Eurooppa Muu maailma Politiikka Talous

Venäjä katkaisee Nord Streamin kaasutoimitukset Eurooppaan

Venäjä on joutunut arvostelun kohteeksi, koska se on katkaissut tai vähentänyt kaasutoimituksia kymmeneen EU-maahan.

Venäjän ja Saksan välisen Nord Stream -putkilinjan virtaukset laskevat noin 20 prosenttiin kapasiteetista keskiviikosta alkaen, kertoi venäläinen toimittaja Gazprom maanantaina.

Virtaukset laskevat 33 miljoonaan kuutiometriin päivässä eli noin puoleen nykyisestä määrästä, joka on vain noin 40 prosenttia putken normaalista kapasiteetista. Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov sanoi kuitenkin, että ”Venäjä ei ole kiinnostunut katkaisemaan kaasutoimituksia.”

Venäjä on joutunut arvostelun kohteeksi, koska se on katkaissut tai vähentänyt kaasutoimituksia kymmeneen EU-maahan.

Venäjän presidentti Vladimir Putin oli aiemmin varoittanut Nord Stream -toimitusten keskeyttämisestä ja syyttänyt siitä Siemensin kaasuturbiinin viivästynyttä palautusta Kanadasta. Turbiini on nyt Saksassa.

Saksan ilmasto- ja talousministeriö totesi sähköpostitse lähettämässään lausunnossa, että EU:n pakotteita koskevan lainsäädännön mukaan turbiinin palauttaminen Venäjälle ei edellytä minkäänlaista vapautusta. ”Tietojemme mukaan toimitusten vähentämiseen ei ole teknistä syytä”, ministeriö sanoi.

Ukraina on toistuvasti arvostellut Venäjää, joka on syyttänyt toimitusten supistamisesta turbiinia, ja sanonut, että Gazprom voisi lähettää kaasua Ukrainan halki kulkevien putkistojen kautta.

Ukrainan pakotteita käsittelevä erityislähettiläs Oleksii Makejev sanoi Politicolle maanantaina, että Saksa ja Kanada olivat väärässä antaessaan pakotepoikkeuksen turbiinille. Hän sanoi, että ”Venäjä käyttää kaasutoimituksia toisena Saksaan kohdistuvan painostuskeinona”.

Kaasun spot-hinnat EU:n TTF-vertailukeskuksessa nousivat uutisen johdosta hieman, 168 eurosta megawattitunnilta 176 euroon/MWh.

Lähde: Politico

29 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Jartse

EU on …keleestä, Suomellakaan ei ole enää omaa ulkopolitiikkaa, talouspolitiikka eikä paljon mitään muutakaan, täysin Brysselin käskyläinen ja sieltä kaikenmaailman Tytit, Sannat ja Iirikset hakee ohjeita

juha II

Ovatpa venäläiset pikkuimaisia!

Täällä sentään vieraanvaraisuutta riittää ja olemme mukavampia kuin puolalaiset!

Ennen Suomessa oli valtiollinen firma nimeltä Matkailun edistämiskeskus (MEK), joka tuotti pelkkää tappiota ja ulkommalaisten turistien määrät eivät kasvaneet ollenkaan. Mutta nythän ”turismia” harjoitetaan kaikkialla pyrkien kuin epähuomiossa aivan vieraan valtion kuistille asti ja ollaan perin suivaantuneita siitä, että isäntä ei ilhdu ”yllätysvieraista”. Eikä selvä järkipuhe mene edes perille: ”Että tämä on nyt meidän. Mitä siinä huudat ja pyyhi jalkasi ennen kuin tulet meidän markille!!!

Make

Niin, noin se vain Venäjä kylmästi katkaisee kaasun Eikö se olekkaan niin, että Eurooppaja Lännen ”arvoyhteisö” boikotoi ja eristää Venäjää?

Jns. Man

’Ukrainan pakotteita käsittelevä erityislähettiläs Oleksii Makejev sanoi Politicolle maanantaina, että Saksa ja Kanada olivat väärässä antaessaan pakotepoikkeuksen turbiinille. Hän sanoi, että ”Venäjä käyttää kaasutoimituksia toisena Saksaan kohdistuvan painostuskeinona”.’

