Kotimaa Politiikka

Soteuudistuksen suuri puoluetukivedätys on valmisteltu hiljaisuudessa

Kuva: pixabay

Sote-uudistuksessa siirretään veroeuroja puolueille jopa tuhansia euroja aluevaaliedustajaa kohden. Valtakunnallisesti summat ovat suurimmilla puolueilla miljoonia euroja. Nämä rahat otettaisiin maakuntaorganisaatioille osoitettavasta rahasta ja niillä valtuustoryhmät hankkisivat esimerkiksi toimitiloja, laitteita ja asiantuntijapalveluita. Keskustan, kokoomuksen ja SDP:n puoluesihteerit pitävät tukea perusteltuna.

Kuntaliitto julkaisi elokuun lopulla laskelman siitä, miten puolueiden voimasuhteet voisivat jakautua tammikuussa 2021 järjestettävissä aluevaaleissa, jos aluevaaleissa äänestettäisiin samoin kuin kesäkuun kuntavaaleissa. Paikkajako – yhteensä 1 369 aluevaltuutettua – menisi Kuntaliiton mukaan niin, että kokoomus saisi 278, keskusta 266, SDP 257, PS 215, vihreät 110, vasemmistoliitto 91, RKP 69, KD 47, vaaliyhdistykset 24, Liike Nyt 11 ja ryhmä muut 1 paikkaa.

Esimerkiksi kokoomuksen 278 valtuustopaikkaa tarkoittaisi 5 000 euron tuella yhteensä 1 390 000 euroa vuodessa. Koko tukipotti olisi 5 000 euron mukaan laskettuna runsaat 6,8 miljoonaa euroa vuodessa.

KD vastustaa piilopuoluetukivedätystä

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah ihmetteli jo syyskuussa pitämässään puheessa sitä, että ”piilopuoluetuen” jakamista on valmisteltu eri puolilla Suomea kaikessa hiljaisuudessa jo ennen kuin alueiden hallintomallista on päätetty. Hänen mukaansa erityisesti keskusta on kampanjoinut aluevaltuustojen mittavan valtuustoryhmärahoituksen puolesta.

– Eivätkö sote-uudistuksen keskiössä pitäisi olla palveluiden parantaminen ja hoitoon pääsy, eivätkä sulle-mulle vallan ja rahanjako? Eikö koko sote-valmistelu ole jo tarpeeksi ahtaalla taloudellisesti ilman että hallintoa aletaan paisuttamaan entisestään? Essayah ihmetteli.

Perussuomalaisten Riikka Purran tiedotteen mukaan raha tulee valumaan vaali- ja kampanjatoimintaan

– Piilopuoluetukeen kriittisesti ovat suhtautuneet ainoastaan perussuomalaiset ja muutamat pienet ryhmät. Perussuomalaiset ovat vastustaneet näitä uusia tukimuotoja ja neuvotelleet niitä alemmiksi, Purra sanoo.

Uusien tukien lisäksi tulevat normaalit kokouspalkkiot. Näistäkin puoluemaksun kautta saatava puolueiden osuus tulee kasvamaan, koska alueille on tulossa useita lautakuntia.

Tuen aiotut käyttökohteet ihmetyttävät

Puolueiden aluevaltuustoryhmille annettavaa rahaa on määrä käyttää esimerkiksi asiantuntijoiden palkkaamiseen, seminaareihin, toimitiloihin ja demokratian edistämiseen. Purra huomauttaa, että kunnan- ja kaupunginvaltuustoissa vastaava raha on käytössä ainoastaan joissakin isommissa kaupungeissa ja summat ovat selvästi pienempiä.

– Mitä ihmeen asiantuntijoita puolueiden pitää alueille palkata? Toimitiloja kokoustamiseen ja neuvotteluihin löytyy kunnan- ja kaupungintaloista, kuten kuntapolitiikassakin. Puolueet eivät tarvitse myöskään uutta rahaa seminaareihin tai kansalaisten tapaamiseen, sillä puoluetuki on aivan riittävä ja siihen tarkoitettu. Muistuttaisin, että vallassa oleva hallitus kautensa alussa vasta nostikin puoluetuen määrää, Purra sanoo.

