Eurooppa Maahanmuutto Rikos

Ruotsin Tidö-puolueet: ”vaikeutetaan” rikollisten maahanmuuttajien kansalaisuuden saamista

Kuva: Wikimedia Commons / Pixabay / (CC BY-SA 4.0).

Kansalaisuuslakia ehdotetaan muutettavaksi siten, että nuoret, jotka ovat syyllistyneet vakaviin rikoksiin tai joita epäillään vakavista rikoksista, eivät voi enää saada kansalaisuutta niin sanotun ilmoitusmenettelyn kautta.

Nykyinen ilmoitusmenettely tarkoittaa sitä, että nuorilta maahanmuuttajilta ei edes tarkisteta, epäilläänkö heitä vakavista rikoksista, ennen kuin heille myönnetään Ruotsin passi.

Yksi merkittävä tapaus oli Delta-kuntosalin murhaaja, joka sai Ruotsin kansalaisuuden, kun hänet pidätettiin murhasta ja hän pakeni Ruotsin oikeutta maassa, josta hän oli paennut.

”Kun on kyse rikoksiin syyllistyneiden ihmisten tiukemmista vaatimuksista, emme tiedä nykyään, kuinka moni ihminen saa kansalaisuuden lähes automaattisesti, koska näitä tärkeitä tarkastuksia ei tehdä”, sanoo maahanmuuttoministeri Maria Malmer Stenergard (M) SVT:n mukaan.

Suunniteltua lakimuutosta esiteltiin keskiviikkona järjestetyssä lehdistötilaisuudessa, jossa olivat mukana maahanmuuttoministeri Maria Malmer Stenergard, Ludvig Aspling (sd), Ingemar Kihlström (kd) ja Mauricio Rojas (vas).

Toinen esitetty ehdotus on helpottaa muiden maahanmuuttajien mahdollisuutta säilyttää Ruotsin kansalaisuutensa. Kyse on tapauksista, joissa vanhemmat yrittävät saada takaisin Ruotsin kansalaisuuden.

”Valitettavasti nykyään käy niin, että esimerkiksi vanhemmat huolehtivat siitä, että kansalaisuus saadaan takaisin. Siten heillä on paremmat mahdollisuudet viedä lapset esimerkiksi pakkoavioliittoon, sukuelinten silpomiseen tai opintomatkoille, Maria Malmer Stenergard sanoo SVT:lle.

Muutosten ehdotetaan tulevan voimaan 1. lokakuuta tänä vuonna.