Eurooppa Muu maailma Politiikka

Venäjän joukot ottivat Tšernobylin ydinvoimala-alueen haltuunsa

Kuva: Pixabay.

Venäläiset sotilasjoukot ovat ottaneet Tšernobylin ydinvoimala-alueen haltuunsa, kertovat Ukrainan viranomaiset.

 

Ukrainan presidentin neuvonantaja Mykhailo Podoliak sanoi, että torstaina tehty ”täysin turha hyökkäys” oli ”yksi vakavimmista uhkista Euroopassa tällä hetkellä”.

Tšernobylin räjähdys vuonna 1986 johti ihmiskunnan historian pahimpaan ydinkatastrofiin sekä kustannuksiltaan että uhreiltaan.

Ukrainan presidentti varoitti, että tällainen katastrofi voi toistua, jos Venäjä jatkaa hyökkäystään.

”Puolustajamme antavat henkensä, jotta vuoden 1986 tragedia ei toistuisi”, presidentti Volodymyr Zelenskyi kirjoitti aiemmin Twitterissä.

”Tämä on sodanjulistus koko Eurooppaa vastaan.”

Myös Ukrainan ulkoministeriö on varoittanut ”uuden ympäristökatastrofin” mahdollisuudesta alueella.

Tšernobylin ”suojavyöhyke” on 32 kilometrin säteellä ydinvoimalan ympärillä, ja se on edelleen suurelta osin autio 36 vuotta sen jälkeen, kun viallinen reaktori aiheutti suuren räjähdyksen ydinvoimalassa.

Laitoksen kolme muuta reaktoria suljettiin vuoteen 2000 mennessä, ja laitos on sittemmin poistettu käytöstä.

Alueen säteilytasot ovat pysyneet vaarallisen korkeina vuonna 1986 tapahtuneen vuodon jälkeen, josta kertoi vuonna 2019 ilmestynyt HBO:n minisarja. Sarja teki alueesta turistinähtävyyden.

Venäläisten joukkojen kerrottiin tunkeutuneen suojavyöhykkeelle aiemmin torstaina ennen kuin ne ylittivät Ukrainan rajan.

Joukot ovat osa Venäjän presidentin Vladimir Putinin ”erityistä sotilasoperaatiota” heidän naapurimaassaan.

Tšernobyl sijaitsee noin 130 kilometriä pääkaupunki Kiovasta pohjoiseen, ja se voisi tarjota tunkeutuville joukoille väylän kaupunkiin.

 

 

Lähde: BBC

28 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Ilkka Forsten

Olisiko strategisesti hyvä pidätellä putinin sakkia lähellä vanhaa ydinvoimalaa, siinä tekisi maaperä tehtävänsä kun sergei kaivautuu läpi cesiumin, ja viettää aikaansa verrain säteilevässä maaperässä ?

Tuomo Nygren

Tshernobylin reaktori ei suinkaan ollut viallinen. Onnettomuus johtui siitä, että henkilökunta teki reaktorilla joitakin kokeita ja kytki ohjeiden vastaisesti kaikki turvajärjestelmät pois päältä. Henkilökunta koostui venäläisistä (nitshevoo), kuinkas muuten. Missään muussa maassa tällaista onnettomuutta ei olisi tapahtunut.

Tämä on yksi esimerkki siitä, kuinka venäläiset poikkeavat muista kansoista. He voivat syyllistyä aivan uskomattomiin päättömyyksiin. Viimeisin esimerkki on hyökkäys Ukrainaan. Huolimaton työskentely on myös venäläisille tyypillinen ominaisuus. Tuloksena on teollisuustuotteiden kehno laatu. Kun ajatellaan, millaiset luonnonvarat venäläisillä on hallussaan, Venäjä olisi ehdottomasti maailman johtava maa, mikäli kansan ajattelutapa olisi samanlainen kuin länsimaissa.

Jussi Halla-aho otti vast’ikään esille erään venäläisten ominaisuuden: heille pelko ja kunnioitus ovat identtisiä asioita. Tämän ymmärtäminen olisi tärkeää poliittisissa neuvotteluissa venäläisten kanssa.

Kansan ajattelutapa on peräisin satojen vuosien aikaisesta historiasta. Venäjän historiassa merkittäviä tekijöitä ovat olleet ainakin maaorjuus ja mongolivalloitukset. Asia on varmaan monimutkainen ja sen selvittämiseen tarvitaan asiantuntijoita.

ike

Hyvin menee maailmassa Yhdysvaltojen johdossa on seniili ja Venäjän johdossa on psykopaatti. Euroopan johto jossakin tuossa välimaastossa.

