Kotimaa Politiikka Talous

Turvallisuuteen ja omavaraisuuteen liittyvät kysymykset pidettävä energiapolitiikan keskiössä

Stora Enso Anjalan paperitehdas, kombivoimalaitos (2015). Kuva: Nina Metsälä.

Kokoomuksen kansanedustajien mielestä Suomen on lisättävä turvetuotantoa ja kotimaisen hakkeen hankintaa.

 

Kokoomuksen kansanedustajat Janne Sankelo ja Heikki Vestman haluavat että Suomen on varauduttava välittömästi Ukrainan kriisin ja talouspakotteiden aiheuttamaan tilanteeseen energiahuollossa.

Esimerkiksi metsähakkeen osuus Suomen lämmöntuotannosta on noin neljännes. Tästä noin viidennes tuodaan Venäjältä.

“Venäläinen tuontihake on muuttuneessa turvallisuustilanteessa riski lämmöntuotannolle. Käsityksemme mukaan käynnissä oleva lämmityskausi voidaan Suomessa hoitaa olemassa olevilla polttoaineilla”.

“Hallituksen on kuitenkin kiireesti aloitettava tehostettu varautuminen seuraavaan lämmityskauteen. Toimenpiteitä tarvitaan myös huoltovarmuusmenettelyissä”, Sankelo ja Vestman huomauttavat.

Kokoomuksen edustajien mukaan metsähakkeen tuonti voidaan korvata ensi kesänä energiaturpeen tuotantoa merkittävästi lisäämällä ja kotimaisen metsähakkeen hankintaa lisäämällä.

“Päätetty turvetuotantokoneiden romuttaminen on pysäytettävä. Lisäksi on tarpeen tehdä tarvittavat veromuutokset energiaturpeen kilpailukyvyn varmistamiseksi”.

“Hallituksen tulee myös tukea metsähakkeen tuotantoa vahvistamalla nuoren metsän hoidon Kemera-rahoitusta keventämällä sen ehtoja ja lisäämällä tuen määrää”, Sankelo sanoo.

Edustajien mukaan energiaturvallisuuden lisääminen turpeen avulla ei uhkaa pitkän aikavälin päästövähennyksiä.

“Venäjän hyökkäyssota on kriittinen muistutus siitä, että turvallisuus ja omavaraisuus on pidettävä energiapolitiikan keskiössä kohtuullisen hinnan ja ilmastotavoitteiden ohella”.

“Juuri nyt on kriittistä vähentää riippuvuutta venäläisestä energiasta, joka on Venäjälle voimapolitiikan väline”, Vestman korostaa.

 

Lähde: JPnews, Verkkouutiset

15 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Ilkka Forsten

Jään odottamaan mielenkiinnolla kuinka kokoomuksen ” kohtuullinen hinta ” määrittyy, jos yhä leikitään samaan hengenvetoon ilmastohätätilan kanssa. Kun tämä konflikti jatkuu joka tapauksessa vielä tovin, sen ansiosta polttoaineiden hinnat korotetaan pilviin mikä tietysti perustellaan sodan aiheuttamalla hinnan-nousulla. Kun sota sitten päättyy niin kuin kaikki sodat aikanaan, hinnat jää kuin ihmeen kaupalla tähtiteelliseksi. Niitä ei voi millään laskea sotaa edeltäneelle tasolle, sillä öljy-yhtiöt ja erityisesti osakkaat on tottuneet kunnon nettotuloihin. Sama tulee koskemaan sähkön hintaa. Muualla hinnat kyllä laskee, mutta suomessa ei, sillä ainahan meidän tulee näyttää ” esimerkkiä ” muulle maailmalle joka ei kuitenkaan välitä esimerkistämme yhtään mitään.

Vihaan idän puutarhatonttua jo siitäkin syystä, että hän sotki kaikkien elämän taas vuosiksi eteenpäin, kun oltiin juuri pääsemässä edes hetkeksi eroon koronasta. Se ( koronapandemia ) nosti polttonesteiden hintoja, ja nyt tuo per*****n kasakka pilasi loputkin edellytykset saada joku järki tähän tyhmään maailmaan.

Kata

Joku jossain ehdotti sille kyllä nobelia ko lopetti koronan päivässä.. 😀
Meitä todellakin viedään kuin sitä pääsiä narussa..kaikin tavoin.
https://www.is.fi/urheilu/art-2000008655633.html

Sillai sitten niin…oksettavaa.

Lieväasteinen

Kuulin tämän uutisen jo tammikuun lopussa eri lähteestä. Luulin feikiksi ja salaliittoteoriaksi, muttei ollutkaan. Taas.

Tekopyhää

Tekopyhä Kokoomus tukee ilmastotavoitteita yhtä kovasti kuin SDP ja Vihreät. Orpo on itse kehunut etteivät mene hallitukseen, joka peruu ilmastotavoitteissa.

Juha

Nyt on yli 20 vuotta jatkunut tätä skeidan puhumista ja valehtelua silmät korvat täyteen. Luulisi kansan jo kyllästyneen tähän kusetukseen. Mutta ei mitä.. hölmöläiset haluaa lisää lunta ja pakkasta. Ympärilläsi eläå vaarallisia ääliöitä. Pidä terveellinen turvaväli näihin täydellisesti todellisuudesta vieraantuneisiin yksilöihin joita on valta enemmistö vastaantulijoista.

