Eurooppa Kotimaa Maahanmuutto Maahanmuutto

Superbakteerit yleistyvät merkittäväksi terveysuhaksi Suomessa

Kuvituskuva Pixabay

Antibiooteille vastustuskykyisten eli resistenttien bakteerien, niin kutsuttujen superbakteerien, yleistyminen on merkittävä globaali uhka ihmisen terveydelle. Antibioottiresistenssi lisääntyy nopeasti ja on erityisen ongelmallinen sairaalaympäristössä.

Resistenttien bakteerien aiheuttamien infektioiden hoito on tavanomaista vaativampaa, hoitoajat venyvät, vakavia infektioita esiintyy enemmän ja kuolleisuus on suurempaa. Terveydenhuollolle koituu tuntuvia lisäkustannuksia. Jos nykyinen kehitys jatkuu, mikrobilääkeresistenssin arvioidaan aiheuttavan vuonna 2050 peräti kymmenen miljoonaa ylimääräistä kuolemaa.

Ulkomailla sairaalahoitoon joutuvat matkailijat kantavat usein kotiin palatessaan monille antibiooteille vastustuskykyisiä superbakteereja

Tuoreessa Helsingin yliopiston ja HUSin tutkimuksessa tutkijat analysoivat seulontatuloksia 1 772 potilaalta, joilta oli seulottu moniresistenttejä bakteereja vuosina 2010–2019. Potilaat olivat olleet seulontaa edeltävän vuoden aikana sairaalahoidossa Euroopassa. Tutkimuksessa 17 prosenttia heistä kantoi superbakteeria. Itä-Euroopassa sairaalahoidossa olleista noin 28 prosenttia toi tuliaisena superbakteerin.

– Tavallisin löydös oli ESBL-bakteeri, ja pieneltä osalta löytyi myös MRSA-bakteeri tai VRE-bakteeri. Erityisen huolissamme olemme karbapeneemeille vastustuskykyisistä bakteerikannoista, joita löytyi myös pieneltä osalta. Niihin tehoavat vain harvat antibiootit, sanoo väitöskirjatutkija, LL Mikael Kajova.

Tartunnan riski näytti tutkimuksen mukaan olevan suurin Etelä- ja Itä-Euroopassa.

– Kaikkein suurin tartunnan riski oli itäisen Euroopan maiden sairaaloissa: noin 28 prosenttia Itä-Euroopassa hoidetuista kantoi superbakteeria, Kajova kertoo.

Antibioottihoidot lisäsivät tartunnan riskiä

Tutkimuksen mukaan ulkomaisessa sairaalassa annetut antibioottihoidot kasvattivat matkailijan riskiä saada reissulta superbakteeri.

Tuore tutkimus havainnollistaa antibioottiresistenssin leviämistä matkailun myötä.

– Suomi on ollut matalan antibioottiresistenssin maa. Vaikeutuva resistenssitilanne maailmalla näkyy hiljalleen myös meillä, kun bakteerit kulkeutuvat tänne muun muassa matkailijoiden mukana. Tutkimus auttaa sairaaloita suunnittelemaan riskiarvioon perustuvaa suojautumista moniresistenteiltä bakteereilta, kertoo professori, ylilääkäri Anu Kantele.

Kantajuus turvapaikanhakijoilla ei suuremmin eroa tropiikista palaavien suomalaismatkailijoiden löydöksistä

LL Tuomas Aro ja Kantele selvittivät vuonna 2019 Husin sairaaloissa 2010–2017 hoidetuilta turvapaikanhakijoilta ja pakolaisilta otettujen moniresistenttien bakteerien seulontalöydöksiä. Tutkimukseen valittiin ne 447 potilasta, joiden sairauskertomuksesta löytyivät tarvittavat tiedot.

Potilaat olivat kotoisin 41 eri maasta, enimmäkseen Irakista (47 %) sekä Afganistanista (10 %), Syyriasta (10 %) ja Somaliasta (7 %). Moniresistenttejä bakteereja tavattiin lähes joka toisella (45 %). Metisilliinille resistenttejä Staphylococcus aureus (MRSA)-bakteereja kantoi joka viides (21 %) ja ESBL-suolistobakteereja joka kolmas (33 %). Joka kahdeksannelta (13 %) löytyi vähintään kahta erityyppistä moniresistenttiä kantaa ja 5 %:lla ne aiheuttivat kliinisen infektion.

Vaikka pakolaiset ja turvapaikanhakijat kantavat moniresistenttejä suolistobakteereja jokseenkin yhtä yleisesti kuin suomalaismatkailijat, MRSA:n kantajuus on heillä tavallisempaa.

