Muu maailma Politiikka Uutiset

Venäjä sanoo harkitsevansa ydinvoimalan rakentamista kuuhun yhdessä Kiinan kanssa

Sojuz TMA-12M -avaruusalus rullataan laukaisualustalle junalla sunnuntaina 23. maaliskuuta 2014 Baikonurin kosmodromilla Kazakstanissa. Kuva: Wikimedia Commons / Public Domain / NASA/Bill Ingalls.

Venäjä ja Kiina harkitsevat ydinvoimalan sijoittamista kuuhun vuosina 2033-35, Venäjän avaruusjärjestö Roskosmoksen johtaja Juri Borisov sanoi tiistaina. Hänen mukaansa tämä voisi jonain päivänä mahdollistaa Kuuhun rakennettavien siirtokuntien rakentamisen, kertoi Reuters.

Juri Borisov, entinen varapuolustusministeri, sanoi, että Venäjä ja Kiina ovat työskennelleet yhdessä kuuohjelman parissa ja että Moskova voi antaa panoksensa ”ydinavaruusenergian” asiantuntemuksellaan.

”Nyt harkitsemme vakavasti hanketta – jossain vuosien 2033-2035 vaihteessa – toimittaa ja asentaa voimalaitos Kuun pinnalle yhdessä kiinalaisten kollegojemme kanssa”, Borisov sanoi.

Hänen mukaansa aurinkopaneelit eivät pystyisi tuottamaan riittävästi sähköä tulevien kuun siirtokuntien käyttövoimaksi, kun taas ydinvoima pystyisi.

”Tämä on hyvin vakava haaste… se pitäisi tehdä automaattisesti, ilman ihmisten läsnäoloa”, hän sanoi mahdollisesta suunnitelmasta.

Borisov puhui myös Venäjän suunnitelmista rakentaa ydinkäyttöinen rahtialus. Hän sanoi, että kaikki hankkeeseen liittyvät tekniset kysymykset on ratkaistu lukuun ottamatta ratkaisua ydinreaktorin jäähdyttämiseen, kertoi Reuters.

”Työskentelemme todellakin avaruushinaajan parissa. Tämä valtava, syklooppimainen rakenne, joka pystyisi ydinreaktorin ja suuritehoisten turbiinien ansiosta… kuljettamaan suuria rahtilastoja kiertoradalta toiselle, keräämään avaruusromua ja toimimaan monissa muissa sovelluksissa”, Borisov sanoi.

Venäläiset virkamiehet ovat aiemmin puhuneet kunnianhimoisista suunnitelmista louhia jonain päivänä Kuun pinnalla, mutta Venäjän avaruusohjelma on kärsinyt viime vuosina useista takaiskuista.

Sen ensimmäinen Kuu-lento 47 vuoteen epäonnistui viime vuonna, kun Venäjän Luna-25-avaruusalus lähti käsistä ja syöksyi maahan.

Moskova on sanonut, että se aikoo käynnistää lisää kuututkimuslentoja ja tutkia sen jälkeen mahdollisuutta toteuttaa Venäjän ja Kiinan yhteinen miehitetty avaruuslento ja jopa perustaa kuutukikohta.

Kiina sanoi viime kuussa, että sen tavoitteena on lähettää ensimmäinen kiinalainen astronautti Kuuhun ennen vuotta 2030.
Venäjän presidentti Vladimir Putin torjui viime kuussa Yhdysvaltojen varoituksen, jonka mukaan Moskova suunnitteli ydinaseiden sijoittamista avaruuteen, valheellisena ja sanoi sen olevan juoni, jolla Venäjä yritettiin houkutella aseneuvotteluihin lännen ehdoilla.

Lähde: Reuters

4 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
John Quiman

Suunnittelu on aina helppoa. Toteuttaminen on sitten toinen juttu. Venäjän osaaminen on pitkälti vanhentunutta teknologiaa, eikä kehitykseen ole oikein rahaa. Kiina on kyllä hyvä kopioimaan (laittomasti) länsiteknologiaa, mutta laatu jää aina heikoksi. Eivät kyllä siirtokuntaa rakenna muutamassa vuodessa.

Ilkka

Katselin juuri netistä jutun jossa käsiteltiin Venäjän paljon puhuttuja Pohjois- Koreasta ostettuja tykistön ammuksia. Niitä on tiettävästi ostettu 1.5 miljoonaa, mutta mikä on ammusten laatu ? KURAA… Ne on valmistettu vuosikymmeniä sitten, olleet varastoituina ties miten, ja nyt kun niitä on sitten päätynyt rintamakäyttöön, on Venäjän armeijan upseerit raportoineet putkisuutareista, putkissa räjähtäneistä ammuksista ja siitä miten epätarkkaa tulta ne tarjoavat. Putin olettaa yhä että pelkkä määrä ratkaisee sodan. Ei ratkaise. Jos ei pystytä muuhun kuin peltojen mylläykseen ja sekin tehdään suurella riskillä että tekele posahtaa omassa tykissä, ei sotilaiden into ainakaan kasva. Noin vertailukohtana voi mainita viimeisimmän Ukrainan tuottaman laivastotappion. Sergei Kotov on nyt Mustanmeren pohjassa, ja sen upotti tiettävästi 1 – 3 meri-dronea. Huomattavia sotalaivoja on mennyt pelistä pois. Moskva, Ivanovets ja nyt Kotov. Näiden lisäksi monia muita on vahingoitettu niin ettei käyttö ole mahdollista pitkään aikaan. Kaksi tutkakonetta pudotettiin lyhyessä ajassa Asovanmeren yläpuolella, joista kumpikin oli menetyksenä valtava. Nyt sitten valtio joka hassaa kaikki varansa sotaan minkä se häviää, elättelee toiveita kuun valloituksesta. Se aikajana millä välillä koko suunnitelma pitäisi toimia, ei tule koskaan onnistumaan.

Ikivanha vitsihän oli jo Stalinin aikana, kun joku Duuman edustajista ehdotti lentoa kuuhun, ja sen muokkaamista niin että maasta katsottuna Stalinin naama olisi taivalla muistutuksena kommunismin suuresta kehityksestä. Ehdotus hylättiin koska ei oltu varmoja oliko ehdotus satiiria vai vakavasti otettava suunnitelma. Nyt varmaan Putinin naama haluttaisiin loistamaan taivaalta, mutta minä veikkaan että sen tarinan lopputulema on ihan jotain muuta. Pikapuoliin Kertsinsalmen silta on historiaa, Ukraina odottaa sopivaa hetkeä jolloin iskeä, ja sitten onkin venäläisten sota taputeltu. Laivoilla huolto ei tule onnistumaan, koska ne voidaan upottaa, ja lentämällä ei uskalleta edes yrittää, koska siinä loppuu kuljetuskoneet. Länsimaiden kehittyneempi sotateknologia perii voiton.

Ruoste Iskee

Parempi ampua se putte sinne kuuhunpäin, mikään muu ei onnistu.

Ilkka

Venäjän olisi ensin voitettava sota Ukrainassa ja siitähän ei tule mitään. Kysymykseni siis kuuluu, millä rahalla Venäjä tekee yhtään avaruusaiheista härveliä seuraavien vuosien aikana. Ei Kiinalaisetkaan pelkästään rahoittajaksi ala, nekin haluaa voittoa tekemästään työstä ?