varmaan on tänäänkin kuultu lässytystä iltapuhteella kun on ”Vanhusten päivä”.
https://vtkl.fi/tapahtumat/vanhustenviikko/vanhustenpaivan-paajuhla
”Arvokas vanhuus” olisi toki upeaa mutta lehtiuutiset saa epäilemään pikkuisen.

Totta,äiti osasi venyttää penniä ja kyllä sitä me lapset aikuisina ollaan ihmetelty miten sai käsityöläisen tuloilla hommat pelittään ja koulumaksut maksettua.Neljä kävi oppikoulua yhtäaikaa ja kirjakaupassa laskua lyhennettiin.
Mutta hommat hoidettiin,hattua nostan yhä heille.

Ilkka Forsten

Tänään viimeksi tuli sitä elämän konkretiaa todistetuksi. Kaupassa mummelin piti jättää yksi ostos pois, kun EI RAHAT RIITTÄNEETKÄÄN vaikka hän oli laskenut hyllyjen välissä mitä ostokset maksavat, ja arvaapa paljostako jäi vaille ettei kaikkia voinutkaan ostaa. YHDESTÄ EUROSTA.. Jumalau****a tätä ilveilyä, kun samaan aikaan rahaa riittää jakaa elintasoturistien elämiseen ja lisää ollaan ottamassa. Olkoon niin paljon putinin pussiin pelaamista kuin kuvittelevat, mutta tällä tavalla tätä ei koko talvea aleta katselemaan.

Kata

Niin järkyttävää!Siinä sitä ”arvokasta vanhuutta” hyi hitto tätä lipevyyttä ja sitten se totuus!

Mutta ei,jopa terveydenhuollossa nämä pikku poikaset menee edelle…niin hitonmoista ketkuilua!Hävetkää päättäjät jos osaatte mutta tuskin osaatte!

”Oma kansa ensin-ajattelu on vahingollista”-kuolematon lause tutti tappuraiselta…joka hoiti unperin perin takaperin.

John Quiman

Juu, vielä 60-luvulla ihan tavallisesti vain mies oli töissä ja nainen hoiteli kodin. Sillä miehen palkalla maksettiin muksulauman kustannukset ja asuntokin maksettin kymmenessä vuodessa. Nyt ovat molemmat töissä, eikä mikään riitä ja asuntojakin maksetaan kolmekymmentä vuotta, ellei pitempäänkin.

Mitä asuntoihin tulee, olen pohtinut, että niiden hinnat ovat poskettomia siksi, että annetaan lainoja vuosikymmeniksi. Silloin saadaan kuukausikulut pieniksi verrattuna kymmenen vuoden lainaan. Kun ihmiset ostavat asuntoja, he tuijottavat kuukausimaksuihin, eivät asunnon koko hintaan.

Sitten ostavat mieleisensä hinnalla, josta kuukausikulut juuri ja juuri voidaan maksaa. Tulee vähän kriisiaikaa talouteen ja johan menee asunto pankille, joka sen sitten myy tutunkauppana jollekulle halvalla. Velalliselle jää sitten veloista suuri osa maksettavaksi, mutta ei ole enää asuntoa.

Kata

Niin totta mitä kirjoitat!

Kuten eräs tuttuni iltakävelyllä jo 10 vuotta sitten totesi kun ihmettelin että hulppeita taloja ja pari autoa pihassa että miten ja millä rahalla…johon realisti tuttavani sanoi että näkymä on illuusio.Nuo ihmiset ei oikeasti omista mitään noista.
No niinhän se on jos ei ole huikeita perintöjä.Ja löyhässä voi olla tosiaan niistä luopuminenkin.
Kun näitä ajattelee niin on ihmisten elämä aika metkan kummallista.

otto suni

Ajelin eräällä Stadin hienostoalueella ja ihmettelin kalliita autoja talojen edessä, Trafin mukaan 17 autosta 14 oli joko Santanderin tai Norde-rahoituksen, eli siinä ne rikkaiden autot!