No miten olisi käynyt kaasutoimituksille jos turbiinia ei olisi luovutettu Venäjälle? Joskus tuntuu että elämme täysin epäloogisessa pellemaailmassa.

Ilkka Forsten

Epälooginen pellemaailma syntyi siinä vaiheessa kun vihreät arvot nostettiin kaiken yläpuolelle saksassa. Kiitos vihreiden ja älyttömän maailmanpelastuksen, nyt siitä koituu kaikki harmit.

Jartse

Ns. vihreys on akkojen ja feministien hommaa, täyttä huuhaata ja sekopäisyyttä. Näitä ei saisi päästää päättämään asioista. Syön itsekkin kasvispainotteisesti ja terveelisesti, mutten vouhota, enkä tee siitä itselleni uskontoa.

Kata

No on siellä niitä vihreitä miehiäkin tai siis oletettuja mukana ja samat on luritukset.

Ruoka onkin jokaisen yksityisasia ja jos minulle tulee joku vinkumaan parsakaali kädessään niin mie otan potkan ja…syötän. 😀

Kipa

Ei ne mitään miehiä ole, ne on homoja tai akkamaisia tohvelisankareita.

Eka Kettunen

Hei huomenta Eeuu, hyvin pyyhkii
Sun meppis valvoo taas ja ahkeroi
Herrat Brysselissä laman alla nyyhkii
Ne päätöksissään horjuu, vaikeroi

Putki maassa, tulee tuolta kaukaa
Loppuu kaasu, paine katoaa
Sammuu koneet, tehtaat, osa Saksaa
Herrat itkee, melkein nolottaa

Hei huomenta ………….

Kata

No hitokseen hienot riimit taas,kiitti!Ja niin totta!Vatun EU!

arkkimankeli

Tää on maakaasullista, maakaasullista vain
Tää on maakaasullista, maakaasullista vain

Ilmavaivat faijaltani periä mä sain
Oli paukku mahtavin se varmaan näillä main
Mikä putkesta taas tuli
Niin se ”putkessa” myöskin meni
Rahatonna itsekseni laulelin mä näin…
jne.

Toin sen näisin

Mietin sitä, että tämä tilanne on ollut ennakoitavissa jo ainakin vuodesta 2014, jolloin EU asetti Venäjälle ensimmäiset talouspakotteet. Kahdeksan vuotta on riittävä aika varautua ja etsiä korvaavia energiamuotoja/toimittajia. Nykypolitiikkaa tuntuu leimaavan lyhytnäköisyys ja helppojen ratkaisujen, kuten suomalaisen veronmaksajan kukkarolla käynti, etsiminen. Liekö syy demokratialle tyypillisissä lyhyissä vaalikausissa ja energiaa syövissä vaaliprosesseissa.

Jupi

Siis venäjä aloitti jo 2014 koko teollisuussektorin remontin jotta se ei olisi riippuvainen mistään ulkomailta tuotaviin osiin ja järjestelmiin, siis täysi riippumattomuus pakotteista koska tiesivät että ennemmin tai myöhemmin ne sanktiot tulee.

Jns. Man

Mitä jos lännen tiedustelupalvelut eivät olisi järjestäneet vallankaappausta Ukrainassa 2014 jolla syrjäytettiin demokraattisesti valittu Venäjämyönteinen johto?

Toin sen näisin

En ole varma, onko kysymykseen viisasta vastata ja liekö se ns. retorinen kysymyskin. Henkilökohtainen mielipiteeni kuitenkin on, ettei toisen itsenäisen maan asioihin tai kahden valtion välisiin suhteisiin ole viisasta sekaantua. Tällaisella puuttumisella on aina seuraukset.

