Eurooppa Kotimaa Muu maailma Politiikka Rikos

Uber-tiedostot: Vuoto paljastaa, miten Uber lobbasi johtajia ja huijasi poliisia saadakseen haltuunsa uusia markkinoita

Mielenosoitus Uberia vastaan Budapestissa 2016. Kuva: Wikimedia Commons.

Kun Uber tunkeutui aggressiivisesti markkinoille ympäri maailmaa, kyytipalvelu lobbasi korkeimpia poliittisia johtajia, mukaan lukien Ranskan Emmanuel Macronia, höllentämään työvoima- ja taksilakeja, kerrotaan tuhansia vuotaneita tiedostoja koskevassa maailmanlaajuisessa mediatutkimuksessa.

Raportti paljastaa myös, että yhtiö käytti ”tappokytkintä” estääkseen sääntely- ja lainvalvontaviranomaisia, kanavoi rahaa Bermudan ja muiden veroparatiisien kautta ja harkitsi kuljettajiinsa kohdistuvan väkivallan esittämistä keinona saada yleisön sympatiaa.

International Consortium of Investigative Journalists, joka on voittoa tavoittelematon tutkivien toimittajien verkosto, tutki Uberin sisäisiä tekstejä, sähköposteja, laskuja ja muita asiakirjoja saadakseen aikaan ”ennennäkemättömän katsauksen tapoihin, joilla Uber uhmasi taksilakeja ja loukkasi työntekijöiden oikeuksia”.

Uber-tiedostot -nimellä (Uber files) tunnettu vuoto koostuu yli 124 000 asiakirjasta, jotka kattavat vuodet 2013-2017.

Asiakirjat vuotivat ensin brittiläiselle The Guardian -sanomalehdelle, joka jakoi ne konsortiolle.

Niistä kävi ilmi, että Emmanuel Macron teki ”poikkeuksellisen paljon” tukeakseen Uberin pyrkimyksiä häiritä Ranskan suljettua taksitoimialaa hänen ollessaan talousministerinä, Guardian kertoo ja siteeraa Macronin ja Uberin johtajien välistä tekstiviestien vaihtoa.

Sanomalehdelle antamassaan lausunnossa Ranskan presidentin palatsista kerrottiin, että Macronin silloiset ministeritehtävät ”luonnollisesti johtivat siihen, että hän tapasi ja oli vuorovaikutuksessa monien yritysten kanssa, jotka olivat mukana noina vuosina palvelualalla tapahtuneessa jyrkässä muutoksessa”.

Kirjallisessa lausunnossa. Uberin tiedottaja Jill Hazelbaker myönsi ”virheet” menneisyydessä ja sanoi, että vuonna 2017 palkatun toimitusjohtajan Dara Khosrowshahin tehtävänä oli ”muuttaa Uberin toiminnan kaikki osa-alueet”.

”Kun sanomme, että Uber on nykyään erilainen yritys, tarkoitamme sitä kirjaimellisesti: 90 prosenttia Uberin nykyisistä työntekijöistä tuli Uberin palvelukseen sen jälkeen, kun Darasta tuli toimitusjohtaja”, Hazelbaker vakuutti.

”Paina tappokytkintä niin pian kuin mahdollista”

Vuonna 2009 perustettu Uber pyrki kiertämään taksisäännöksiä ja tarjoamaan edullisia kuljetuksia kimppakyytisovelluksen avulla. Konsortion Uber-tiedostot paljastivat, miten poikkeuksellisen pitkälle yritys oli mennyt vakiinnuttaakseen asemansa lähes 30 maassa.

Yhtiön lobbaajat – mukaan lukien presidentti Barack Obaman entiset avustajat – painostivat viranomaisia luopumaan tutkimuksistaan, kirjoittamaan työ- ja taksilakeja uudelleen ja lieventämään kuljettajien taustatarkastuksia, asiakirjoista käy ilmi.

Tutkimuksessa todettiin, että Uber käytti ”häivetekniikkaa” välttääkseen viranomaisten tutkimukset. Yhtiö käytti esimerkiksi niin kutsuttua ”tappokytkintä”, joka katkaisi pääsyn Uberin palvelimille ja esti viranomaisia keräämästä todistusaineistoa ratsioiden aikana ainakin kuudessa eri maassa.

Uber-tiedostojen mukaan poliisin Amsterdamissa tekemän ratsian aikana Uberin entinen toimitusjohtaja Travis Kalanick antoi henkilökohtaisesti määräyksen: ”Paina tappokytkintä niin pian kuin mahdollista … Pääsy on suljettava AMS:ssa (Amsterdamissa)”.

