Eurooppa Politiikka

Unkarin vaalit 2022: Orbánin hallitus valittiin uudelleen kahden kolmasosan enemmistöllä

Kuva: Pixabay.

Viktor Orbánin Fidesz-KDNP-liittouma on valittu uudelleen Unkarin vuoden 2022 parlamenttivaalien tuloksena, ja se muodostaa hallituksen viidennen kerran.

 

Fidesz-KDNP sai 53,10 prosenttia äänistä ja 135 paikkaa kansalliskokouksessa ja säilytti näin kahden kolmasosan enemmistönsä. Péter Márki-Zayn johtama keskustaoikeistolainen Mindenki Magyarországa-liittouma sai 35,04 prosenttia äänistä ja muodostaa opposition, jolla on 56 paikkaa kansalliskokouksessa. Myös äärioikeistolainen Mi Hazánk-liike onnistui saamaan yli 5 prosentin vähimmäismäärän, joka riittää edustukseen kansalliskokouksessa. Se sai 7 paikkaa 6,17 prosentin ääniosuudella.

Valtakunnallisella äänioikeutettujen listalla, johon lukeutuivat myös ulkomailla asuvat Unkarin kansalaiset, 2 735 383 unkarilaista äänesti Fidesz-KDNP:ta (47 paikkaa), 1 804 588 äänesti Mindenki Magyarországa-liittouma (38 paikkaa) ja 317 780 äänesti Mi Hazánk-liikettä (7 paikkaa).

Vaalipiireissä, joissa vain maassa virallisesti asuvat voivat äänestää, Fidesz-KDNP sai 88 paikkaa, kun taas Mindenki Magyarországa-liittouma sai 18 paikkaa.

Verrattain pienempi osa unkarilaisista äänesti myös satiirista Kaksihäntäinen koira-puoluetta (Magyar Kétfarkú Kutya Párt), vastaperustettua Ratkaisu-liikettä (Megoldás) ja koronaskeptistä Normaali Elämä-puoluetta (Normális Élet Pártja), mutta tämä ei riittänyt takaamaan yhdellekään niistä viiden prosentin vähimmäismäärää valtakunnallisella listalla, joka olisi tarjonnut edustuksen edustajakokouksessa.

Tämän vuoden vaaleissa äänesti 5 241 029 Unkarin kansalaista, jotka muodostivat 69,54 prosenttia äänestäjistä, mikä on lähes yhtä paljon kuin vuoden 2018 vaaleissa mutta huomattavasti vähemmän kuin vuoden 2002 vaaleissa saavutettu 73,51 prosentin ennätys.

Tämä oli Fideszille suuri menestys, joka oli samalla tasolla kuin vuoden 2010 murskavoitto, jolloin puolue voitti niin ikään yli 2,7 miljoonalla äänellä. 2 295 277 täysi-ikäistä äänioikeutettua eli 30,46 prosenttia äänestäjistä ei osallistunut vaaleihin.

Saavuttamalla jälleen kahden kolmasosan enemmistönsä kansalliskokouksessa Fidesz säilyttää valtuudet muuttaa perustuslakia ja hyväksyä perustuslaillisia lakeja niin halutessaan.

Parlamentin kokoonpano tulee olemaan samanlainen Fidesz-KDNP:n parlamentin jäsenten osalta, ja nyt sitä vastustavat Mindenki Magyarországa-liittouma ja Mi Hazánk-liike kolmantena oppositiopuolueena. Márki-Zayn johtaman opposition mahdolliseen hajoamiseen ja tulevaisuuteen liittyviä kysymyksiä on herännyt, mutta ne selkiytyvät varmasti lähipäivinä.

 

Lähde: Hungary Today

13 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
juha II

Unkari on kuin kalanruoto EU:n ja Suomen valtamedian kurkussa!

seant

Samalla oli kansanäänestyskysely. josta ei valtamedia puhu lainkaan, siinä ainakin koko Unkarin kanssa oli lähes yksimielinen oppositiota myöten. Siinä kysyttiin: Tuetko seksuaalisen suuntautumistuntien järjestämistä julkisessa koulutuksessa oleville alaikäisille lapsille ilman vanhempien suostumusta? ei 92,34 Tuetko alaikäisten sukupuolenvaihtohoitojen edistämistä? ei 95,89 Tuetko alaikäisten seksuaalisen mediasisällön rajoittamatonta levittämistä heidän kehitykseensä? ei 95,32% Tuetko sukupuoleen perustuvan mediasisällön näyttämistä alaikäisille? ei 95,17 Luulen, että vastaava tulos olisi kaikissa maissa, niin ihmettelen millä oikeudella LG jne ihmiset voi pakottaa kaikkien hyväksyä heidän toiminta. Tämä on myös vahva viesti Brysseliin, joka on myös ollut yksi asia mistä syytetty Unkaria.

