Kotimaa Talous

Suomen suurin infrarakentaja Destia myytiin ranskalaiselle jättiyhtiölle

Kuva: Terhi Kiemunki

Sijoitusyhtiö Ahlström Capital ja ranskalainen maa- ja vesirakennusjätti Colas SA ovat 1. joulukuuta saattaneet päätökseen Destiaa koskevan yrityskaupan, kun EU:n kilpailuviranomaiset olivat 16. marraskuuta antaneet vihreää valoa kaupalle.

Rakennuslehden 2.12.2021 mukaan kaupan lopullisessa toteutuksessa Destian velattomaksi arvoksi muodostui 235 miljoonaa euroa.

Colas ilmoittaa yhdistävänsä Destian omaan tuloslaskelmaansa vuoden 2021 päätteeksi. Colas kertoo Destian oston olevan linjassa strategiansa kanssa, jossa tavoitteena on kasvaa tietyillä maantieteellisillä alueilla Ranskan ulkopuolella. Näitä alueita ovat Pohjois-Eurooppa, Yhdysvallat ja Saksa. Colasin näkemyksen mukaan Pohjois-Eurooppa tarjoaa vahvoja kasvumahdollisuuksia rakentamisessa ja liikenteen infrastruktuurin ylläpidossa, etenkin ratojen ja uusiutuvan energian segmenteissä.

Ahlström Capital ilmoitti Destian myynnistä 26. elokuuta

Destia ehti olla Ahlström Capitalin omistuksessa vuodesta 2014, jolloin valtio myi Suomen suurimman infrarakentajan perheyhtiölle. Rakennuslehden Suurimmat-listauksessa Destia nousi viime vuonna suurimmaksi infrarakentajaksi kotimaan kamaralla. Destia ohitti aiemmin kärkipaikkaa pitäneen YIT:n, kun tämä myi päällystysliiketoimintansa Peabille vuonna 2020.

Vuonna 2014 omistajaohjauksesta vastaavan ministeri Pekka Haaviston (vihr.) johdolla valtioneuvosto myi Ahlström Capitalille Destia Oy:n koko osakekannan valtiolta 148 miljoonan euron kauppahintaan.

”Valtiolle omistusjärjestelyissä tärkeintä on ollut löytää paitsi oikea myyntihinta myös sellainen uusi kotimainen omistaja, joka sitoutuu kehittämään yhtiötä vastuullisella ja pitkäjänteisellä tavalla Suomessa. Omistusjärjestelyllä ei ole vaikutuksia henkilöstöön, työsopimuksiin tai lisäeläkkeisiin”, valtion omistajaohjauksesta vastaava ministeri Pekka Haavisto totesi Rakennuslehdelle.

Liikenneväyliä sekä liikenne- ja teollisuusympäristöjä rakentava, ylläpitävä ja suunnitteleva Destia Oy muodostettiin vuonna 2008, kun Matti Vanhasen (kesk.) hallitus yhtiöitti entisen valtion Tieliikelaitoksen. Tuolloin tieliikelaitoksen palveluksessa oli 2300 työntekijää jotka siirtyivät osakeyhtiön palvelukseen. Vuonna 2020 Destia Oy työllisti enää noin 1600 ammattilaista.

(Lähde: Rakennuslehti)

36 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Eikö ihmiset tajuu?

Todella typerä temppu.

juha II

Suomen tiet ovat kohta pelkkiä kinttupolkuja.

John Quiman

Mutta teihin ei riitä rahaa, vaikka autoilijat maksavat kymmenen kertaa sen mitä teiden kunnostaminen, parantaminen ja uusien rakentaminen maksaisi.

Poliitikot käytävät rahat johonkin ihan muuhun. Esim. ylläpidetään lemmikkejä ja maksetaan etelän maille se, mitä ne eivät viitsi omalta kansaltaan veroina kerätä.

Emil ekman

Tossa on mun kirjoittamani artikkeli aiheesta, annan täten kansalaiselle oikeuden julkaista kokonaisuudessaan https://www.partisaani.com/opinion/2021/01/06/suomi-ja-pankkimafia/

Kata

Olipahan täyttää asiaa!Huhuh!Kyllä Talvivaara on niin outo juttu ja niin se vain meni läpi…
Kiina se hallitsee…myös lentokenttiä Ranskassa,maatiloja USAssa…kai se rautatie meillä on hylätty?Hitto mitä tää maailma onkaan…
Hyviä kommenttejakin,totta tosiaan!
Tuli mieleen nuoruuteni aikainen mainos, ”*****pankki,siellä aina ystävä!” Juu tottakai!

John Quiman

Juu, lapsena sai oravasäästöpossun KOP:sta ja maapallosäätöpossun SYP:sta.

Minuhe Kerettiläinen

Minä kuuluin kultapossukerhoon.

ike

Valtakunnanoikeuteen koko myyjäsakki, tosin eihän siellä ole mistään oikeudesta ollut tietoa enää pitkiin aikoihin.