Purra muistuttaa, että hyvinvointialueille siirtyvät ainoastaan sosiaali- ja terveydenhoito sekä pelastustoimi. Kunhan alkuun päästään, kokoukset ja luottamushenkilöiden työ vähenevät.

– Mihin tällaista massiivista hillorahalla voideltavaa puoluekoneistoa hyvinvointialueilla tarvitaan? Purra kysyy.

– Kyseessä on suuren luokan vedätys ja juuri yksi oleellinen syy sille, miksi tätä maakuntahimmeliä ajettiin kuin käärmettä pyssyyn. On vastuutonta niin veronmaksajan kuin demokratian kannaltakin, että asiasta ei nouse suurempaa meteliä.

– On surkuhupaisaa, että rahaa kutsutaan demokratiarahaksi. Ensin vaalit, jotka eivät kiinnosta juuri ketään, ja sitten seurauksena vakava demokratiavaje uusiin valtuustoihin. Ja sekös näille puolueille sopii. Vanhojen puolueiden omat aluekekkerit, veronmaksajan rahalla, Purra tylyttää.

Joillain alueilla maakuntalehdistö ei ole lainkaan kertonut puolueiden itselleen neuvottelemista rahoista. Purra arvelee hiljaisuuden syyksi lehdistön toiveet, että raha mene sinne puolueiden mainosten kautta.

– Rahaa ei tietenkään virallisesti ole tarkoitettu kampanjointiin tai mainostamiseen, mutta en usko tämän kaikkia estävän. Se tulee hyvinkin valumaan puolueiden piirien ja alueiden normaaliin kampanja- ja vaalitoimintaan.

Sote tarvitsee lisää rahaa, eivät puolueet

Purra pitää aluevaltuustoryhmille maksettavaa rahaa ongelmallisena myös siksi, että soten ja pelastustoimen resurssit ovat niin niukat. Verorahaa ei pidä kanavoida puolueille eikä turhaan hallintoon vaan suoraan kentälle. Suomi käyttää sotepalveluihin selvästi vähemmän rahaa kuin muut pohjoismaat.

– Julkinen hyvinvointijärjestelmä rapautuu monilta osin. Meillä on polttava tarve soteresursseille, pula tekijöistä ja monella sektorilla hyvin huolestuttava tilanne. Rahat pitää käyttää nimenomaan tähän toimintaan, eikä puolueiden ja valtuustoryhmien voitelurahoihin.

– Aika monta hoitajaa näillä hyvävelikerhojen rahoilla saataisiin palkattua, Purra toteaa.

24 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Manu

Puolueita vartenhan tämä hallintohimmeli perustetaan, sitä halusi etenkin KEPU ja sai sen. Uskoisin että potilaan osa heikkenee, häntä pysytään nyt pompottamaan ja rahastamaan oikein olan takaa kun sitä varten perustetaan oikein uusi organisaatio käskynhaltioineen.

rauha meidän ajaksemme

”Poliisi epäilee: 14-vuotias puukotti ikätoveriaan Turussa – uhrille vakavat vammat”
Olenkohan ennakkoluuloinen, koska tuon ikäisestä teräaseen taitajasta tuli ensimmäisenä mieleen joku kemutaustainen Migrikirurgian ihmelapsi.

Kata

”Ulkopuolisille ei ollut vaaraa” eli 14v oli siis sisäpuolinen….voi tätä hulluutta.

ike

Ajattelen noita asioita vähän suuremmassa kuvassa. Vihervasemmisto on kuin lapset, jos kaikki ei mene oman mielen mukaan aletaan kiukuttelemaan. On kuitenkin arvoitus miksi noin paljon ihmisiä kannattaa tuota aatetta. Se ei ole ihmisystävällinen, ei ystävällinen sille väestölle jotka verot maksavat, ei edes kehitysmaille jotka eivät kehity koska joku muu maksaa jopa suurimman osan maan budjetista. Onko typerämpiä ihmisiä. Onhan se selvä että aika paljon on noita kytköksiä. Ei nuo suurimmat kehitysavun antajat ole ainoita. On kuitenkin selvää että esim. Punainen Risti on aika kummalinen järjestö.

