Kotimaa Politiikka

Suomalaisia diplomaatteja vakoiltiin israelilaisella Pegasus-vakoiluohjelmalla – vakoilu voi olla suhteellisen pitkäkestoista.

Kuva: Pixnio.

Ulkoministeriön mukaan vakoilijoille on saattanut levitä tietoa esimerkiksi suomalaisten kantojen valmistelusta.

 

Ulkoministeriö kertoi perjantaina, että se on tutkinut Suomessa ulkomailla työskenteleviin diplomaatteihin kohdistuneita kybervakoilutapauksia. Tapauksia on tutkittu syksystä lähtien.

Vakoilussa on käytetty israelilaisen NSO Groupin Pegasus-vakoiluhaitta­ohjelmaa. Ulkoministeriön mukaan kyseessä on pitkälle kehitetty vakoiluhaitta­ohjelma, joka on voitu asentaa vakoiltavaan matkapuhelimeen huomaamatta.

”Vakoiluohjelmat ovat pystyneet hyödyntämään erittäin laajasti puhelimen tietoja ja ominaisuuksia”, ulkoministeriö sanoi lausunnossaan.

Ulkoministeriön tietoturvapäällikkö Matti Parviainen kertoo Helsingin Sanomille, että “teknisten ja muiden selvitysten perusteella on voitu arvioida ajankohdat, milloin ohjelman käyttö on ollut aktiivista.” Ministeriö ei kuitenkaan kerro aikaleimoista tarkemmin julkisuudessa. Kysyttäessä Parviaiselta, onko vakoilu kestänyt kuukausia vai vuosia, hän on todennut “vakoilun saattaneen olla suhteellisen pitkäkestoista.”

Ulkoministeriö ei myöskään tarkenna diplomaattien lukumäärää tai asemaa. Ministeriö ei myöskään kommentoi, missä päin maailmaa he ovat työskennelleet.

Ulkoministeriön ohjeistuksen mukaisesti puhelimitse käsiteltävät tiedot voivat olla julkisia tai korkeimman turvallisuusluokan tietoja. Alimmankin turvallisuusluokan tietojen luvaton luovuttaminen aiheuttaa välitöntä vahinkoa valtionhallinnolle sekä Suomen eduille.

”Meidän täytyy lähteä siitä oletuksesta, että se taho joka on onnistunut haittaohjelman asentamaan, on saanut sellaista tietoa, jota emme olisi halunneet julkaista tai taholle antaa,” Parviainen kertoo Helsingin Sanomille.

Näin on myös mahdollista, että tietoja voidaan käyttää myös Suomen etujen vastaisesti.

Hän ei aio arvioida seurauksia. Hänen mielestään meidän on omassa valmiudessamme ja päätöksenteossa otettava huomioon, että esimerkiksi Suomen kantojen valmistelusta on tässä yhteydessä mennyt jonkin verran tietoa väärälle taholle.

Kuka on vakoilun takana?

Tutkivien toimittajien ryhmä paljasti kesällä 2021, että NSO Groupin kehittämää Pegasus-ohjelmaa on käytetty kansainvälisesti useiden poliitikkojen, toimittajien, tutkijoiden ja aktivistien matkapuhelinten vakoiluun.

Pegasus-ohjelmaa ovat käyttäneet ainakin Arabiemiirikunnat, Azerbaidžan, Bahrain, Intia, Kazakstan, Meksiko, Marokko, Ruanda, Saudi-Arabia ja Unkari.

Parviainen ei kommentoi, onko ulkoministeriö saanut selville, kuka on vakoilun takana.

”Viittaan tässä NSO Groupin omiin ilmoituksiin, joiden mukaan kyseistä tuotetta myydään valtiotasoisille toimijoille. Mitään maihin liittyvää en tarkemmin luonnehdi,” Parviainen sanoo Helsingin Sanomille.

Hänen mukaansa ei ole ministeriön tehtävä selvittää mahdollisia tekijöitä.

Pegasus-vakoiluohjelmaa markkinoidaan “terrorismin ja rikollisuuden torjuntaan”

Pegasus on vakoiluohjelma, joka voi hakkeroida Iphone- ja Android-laitteita. Sen avulla voidaan muun muassa purkaa viestejä, valokuvia ja sähköposteja, nauhoittaa puheluita ja aktivoida salaa mikrofoneja. NSO Group on myynyt Pegasusta muun muassa puolustus-, tiedustelu- ja lainvalvontaviranomaisille ympäri maailmaa, ja se markkinoi ohjelmistoaan terrorismin ja rikollisuuden torjuntaan.

Kun Pegasus on päässyt käsiksi käyttäjän Android-puhelimeen tai Applen ios-käyttöjärjestelmää käyttävään puhelimeen, se voi esimerkiksi ottaa kuvan käyttäjästä, kytkeä mikrofonin päälle salakuuntelua varten, kopioida viestejä ja nauhoittaa puheluita tai seurata käyttäjän sijaintia.

Pegasus saa puhelimeen niin sanotut ylläpitäjän oikeudet, jotka ovat laajemmat kuin itse laitteen käyttäjällä. Tämän seurauksena käyttäjän on lähes mahdotonta huomata, että hänet on hakkeroitu.

Lukuisten poliitikkojen, ihmisoikeusaktivistien, toimittajien ja asianajajien ympäri maailmaa uskotaan joutuneen Pegasuksen takia vakoilun kohteeksi.

 

Lähde: Helsingin Sanomat

7 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Bling Bling

Olisiko mahdollista, että Pegasus olisi urkkinut jälkijättöisesti Sannan siideriluvun ja nyt tämä tieto olisi mahdollisesti vihamielisten ulkovaltojen käytössä? Kauheaa ajatellakaan.
No, tosiasiassa jokainen vähänkään tietoturvaa miettivä tietää – ammattilaisista puhumattakaan -, että puhelimen käyttö ilman mittavia erityistoimia on helppo ja varma tapa vuotaa kaikki tieto, mitä käyttäjästä on mahdollista saada irti ja kun asioita luvallisesti hoidetaan näin, hiljaa myös hyväksytään tietojen valuminen kolmansille osapuolille.

NobodyX

Veikkaan Yhdysvaltoja tai Venäjää

Ruupo Kustaa

Joskus vanhaan oli sellainen suusta suuhun vakoiluohjelma nimeltään: onko tietoo. Ja jos oli niin pullo miestä väkevämpää löysi omistajansa. Kehitystä tapahtunut monella alueella, mutta en lähde ottamaan kantaa mihin suuntaan kehitys on mennyt

juha II

Miksi edes vaivautus vakoiluohjelmiin kun kyseessä on Suomi?
Neuvostoliiton aikoina KGB:llä ei ollut juurikaan mitään tekemistä, koska kaikki suomalaiset tyrkky-poliitikot kävivät kilpalaulamassa Tehtaankadulla ilmeisesti emäntiensä gynekologi käyntejä myöten!

Ilkka Forsten

Sanna Marin osasi ennakoida tämän jättämällä virkapuhelimen kotiin kun lähti koronakemuihin maskittomana.

Kata

😀 Jukra just noin!

Kale

Varmaan niitä ulkolaisia tiedustelupalveluja nyt harmitaa kun eivät tiedä kuinka monta siideriä Sanna-tyttönen joi.