John Quiman

Eräässä kehitysmaassa pienillä kaupoilla oli tapana laittaa jääkaapit pois päältä yöksi. Yritin selittää joillekin, että kun nuo juomat lämpenevät yön aikana, vie niiden uudelleen viilentäminen enemmän sähköä kuin se, että antaa jääkaapin pitää niitä viileinä läpi yön. Luultavasti meni neuvo kuuroille korville.

Eetu

kehitysmaasta tuo saman suuntainen neuvo: Kanat munivat kovin harvoin. Annoin neuvon, että munankuoret ja katkarapujen kuoret murskattaisiin kanojen ruokaan mukaan. Kanat munisivat enemmän, kun kalkkiköyhän maaperän seurauksena ei kanoille oikein riittänyt ainesta munan kuorien rakenteluun.
Kuuroille korville meni, eikä munaa sitten riittänyt, vaikka toisaalta kyllä väestön kasvu kyllä oli nousussa. Joku sittemmin älysi kysyä temppelistä neuvoa. Munkit kyselivät jostain ylempää neuvoa, ja sitten olikin ihan OK tehdä esittämäni mukaan.

Ja katso! Kanat munivat runsaasti aikaisempaa enemmän. Kyllä ne munkit sitten ovatkin viisaita.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Eetu
Rudi

Tuli lisäperuste ostaa Liidelissä käydessä niitä niiden todella hyviä hillomunkkeja. Kun niitä syö niin tulee viisaaksi. Ja kun lähtötaso on matalalla niin vaikutukset näkyvät nopeasti, näin totesi meidän kodin hengetär. Suunnittelee ilmeisesti muuttoa. 😉

Ilkka Forsten

O on kaikilla sama. Älä nyt yritä muuttaa narratiivia äärioikeiston vihapuheeksi. Tästä tulikin mieleeni yksi videoklippi muistaakseni Pakistanista, jossa sikäläinen ylläpitää autokorjaamoa. Yritys ei omista edes rakennusta vaan korjaukset tehdään kadun varressa. Yhteen pakettiautoon joka on parhaat päivänsä nähnyt jo 1970 luvulla, laitettiin alle uudet vanteet renkaineen. Sana uusi on sikäli virheellinen, ettei vanteet eikä renkaat olleet uusia. Renkaat mallia ” silestone ” ja vanteet ties mistä muusta automerkistä. Niiden pulttijako saatiin sopimaan kun viilattiin osa pultinreijistä soikeiksi… Älkäämme siis ihmetelkö niitä uutisia joissa kerrotaan kuinka pakettiauto kaatui mutkaisella tiellä, ja kaikki 30 matkustajaa kuolivat onnettomuudessa. Jo se että kolmelle rekisteröidyn auton onnettomuus tuottaa 30 uhria, antaa viitteitä ÄO:n kokonaisluvusta.

Pimeitä ajatuksia

Ilkka varmaan muistaa kun viimeiset 30 vuotta joka paikassa höpötettiin että ”vedestä tullaan käymään seuraavat sodat”. No eipä käyty ei. Eikä vesi loppunutkaan vaikka piti ilmaston lämpenemisen seurauksena. Jo silloin minä sanoin että ”kun meill kerran on vettä niin miksi me emme käyttäisi sitä?”. Käyttäväthn arabitkin öljyä ja sitäkin riittää. Sillä sitä muodostuu koko ajan lisää. Eikä se tarvitse tuhansia vuosia muodostuakseen.

No,pointti on se että kansalaisilla on aina oltava joku ”ongelma” jotta ne pääsee höpöttämään turuille ja toreille. Ja jossa ongelmassa jokaisella voi olla oma mielipide, eli pääsee pätemään.

Monelle voi tulla yllätyksenä että jos on liian seesteistä niin aivot luovat ”ongelmia”. Mutta todellisuudessa meillä ei ole ongelmia. Vai onko sinulla lukija juuri nyt joku ongelma? Ei, elämässä ei ole ongelmia. On vain asioita jotka vaativat toimenpiteitä. Ja kun tämän sisistää, niin koko loppuelämässä ei ole yhtään ainoaa ongelma. Eikö ole mahtavaa!!

