Kotimaa Rikos

Syyte: Isäpuoli aiheutti lapselle tahallisesti laajoja palovammoja, joihin nelivuotias kuoli

Pohjois-Karjalan käräjäoikeus. Kuva: Google maps streetview.

Syyttäjän mukaan lapsi kuoli palovammoihin ja niiden hoidon laiminlyöntiin.

Pohjois-Karjalan käräjäoikeudessa alkoi maanantaina nelivuotiaan lapsen viimekesäisen kuoleman käsittely. Syytteessä ovat lapsen 22-vuotias äiti ja 26-vuotias isäpuoli.

Aluesyyttäjä Osmo Mannisen mukaan isäpuoli aiheutti lapselle tahallisesti laajoja palovammoja, mahdollisesti höyrymopilla. Haastehakemuksen mukaan kasvoissa ja ylävartalossa olleet toisen asteen palovammat aiheuttivat lapsen kuoleman.

Äiti oli hoitanut kuumeista ja kivuliasta lasta syyttäjän mukaan lähinnä kipulääkkeillä ja kylmähoidolla. Lasta ei viety lääkärin hoidettavaksi, ja lapsen vointi huononi iltapäivän aikana nopeasti. Ensihoidon saapuessa paikalle seuraavana aamuna lapsi oli syyttäjän mukaan ollut kuolleena todennäköisesti useita tunteja.

Syyttäjä katsoo lapsen äidin laiminlyöneen palovammojen hoidon ja siten myötävaikuttaneen lapsen kuolemaan.

Lisäksi isäpuoli ja lapsen äiti olivat syyttäjän mukaan yksin tai yhdessä lyöneet, potkineet tai painaneet lasta, mikä aiheutti tälle ruhjeita ja sisäisiä verenvuotoja päähän ja vartaloon.

Syyttäjä vaatii isäpuolelle rangaistusta ensisijaisesti murhasta ja äidille taposta. Asianomistajana jutussa olevalla lapsen biologisella isällä on toissijainen syyteoikeus, ja hän vaatii myös äidille rangaistusta murhasta.

Lapsi oli isäpuolen hoidettavana

Syyttäjän mukaan lapsi oli kuolemaansa edeltävänä päivänä ollut muutaman tunnin isäpuolen hoidettavana äidin käydessä asioilla. Mies oli syyttäjän mukaan sinä aikana päihteiden vaikutuksen alaisena, minkä lapsen äiti tiesi. Syyttäjän mukaan äiti tiesi isäpuolen myös aiemmin satuttaneen lasta, mutta jätti siitä huolimatta lapsen tämän hoidettavaksi.

Lapsen äiti oli viestitellyt asioilla ollessaan isäpuolen kanssa. Viestittelyssä oli parin tunnin tauko, jonka jälkeen isäpuoli oli syyttäjän mukaan viestittänyt, että oli joutunut käyttämään lapsen suihkussa, joka oli ollut liian kuuma.

”Oikeuslääkärin ja palovamma-asiantuntijan lausunnon perusteella tarkkarajaisuuden vuoksi on erittäin epätodennäköistä, että vammat olisivat suihkulla aiheutettuja”, sanoi syyttäjä Manninen.

Syyttäjän mukaan asunnossa olleen höyrymopin muoto sopii lapsella olleiden palovammojen muotoihin. Kyseisenlaisen höyrymopin höyry kuumenee jopa sata-asteiseksi. Täyttä varmuutta palovammat aiheuttaneesta välineestä ei kuitenkaan ole.

Äiti ja isäpuoli kiistävät

Sekä äiti että isäpuoli osallistuivat oikeuskäsittelyyn videoidulla etäyhteydellä. Molemmat kiistävät kaikki syytteet.

Isäpuolen puolustuksen mukaan hän myöntää käyttäneensä kuumaa suihkua lapsen pesemiseen, mutta ei myönnä aiheuttaneensa palovammoja. Isäpuolen mukaan lapsen vammat saattoivat syntyä lapsen rajuissa leikeissä ja esimerkiksi potkulaudalla törmätessä.

Lapsen äidin mukaan poika oli vilkas lapsi, jolle ”sattui ja tapahtui”. Oikeudelle toimittamissaan kirjallisissa vastauksissa sekä äiti että isäpuoli kiistävät millään tavoin vahingoittaneensa lasta.

Syyttäjän mukaan lapsella oli jo päiviä ennen kuolemaansa esimerkiksi suuria mustelmia päässä.

Poliisi löysi lapsen elottomana lapsen kotoa Joensuun Rantakylässä kesäkuussa viime vuonna. Äiti ja isäpuoli otettiin kiinni asunnosta.

Poliisin mukaan lapsella oli löydettäessä huomattavan paljon vammoja. Esitutkinnan aikana tuli ilmi, että lasta oli kohdeltu kaltoin jo ennen henkirikosta.

Käräjäoikeus käsittelee asiaa Joensuussa keskiviikkoon saakka. Lisäksi perjantai on varattu varapäiväksi, jos käsittely venyy.

STT

Tilaa
Ilmoita
1 Kommentti
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Kauko Aalto

Eikö sitä höyrymoppia voisi käyttää isäpuolen naamassa, niin saattaisi valaistua mitä kipu on. Toivottavasti lusiessa vankitoverit tietävät mitä sälli on tehnyt.