Eurooppa Kotimaa Muu maailma Politiikka

Tutkimus: Naton ydinasepelotepolitiikka on avannut Suomelle uuden toimintakentän

KC-135 Stratotanker tankkaa B-52 Stratofortressin Yhdysvaltain Tyynenmeren luoteisosan yllä Titan Fury 24-1 -harjoituksen aikana 17. marraskuuta 2023. (U.S. Air Force photo by Airman 1st Class Matthew Arachikavitz). Kuva: Wikimedia Commons / Public domain.

Suomella on useita mahdollisia tapoja osallistua Naton ydinasepelotepolitiikkaan. Näin todetaan 30. tammikuuta julkaistussa tutkimusraportissa. Tutkimuksen mukaan Naton jäsenet osallistuvat liittokunnan ydinasepolitiikkaan vaihtelevin panostuksin, mikä antaa Suomellekin valinnan mahdollisuuksia.

Ydinaseet, tavanomaiset sotilaalliset kyvyt ja ohjuspuolustus muodostavat puolustusliiton pelotteen. Ulkopoliittisen instituutin ja Tampereen yliopiston tutkimuksessa syvennytään Naton ydinasepelotteeseen. Liittokunnan linjausten mukaan Yhdysvaltain strategiset ydinasekyvyt ovat Naton turvallisuuden perimmäinen takuu. Puolustusliiton ydinasepelote onkin tiiviissä yhteydessä Yhdysvaltojen ydinasepelotteeseen, ja liittokunnan ydinaseoperaatioita suunnitellaan ja johdetaan viime kädessä Yhdysvalloista.

Naton pelotetta ja puolustusta vahvistavien toimien painopiste on viime vuosina ollut sen tavanomaisissa sotilaallisissa kyvyissä. Huolimatta turvallisuusympäristön kiristymisestä Nato ei ole tehnyt perustavanlaatuisia muutoksia sen ydinasepolitiikkaan, joka on saanut nykyisen muotonsa kylmän sodan päättymisen jälkeisinä lauhkeina vuosina.

Kansainvälisen ydinasejärjestyksen painopiste on kuitenkin siirtymässä asevalvonnasta pelotetoimiin. Myös Nato on linjannut kehittävänsä ydinasepelotettaan. Yhdysvaltain Eurooppaan sijoitettujen ydinaseiden isännöintiin liittyvää infrastruktuuria on uudistettu. Ydinasejakojärjestelmän laajentamisesta on myös käyty keskustelua. Puola on julkisesti, mutta tuloksetta, toivonut amerikkalaisydinaseita omalle maaperälleen. Lisäksi Nato pyrkii harjoittelutoiminnassaan ottamaan paremmin huomioon mahdollisten kriisien ydinaseulottuvuuden.

Vaikka Naton tavoitteena on osallistaa mahdollisimman laaja liittolaisjoukko sen ydinasepolitiikan toimeenpanoon, Suomella on liikkumatilaa omien valintojensa suhteen. Suomi voi halutessaan pidättäytyä passiivisessa roolissa osallistuen ydinasepelotteeseen liittyvään suunnittelutoimintaan. Suomi voi myös vaihtoehtoisesti harjoittaa aktiivisempaa politiikkaa esimerkiksi korvamerkitsemällä sotilaallisia kykyjään Naton ydinaseoperaatioiden tukitoimiin tai jopa pyrkimällä ottamaan osaa Naton ydinasejakojärjestelyihin.

Norja ja Tanska ovat pitkän jäsenyytensä aikana yhdistäneet ydinasekriittiset poliittiset linjaukset verrattain aktiiviseen rooliin Naton ydinaseoperaatioiden sotilaallisissa tukitoimissa. Suomen odotetaan jäsenyytensä alkutaipaleella ennen kaikkea vahvistavan ydinaseisiin liittyvää osaamistaan. Ydinasepelotteen ohella Nato näkee ydinasevalvonnan keskeisenä strategista vakautta vahvistavana elementtinä, ja Suomelta odotetaankin aktiivisuutta ja aloitteellisuutta liittolaisten välisissä asevalvontaa koskevissa keskusteluissa.