Lieväasteinen

Mainio kommentti. Kaikki pakkohoitoon.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Lieväasteinen
ike

😂

Ilkka Forsten

Keksin uusiosanan ” Psykoseniilipaatti.”

Lieväasteinen

Hieman myöhään. Jean-Claude ”iskias” Druncker on jo eläkkeellä.

Bling Bling

Sarkofagia (reaktori 4) lähin radioaktiivisuutta mittaava ilmaisin antaa lukemaksi normaalisti n. 3000 nS/h. Nyt lukema on 65500 nS/h, joten siellä on pöllytelty pintamaata tykistöllä melko runsaasti.

PutskiDatlov

Kun Venäjä kerran noin kovasti Tsernobylin haluaa niin voisivat myös sen siivota. Venäjällä Neuvostoliiton perillisenä olisi siihen velvollisuus.

Irma

Vuodesta 2014 asti Ukraina on terrorisoinut ja surmannut Donetskin ja Luganskin alueella asuvia Venäläisiä. Tälle terrorille laitetaan ilmeisesti nyt viimeinkin piste. Toinen julkituotu tavoite on ajaa Yhdysvallat ja muut NATO-roistot pois Ukrainasta Venäjää uhkaamasta/uhkailemasta. Näiden tavoitteiden saavuttamisen jälkeen sota todennäköisesti loppuu.

Venäjä=Neuvostoliitto

Todennäköisesti loppuu? Kuka vielä uskoo Putiniin sen jälkeen kun lupasi lukuisia kertoja ennen hyökkäystä, että ei hyökkää Ukrainaan? Venäläisiin ei mitään luottoa! Pitivät kuukausia teatterineuvotteluja yllä ja valmistautuivat koko ajan hyökkäykseen. Zirinovskikin tiesi kertoa jo joulukuussa kertoa päivämäärän hyökkäykselle 23.2. Nyt kaikki sidonnaisuudet Neukkulaan poikki! Niiden kanssa ei kannata olla missään tekemisissä!

John Quiman

Putin pyrkii nyt ottamaan väkisin sen mitä ei saanut muuten.

Jos Putin saa haluamansa, hän ei koskaan vedä joukkojaan pois, vaan tekee asettamansa nukkehallituksen kanssa sopimuksen puolustusliitosta tms.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by John Quiman
Lieväasteinen

Itänaapurissa on sananlasku ”väkisin ei tule rakkaaksi”, mutta aina Venäjä ja nykyään Putin on sitä yrittänyt.

John Quiman

Itä-Ukrainan konfliktin loivat Venäjältä lähetetyt agitaattorit. Mainitsemasi Donetsk ja Lugansk ovat Venäjän kontrollissa, siis ne ovat Venäjän valloittamia alueita. Ukrainalla on oikeus ottaa alueensa takaisin hallintaansa. Turha puhua, että Ukraina on terrorisoinut, kun se pyrkii palauttamaan alueelle laillisen järjestyksen.

Venäjä on tuossa se roisto, sillä se ryhtyi sotaan, kun sen tahto ei ole toteutunut. Vain Venäjän mielestä länsimaat ovat roistoja Ukrainassa. Länsimaat eivät ole tehneet Ukrainassa mitään mitä Venäjä ei olisi tehnyt aiemmin.

Joidenkin mielestä vaan on niin, että Venäjällä on oikeus vaikuttaa Ukrainaan, ei muilla ja myös sitä mieltä, että Ukrainan tulee alistua Venäjän tahtoon, eikä kulkea omaa polkuaan.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by John Quiman
Puolueeton

John on valtamedian sokaisema eikä viitsi lukea historian muistiinpanoja. Donetsikin ja Lukanskin alueilla ei hyväksytty Ukrainan hallituksen vaihdosta ja alueet halusivat itsenäistyä tai liittyä Venäjään. Ukrainan halusi valloittaa alueet, muttei pystynyt. Sota on kestänyt 8 vuotta ja Donbassin alueen asukkaita on tapettu 9000. Minskin sopimus oli tarkoitettu rauhoittamaan tilanne, mutta ukrainalaiset natsit jatkoivat pommitusta joko hallituksen käskyin tai oma-alotteisesti. Kun tappaminen kiihtyi Nato kiimassa, Venäjä päätti pelastaa alueen 7 miljoonan ihmisen tilanteen sotavoimin. Lyhyesti sanottuna venäjän invaasion syyt.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Pekka Viherä
John Quiman

Kommentistasi on puolueettomuus kaukana. Se on lähellä venäläismielistä kertomusta.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by John Quiman
Ilkka Forsten

Entäs jos ei lopukaan, ketä silloin syytetään ?