Jussi Hämäläinen

”Yks kerrallansa putoo, pojaat, pompasta napit.”

Tuumailija

Tervetuloa tietullit. Valtion veroton tuki jatkuu ja autoilijaa verotetaan entistä enemmän että globalistifirma saa mittarin vihreälle (vihreä siirtymä). Seuraavaksi sitten muukin infra myyntiin, vedenpuhdistamot, sähköntuotanto, pelto ja metsämaat. Kaipa noista yhteensä irtoaisi yhteensä miljardi velatonta (kunniavelka laskettu päältä pois).

Minuhe Kerettiläinen

Taas vihervasemmistolaista siirtymää… Kun valtio ei omista mitään, hölmöläiset ovat onnellisia. Lopulta hölmöläisten omaisuus sosialisoidaan, ja hölmöläiset ovat vieläkin onnellisempia.

Viimeksi muokattu 2 vuotta sitten by Minuhe Kerettiläinen
John Quiman

Onnen huippu on, kun osoitetaan kiitollisuutta valtiolle, joka hoitaa kaikille päivittäiset vellit ja kaalisopat.

Minuhe Kerettiläinen

Ei pidä unohtaa päivittäisiä hyönteis-/matososeannoksia. Hölmöläiset äänestävät ja suutelevat kiitollisina niiden vallassaolioiden käsiä, jotka kurittavat hölmöläisiä. Onnellisena.

Viimeksi muokattu 2 vuotta sitten by Minuhe Kerettiläinen
Lieväasteinen

Tulevaisuuden vihreässä Suomessa hyönteiset ja madot ovat vain eliitin herkkuja. Rahvaalta eläinrasvat ja -proteiinit on ankarasti kielletty. Joko ole vegaani tai itke ja ole vegaani.

Mirkku

Tässäköhän on syy, että Suomea mainostetaan maailman onnellisimpana maana ja sen asukkaita maailman onnellisimmiksi?
Mahtaako olla niin, että sanat ”järjetön typeryys” voidaan korvata synonyymilla ”maailman onnellisin” – tai päinvastoin.
Haavisto ollut taas asialla: ”…uusi kotimainen omistaja, joka sitoutuu kehittämään yhtiötä vastuullisella ja pitkäjänteisellä tavalla Suomessa.” No, eläähän pörssikin kvartaaleittain, joten sopinee uskoa, että seitsemässä vuodessa on kehitetty yhtiötä PITKÄJÄNTEISELLÄ tavalla.
Voi meitä.

John Quiman

Vaikuttaa enemmänkin siltä, että alunalkaenkin oli ajatus laittaa se myyntikuntoon ja tehdä hyvä tili, tiedä sitten keille kaikille.

Lieväasteinen

”Kiitos toveri Stalinille onnellisesta lapsuudestamme!” Historia toistaa itseään.

John Quiman

Tai kiitos toveri Sanmarinille?

Puolueeton

Mutta miksi myyntiä ulkomaille tapahtuu? Sitä en ole nähnyt missään selitettävän järkevästi.
Onko tässä nyt kysymys siitä, että tällä tavalla saadaan Suomen tiestö halvemmalla parempaan kuntoon? Kun muistetaan Caruna kauppa, sähkönsiirtohinnat nousivat ja tietenkin nousivat, kun ulkolainen omistaja haluaa suurempia osinkoja.
Poliittiset myyjät tiesivät varmasti, että Suomi tässä menettää rahaa. Myyjät eivät tätä tehneet tyhmyyttään tai jonkun vihreän ideologian lumoissa, vaan ansaitakseen.
Maailmalla on edelleen yhtiöitä, joiden omistuksesta ei ole tietoa. Myyjät voivat hankkia muutaman satasen sijoituksella omistukseensa pimeitä yhtiöitä. Myynnin yhteydessä siirtyi sovitusti myyjän pimeää rahaa (myyjällä tietenkin on myös pimeitä yhtiöitä) myyjien yhtiöiden kassaan. Näistä rahat siirtyvät pimeästi ja verottomasti myynnistä päättäneiden käyttöön. Pimeän yhtiön nimissä voi omistaa kalliin kiinteisön upealla paikalla tai huvipurren jne.
Tämä lienee ainoa järkevä selitys valtion omaisuuden tuhlauksesta. Sitä tapahtui jopa kommunistisessa Kiinassa. Entisten kommunistijohtajien lapsilla on mukavat olot.

Meillä on kuspäät päättäjinä

Totaalisen idioottimainen veto taas.

John Quiman

”Siitolaisten” elättäminen on kallista. Jostainhan ne rahat tulee ottaa. Siispä myydään kaikki ja juhlat jatkuvat aina kunnes on kukkarossa enää pölyt.

Meillä on kuspäät päättäjinä

Niin lypsävät lehmät lihoiks ja lopulta imetään peukkua hengenpitimiksi. On tää Kokoomuslaisvasemmistokommunitstinen talouden hoito seinähullujen hommaa.