Kimmo Leino

Tämä on tätä Suomen järjestelmäkorruptiota; josta tein SYYTEILMOITUKSEN Valtakunnansyyttäjänvirastoon 9 12. 2005 … Lainsäädännöllinen syrjintä Suomessa pitää lopettaa.
Tämän järjestelmäkorruption avulla Suomen eduskunta on saatu varastamaan: Iltalehti 7.4. 2012 ”Eduksunnassa muhii miljardikaappaus”. ”Yli lain salliman perityt tasoitusvastuurhata aiotaan kaapata.” ( ”laki 444/2012” ).
Valtaapitävät pelkäävät vanhojen RIKOSTEN tutkintaa niin, että valta on säilytettävä; jotta häkki ei heilahda !
Mediasensuuri ja vaalimainonta ovat tässä käytettäviä keinoja kansan kusettamiseksi .Ja rahat varastetaan kansalta tähän rikolliseen toimintaan.
Jopa valtiopetos tehtiin tämän rikollisuuden jatkamiseksi: Suomen ”perustuslain” 118 § … Kansalaisten kokemat ihmisoikeusloukkaukset … syyteoikeutta ei kuitenkaan ole mikäli syyte perustuslain mukaan on käsiteltävä Valtakunnanoikeudessa.
Monestako lehdestä tästä olette kuulleet ?

ike

👍

Kaitsu

Näin sitä veronmaksajia kusetetaan jälleen kerran.
Mitenkähän tämä homma nyt taas näin meni?? Eihän tämä nyt tosin yhtään yllättänyt tälläkään kertaa. Moinen hommahan kovasti kasvattaakin kansan luottamusta poliitikkojen toimiin ja ”rehellisyyteen”.

Tuumailija

Sehän siinä on kun nuhteettomuuspykälä poistettiin valikosta, muuten olisi vihervasemmiston rivit aika harvat.
Mutta uusi ”normaali”, kaikenlainen huijaus, epärehellisyys ja rikokset (paitsi talous sellaiset, ne ovat meriitti) on lähes suotavaa, tekokristillisesti todetaan että kuka voisi olla ”synnitön”.
Liikennerikkeet kuten ylinopeus-, parkkisakot voisivat olla vielä ”hyväksyttäviä”, mutta kun aletaan menemään omaisuus-ja talousrikoksiin joista uhrit eivät ole saaneet korvauksia ja henkilö istuu eduskunnassa ”puhtain” mielin ja ”edustaa” kansaa, on jossain menty metsään lujaa.

Pienestä purosta kasvaa se iso virta, ihan kuin pirulle pikkusormen antaminen, korruptio toimii samalla tavalla; arjen pikku vilungista (jota katsotaan vain päältä ja suodaan) kasvaa koko kansaa koskettava kusetus (jota katsotaan vain päältä ja suodaan).

Kun joku (VKK) tuo asian ilmi ja pitää siitä ääntä, häntä katsotaan kuin lepraista. Kaikkihan sitä tekee ja se on systeemin osalta elintärkeää että on korruptiota, muuten kaikki kaatuu, mutta siitä ei saa puhua eikä tuoda esille (Bernerin lastensairaala yms.).

ike

Kiitos poliitikoille. Olette juuri vieneet uskoni siihen että teistä joskus olisi muuhunkin kuin oman edun tavoittelemiseen, ehkä joskus historiassa on ollut, mutta nyt tosi pahalta näyttää. EU:sta olisi jo päästy eroon jos Perussuomalaiset olisivat sitä halunneet mutta oma puolue ja poliitikkojen henkilökohtainen intressi soti sitä vastaan. Tarkastelkaa tapahtumia tuota tosiasiaa silmälläpitäen.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Galina Manttari
Ilkka Forsten

Taas kerran meillä on rahaa vaikka yllin kyllin, mutta kohde ei ole se mihin sitä sanotaan tarvittavan. Vanhaa laulua mukailleen. ” Sinä poljet minä ohjaan,niin kuin tanssi matka käy, hölmölään kun pyöräilemme, mitään loppua ei näy..”

Puolueeton

”Keskustan, kokoomuksen ja SDP:n puoluesihteerit pitävät tukea perusteltuna.”Tuohan on selvä äänestysohje korruptiota vastustaville kansalaisille. Sehän on korruptiota, kun kansalaisia edustamaan äänestetyt päättävät kansalaisten verojen määristä ja sitten jakavat kansalaisten hyödyksi kerättyjä verorahoja itselleen.

jep

Tätähän tämä on. Ois ukk:lle tilausta.

