Eurooppa Kotimaa Maahanmuutto Rikos

Ruotsin jengirikollisuus leviää Suomeen

Kuvituskuva (ei liity kyseiseen tapaukseen). Kuva: Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0).

Helsingin poliisi ja Suomen keskusrikospoliisi varoittavat nyt, että Ruotsissa toimivat maahanmuuttajien rikollisjengit yrittävät parhaillaan laajentaa huumekauppaa Suomeen. Tämä on seurausta siitä, että Ruotsissa toimiva rikollisjengi, jonka epäillään salakuljettaneen satoja kiloja huumeita Suomeen, on paljastunut.

Huhtikuussa tehdyssä suuressa ratsiassa Suomen poliisi takavarikoi yli 100 kiloa huumeita, lähes neljännesmiljoona huumausainemerkinnällä varustettua tablettia, ampuma-aseita ja useiden miljoonien Ruotsin kruunujen arvosta käteistä. Esitutkinnassa kävi nopeasti ilmi, että huumeilla ja rikollisilla oli kytköksiä Ruotsiin, ja toisessa vaiheessa myös Ruotsissa takavarikoitiin suuria määriä huumeita ja ampuma-aseita.

30 pidätettyä, joilla on sekalaista taustaa

Yhteensä pidätettiin 30 henkilöä, joista 17 on edelleen vangittuna. Iältään he olivat melko homogeeninen ryhmä 1990-luvun lopulla ja 2000-luvun alussa syntyneitä henkilöitä.

Syntyperältään ryhmä oli kuitenkin moninaisempi, sillä se koostui Somalian, Serbian, Irakin, Ukrainan, Kosovon, Turkin, Britannian, Norjan, Ruotsin ja Suomen kansalaisista. Ei ole ilmoitettu, kuinka monella Pohjoismaiden kansalaisuuden saaneista on maahanmuuttajatausta.

Suomen poliisin silmien avautumista

Tämä oli silmiä avaava asia Suomen poliisille ja alku laajemmalle ponnistukselle, jolla pyritään estämään Ruotsin järjestäytyneen jengirikollisuuden juurtuminen Suomeen. Poliisi tuli muun muassa tietoiseksi Ruotsista tulleiden rikollisten vierailemisesta Suomessa ja lyhytaikaisesta majoituksesta, jota he vuokraavat täällä yrittäessään vakiinnuttaa toimintaansa.

Havaittiin, että nämä henkilöt liikkuvat lähes yksinomaan ulkona yöaikaan pimeän tultua ja matkustavat takseilla solmiakseen kontakteja ja aloittaakseen huumeoperaatioita. Lisäksi selvisi, että asunnot toimivat päämajoina, joissa vieraili poikkeuksellisen paljon hämäräperäisiä henkilöitä, ja huumausaineiden jakelusta ja kaupasta tehtiin havaintoja.

Kehittyneet logistiikkajärjestelyt

Huumeet salakuljetettiin Ruotsista Suomeen kuorma-autoilla, joihin huumeet oli piilotettu. Rajan ylityksen jälkeen ajoneuvot kulkivat huomaamattomiin paikkoihin. Näissä paikoissa huumeet lastattiin uudelleen, muun muassa takseihin, joiden kuljettajat jengit värväsivät rikoskumppaneikseen.

Suomen poliisi kuvailee järjestelmää erittäin kehittyneeksi ja järjestäytyneeksi. Siihen kuuluu laaja logistiikka, jossa eri henkilöillä on useita eri rooleja huumekaupassa, kuten tilaaminen, vastaanottaminen, jakelu, rahanpesu ja niin edelleen.

Mukana ei ole ainuttakaan kantasuomalaista

Suomen poliisi havaitsi myös, että toimintaa ohjataan ulkomailta käsin ja että siihen osallistuvat henkilöt ovat pääasiassa toisen polven maahanmuuttajia. Yhdelläkään epäillyllä ei ole etnisesti suomalaista taustaa.

Rikostarkastaja Kimmo Sainio kertoo medialle olevan uusi ilmiö, että järjestäytynyt maahanmuuttajataustainen rikollisuus Ruotsissa vakiinnuttaa näin aggressiivisesti asemansa suomalaisessa huumekaupassa. Takavarikoidun neljännesmiljoonaa kruunua vastaavan käteisvaran lisäksi tutkinnassa on pystytty osoittamaan rikoksiin liittyviä liiketoimia, joiden arvo on useita kymmeniä miljoonia kruunuja.

Suomen poliisi ”huolissaan”

Suomen ja Ruotsin viranomaisten välillä käydään nyt keskusteluja Ruotsissa asuvien jengirikollisten luovuttamisesta Suomeen. Suomen ja Ruotsin poliisi tekevät yhteistyötä myös Ruotsissa toimivien huumejengien hajottamiseksi, mikä viimeaikaisen kehityksen myötä hyödyttää molempia maita.

”Huumausainerikollisuuteen kuuluu olennaisena osana väkivalta ja ampuma-aseet, joiden käyttökynnys on Ruotsissa tällä hetkellä hyvin matala. Onnistunut esitutkinta on tärkeässä roolissa, kun pyritään estämään kansainvälisen järjestäytyneen rikollisuuden leviäminen Suomessa”, Sainio kertoi Poliisin tiedotteessa.

Lähde: Samnytt

4 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Ilkka Manttari

Kommentoisin nyt aivan vakavasti. Tuo oma fysiikka kun nyt vähän rapistuu, olen tuolla yli seitsemänkympin puolella, mutta suhtautuisin toiveikkaasti tavallisiin Suomalaisiin. Merkkejä on jo ollut. Jos jostakin syystä asiat karkaisisivat käsistä yhtä pahasti kuin Ruotsissa en katsoisi kovin pahasti että jonkinlainen kansalaisista koostuva partio esim. turvaisi ihmisten kotialueita. Johonkinhan ”tolkunkin yhteiskunta” vetää rajan, ja sen vetävät paljolti ennakkoluulottomat nuoret, jos tilanne menee pahaksi. Ei nämä puheet ”poliisi seuraa tilannetta” perustu mihinkään. Tiedämme että Poliisi seuraa tilannetta, niin seurasi Ruotsissakin.

Toni Lajos

Suomen poliisi on toki huolissaan, mutta seuraa tilannetta, eiköhän se riitä. Olemme ottaneet pehmeät keinot käyttöön tilanteen taltuttamiseksi, sanoo Taponen…

Peter Kreisler

Olisiko poliisin kannattanut suunnata voimavaransa jengirikollisuuden torjuntaan jo aikaisemmin, vai oliko vihapuheen torjunta ja vihervassarien palveleminen tärkeämpää.

Poliisi vetoaa joka asiassa resurssien vähäisyyteen, mutta ainakin vielä toissa vuonna Turussa oli mahdollista vuokrata poliisipartio omaan käyttöön, tämä kertoo jostain aivan muusta kuin resurssien vähyydestä.

John Quiman

Vihapuhe on priorisoitu – se menee m-muuttajien suorittamien ryöstöjen ja muiden rikosten edelle.

Uusimmat uutiset

Kansalaisen verkkokauppa