 

Lähteet:
Journal of Travel Medicine, 2022
Duodecimkirja
Tiedekulman Youtube

11 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Timovaan

Edes kaiken kyseenalaistajatkaan,eivät ole uskaltaneet kyseenalaistaa lääketeollisuuden toimesta toteutettua hopean demonisointikampanjaa.
Ehkä syy on siinä,että silloin vielä luotettiin Terveysviranomaisiin.
Pelastin jalkani ja ehkä henkenikin hopeavedellä (sepsis),lääketieteen enää kykenemättäauttamaan minua.
Lääketeollisuuden piti ensin kieltää kansoilta itsensä hoitaminen ja parantaminen hopeavalmisteilla ja vasta sitten kehittää niistä lääkkeitä,joiden hopea kertyy elimistöön.
Sekoittamalla hopeaa jo tehottomiksi jääneihin antibiootteihin,niiden elinkaarta saadaan jatkettua ja kohta taas rahaa virtaa ovista ja ikkunoista.
https://www.hs.fi/tiede/art-2000002657657.html

eetee

Näin se maahanmuutto taas rikastuttaa meitä. Miten tulisimmekaan toimeen ilman.

juha II

Antibiotit ja turhan paljon käytetyn käsidesin jatkuva käyttö muualla kuin sairaaloissa on kohtalokasta resistanssin takia. Lisäksi käsidesi on erittäin voimakasta (myrkyllistä), mikä ei ole ihmisen suurimalle elimelle iitse iholle terveellistä eikä imeytyessä siitä ihmiskehoon.

Korona ”toteemipaalu” herra ”tiede” Anthony Faucci on viimeinkin tullut ajettua niin nurkkaan, että on myöntänyt ihmisen luonnollisen immuniteetin olevan kaikkein tehokkain viruksia vastaan.

Eli kersat kannattaa laittaa syömään perinteistä mutaa ja juomaan kuravettä omaehtoisen määrän, jotta liika puhtaus ja steriili ympäristö ei myöhemmin kostautuisi erilaisina allergioina ja muine klappeineen.

ike

Anthony Fauccia eivät edes suurin osa suomalaisia tunne mutta ovat kilvan supistamassa kansalaisten perustuslaillisia vapauksia. Koskee myös poliitikkoja, ja etenkin heitä.

Kata

No töissäni näin MRSA-jutut,2000-luvulla.Ihmiset aivan yhtä kauhuissaan kuin koronastakin,pienemmällä alueella mutta voi sitä pelkokerrointa…
Eli ei ole uusi asia mutta ESBL,EHEC ja VRE olivat myös jo kuvioissa…taatusti ei lopu tällä matkailun avartamisella; maasta toiseen marssitaan jollain statuksella noin vain!
Ja muutakin mukana kuin nuo…

Kata

Totta totta…järkkyä.

Juha

EU ja WEF-nukkehallituksemme muodostuvat merkittäväsi uhaksi suomalaisille.. ko parasiitit ovat suurempi superuhka kuin bakteerit.

Digitaalinen diktatuuri kiristyy. Jos et ota rokotetta, et ole yhteiskuntakelpoinen EUn kommunistisessa dystopiassa.

https://ec.europa.eu/info/law/better-regulation/have-your-say/initiatives/13375-Extension-of-EU-Digital-COVID-Certificate-Regulation_fi

Joni

Joutavanpäiväinen matkailu ympäri maailmaa ja liikaväestöstä johtuvat kansainvaellukset, joita kutsutaan kiertoilmauksella pakolaisuudeksi, aiheuttaa terveyskatastrofin johon mitkään lääkkeet ei auta. Korona, tuberkuloosi ja moniresistendit bakteerit on tästä esimakua.

Tulee lisää oikeudenkäyntejä

Vai esimakua. Nyt se TV eli nurkkajumala kiinni ja sen myötä pelkoharhat pois. Mitään Covid-19 virusta ei ole edelleenkään eristetty. Iltapäivälehdet eivät ole mitään tiedejulkaisuja vaan lääkeyhtiöiden papukaijoja.
Onko MITÄÄN virusta koskaan löydetty tai eristetty? On olemassa oikeusjuttuja joissa ilmenee lopulta että eipä ole löydetty ja kysymys on väärinkäsityksistä eksosomeihin nähden.Kuolintilastot raketoivat ylöspäin vasta ”rokotteiden” (ne eivät ole sellaisia) annattamisen jälkeen.

Puolueeton

Idästä 2015 tulleitten vaikutus näkyy Suomen viikkokuoleisuustilastoissa selvinä kohonneina kuolleisuus arvoina vuosina 2015-2018.
https://pxnet2.stat.fi/PXWeb/pxweb/fi/Kokeelliset_tilastot/Kokeelliset_tilastot__vamuu_koke/koeti_vamuu_pxt_12ng.px/

Uusimmat uutiset

Kansalaisen verkkokauppa