Tehdäänkehitysmaayhdessä

VKK käy myös.

pää määrää

Käyköhän sittenkään. Jos edustajiksi valitut ovat samaa omahyväistä joukkoa kuin muissakin puolueissa, mikään ei muutu. Toivottavasti Anossa on diktaattoriominaisuuksia kuin UKKlla, joita tarvitaan isoon muutokseen.

Kata

No olihan tämä arvattavissa…rahad bois-orkesterit ne vaan lisääntyy…aivan sekoa.

”Aika monta hoitajaa näillä hyvävelikerhojen rahoilla saataisiin palkattua”…niinpä!Mutta ei se mitään merkitse, vain valta ja raha.
Puheet on pelkkää jargonia, muka ”pienen ihmisen asialla”.Miten kukaan enää siihen lankeaa?

Ilkka Forsten

Alan kohta tarvita Viron kielellä ilmaistuna laitetta nimeltään ” väljahingamiseventiil.” = Kaasunaamari.

Kata

Ja kohta ne kyselee että ”kuis rahvas magaamas…”ko rahvas on kynitty.

FIXIT

Ja siltikin, nämä pienet lahjukset ja korruptiorahat ovat vain lillukanvarsia, kun verrataan neurosvoliitossa rehottavaan korruptioon ja velkarahaan, jota suomalaisten lompakoista lapioidaan pohjattomiin mafian ja virkamafian säkkeihin. Selkeä tavoite tulisi myös persuilla olla lupaus kansanäänestyksestä neurosvoliitosta eroamisesta tai siinä pysymisestä, kaikesta hulluudesta huolimatta. Luottaisin suomalaisten jo nähneen ja tajunneen, miten heitä viedään kuin pässiä narusta kohti suurta ja mahtavaa neurosvoliiton auvoa, yhtenä kolhoosina monista.

Kata

Totta haastat mutta kaikki noiden taskuihin menevä muiden raha vatuttaa.Ja vaikka minua vähän häiritsee Anon hengitys(kaikki ok?)niin asiaa puhuu ja puhemies kiihtyy…vai ”arvovalta” on nykyedustuslaitoksessa mukana hohoho ja joulupukki on olemassa!
https://www.youtube.com/watch?v=MzNaTQm10Do

Tuumailija

Kuten tuolla aiemmin mainitsin hyvinvointialuevaaleista, hyvävelivaalit jossa asetetaan hyvinvoiva kuntapamppu kahdelle jakkaralle (puoluemerkitty) hoitamaan pahoinvoinkansan asioita.
Ei soten hintalappu pysähdy 4.miljrd. lisälaskuun, tässä tulee killingit päälle avaralla kädellä.

Varmaksi en mene sanomaan, mutta sellaienn muistijälki olisi että on kohtuu paha astma. No itsellä samankaltainen, välillä ei meinaa happi riittää edes puheeseen ja sen vuoksi ”hauskoja” tilanteita kun joku sattuu soittamaan portaiden-/ylämäkinousun aikana.

ike

Keskittykää asiaan, ei miten se esitetään. Meillä on aivan riittämiin näitä terveitä kansikuvapoikia joiden päässä ei sitten muuta olekkaan.

Kata

No näin entisenä terveydenhuollon taapertajana mua huolettaa jos hengitysvaikeuksia….kellä tahansa.Ei sen kummempaa.

Kata

Voi olla toki astmakin,itselläni jo noin 25 vuotta.Liikunta(siis kävely,pyöräily,hiihto ei pikajuoksu :)) on tärkein astmapotilaalle ja sitä mie teen parhaani mukaan ja hoito säännöllistä sekä elämäntavat.
On toki pari kertaa tullut ”happikato”…Pahinta on allergisuus hajusteille ja valitettavasti kissoille ja koirille ja koivuille.. 🙂

Mutta asiaa puhuu Ano.

Ilkka Forsten

Se tapahtus kok lentoemo rääkimä.

Uusimmat uutiset

Kansalaisen verkkokauppa