Konsortio kertoi myös, että Kalanick näki närkästyneiden taksinkuljettajien uhkaavan Uber-kuljettajia Ranskassa väkivallalla keinona saada julkista tukea. ”Väkivalta takaa menestyksen”, Kalanick tekstasi kollegoilleen.

Vastauksessaan konsortiolle Kalanickin tiedottaja Devon Spurgeon sanoi, että entinen toimitusjohtaja ”ei koskaan ehdottanut, että Uberin pitäisi hyödyntää väkivaltaa kuljettajien turvallisuuden kustannuksella”.

Uber-tiedostojen mukaan yhtiö leikkasi verojaan miljoonilla dollareilla ohjaamalla voittojaan Bermudan ja muiden veroparatiisien kautta, minkä jälkeen se ”pyrki kääntämään huomion pois veroveloistaan auttamalla viranomaisia keräämään veroja kuljettajiltaan”.

Lähde: AP

23 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Letunviuhake

Käsi ylös kuka yllättyi tästäkään uutisesta? Milloinka tulee uutinen että jossain oisi onnistuttu? Taitaa meikäläiseltä loppua elin vuodet kesken ennenkö sellainen ihme tapahtuisi😂 ikää on vajaa 40.

ike

Jos jossakin on vahingossa onnistuttu, se myydään pikaisesti ulkomaille, joko ahneudesta tai kotimaisen pääoman puutteessa. Terv.70 vuotta seurannut.

Letunviuhake

Olet aivan oikeassa mitä sanoit ja näin minä olen myös itsekkin asian todennut. Kaikki siis aivan kaikki missä on politikoilla sormensa pelissä, niin kaikkiin niihin asioihin liittyy jokin kusetus sun muuta puliveivaamista. Esim:korona kusetus, rokotekusetus, ilmastokusetus ja niin edelleen.

Matti

Macronille monoa takalistoon ja Barack myös edes vastuuseen!!!!!

juha II

Niin. EU:sta riippumatta Suomi impivaaralainen lintukoto, jossa vikkelät ulkomaalaiset ”sheikat” naruttavat mennen tullen hitaat ja jurot suomalaiaset talonpojat.

John Quiman

Ennen niin kutsuttua sivistystä, ei Suomessa tarvinnut lukkoja ovissa, etenkään maaseudulla. Nykyään pitää olla panssariovet, graniittilukot, turvakamerat ja hälytyslaiteet.

On se sivistys sitten ihanaa.

Sivistyneisyyden määrittelee eliitti oman makunsa mukaan. Heidän ulkokultaisuutensa on sitten sivistystä, heidän harhansa ovat todellisuutta ja kansa marssii perässä aivan kuten aikoinaan hovi matki kuninkaiden sekopäisyyttäkin, koska se oli hienompaa.

Kata

Todellakin…eikä niin kauan sitten oli ovet auki ja luuta oven edessä jos ei oltu kotona!

Nyt on se pillipiipareiden aika ja kansa lakoaa ja marssii perässä tuhoonsa kun hurmaava ”musiikki” kutsuu..(rock on kyllä hyvää musaa…:))

Jos olisi ollut joku kansallismielinen Ruisrockissa niinku…voi painokoneet olis revenneet pilkasta ja samoin kun ”mettästäjä”-pojan videoita nyt julkistettiin…jos olis ollut vaikka Tonaltin poika…niin läpinäkyvän surkeaa kaikki ”sivistys” eliitillä.

https://www.foxbusiness.com/politics/energy-expert-sounds-alarm-biden-selling-oil-china-worthy-congressional-investigation?utm_campaign=later-linkinbio-foxnews&utm_content=later-28186298&utm_medium=social&utm_source=linkin.bio

Ja eliitti nauraa ja pistää manit taskuihinsa.Seuraavassa puheessa taas puhutaan kauniita ”kansan parhaaksi,unity,unity” ja taas kansa lakoaa.Miten tyhmyys voi olla niin laajaa…

No tutti sentään sanoi suoraan ettei omaa kansaa voi laittaa etusijalle…ja yhä pyllii ministerinä…oikein ”omistajaohjausta”.. 😀 Mihin ohjataan ja mitä?

John Quiman

Nyt kun jollain tavalla ilmaiset julkisesti, että et ole kotona, saattavat kaikki tavarat lähteä, olipa sitten paremmatkin lukot tai ei.

Kata

Joo että tosiaan jopa lentokentillä jo vakoillaan autoja ja eiku osote selville..ja hommiin!On siinä värinää!

