Eurooppa Muu maailma Urheilu Uutiset

Transurheilijoiden asema naisten sarjoissa puhuttaa ympäri maailmaa

Kuva: Wikimedia Commons / (CC BY-SA 3.0) / Les Meloures.

Miehiksi syntyneet, mutta naisiksi identifioituvat transurheilijat ovat saavuttaneet menestystä useiden urheilulajien naisten sarjoissa. Transurheilijoiden menestys selittyy pitkälti miesten fyysisillä ominaisuuksilla, jotka tuovat heille huomattavaa kilpailuetua muihin naisten sarjoihin osallistuviin nähden.

Yhdysvalloissa on puhuttanut viime päivinä pikajuoksija Chelsea Mitchell, joka kilpaili Connecticutin osavaltiossa. Osavaltion lait mahdollistavat transurheilijoiden kilpailemisen naistensarjoissa.

Connecticutin nopeimnaksi tytöksi julistautunut Mitchell on haastanut osavaltion oikeuteen vuonna 2020 kolmen muun juoksijan kanssa. He vaativat, että tuomioistuin myöntäisi heille sijoitukset ja tittelit jotka he olisivat saavuttaneet ilman transurheilijoiden osallistumista naisten sarjoihin.

Mitchell joka on menettänyt laskelmiensa mukaan mm. neljä osavaltion mestaruutta transurheilijoiden vuoksi puhuu aktiivisesti naisurheilijoiden puolesta. Hänen haasteensa käsitellään joulukuussa New Yorkin tuomioistuinlaitoksessa.

Eri puolilla maailmaa eri urheiluliitoilla on varsin erilainen suhtautuminen transurheilijoiden asemaan. Esimerkiksi Britannia pyöräilyliitto BC kielsi transurheilijoiden osallistumisen naisten sarjoihin.
 
Britannia pyöräilyliitto perusteli päätöstään tasapuolisella kilpailuasetelmalla ja toi esiin tutkimustuloksia, jotka osoittavat murrosiän jälkeen transitioituneiden kilpaurheilijoiden saavan kilpailuetua muihin naistensarjan osallistujiin nähden. Huolimatta heidän laskeneista testosteronitasoista.

Britannian tunnetuin transpyöräilijä Bridges julisti Britannian pyöräilyliiton päätöksen sulkea transpyöräilijöitä ulos naisten sarjoista olevan väkivaltaa. Bridgen mukaan pyöräily onkin yksi heterovaltaisimmista ja valkoisimmista urheilulajeista.

Jotkut naisten sarjoissa kilpailevat transurheilijat ovat menestyneet jo olympiatasolla saakka, joten päätökset siitä ketkä saavat osallistua naisten sarjoihin saattava vaikuttaa voimakkaasti tulevaisuuden naisurheiluun.

Lisää aiheesta: Britannian kattojärjestö: Transsukupuolisten pyöräilijöiden on kilpailtava biologisten miesten kanssa

Lähteet:

Iltasanomat

New York Post

Iltasanomat

4 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
John Quiman

Jos mies juoksee naisten juoksukilpailussa, on hän mies, riippumatta hänen kuvitelmistaan, että hän olisi nainen. Kehon sukupuolta ei voi muuttaa, eikä mielikuvitus tee todellisuutta toiseksi, ei vaikka suvakit kuinka haluaisivat.

Suvakki suvaitsee valheita totuudeksi, mutta ei hyväksy totuutta sellaisenaan. Kysehän on häiriintyneestä mielestä, kun todellisuus kielletään ja vaaditaan, että valheet ovat todellisuutta.

Marko Kyllönen

Suomessa tätä ongelmaa ei varmaan edes ymmärretä.
USA:ssa urheilustipendit on monille ainoa keino opiskella arvostetuissa oppilaitiksissa.
Ei ne tytöt enää saa stipendejä kun ”naiseksi itsensä tuntevat” miehet vie ne kaikki.

Vappu Simanen

Itse pitäisin voimassa eri sarjat eri sukupuolille. Naisten sarjan järjestäjänä on naisten liitto, miesten sarjan järjestäjänä miesten liitto ja niin edelleen.

Olkoot muunsukupuoliset vapaat järjestämään kukin omalle sukupuolelleen omat kisansa jos niin haluavat.

Toni Lajos

Meillä on tartuttava jämäkästi toimeen, ne mieht jotka jo ilmoittaneet Kelaan olevansa naisia, ilmoittautuvat paikallisen urheiluseuran jäseniksi, siitä vaan nostamaan maamme urheilu sille kuuluvalle paikalle, kunnianhimoisena hankkeena pitäisi tätä, siinä missä ilmastonmuutoksen pysäyttämistäkin, jonka seurauksena vihervasemmisto sai ansaitsemansa rökäletappion, tämän tapauksen tiimoilta tuskin niin hullusti käy…

Uusimmat uutiset

Kansalaisen verkkokauppa