Mikko Höök

Hyvä Pekka. Ensin meni sähköjohdot ja nyt meni tiet.

Lieväasteinen

Seuraavaksi menee Suomen vesivarat. Hanke on jo käynnistynyt.

Kata

Sitä emme voi sallia!Ei mitenkään!HOn tää sairasta hommaa!

John Quiman

Vesivarat ovat suunnatoman arvokas ja tuiki välttämätön kansalle. Olisi sulaa hulluutta antaa ne joidenkin ylikansallisten yhtiöiden omaisuudeksi.

Miltä tuntuisi vesilaskun viisinkertaistuminen, kauniilla korulauseilla puolustellen tietysti.

Jo pelkästään sähköverkkojen myynti ulkomaiselle omistajalle oli aika typerä bisnes. Pieni hinta luonnollisesta monopolista, joka sitten on kuin raha-automaatti ostajalle. Ja tietysti kansa maksaa siitä kovan hinnan sähkölaskuissaan. Ajan kanssa kansantaloudelle tuo on tappiollinen, vaikka myyntihinta olisi mitä.

ike

Taas sisällissota askelta lähempänä.

vesku

Maailma tulee olemaan vielä ihmeissään,, kun PERSIAN LAHDEN MAAT ja ARABIKAAPU MIEHET menettävät öljytulonsa , kun Raaka-öljyä ei enää tarvita ja kysyntä vähenee tasaisesti,,,,,ei jää jäljelle muuta kuin taateli sekä viikuna puut,,,sekasorto valmis,,,siihen menee vielä jokunen vuosi,,,,,

John Quiman

Eräs arabiprinssi tai vastaava sanoi aikoinaan, että pitää varautua aikaan, jolloin öljyn kysyntä hiipuu. Hän muistutti siitä, että ei kivikausi loppunut siksi, että kivet loppuivat.

Viimeksi muokattu 2 vuotta sitten by John Quiman
Tuumailija

Sitä ei meiltä kysytä. Maa-ja metsätalousministeriö on jo yhtiöitetty, eli se tarkoittaa että se voidaan myydä hallintaoikeuksineen pois tai se voi myydä mielensä mukaan maa-, vesioikeudet eniten tarjoavalle.

Kata

On sa vattu hullua hommaa!
https://vastavalkea.fi/2017/11/03/nestle-vaatii-vedet-haastaa-pikkukaupungin-yhdysvalloissa/
Mutta ei anneta periksi!Jossain USAn itärannikolla oli muutama vuosi sitten tehty dokkari kun nestle osti pohjavedet ja mitä maksoikaan vesi sitten asukkaille ”pullotettuna”.Järkkyä!
Monilla on talojensa pihoilla porakaivo todella syvällä..joten vesi on paljon halvempaa.Ilmaista ei silti ole ja vaatii melkoiset suodatinlaitteet.
Nämä pigtekit sun muut ostaa kaiken ja tavis jää huuli pyöreänä nuolemaan näppejään mutta entäs kun se tavis saa tarpeekseen…

Tuumailija

Toinen esimerkki tulee Chilestä, jota koukkunokkainen valitun kansan johtama rahoituslaitos IMF luototti raskaalla kädellä pyytämättä, loppupelissä kävi niin ettei maa kyennyt edes korkoja lyhentämään joten soppelisti IMF otti haltuunsa velkaa vastaan kaikki pohjavedet (taisi mennä kaivosoikeudetkin heille). Sattumalta oli myös toinen sijoittaja aloittelemassa lithiumin erottamista suolasta Atacamanin autiomaassa ja tarvitsi puhdasta vettä.
Reiluudestaan tunnettu IMF myi osan alueen pohjavesioikeuksista tälle yritykselle ja se käyttää lithiumin erottamiseen haihdutusmenetelmällä 200.000 litraa puhdasta pohjavettä vuorokaudessa. Tämä on aiheuttanut autiomaan reunamilla sijaitsevien kosteikkojen kuivumisen ja uhkaa hävittää vaaleanpunaiset flamingot muassaan (määrä on jo pudonnut dramaattisesti). Maanviljelys ja karjatalous on jo loppunut lähes kokonaan veden puutteen/ hinnan vuoksi. Mutta kun se vihreä siirtymä ja ilmastonmuutos……
Chilessä kaikki juovat pullovettä, se on halvempaa.

Kata

Järkyttävää!Voi helevata!

Minuhe Kerettiläinen

Mihinkäs sitä hölmöläiset vettä tarvitsee? Ei ainakaan peseytymiseen, koska hölmöläisien kuuluu olla älykkäiden vihervasemmistolaisten tiesminkäsukupuolisten muodostaman eliitin mielestä likaisia, hölmöyden lisäksi.

Viimeksi muokattu 2 vuotta sitten by Minuhe Kerettiläinen
abc

Joku tuttujen kesken järjestetty alasajo ja omaisuudensiirto/riisto?

John Quiman

Mahdollisesti. Eipä yllättäisi.