Kotimaa Rikos

Ulkomaisen rikollisryhmän asuntomurtosarja syyteharkintaan

Kaakkois-Suomen poliisi on selvittänyt joulukuussa 2021 Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen ja Kaakkois-Suomen poliisilaitoksen alueella liikkuneen ulkomaisen rikollisryhmittymän tekemän useiden asuntomurtojen sarjan. Ryhmän jäsenet murtautuivat kahteenkymmeneen asuttuun asuntoon ja anastivat näistä arvo-omaisuutta, kuten koruja ja elektroniikkaa.

Poliisi pääsi tekijöiden jäljille omien tutkintatoimepiteidensä perusteella. Tekoihin syyllistyneet kolme georgialaista miestä otettiin kiinni Helsingissä 22. joulukuuta ja heidät vangittiin käräjäoikeuden päätöksellä 25. joulukuuta. Miehet saapuivat maahan joulukuun alussa tarkoituksenaan murtautua asuttuihin asuntoihin varmistuttuaan ensin, että ketään ei ole kotona ja anastaa näistä omaisuutta. Teot toteutettiin pääosin päiväsaikaan silloin, kun talojen asukkaat eivät olleet kotona. Ryhmän kiinnioton jälkeen Kaakkois-Suomen poliisilaitoksen alueella ei ilmennyt enää uutta asuntomurtojen sarjaa.

Nyt valmistuneessa esitutkinnassa syyteharkintaan siirtyy kyseisten miesten tekemäksi epäillyt 16 törkeää varkautta sekä neljä törkeän varkauden yritystä. Rikollisryhmän sai hyötyä rikoksista poliisille ilmoitettujen tietojen mukaan noin 230 000 euroa. Heidän hallustaan saatiin anastettua omaisuutta takaisin noin 45 000 euroa arvosta. Lisäksi murtautumisista asuntoihin aiheutui yhteensä noin 50 000 euron vahingot.

Ohjeita asuntomurtojen ennaltaehkäisyyn:

Murtoja voi ennaltaehkäistä vaikeuttamalla asuntoon murtautumista ja tekemällä asunnosta epäkiinnostavan varkaalle.
-Lukitse kaikki asunnon ovet ja ikkunat.
-Käytä asunnon turvalukkoa.
-Jos et ole varma, missä kaikki kodin avaimet ovat, vaihda lukot.
-Valaise pihasi. Pidä valoja, jos asunto on tyhjillään.
-Turvaudu naapuriapuun. Tyhjennetty postilaatikko ja tehdyt lumityöt viestivät siitä, että asunnossa on asukkaat paikalla.
-Hanki hälytysjärjestelmä tai kameravalvonta.
-Luetteloi ja valokuvaa hallussasi oleva irtain arvokas omaisuus

Ilmoita tallentava valvontakamera poliisin kameravalvontakartastoon

Poliisi muistuttaa, että yritykset ja yksityisetkin voivat ilmoittaa omista tallentavista kameroistaan poliisille. Kameravalvontakartaston avulla tieto saatavilla olevista tallenteista tulee nopeasti rikostutkintaan, mikä nopeuttaa merkittävästi rikosten tutkintaa ja helpottaa rikosten selvittämistä.
Poliisi.fi/kameravalvontakartasto -sivustolta löytyy ohjeita oman kameran tietojen ilmoittamiseen.

5 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Ilkka Forsten

Valaise pihasi, ja pidä valot asunnossa jos se on tyhjillään. Mutta kuka maksaa sähkölaskun ? Minulla on parempi ehdotus.

Hanki pistooli tai kivääri, haulikkokin kelpaa. Pidä se ladattuna yötä päivää, ja varmista että lippaat on täynnä ja varalippaan käsillä. Laita pihalle kyltti jossa kerrot että et epäröi käyttää voimaa jos asiaton epeli hiippailee nurkissa. Kerro sama myöskin arabiaksi ja muilla tärkeiksi katsomillasi kielillä, kuten Romania. Ilmoita kovaäänisellä että anoppisi on kylässä, ja jos hän pääsee irti niin on peli menetetty. Älä ratifioi Ottawan sopimusta, sillä on parempi pitää kiinni ” antavan ” sopimuksesta. Miinoita siis pihasi. Luetteloi kaatuneet ja valokuvaa haavoittuneet, näin vältyt siltä ettei sama romanohvi ole viikon päästä ovesi takana. Opettele muutamalla kielellä sanomaan että haista v, ja että tämä on viimeinen varoitus.

Näin menetellen omaisuutesi pysyy koskemattomana ja voit nukkua yösi rauhassa, eikä sähkölasku ole päätä huimaava. Jos kaikki tämä vaikuttaa mahdottomalta, pystyttäkää edes se kyltti. Siihen riittää vähätkin varat. Tekstiksi sopii, ” Unohda koira, varo omistajaa.”

ike

Poliisi muistuttaa, että yritykset ja yksityisetkin voivat ilmoittaa omista tallentavista kameroistaan poliisille. Minä puolestani muistutan poliisia että noiden tekijöiden taustat, kansallisuutta myöten, tulee julkistaa heti kun tutkinta on saatu päätökseen. Eiköhön avoin tiedottaminen kuitenkin ole vain mantra jota toistetaan koska se kuulostaa hyvältä.

Erakko

Olihan tuossa mainittu, kolme georgialaista miestä, jotka pidätettiin.

Ilkka Forsten

Oliko tekijät idän vai lännen ” Georgiasta.” Jostain syystä Gruusiaa on alettu nimittämään georgiaksi, mikä taitaa johtua siitä ettei jenkit osaa sanoa gruusiaa mutta se kääntyy helposti muotoon georgia.

Lieväasteinen

No ei ole ainakaan Etelä-Georgian saarelta, muuten olisi pingviinejä.