Rudi

Mitäs puolueettomia nämä omat mediamme sitten ovat. Sekä Ylen että maikkarin toimittajat vääntävät itkua kun Orban voitti ja unohtavat samalla kertoa että miksi hän voitti. Orban on tehnyt valtavia parannuksia ihmisten hyvinvointiin ja unkarilaisista suurin osa on isänmaallisia eivätkä halua että Soroksen väki heitä pakottaisi elämään haluamallaan tavalla. Todella harmi että Suomen poliitikot ovat tulehduttaneet suomalaisten ja unkarilaisten ennen niin ystävälliset välit.

Puolueeton

Millainen on Unkarin media ja kenen omistuksessa se on? Kuvittelen median vaikutuksen äänimääriin olevan merkittävä, mutta aina voi erehtyä kuvitelmissaan. Näkyypä sellaista väitettä, että media olisi Orbánin hallinnassa ainakin hesarin mukaan
”Näin Unkarinmedia mureni ja viimeinenkin riippumaton lehti lakkautettiin – ”Ihmiset eivät enää lue lehtiä, he uskovat, mitä haluavat” Euroopan lehdistönvapaus heikkenee vauhdilla. Yksi räikeimmistä tilanteista on Unkarissa, jossa media on tiukasti pääministeri Viktor Orbánin lähipiirin hallussa.”
Meillähän ei lehdistö ole vallanpitäjien hallinassa, mutta vallanpitäjät antavat valitsemalleen lehdistölle miljoonia tukea.

Viimeksi muokattu 2 vuotta sitten by Pekka Viherä
Tuumailija

Samaa voi kummastella suomen ja läsimaisten medioiden omistuksia. Aivan samalla tavalla ja pidempään ovat olleet kaikkea muuta kuin puolueettomia

Suomessakaan ei juuri riippumattomia/ roikkumattomia lehtiä/medioita juuri ole, aina se oikean puoluekirjan/ ajatusmaailman omaava valitaan Ylen johtoon, ja kansa maksaa hymyssä suin.

Evplasse

Mahtaa ottaa päähän Suomen Natottajia kun Unkari torppaa Suomen Natoon liittymisen

Kata

Sitä en osaa sanoa mutta saattaa olla että pari meppiä myös kiehuu siellä Rysselin käytävillä kun”oikeusvaltioperiaate” heidän mielestään on murtunut Unkarissa just ko omaa kansaa ei saa ajatella ja rajat auki!
Muutama tekopyhä kokkari jne.Heidän takiaan voi Orban väittämäsi mukaan tehdäkin.

Oma lukunsa

Ukrainassa tilanne on vielä pahempi ihmisoikeuksien puuttumisen vuoksi. Sielä mm. oppositiouolueet kiellettiin kokonaan. Eikä medioissa saa olla mitään muuta kuin valtion virallisia uutisia. Tällaiset ”kansalaiset” on pannassa ja rikkurit viedään vankileireille.

Lycka till

Kun unkarilaiset näkevät Orbanin olevan paras maansa johtoon niin se on heidän asiansa. Kansa on puhunut ja pulinat pois.

juu

Varmaankin syynä se etteivät alistu kaikkeen mitä eu käskee, vaan panostavat omien kansalaisten hyvinvointiin.
Globalistit kyllä syyttää että siellä ei ole esimerkiksi vapaata mediaa, mutta onko täällä länsimaissa nykyään? Tai on jos se vapaus tarkoittaa että vapaus valehdella ja jättää kertomatta ihmisille mitä millonkin jossain asiassa päätetään.

Eka Kettunen

Unkarissa on hyvä pöhinä päällä.

otto suni

Victor Orban osoitti jällen meille suomalaisille, että oman kansan edun asettaminen ensin on voiton avain. Hesarin toimittelijoiden katkeruus on suunnaton, samoin Ylen, joten seuraavana saamme huomata sateenkaariväen pahoinvoinnin yltyvän.
Maailman onnellisin ja tyhmin kansa hakkaa edelleen päätään Karjalan mäntyyn ja luottaa Naton avulla valtaavansa Moskovan.
otto suni

Evplasse

Juuri näin