Miksi aina muka olisi jotain joka yhkaisi meitä? Jos on tarve niin tehdään asioille jotain.

John Quiman

Kaliforniassa on tehty laki, että pian polttomoottoriautoja ei enää myydä, ainoastaan sähköautoja. Ihmisiä on yllytetty ostamaan sähköautoja. Ja nyt siellä kerrotaan ihmisille, että älkää ladatko sähköautoja, koska sähkö ei riitä. Vihreää ajattelua.

Ilkka Forsten

Onko USA:n talouskin riippuvainen Nordstream putkesta, vai miten heillä on tulossa sähköpula ?

John Quiman

Biden on kieltänyt öljyn pumppaamisen ja poraamisen valtion mailla. Sulki myös putken, jonka piti tuoda öljyä Kanadasta USA:aan. En muista oliko se putki jo toiminnassa, vai pitikö sen alkaa toimia näinä aikoina.

Biden vapautti USA:n öljyreservejä, siis kriisiajoille tarkoitettuja varastoja, jotta kuulemma helpottaisi öljytilanne USA:ssa ja hinnat eivät kipuaisi niin pahan korkealle. Kun ne oli vapautettu, myi Biden ne Kiinaan.

Mitä sähkön tuotantoon tulee, on juuri nyt ollut sähkön kulutuksen huippukausi, kun on ollut kuumat ilmat ja ilmastointi ottaa aika paljon sähköä. On kuulemma vanha infra sähkölle tehoton ja pitäisi uusia, jotta homma toimisi. Vanha infra syö tehoista liian paljon. Tuonhan ovat tienneet koko ajan, mutta ei ole ollut haluja korjata asiaa. Mitä ilmeisimmin merkittävä osa sähkön tuotannosta käyttää öljytuotteita, koska sen puute tuntuu vaikuttavat asiaan.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by John Quiman
Kata

Keystone Pipeline oli viittä vaille valmis,rahaa palanut miljoonittain ja heti ekana työpäivänä nuuhku-Joe allekirjoitti sulkemisen eli sillä sekunnilla 11000 työtöntä,nyt se tietty koskee jo miljoonaa…
Ja tuo kriisivaraston öljyn myyminen Kiinaan oli kyllä niin sekoa mutta ei…ihanaa on demsujen mielestä ja taputusta kuuluu kun joku hakee Joen pois podiumilta kun siellä se seisoo kädet ojennettuna eteen…dementikko tekee niin.

Klovnien maailma.Mutta nuo klovnit ei naurata.

otto suni

Seniili Biden haluaa ajaa USA:n kivikaudelle ja tukea Kiinaa mistä hän ja kuuluisa poikansa Hunter on saanut mittavat korruptiorahat.

Rudi

Tampereen Lielahden voimalaitos kykenisi tuottamaan sähköt koko Tampereelle. Nyt se seisoo kylmillään. Se on kaasuvoimala mutta toimii myös öljyllä. Että ne puheet Tampereen kaupunginosien kahden tunnin vuorokatkaisuista on pelkkää punavihreää ideologiaa. Sähköstä ei ole pulaa vaan halusta sitä tuottaa.

Ilkka Forsten

Tanskan ” vihreä siirtymä ” alkaa käyttämään kivihiiltä ja öljyä. Jotenkin nautin tästä tilanteesta, en siksi että meillä maksatetaan koko auroopan sähkölaskut,vaan siksi että Ohisalon naama taitaa olla 24/7 norsunvit**la kun kukaan ei enää puhu ilmastohätätilasta.

Metaanipääästöt ovat nyt korkealla, mutta yksikään ympäristötietoinen kersa ei makaa Mannerheimintien tukkeena, eikä vaadi venäläisten boikotoimista. Tässä se nyt nähdään mistä sitä vouhotusta ohjaillaan, tuleeko ruplarahoitus äärioikeistolle vai äärivassareille ? Jälkimäinen on oikea vastaus.