Hh1488

Mitä nopeemmin Kiova vallattu sitä parempi. Itse veikkaan sodan olevan ohi lauantai aamuun mennessä

John Quiman

Mitä nopeammin venäläiset vetäytyvät omaan maahansa, sitä parempi. En veikkaa mitään, mutta pitkällä tähtäimellä Venäjä on häviäjä käytöksensä vuoksi.

Kata

https://www.instagram.com/tv/CaYqe0VMU3c/?utm_source=ig_web_copy_link

Ei kaikki tosiaan luovuta…vaikea ymmärtää muutamia kommentteja kun katsoo siviilien kohtaloita….

Venäjä=Neuvostoliitto

Ei roistovaltio ole välittänyt yhtään omista eikä vieraista viimeisen sadan vuoden aikana! Natsit olivat oikeasti oppipoikia noiden rinnalla. Nyt nuo roistot kehtaavat vielä puhua natseista jotka itse tappoivat viimeiseen mieheen. Kannattaa käydä Viron museoissa Tallinnassa katsomassa tuota idän ihanuutta ja historiaa mitä jatkavat nyt Ukrainassa.

Kata

Näinpä.Kuten Truddeauuu kertoi tekevänsä kaikkensa suojellakseen demokratiaa.Niin hemmetin karseeta.
Kävin Riikassa sotamuseossa…..

Juha

Salamasotaa venäläisittäin. Näyttäisi Ukrainan sotilaat antautuvan massoittain. Ei tavallinen Ukrainalainen halua sotia imperialistien sotaa. Ainoastaan nukkehallitukselle uskolliset joukot ja natsipataljoona jatkavat taisteluja. Lopettaisivat jo kun lopputulos on selvä ja näyttäsi olevan turhaa verenvuodatusta.

Venäjä=Neuvostoliitto

Antautumalla ukrainalaiset myöntäisivät hyökkäävän rosvovaltion olevan oikeassa. Nyt ukrainalaiset näyttävät sitoutumisensa ja rakkautensa maataan kohtaan ja tekevät ihan oikein aiheuttaessaan mahdollisimman isot ruumiskasat roistoille.

Piikkilampaat

Eli ei muuta kun kontilleen ryssän edessä.
Jos ryssä suomeen hyökkää niin minä hyökkään sen jälkeen jokaisen ryssän kimpuun joka tällä alueella asuu, ne on silloin vapaata riistaa ilman mitään ihmisoikeuksia.

Juha

Ukrainalaiset ovat slaavilaista veljeskansaa veli venäläiselle, joten toivonmukaan kohtelu on rehtiä ja asianmukaista.

Kaikkihan ymmärtävät konfliktin taustat, ainakin ne joilla on silmät auki.

USA on viimeisen 70 vuode ajan sytyttänyt konflikteja ympäri maailmaa jättäen jälkeensä tuhoa ja kuolemaa. Tämä antimidas-kosketus muuttaa kukoistavan maan hajoitetuksi vertavuotavaksi katastrofiksi näiden operaatioiden jälkeen.

Luulisi lähihistorian jotain opettaneen. Mutta yllättävän moni on tynnyrissä kasvanut, eikä tunne asioiden taustoja.

Lieväasteinen

Koskeeko tuo myös Suomessa asuvia inkeriläisiä, itäkarjalaisia, tšetšeenejä tai muita Venäjän vähemmistökansojen edustajia, jotka kaikki ovat suomeksi ”venäläisiä”? (Ainakaan tšetšeenien kimppuun en suosittelisi hyökkäämään, koska saatat yllätyä kovin nopeasti ja ikävästi, jos ylipäätään ehdit yllättyä.) Entä jos hyökkäät vahingossa Suomessa asuvan ukrainalaisen kimppuun, jota suomalaisena et taatusti pysty erottamaan venäläisestä?

Juha

Kaikkihan me toivomme, että itsenäiset kansallisvaltiot pystyisivät itsenäiseen demokraattiseen päätöksentekoon. Sehän on tasavaltojen periaate. Suurvaltapolitiikassa Suomella, Ukrainalla ym pienillä mailla on vain pelinappulan rooli.

Ukraina itkee nyt USAn ja Naton apua, kun oli vuosikaudet tottelevaisesti noudattanut niiden narratiivia/agendaa. Nyt tämä pelinappula/moukka on pelilaudalla menetetty ja siirtyy jatkossa toisen suurvallan pelinappulaksi. Tahtooko Suomi samanlaisen roolin mahdollisena tulevaisuuden sotatantereena?

Näköjään pääpuolueet ja valtamedia ovat menettäneet järkensä.