Lisätietoja: johtava tutkija Matti Pesu, Ulkopoliittinen instituutti, p. 050 355 8845, matti.pesu@fiia.fi

Julkaisu on toteutettu osana valtioneuvoston vuoden 2023 selvitys- ja tutkimussuunnitelman toimeenpanoa. Selvitys- ja tutkimustoiminnan julkaisusarjassa julkaistujen raporttien sisällöstä vastaavat tiedon tuottajat, eikä sisältö välttämättä edusta valtioneuvoston näkemystä. Lisätietoja: https://tietokayttoon.fi.

Raportti: Naton ydinasepelote ja Suomi
Policy Brief: Naton ydinasepelotteen periaatteet ja suuntaviivat

Ulkoasiainministeriö, valtioneuvoston kanslia, Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminta 30.1.2024

9 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Ismo Meinander

Rooma (ROMA/MAAILMALLINEN VALTA) on aina vastakohta AMORille (Rakkaus). Tämä kannattaisi ihmiskunnan muistaa rakentaessaan Babylonin Tornia ja Ikuista Roomaa, sillä sellainen toiminta johtaa helposti isoon pamaukseen.

Ismo Meinander

Rooma (ROMA) on aina vastakohta AMORille (Rakkaus). Tämä kannattaisi ihmiskunnan muistaa rakentaessaan Balylonin Tornia ja Ikuista Roomaa.

Vappu Simanen

Nykyinen presidentinvaalien toinen kierros on ensimmäinen kerta, kun kansalaisilla on edes vähäinen mahdollisuus vaikuttaa Suomen ydinasepolitiikkaan.

Ilkka

Ukrainan tapahtumien myötä jokapäiväiset puheen ydinaseista on tullut osaksi arkea, mutta silti pitää muistaa ettei mitään ydinsotaa ole näköpiirissä, eikä NATO:n liittolaisuus tarkoita mitään Suomalaisten kannalta maailmaa mullistavaa käännettä. Ei USA ole tuomassa mitään ydinaseita suomen kaltaiseen maahan, ja pointtini on ettei niitä tarvitse sijoittaa edes Venäjän uhan takia näin lähelle itärajaa. Jos on olemassa mannerten väliset ohjukset, miksi ne pitäisi tuoda muutaman sadan kilometrin päähän Moskovasta ollakseen toimiva pelote. Putinin puheet jossa vilahtelee ajatus että he sijoittavat ydinkärjillä varustettuja ohjuksia suomen rajalle, on myöskin täyttä venäläistä propagandaa. Jos hän toisi ne niin lähelle, mikä olisi sen helpompaa kuin tuhota ne lähtöasemiin. Tästä syystä myöskään USA ei tuo mitään rajoillemme. Todellinen uhka, jos nyt uhasta halutaan puhua puolin ja toisin on ydinsukellusveneet. Ne voivat olla missä tahansa, ja niiden paikallistaminen tai tuhoaminen on hyvin hankalaa. Ne ovat jo nyt mikä missäkin, ei niitä näe satamassa odottamassa käskyä sotaan lähtöön. Putin pelkää NATO:n arsenaalia vaikka yrittää joka käänteessä esittää välinpitämätöntä. Satuin muuten lukemaan uutisen jossa kerrottiin paljonko puna-armeija on nyt menettänyt panssarikalustoaan ukrainassa. Sama uutinen oli tietävinään että tuhottujen vaunujen tilalle venäjän aseteollisuus kykenee tuottamaan 100 vaunua kuukaudessa. Toisin sanoen reilut kolme ( 3 ) kappaletta vuorokaudessa. Heh heh ja vielä kerran heh.. Venäjä ei kykene moiseen suoritukseen, tai sitten tehtailta lähtee sutta ja sekundaa. Uutisoinnin idea tänä päivänä on olla ihan pelkkää propagandaa puolin ja toisin. Nyt kansat jallitetaan uskomaan valtavan uhkaan koko maailman tuhosta ydinaseiden myötä, kun todellisuus on että konventionaalisilla aseissa käytävät sodat ovat arkipäivää.