Kata

Niinpä!

Ilkka Forsten

Te tiesitte ihan hyvin että ydinenergian alas-ajo tulee olemaan kohtalon kysymys, mutta aivan kuten väestönvaihdonkin suhteen väitätte yhä olevanne syyttömiä kaikkeen. Samaa lässytystä kuullaan Suomessa, ja tuloskin on ihan sama. Älkää ihmetelkö jos punavihreän kannatus hiipuu ja huomatte olevanne pitkässä opposiossa.

Tehdäänkehitysmaayhdessä

Jos sähkölaitos katkaisee sähköni , käännän pääkytkimen nollille ja laitan omat päälle .Jollei 30kpl 310/370w watin aurinkopaneelia akkuineen tuota sähköä, laitan 7.5kw 3vaiheaggrekaatin päälle. Pitäkää tunkkinne.

Jabadabaduu

Toivottavasti polttoainetta saatavilla

Tehdäänkehitysmaayhdessä

Riittää 300h

Tehdäänkehitysmaayhdessä

Jos/kun polttoaine loppuu n. vuoden päästä, on toivottavasti tullut rakennettua valmiiksi höyryllä toimiva aggregaatti. Puita riittää .

Ilkka Forsten

Varastetaan kaikki mitä löytyy, johan sitä harrastetaan eri paikkakunnilla.

Puhtaaksi lämmöksi

Tulipesissä muuttu energiaksi kaikki mikä vähänkin palaa. Kartongista aina superlooneihin. Vähän voi savuta ja tuoksahtaa mutta mitä sitten. Sisällä ainakin on lämmintä.

Olen odottanut että koska ihmise rupeaa keräämään pahvia roskalaatikoista ja kauppojen takapihoilta. Niistä ku joutuu maksamaan jätenmaksun. Kun käärii pahvia/kartonkia rullalle ja sisälle laittaa muovia, niin kolmella pesällisellä jatkuvalämmiteisessä kiukaassa pääsee jo saunomaan. Ja jos ”brikettejä” polttelee puolitoista tuntia esim. takassa, niin jo on viitisen tonnia painava takka lämmin päripäivää, näillä lämpötiloilla.

Ja onko kukaan laskenut paljonko grillikioskeilta saa ilmaista palmuöljyä öljypolttimille? Se on juoksevaa vielä 10 asteen pakkasessa joten siitä ei ole kyse. Vähän isompi suutin polttimeen ja antaa mennä. Tampereelta kerää helposti sen 60 mottia, tai on kerännyt tähän asti. Eikä yhtää harmita vaikka säiliössä pinta laskisi puolimetriä päivässä. Pysyy halli ja työkoneet lämpöisinä ja kuivina. Eikä sormia palella kun tekee remppaa.

Kaikki roskat ovat ilmaisia ja ne ovat ekoteko. Että ei muuta kuin kierrättämään.

Tehdäänkehitysmaayhdessä

Moottorijäteöljy ja polttoöljy yhteen soppii. Fifty fifty . Ensin hallilämmitin polttoöljyllä päälle sitten seokset kehiin , sammutusta ennen taas polttoöljylle. Hinta puolittuu ja maailma pelastuu jäteöljyltä. Kyllä sauhua maailmaan mahtuu.

Ilkka Forsten

Köh köh köh, mä en saa happea…

Tehdäänkehitysmaayhdessä

Onko näilläkin sama ongelma😅https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/ma-en-saa-happee-en-saa-happee-vartijoiden-erityisen-ronskit-otteet-helsingin-rautatieasemalla-tallentuivat-videolle/8104352&ved=2ahUKEwjBmpCzxMP6AhVR_SoKHU-wAIIQFnoECB0QAQ&usg=AOvVaw0LrP54Yej3DRobV-5quPHk