Kotimaa Maahanmuutto Uutiset

Tilapäisen suojelun hakijoita jo noin 15 000

Euroopan Unioni aktivoi tilapäisen suojelun direktiivin 3.3.2022 Euroopan sisäministereiden kokouksessa yksimielisesti. Direktiivi on tarkoitettu vain Ukrainasta pakeneville, mutta ei tarvitse olla ukrainalainen hakeakseen tilapäistä suojelua.

Menetelmä on nopea ja helppo verrattuna tavalliseen turvapaikan hakumenettelyyn. Tilapäistä suojelua haetaan Suomessa poliisilta tai rajaviranomaiselta. Tämän jälkeen Maahanmuuttovirasto myöntää tilapäisen suojelun oleskeluluvan. Direktiivin tarkoitus on mahdollistaa suojelun myöntäminen suuremmalle ryhmälle kerrallaan, ilman yksilöllistä harkintaa suojelun tarpeesta.

Tilapäistä suojelua saavat Ukrainan kansalaiset sekä kansainvälistä suojelua Ukrainassa saavat kolmansien maiden kansalaiset tai kansalaisuudettomat henkilöt, jos he ovat asuneet Ukrainassa 24. helmikuuta 2022 tai sitä ennen. Ne, jotka oleskelevat lyhytaikaisesti Ukrainassa ja voivat palata turvallisesti kotimaahansa, eivät kuitenkaan ole tukikelpoisia. Tämä koskee yleensä ulkomaisia ​​opiskelijoita.

Mekanismi antaa Ukrainasta lähteneille henkilöille yhdenmukaiset oikeudet kaikkialla EU:ssa. Näitä oikeuksia ovat muun muassa oleskeluoikeus, pääsy työmarkkinoille ja asunnon saaminen, lääkinnällinen apu ja lasten pääsy koulutukseen. Hänellä on myös oikeus perheenyhdistämiseen, edellyttäen että toimeentulo on turvattu.

EU:n neuvoston päätöksen mukaan tilapäisen suojelun oleskelulupia voidaan myöntää 4.3.2023 asti, mutta EU voi tarvittaessa pidentää ajanjaksoa.

Yli 14 000 ukrainalaista oli hakenut Suomesta tilapäistä suojelua maaliskuun 28. päivään mennessä, kertoi sisäministeri Krista Mikkonen (vihr.). Määrä kasvaa noin 400:lla päivittäin.

Ei tilastointia passittomista tulijoista

Päätökseen sisältyy myös rajatarkastusten väliaikaista lieventämistä, jotta Ukrainasta tulevat ihmiset voivat tulla EU:hun, vaikka heillä ei olisi voimassa olevaa passia tai viisumia. Rajaviranomaisia on ohjeistettu , että kaikki pitää päästää läpi.

– Erikseen ei tilastoida ilman matkustusasiakirjaa matkustaneita, joten se lukumäärä ei ole selvillä. Tähän astisen kokemuksen perusteella voi arvioida, että suurimmalla osalla on joku kansalaisuuden osoittava asiakirja – joko matkustusasiakirja, henkilökortti tai syntymätodistus, sanoo Ilkka Kemppainen Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksiköstä Kansalaiselle. – Asiassa selvitetään, kuuluvatko he tilapäisen suojelun piiriin. Mikäli he kuuluvat Euroopan neuvoston päätöksen tai sitä tarkentavan Valtioneuvoston päätöksen piiriin, he saavat tilapäistä suojelua koskevan päätöksen, hän jatkaa.

Kemppaisen mukaan vain asiakkaiden kertoman varaan jäävät seikat pyritään varmistamaan käytettävissä olevin keinoin. Periaatteessa siis riittää kun kertoo olevansa ukrainalainen. Tähän mennessä noin 200:n tiedetään olevan ei-ukrainalaisia.

Venäjältä on tullut tämän vuoden aikana yhteensä 194 kansainvälistä suojelua hakenutta. Heistä 141 on hakenut turvapaikkaa ja 53 on hakenut tilapäistä suojelua.

Lähteet: Infomigrants.net, Suomen valtioneuvosto, Eurooppa-neuvosto, STT

7 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Jallu

Nyt huitaistaan ne 3000 laitonta Ukrainalaisten varjolla lailliseksi koska muutenhan se olisi sitä rakenteellista rasismia.

Rudi

Otin ja kärsin, ja katselin eilen eduskunnan kyselytunnin. Olihan se sisätautiministerin kiemurtelu taas ohutsuolen kaltaista. Sen tunnin jälkeen tuli tyhjä olo.

Ilkka Forsten

Ääliömäisyyden huipentuma taas kerran. Sitä kun selvitellään kahdentoista negan Afgaanin satuilemista Ukrainalaisuudestaan, voitaisiin ennemmin heittää ne jo valmiiksi tänne tulleet hevon vi****n ja aloittaa oikeiden hätää kärsivien auttaminen. Tästä tuli näköjään taas mullahiinihautomo josta kuoriutuu parrakkaita naisia ja lapsia allahu akbar.

Tornion pesänjakajat

Migrikirurgien katupäivystys saanee siis osaavia lisävahvistuksia.

juu

Se ”tlapäinen suojelu” tulee ikävä kyllä olemaan ihan pysyvää ja sitä käyttää sitten pääasiassa afrikan ja lähi-idän tyypit joilla ei mitään suojelun tarvetta oikeasti.
Jo nyt oli 30% sellaisia jotka ei ole koskaan käynyt lähelläkään ukrainaa.

Ilkka Forsten

Ukraina on Senegalin rajanaapuri, ja Toronto on Etiopian pääkaupunki jossa puhutaan Sahelin murretta koska väestö koostuu valkoisista nee****stä. Lisäksi islam on ukrainan pääuskonto koska Turkki on niin lähellä, ja Putinkin osaa sanskriitin kieltä koska on alunperin Tiibettiläinen munkki. Ministeri Lavrov vahvistaa tämän, mutta kiistää putinin sukujuuret tiibetin suuntaan, sillä todellisuudessa hän on Kiinalainen. Medvedev kykenee ilmaisemaan itseään laajasti, oltuaan lapsuutensa Uiguurina, josta siirtyi Kazakstanin kansalaiseksi ihon valkaisun jälkeen. Kun ottaa kaikki nämä ilmitulleet asiat huomioon, on hottentotit de facto, ukrainan alkuperäiskansaa ja vähemmistö, jolta ei saa kysyä henkilötodistusta. Mikäli yhä on epäselvyyttä jostakin, se johtuu rakenteellisesta rasismista, mihin kykenee vain Suomalainen elettyään noin 500 vuotta hagertien naapurina Pilvenmäen ravikeskuksen kupeessa.

Kata

Vaikka asia on vakava niin pakko taas tuskissaan nauraa 😀 ,näin juuri tämä taas menee!Tuossa jo istuskelee saikkaporukka ringissä jostain mantsurian kukkuloilta tai sieltäpäin…
Tollouden tolloutta!Prkl!