Kääpä

Ikinä ei pidä iskostua ajattelemaan ”että ei ne ryssät ydiasetta käytä”, ne on niin hulluja että ei ole mitään takuuta että nuo ei alkaisi laukomaan ydinaseitaan. Ei se ole pelottelua jos ryssistä varoitellaan.

Ilkka

Ei se ole pelottelua jos ryssistä varoitellaan, totta, mutta kannattaa myöskin miettiä sitä kuinka rajata ydinlaskeuma vain ” vihollisen ” alueelle. Kun Tsernobylin ydinvoimala räjähti ukrainassa, levisi radioaktiivinen pilvi varsin laajalle, eikä yksin länsisuuntaan. Jos joku on niin tyhmä että olettaa voivansa käyttää ydinlatausta ilman saastepilven tuloa myöskin omalle tontille, voidaan sanoa ettei sellaista ihmistä kannata kuunnella. Ei Venäjälläkään ydinaseiden laukaisu tapahdu Putinin sormen painalluksella Kremlistä. Siinä joukossa joilla on mahdollisuus asiaan vaikuttaa, ei voi olla samaan aikaan niin tolkutonta sakkia että ydinsodan aloittaisivat. Ja jos on, niin sen jälkeen ei ole putinia eikä venäjää voitonpäivää juhlistamassa.

Sodan tavoite ei voi olla oman kansan ja vallan katoaminen. Se nyt vaan on niin. Ei lännessäkään nukuta tai istuta toimettomana mikäli venäjältä lähtisi ohjus / ohjukset matkaa, ja ilman ettei siitä tulisi välittömästi tieto esimerkiksi USA:le, on skenaario mitä ei tapahdu. USA kyttää varmaan tarkemmin venäläisten toimia kuin toisinpäin.

Kääpä

Otappa huomioon että venäjällä on vallassa ukko jolla tuota ajattelua ei pääkopassa ole, eikä paljolti muillakaan siellä duumassa. Kaikki joilla on taktinen laukaisuavain, ovat täysin kopioita putinista jotka on uhoneet siihen malliin että, huh, huh. Varsikaan suomen maaperälle ei pitäsi ottaa yhtäkään ydinohjusta, taitaa onneton suomi olla ainoa pohjoismaa jolta puuttuu kielto tuohon.

Ilkka

Miten se että Suomen maaperällä olisi ydinaseita, vaikuttaa venäjän toimiin enempää kuin tälläkään hetkellä. He uhosivat heti kun liityimme natoon, ja toistan yhä sen, ettei ydinaseita tarvitse sijoittaa muutaman kilometrin päähän itärajasta niiden kantama riittää kauempaakin. Teoriassa meillä on jo nyt mahdollisuus pommittaa Moskovaa, F/A 18 pystyy kuljettamaan ydinkärjellä varustetun pommin ja sen kantama riittää ihan hyvin menemään perille.

Tunnut ajattelevan että Putinin valta kestää loputtomiin, jolloin et ota huomioon sitä mahdollisuutta ettei hän kenties olekaan vallan kahvassa kun asiat etenevät. Ei venäjän kansakaan nyt ihan mihin tahansa anna suostumusta, ja faktahan on ettei putin tahdo saada tälläkään hetkellä rekrytoitua miehiä riittävästi edes konventionaaliseen sotaan. Jos hän aloittaa suurimittaisen liikekannalle panon, voi olla ettei kansa lähdekään hurraten sotaan. Me oletamme nyt ettei kukaan vastusta sotaa itärajan takana. Tämä harha syntyy siitä ettei venäjältä tahdo saada mitään oikeaa informaatiota, mutta sitä se ei poista että sodan vastustus on kasvanut kaiken aikaa. Kansan elintaso laskee, tuotteet kallistuvat tai jäävät kokonaan saamatta kun ” tsaari ” laittaa valtion budjetista miljardin toisensa jälkeen sotaan, josta ei ole tullut voitonparaatia vielä kahdenkaan vuoden kuluttua. Kaatuneiden määrä on sen sijaan järkyttävän suuri, ja kasvaa joka päivä.

Kääpä

Eihän suomi osaa edes rakentaa ydivoimaloita vaan ne on annettu ryssien rakentaa jonka ohella nyt ollaan liemessä. On täyttä sairautta leikkiä ydinaseilla millään muotoa.