Elämme edelleen ihmiskunnan historiassa kehitysvaihetta, jossa toisen valtion tekemisiä pyritään ohjailemaan sen sijaan että koetettaisiin tulla toimeen. Yksilökehityksessä voi ymmärtää itsensä näyteikkunaan tai taideteokseen liimaavaa aktivistia. Mutta silloin kun kyseessä on valtion ja kansan kohtalo, ei politiikkaa voi tehdä pelkän en tykkää – tunteen tai yksipuolisen ihanteenkaan johtamana. Jos näin kuitenkin tehdään, pitäisi tällöin kuitenkin kyetä käsittelemään seuraukset. Seuraukset näyttävät olevan ne, että Venäjä myy öljyn ja kaasun kasvavaan teollisuusmahti Intiaan, Eurooppa kärvistelee 14 asteen huoneenlämpötiloissa ensi talven ja Suomi maksaa sekä maailman kärkihintoja polttoaineesta että Uniper-sotkut.

ike

No kuitenkin tulisi ymmärtää että Venäjä tulee kärsimään monien teollisten asioiden puutteesta, niin se on tehnyt jo vuosisatoja. Ei diktatuuri voi koskaan nousta vapaan yhteiskunnan tasolle. Kysymys on vain, kuinka kauan länsimainen yhteiskunta säilyy ilman diktatuuria. Merkit ovat sellaiset että ei hyvin mene. No onhan pieni joukko joka yrittää selviytyä sensuurin paineessa.

Rudi

Vaikka Venäjä on tehnyt mokia toisensa perään niin tuskin se nyt niin tampio olisi että lähettäisi kaasua ukrainalaisiin putkiin sodan aikana. Muistetaan se että Ukraina on jo vuosien ajan nyysinyt itselleen niistä kaasua maksamatta tai maksaen siitä vain murto-osan. Venäjähän on niitä velkoja sitten väliin myös antanut anteeksi mutta nyt taitaa olla toinen sävel balalaikassa.

otto suni

EU:N diktaattori saksalainen globalisti, ”kaakattava kana” Ursula von der Leyen on suu vaahdossa kurittanut EU:n kansalaisia ja vaatinut kaikkien suhteiden katkaisemista Venäjään, miksi nyt on hätä?
Nämä USA:n nöyrät käskyläiset kuuntelevat mieluummin oligarkkivarkaita Ukrainasta kuin omia kansalaisiaan. Tämä tilanne tekee todella hyvää Saksan ylpeälle autoteollisuudelle ja ”Die Grüne” edustajat hurraavat ekstaasissa! On varmasti mukavaa palella USA:n miehittämässä Saksassa kun polttoainetta riittää USA:n sotakoneille ja moniväriset laumat riehuvat kaduilla!

Rudi

Semmoinen surkia tilanne tässäkin että me suomalaiset tuetaan Saksan auto- ym.teollisuutta ainakin nyt lokakuuhun asti miljaaarrdeilla kuten Kummelissa sanotaan. Taas jäi mustapekka käteen. Voisi Suomi avata nyt Saksan kanssa neuvottelut Lapin polttamisen korvauksista, kun eipä nuo taida paljoa arvostaa suomalaisten germaanimyönteisyyttä vaikka meillä sitä niin on koitettu täällä ylläpitää.

ike

Ei ne siellä palele siitä pitää suomi huolen, Fortumin kautta. Kumma että saksassa ei voi nostaa energian, ainakaan kaasun hintaa välittömästi. Suomessakin kaikki energia kallistuu ja sanotaan vaan että näin se markkinatalous toimii. On se kumma että suomessa se toimii niin mutta saksassa ei.Näille valtionyhtiöiden ulkomaanseikkailuille on saatava loppu. Riskien otto on aikaa sitten karannut käsistä, kun ajatellaan että jos joku menee pieleen niin kyllä valtio (veronmaksajat) maksaa. Tuppuraisenkin olisi jo aika erota. Jos neuvotteluihin mennään sillä asenteella että kaikkein tärkeintä on saada sopu aikaan, niin arvatkaapa kuinka käy. Käy kuten kävi.

Kirjapaino Kursiivin tsuppari

Muistelen kyllä että Venäjä ilmoitti yksipuolisesti ”sopimuksen muutoksesta”, ja ainakin osa kauttakulkumaksusta oli kuitattuna kaasulla.

