Kotimaa Politiikka Talous

Suomen Yrittäjät: Vastustamme Kela-korvausten leikkaamista

Elinkeinoelämän järjestöt eivät kannata Kela-korvauksista luopumista ja rahoituksen siirtämistä hyvinvointialueille. Järjestöjen mielestä yksityisen hoidon Kela-korvausjärjestelmää pitää ennemminkin kehittää kuin ajaa leikkauksilla alas. Hallitus on esittänyt hoidon ja tutkimuksen Kela-korvausten leikkaamista 64 miljoonalla eurolla, kerrotaan Suomen Yrittäjien julkaisemassa tiedotteessa.

 

Yksityisen sektorin toimijoita käytetään erityisesti suun- ja silmäterveydenhuollon sekä naistentautien palveluissa. Myöskään lastenlääkäripalvelujen saatavuus julkiselta sektorilta ei ole ollut lähelläkään tyydyttävää tasoa. Valtaosa Kelan kautta maksettavista sairaanhoitokorvauksista kohdentuu näiden alojen palvelujen käyttöön.

Nykyisin Kelan sairaanhoitokorvaukset ovat alle 15 prosenttia hoidon kustannuksista. Tällöin asiakkaan omavastuuosuudeksi jää 85 prosenttia kustannuksista. Suuri omavastuuosuus vaikeuttaa erityisesti pienituloisten mahdollisuuksia käyttää yksityisen sektorin palveluita.

Julkiset menot kasvavat

Hallitus on esittänyt hoidon ja tutkimuksen Kela-korvausten leikkaamista 64 miljoonalla eurolla.

Kela-korvausten leikkaus ei ole julkisen talouden menoja supistava toimi. Menot päinvastoin nousevat, koska osa nykyisistä yksityisen sektorin käynneistä siirtyisi julkiselle sektorille. Hyvinvointiala HALIn ja Suomen Yrittäjien syksyllä 2021 tekemän kansalaiskyselyn mukaan leikkaus siirtäisi arviolta noin 14 prosenttia eli 460 000 lääkärikäyntiä terveyskeskuksiin. Tämä lisäisi valtion menoja merkittävästi.

Kela-korvausten leikkaaminen aiheuttaisi säästöjen sijaan valtiolle noin 20 miljoonan euron vuosittaisen lisäkulun pidentyneiden hoitojonojen lisäksi.

Hoidon saatavuusongelmat pahenevat

Esitetty Kela-korvausten leikkaaminen pahentaa julkisten terveyspalvelujen saatavuusongelmia entisestään. Palvelujen kysyntä kasvaisi selvästi enemmän kuin rahoitus vahvistuisi.

Allekirjoittaneet järjestöt katsovat, että Kela-korvaukset turvaavat osaltaan perustuslain 22 §:n mukaista perusoikeuksien toteutumista. Kaikkia nykyisin yksityisiltä palveluntuottajilta Kela-korvauksen avulla hankittavia ja välttämättömiä palveluja ei käytännössä saa julkiselta sektorilta. Leikkaus kohdistuisi erityisesti heihin, joilla ei ole työterveyshuoltoa tai yksityisiä sairauskuluvakuutuksia ja jotka ovat pienituloisia.

Yhteyshenkilöt:
Suomen Yrittäjät, Harri Jaskari, johtaja ja Tanja Matikainen, kunta- ja elinkeinoasioiden päällikkö
Elinkeinoelämän keskusliitto, Vesa Rantahalvari, johtava asiantuntija
Lääkäripalveluyritykset, Ismo Partanen, toiminnanjohtaja
Hyvinvointiala HALI, Hanna-Maija Kause, terveyspalvelujohtaja
Näkeminen ja silmäterveys NÄE, Panu Tast, toimitusjohtaja
Suomen Kuntoutusyrittäjät, Satu Grekin, toiminnanjohtaja
Suomen Kunto- ja Terveysliikuntakeskusten yhdistys SKY, Riitta Hämäläinen-Bister, toiminnanjohtaja

 

Suomen Yrittäjät

11 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Hh1488

Veikkaan et tehokkaammin ne rahat käytetään julkisessa terveyden huollossa. Tottakai hallituksen täytyy kasvattaa julkisen terveydenhuollon rahoitusta. Yksityiset terveyden huollot käärii fyrkat veroparatiisien kautta ulkomaalaisille sijoittajille. Eli meidän verorahoja ryöstetään. Itse kannatan että yhteiskunnalle tärkeät palvelut olisivat valtion hallinnassa, myös infra kaikissa sen muodoissa ja energia teollisuus

Eka Kettunen

Täysin samaa mieltä, että Kela-korvauksia pitää kehittää ja lisäksi maksettavan osuuden suuruutta voisi jopa nostaa. Koko maassa hoitojonot kasvavat ja hoitoon pääsy huononee hurjaa vauhtia. Terveydenhoitopalveluja tukevan järjestelmän korvausten leikkaaminen on todellista järjen köyhyyttä tässä tilanteessa.