Näin paljon lunta ja pakkasta ei ole ollut vuosikausiin Katso linkistä ilmatieteenlaitoksen graafi..

https://electroverse.net/earths-average-temperature-drops-to-30-year-baseline/

Ja vielä Suomesta löytyy miljoonia psykoosissa eläviä joihin tämä ilmaston lämpenemisen valehtelu menee ihan täydestä.

Ei se mitään ole lämmenny. Tää on hölmöläisten rahastuskuvio.. suuri huijaus.

Ilkka Forsten

Näin paljon lunta oli viimeksi 2019, sitä ennen vuonna 2011. Talvella 2020 lunta oli todella vähän.

Arvo

Täysin samaa mieltä, kun katsoo kepun ja kokoomuksen kannatusta. Noin päättömän politiikan kannatusta ei voi ymmärtää mitenkään. Kepu oli eilen muun hallituksen kanssa yhtä mieltä Ottawan sopimuksesta eroamisesta, joka tarkoittaa samaa kuin meidät laitettaisiin nyrkkeilykehään paria painoluokkaa ylempää vastustajaa vastaan toinen käsi selän taakse sidottuna. Kepun lestadiolaisilla ei ole telkkaria, että näkisivät uutisista miten Kiovaan ajetaan hanat auki miinoittamattomia teitä pitkin. Nyt ollaan menossa isoon kriisiin valtion kassa tyhjänä. Rahat on syydetty ulkomaille tai maailman kunnianhimoisimpaan ilmastopolitiikkaan. Kaiken huipuksi puhutaan vielä vastuullisesta politiikasta!

Tehdäänkehitysmaayhdessä

Kyllä punavihreille riittäisi asunnon lämpötilaksi +5 astetta, ei tarvittaisi jääkaappia. Maailma pelastuisi.

murre riepunen

Maamme on tuhottu viime vuosien aikana, omavaraisuus monella alalla nolla, turvallisuuteen tarvitut varat ohjattu afrikan gebardihatuille, maahanmuuton satsaukset miljardiluokkaa. Venäläisille kilvan myyty raja-asemien läheisyydestä maa-alueita, saaret, suuret kiinteistöt jne. Ylpeinä suomalaiset toopet hehkuttaa kuinka hyvin kiinteistöt käyvät kaupaksi…venäjälle.
Päättäjien näkö omaa nokkaa pidemmälle ei ulotu, varoituksen sanat pilkkahuutojen kera poljetaan suohon, jossa asiassa Yle näyttelee suurta roolia…valitettavasti. Maanviljelijöiden uurastus valuu keskusliikkeiden liiveihin jne.

Kata

Unohtakaa jo ne ilmastotavoitteet edes vähäksi aikaa hemmetti..nyt on menossa jotain mikä vaatii todellakin turpeen ja kaiken muun mitä voi tuottaa ja olla omavarainen,niille rahaa!
https://cnsnews.com/article/washington/terence-p-jeffrey/us-petroleum-imports-russia-set-record-bidens-first-year
Yksi esimerkki virheestä idiotismista kun Keystone Pipeline suljettiin Joen eka päivänä…Nyt yhä 500000 tynnyriä joka päivä Venäjältä…Singh laulelee ettei he aio siis tehdä mitään…

Tuumailija

Ja mitenkä olikaan sen ruoan omavaraisuuden kanssa. Emma karin väitteelle ei löydy ensimmäistäkään tukijaa maanviljelijöistä.

https://www.youtube.com/watch?v=Ah7kr3pLX_I

Kata

Halavatun lässyttäjä!Nämä osaa heiluttaa nyrkkejään kuin Nänsi Pellossa.Ja yhtä tolloja.

seant

Kyllä Suomesta haketta löytyy kun käydään kaikki tienvarsipuskat n. 10 metriin läpi, mutta se auttaa vasta ensi talveen. Tällaisia keräilykouria on olemassa.

Kannattamatonta

Niin on. Kuten Biojack, Nisula ja Moipu tekevät energiapuukouria metsäkoneisiin ja kaivinkoneisiin. Samoin hakkuukoneissa on ns. joukkokäsittely olemassa joissakin hakkuupäissä. Ongelmaksi tässä vain muodostuu se, että hommasta ei makseta niin hyvin, että se kannattaisi yrittäjän näkökulmasta. Kallis löpö ei asiaa paranna yhtään. Eikä niistä tienvarren pajuista energiapuuta saa oikeasti nimeksikään. Pitäisi tehdä paksummasta puusta, jota saa vain metsästä.

Minä olen Nisulan kouralla ja Timberjack 810 metsäkoneella kerännytkin jonkin verran energipuuta että on kokemusta asiasta.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Kannattamatonta
Tuumailija

Euroopassa laajoja peltoaloja on istutettu poppelille, niitä sitten niitetään parin-kolmen vuoden välein energiahakkeeksi.
https://www.youtube.com/watch?v=1lroF7Libp8