Rudi

Kyllä siinä sellaisiakin vaiheita oli.

juu

Venäjä on joutunut arvostelun kohteeksi, koska se on katkaissut tai vähentänyt kaasutoimituksia kymmeneen EU-maahan.”
Todella naurettavaa tekopyhyyttä.
Itse suljetaan venäjä ulos kaikesta kaupankäynnistä, arvostellaan yksittäisiä yhtiöitä kun ostavat jotain tarvitsemaansa materiaalia venäjältä, ja sitten kauhea itku kun venäjä katkaisee kaasun.

Rudi

Venäjällä on tietty tilanteessa myös ketunhäntä kainalossa. Sehän on ilmoittanut että kaasua tulisi enemmän mutta kakkosputken kautta. Sitä taas saksalaiset eivät hyväksy kun ovat kerran päättäneet että kakkosputkea ei avata. Homma muistuttaa pikkulasten kinastelua vaikka tärkeistä asioista kyse. Niinhän se yleensäkin on että kun järki loppuu otetaan periaatteet esiin.

Ilkka Forsten

No kiljuihan venäläisetkin Fazerille ettei saa lähteä pois heidän markkinoiltaan, kyse on kuulemma varmuusvarastoihin kajoamisesta.

Oksa poikki

Suomeakin odottaa Sri Lankan tie vihreän siirtymän johdosta, jota ajaa myös Kokoomus (taantumus), samalla vimmalla kuin vihervasemmisto, johon kokoomus myös kuuluu, joten toivottavasti ei voita ensi eduskuntavaaleja tämä puolue. EU myöskin todellakin sahasi vain oman oksansa poikki näillä pakotteilla. Rahkeita ei alunperinkään ollut niistä selviämiseen. Siksi inflaatio onkin rajussa nousussa. Varautukaa ankeaan ensi talveen, kurjuutta on luvassa ja paljon.

Nationalisti

Itsehän EU uhosi laittavansa kaiken kaupankäynnin Venäjän kanssa seis ja irtautuvansa venäläisestä energiasta.
Miksi ne nyt itkee, kun kaasua tulee vähemmän? Eikö tämä nimenomaan ollutkin alunperin se toive?
Jotenkin säälittävää tämä EU:n huono teatteriesitys.

Puolueeton

Venäjää piti painostaa pakotteilla, joista oli yksi energian oston lopettaminen. Kun se oli huono suunnitelma EU:lle, pitää ryhtyä muihin pakotteisiin.
Tehokkain tapa on lopettaa meriyhteydet Pietariin. Tässä Suomi ja Viro Nato jäsenyyksineen astuvat kuvaan. Pelkät tykit pystyvät pysäyttämään Pietarin laivaliikenteen. Lisäuhkana voidaan tarjota Suomen 200 km pitkälle raja-osuudelle 150 km:n etäisyydelle Pietarista tuotuja Naton ohjuksia.
Suomen houkuttelulle Nato jäseneksi löytyvät hyvät perusteet. Vai olisiko sittenkin houkutusten syynä hyväntekeväisyys ja avustaa Suomea pelkästä ystävällisyydestä?

Juha

Auts. Tämäpä ”yllätys” No sähköä tulee vielä pistorasioista.. suattaapi kWh hinta tosin nousta.

Saksassa laittavat ilmastoystävälliset hiilivoimalat tuottamaan sähköä sähköautoille niin ei tarvitse käyttää maakaasua.. voishan ne polttaa voimaloissaan dieseliä, jotta saataisiin sähköautoille sähköä. Dieselihän on tosin ilmastoinnille haitallista.. jää CO2 partikkeleita ilmansuodattimeen.. vai miten se ilmastohumppa nyt menikään.. Naapurin saksalaisesta diesel mersusta ainakin tulee niin kauhea hiilijalanjälki, että täytyisi naamavaippaa pitää kun sen perässä ajaa.

Voipi tulla mielenkiintoinen talvi. Onneksi on puuvaja turvoksissa klapeista.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Juha