Yksityisellä puolella suoritetun tavanomaisen lääkärikäynnin Kela-korvauksella, joka on maksimissaan muutaman kympin, ei kustanneta julkisen puolen lääkärikäynnistä kuin osa. Näin ollen yksityisten palvelujen käyttäminen säästää julkisen puolen kuluja eli meidän veronmaksajien rahoja.

Summa summarum, jos ihmiset siirtyvät nyt idioottimaisen hallituksemme päätösten myötä käyttämään entistä enemmän julkisen puolen palveluja, niin niiden saanti edelleen huononee ja kustannukset kasvavat moninkertaisiksi säästöön nähden.

K.M

Eivät ne riitä kun ne hallinto vie omaan palkaansa ne, ja myös ukrainaan

John Quiman

Jännää, että aikoinaan maksetiin veroina hyvät palvelut. Nyt palveluita karsitaan ja muutetaan jo maksettua palvelua maksulliseksi, mutta veroja ei lasketa, vaan nostetaan.

Pitää siis maksaa kahteen kertaan nuo palvelut.

Mihin ne rahat oikein hukataan, kun se, mikä ennen riitti, ei enää riitä, vaikka veroja maksetaan enemmän kuin ennen?

Poliitikot syytävät rahat kuka minnekin, mutta eivät siihen, mihin ne rahat on tarkoitettu.

Viimeksi muokattu 2 vuotta sitten by John Quiman
Hh1488

Siel on tehty kaikenmaailman kikkailuja, pitäis saada ne välikädet pois meidän verokirstulta

finne igen

Ongelma on koko ajan se, että esim. Helsingissä lääkärissä käyntejä ja julkisen terveydenhuollon palveluja käyttää ensisijaisesti ulkomaalaistaustaiset henkilöt joille jo muutoinkin korvataan lähes kaikki asumispalvelut näiden lisäksi. Hammaslääkärien osalta Helsingissä on vain muutamia yksityisiä, kaiikki muut ovat lääkäriasemien ammattilaisia!
Kokoomus oli ensimmäinen yksityistäjä ja nyt hintaa maksavat tavalliset tallaajat. Rajat kiinni ja ylimääräiset Ruandaan, niin palvelujen hinnat laskevat!
finne igen

John Quiman

Niin, nythän tilanne on suvakkimaisesti sellainen, että veronmaksajat, siis suomalaiset, ovat jonon viimeisiä ja saavat pulittaa kaiken omasta kukkarostaan. Sosiaaliturvapaikanhakijat ovat jonon etupäässä ja saavat kaiken maksutta. Jopa sossutukia jaetaan reippaasti enemmän, koska harkinnanvarainen on suvakkien harkinnassa.

Kata

Kuten kai olen aiemminkin kertonut niin 2016 julkinen hammaslääkäri laittoi väliaikaisen paikan(paikka siis lohkesi) ja sanoi että mene yksityiselle ei se paljon maksa…odotushuoneessa oli tunnelma kuin jostain toisesta maasta…menin yksityiselle,muutama paikka(6) kaikkiaan,1200e.Minulle se oli paljon!

Pikkusen vitautas…

eetee

Hyvinvointivaltio josta on lottovoitto päästä pois.

John Quiman

On lottovoitto päästä sosiaaliturvapaikanhakijana elinikäisen elätin asemaan, ainakin niin kauan kunnes maksajat katoavat maasta.

Nationalisti

Hyvä kannanotto, Kela-korvausten raju leikkaaminen varsinkin tällaisessa tilanteessa kun hoitovelkaa on ennätyspaljon, on täysin käsittämätöntä.
Suomi on nykyään läpeensä p..ka maa ja tämä tilanne on tekemällä tehty tällaiseksi. Ihmiset ovat yksinkertaisia uuvatteja, kun jatkuvasti äänestetään samoja poliitikkoja ja puolueita, mutta valittamisen määrä sen kuin kasvaa, se kertoo vain siitä, että tämä kansa ei omista sitä vähäisintäkään älyä enää.

Uusimmat uutiset