Eurooppa Politiikka Talous

Saksan työnantajaliitto varoittaa, että AfD:n nousu on ”haitallista Saksan taloudelle ja maineelle maailmalla”

Maanviljelijöiden ja rahtikuljettajien protesti alkoi 8.1.2024. Kuvakaappaus: Telegram video.

”AfD on vahingollinen Saksan taloudelle ja maineelle maailmassa”, Saksan teollisuusliiton (BDI) puheenjohtajan Siegfried Russwurmin joulukuun lopulla antama varoitus on saanut Saksassa uutta vastakaikua, kun äärioikeisto on noussut gallupeissa. Vaihtoehto Saksalle (AfD) on nyt 37 prosentin äänisaaliilla kaikkien muiden puolueiden edellä Saksin osavaltiossa, jossa järjestetään ensi syksynä aluevaalit. Puolue on voittanut yli 23 prosenttia äänestäjistä valtakunnallisesti, mikä merkitsee 10 prosentin nousua edellisistä parlamenttivaaleista.

Siegfried Russwurm on iskenyt täysillä ytimeen kehottaessaan hiljattain yrityksiä ”vastustamaan selvästi AfD:n lausuntoja ja tekemään selväksi, että heidän äänestämisensä ei ole harmiton protesti”. Useat Frankfurtin pörssin johtohahmot seurasivat esimerkkiä.

Siemens, joka on tottunut entisen pomonsa Joe Kaeserin kannanottoihin, ilmoitti, että konserni torjuu ”ääriliikkeet ja syrjinnän jyrkästi”. ”Oikeistopopulismi ei ole vihamielistä vain demokratialle vaan myös innovaatiolle ja edistykselle”, yhtiö kommentoi. ”AfD:n tavoitteet ovat pohjimmiltaan vastoin perusarvojamme ja etujamme, eikä vähiten siksi, että he vaativat eroa Euroopan unionista, Volkswagen lisäsi Capital-lehden tekemässä tutkimuksessa.”

Äärioikeistolaisten soluttautuminen maatalousmielenosoituksiin huolestuttaa myös Farmasialiiton puheenjohtajaa Joachim Rukwiedia. ”Me olemme demokraatteja, ja jos poliittinen muutos tapahtuu, se saavutetaan äänestämällä äänestyskopissa”, hän vetosi 8. tammikuuta järjestettävien mielenosoitusten aattona.

Äärioikeiston kasvava läsnäolo yrityksissä huolestuttaa myös työnantajia. ”Vuosina 2015-2020 käytiin lukuisia keskusteluja AfD:tä lähellä olevan Zentrum Automobile -ammattiliiton perustamisesta erityisesti Zwickaussa Volkswagenilla, mutta myös BMW:llä ja Porschella Leipzigissa”, muistelee sosiologi Andre Schmidt Leipzigin yliopistosta. Zentrum Automobile -liitolla oli vielä vuonna 2022 17 mandaattia alan yrityksissä.

Yritysten kanta ei kuitenkaan ole yksimielinen. AfD:n kampanjoita rahoittavat erityisesti monet perheomisteiset pk-yritykset, mutta myös jotkut suuryritykset.

Lähde: Les Echos

6 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Ilkka

Suomessa nähtiin viime vaalien tuloksen perusteella ettei vihersosialismilla ole kannatusta, ja miksi ei ole ? Siksi että he eivät ole vuosiin välittäneet suomalaisten elämästä tuon taivaallista, kaikki muut menee edelle. Ei voi olla yllätys että siinä ilmapiirissä kytee siemen muullekin kuin kiitokselle. Saksassa tilanne on valovuoden huonompi kuin meillä, on siis luonnollista että halutaan vaihtaa kurssia ja se myöskin tapahtuu.

John Quiman

Vihervassujen mielestä vihapuheet ja väärä tieto ovat ainoita syitä heidän kannatuksensa vähenemiseen.

Marko Kristian

Aina kun oikeisto pärjää niin huudetaan kilpaa ”demokratia on vaarassa”

John Quiman

Vihervassuille heidän diktaturiansa on ainoaa oikeaa demokratiaa.

John Quiman

Kun vanhat puolueet ovat sössineet koko maan sekopäiseen tilaan, on selvää, että äänestäjät kaipaavat jotakuta, joka korjaa ongelmat, jotka ovat tehneet Saksasta saksalaisille vieraan ja kurjan.

Turha siinä on valitella, että AfD:n äänestäminen on haitallista, kun valittajat ovat itse olleet uskomattoman haitallisia koko Saksalle.

Ismo Meinander

Mainehaitta, ekonomia ja edistys mainittu. Tämä on vähän kuin perisuomalaista, pienporvarillista ”mitähän naapuritkin minusta / meistä ajattelevat” -ajattelua. Ihme ettei mainittu ”meitä kaikkia sitovia kansainvälisiä sopimuksia”.
AdF:n ajattelussa on joitakin hyvin vastenmielisiä ja epähumaaneja piirteitä, kuten äärimmäisen negatiivinen suhtautuminen yksinhuoltajiin, mutta nykyisessä järjestelmässä he ovat varteenotettava vaihtoehto; vaarana heilläkin on tietysti muuttua systeemin opportunistisiksi käskyläisiksi ja vale-oppositioksi perussuomalaisten tapaan heti kunhan vallankahvaan päästään.
Totuus on kuitenkin se, että (ääri-)oikeisto nousee, ja suvaitsemattomuus sekä ”rasismi” kumpuaa siitä, että kukaan muu ei nosta esiin aitoja ongelmia ja puhu asioista niiden oikealla nimellä. Oma toiveeni olisi, että nykyisen Euroopan tragi-koominen kriisi kyettäisiin vielä selvittämään ilman sotaa ja väkivaltaa, ja tapahtuisi Euroopan perinteiden ja kulttuuri-identiteetin uudelleenherääminen henkevällä tavalla, mutta en aseta toiveitani sen varaan, sillä sen asteisessa lopunaikojen maailmassa elämme, että terveen järjen käyttökin politiikassa alkaa vaikuttaa jo jonkinlaiselta utopistiselta haihattelulta.
Mitä meille käykään, jos kansa äänestääkin ”väärin”? Sehän tarkoittaa ”demokratian tuhoa” (lue: nykyisen totalitaristisen dystopian lakkaamista).