Kotimaa Maahanmuutto Politiikka

Suomi mukana kehittämässä raja- ja viisumipolitiikan yhteentoimivuutta rinnakkaishenkilöllisyyksien tunnistamiseksi

Kuvituskuva. Kuva: Flickr

Ulkoministeriön UMPIO-hankkeessa sovitetaan yhteen sisäiseen turvallisuuteen, rajaturvallisuuteen ja muuttoliikkeen hallintaan liittyvien EU-turvallisuustietojärjestelmien tietoja (Interoperability). Hanke on osa EUn rahoittamaa maahantulojärjestelmien kehittämistä.

UMPIO-hankkeessa kehitetään viisumijärjestelmään tunnistinta, joka tarkistaa, löytyykö samoilla henkilö-, biometrisilla- tai matkustusasiakirjatiedoilla henkilöitä muista EU-tietojärjestelmistä. Näin voidaan havaita samoihin biometrisiin tietoihin liittyvät rinnakkaishenkilöllisyydet, joiden tunnistaminen on tärkeää viisumikäsittelyssä.

UMPIO on osa laajaa turvallisuustietojärjestelmien Interoperability-kehittämishanketta, jossa ovat mukana EU-jäsenvaltiot ja Schengen-yhteisö, EU:n virastot kuten Frontex ja Europol sekä EU:n IT-virasto EU-LISA. Yhteentoimivuudella vahvistetaan raja- ja viisumipolitiikkaa.

Ulkoministeriön tietohallinnon maahantuloprosessit ja -järjestelmät -tiimi toteuttaa hanketta yhdessä maahantuloasioiden yksikön ja viisumitietojärjestelmän toimittajan kanssa. Projektipäällikkönä toimii Tarja Nylander.

UMPIO-hankkeelle on myönnetty 1 813 182,30 euroa Rajaturvallisuuden ja viisumipolitiikan rahoitustukivälineen (BMVI) kautta ajalle 1. helmikuuta 2022–31. tammikuuta 2025

Lisätietoa Interoperability-hankkeesta:

Ulkoministeriö

2 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
John Quiman

Mikä tulee olemaan jatkossa rinnakaishenkilöiden enimmäismäärä kutakin pakoloista kohden?

Ilkka

Ulkoministeriön TAMPIOT kehittelee UMPIO järjestelmää josta tulee takuuvarmasti kaikkea muuta kuin toimiva.