Boikottiin

Nyt kun tämä on tullut esille niin on kaksia tehtävää asiaa:
1) Haastetaan oikeuteen lahjotut
2) Lakatkaa ihmiset käyttämästä tätä Überiä. Silloin se kuolee pois.

Hyvin yksinkertaista.

Ilkka Forsten

Taksi taksi über alles..

Ilkka Forsten

Ja nyt muuan Volt toimii suurin piirtein samalla tavalla, mutta mitäs pienistä sehän työllistää paljon ruskeaa väestönosaa, ja on siten hyvä näyttö kuinka hienosti voidaan luoda ” toimiva ” kasvuympäristö myöskin vaikeasti työllistyville.

Me kaikkihan uskomme että volt kuskina toimiva voi helposti ansaita enemmän kuin ministerit kuukaudessa, ja toki ilman mitään huijausta, toisin kuin poliitikoilla on tapana. Mina aja yotä päivä, ola aina paikala, ja tyo ola minule huvin tärkeata, minä ola huvin ahkera, aina ajamasa ei nuku koskan..

Viimeksi muokattu 2 vuotta sitten by Ilkka Forsten
Lautakasa-masa

Lobbaus eli LAHJONTAA. Nykyään piilotettu niin hyvin, koska perinteiselle pankkitilillehän ei enää voi tallettaa mitään.
Ja se 50.000 euron esiintymisvalmennus (ei osata edes esiintyä=kannattaisi sitten hakeutua muihin tehtäviin) per ministerityttö on vain lillukanvarsia ja ”juomarahoja”…

Tuumailija

Näillä ”pieni”tuloisilla ministereillä yms. konklaavilla on omat järjestelytilit, rahaa kun pukkaa joka suunnasta ja milloin milläkin tax-free nimikkeellä.
Näitä ei pankit kysele, mistä ja miksi, mutta se suurin ongelma on ruohonjuuritason ”harmaa” talous, kun joku myy esim. marjoja 200€ edestä niin kysellään heti että mistä/keneltä/miksi raha tullut tilille ja onko verot maksettu.
Asiakasta pyydetään jopa käymään pankinjohtajan tms. viskaalin pakeilla antamassa selvitys, ihmettelen vain että millä valtuuksilla kyselevät joutavia?

Ilkka Forsten

Kun kysellään joutavia voi vastata joutavia. Ei kukaan ole tilivelvollinen pankille sitä mitä rahaa tilillä on tai mistä se sinne tulee.

murre riepunen

Tämä ” uudistus ” oli jälleen yksi niistä, joilla maamme ajetaan perikatoon, syyllisiä ei löydy vastuuta ottamaan. Korjattaisi edes jo tapahtunut, mutta sekin jää tekemäti.

Nationalisti

https://www.hs.fi/politiikka/art-2000008938365.html

Tätä maailmaa johtaa täysin läpimätä ja korruptoitunut eliitti, he tekevät kokoajan uusia kikkailuja ajaakseen Eurooppaa alas.
Nyt julki tulleiden tietojen mukaan esimerkiksi Macronin pitäisi erota välittömästi kaikista tehtävistään.

Olisi mielenkiintoista tietää, että mikähän Bernerin rooli on ollut jossain salaisessa lobbaushommassa, kun niin kiivaasti ajoi päin h..vettiä menneen taksiuudistuksen.

Tuumailija

Bernerihän on turvannut selustansa lastensairaalan vuokratuloilla, kavereille kanssa.

otto suni

Berner on ahneuden perikuva ja Juha Sipilä saa joskus maksaa munauksestaan järjestää kyseiselle ”matamille” Suomen kansalaisuus ohi virallisten kanavien!

Setämies

Ja suoraan ministerin virkaan ilman minkäälaista kompetensia. Olisi edes ollut yhtä muodolliesti pätevä kuin Ukrainan naikkoset:

https://southfront.org/25-year-old-girl-without-any-experience-appointed-deputy-minister-of-european-integration-in-ukraine/

Samantasoista tekstiä tulee/tuli noiltakin, mutta onhan tuollaisia paljon mukavampi katsella.

Kata

Voi luoja no tähän pisteeseen on maailma tullut.Ennen sentään salailtiin jotain mutta nyt on ”suoraa puhetta” ministeriaineiston henkilöissä.
Mitä ankkalinnamaisemmat huulet sen parempi palkka.
Uskomatonta.

Ilkka Forsten

Haluat siis laittaa ” makaronin ” laatikkoon ?

John Quiman

Vasta oli juttua jossain, että Über mm. lahjoi poliitikkoja taksiuudistuksiin. Joten kuka tietää, josko sillä olisi ollut vaikutuksensa Bernerin vimmaan.