Eurooppa Maahanmuutto Muu maailma Politiikka Uutiset

Yhä useampi maa tunnustaa Palestiinan valtion- USA haraa vastaan

Kuva: Pixabay.

YK:n 193 jäsenvaltiosta 143 on tunnustanut Palestiinan valtion. Tunnustaminen on protesti Israelia, ja sen raakaa sodankäyntiä Gazan kaistalla vastaan.

Moni maa ei usko yhden valtion ratkaisuun Israelin-Palestiinan vuodesta 1948 jatkuneessa kriisissä. Poliittiseen ratkaisuun uskoo vain harva.

”Ei ole liikettä, joka vastustaa kahden valtion ratkaisumallia, tai kriisin rauhanomaista ratkaisua”, sanoo Aron Lund, Ruotsin Kokonaispuolustuksen instituutin Lähi-itään erikoistunut asiantuntija.

Useat maat ovat avoimia Palestiinan valtion tunnustamiselle.

”Käytännössä tunnustetaan (palestiinalaisten) tahto saada oma valtio, mutta asialla on myös symbolinen merkitys”, Lund jatkaa.

Aron Lundin mukaan Palestiinan tunnustaminen aiheuttaa painetta saada aikaan päätöslauselmia kansallisissa elimissä.

Tämä tarkoittaa erityisesti Yhdysvaltoja, joka on Israelin läheisin ja tärkein tukija. Viime kuussa USA esti veto-oikeudellaan Palestiinan jäsenyyden Yhdistyneissä Kansakunnissa.

Lähes kaikkien Yhdistyneitten Kansakuntien jäsenmaitten tunnustettua Palestiinan valtion, Yhdysvallat uhkaa jäädä tunnustamista vastaan haraavaksi vähemmistöksi.

Palestiinan valtion tunnustaminen merkitsisi vuonna 1988 julistetun valtion itsenäisyyden tunnustamista. Tämä tekisi Israelista käytännössä itsenäistä, vierasta valtiota miehittävän maan.

Ruotsi on tunnustanut Palestiinan valtion, ja Norja aikoo tehdä niin 28.5. Suomi ei vielä ole ilmaissut kantaansa Palestiinan itsenäisyydestä.

Lähde SVT

2 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
John Quiman

Ei ole olemassa palestiinalaista kansaa. Tuon ”palestiinalaiset” -nimityksen keksi Arafat saadakseen luoduksi poliittisesti sopivan nimen kansalle, jonka oikeuksia oli puolustamassa. Ns. ”palestiinalaiset” ovat Palestiinassa asuvia arabeja, samoja arabeja kuin jordanialaiset. Tuo nimi ”palestiinalaiset” on pelkkä poliittinen kikka. Jostain syystä Jordan ja Egypti eivät halua päästää alueilleen näitä Palestiinan arabeja, jotka he kokevat ongelmallisiksi.

Palestiina on aika iso alue, joka kattaa Israelin, Gazan, Länsirannan ja suuren osan Jordaniaa. Palestiinalaisiksi voidaan sanoa kaikkia sillä alueella asuvia, myös j-laisia.

Palestiinassa oli varsin vähän arabeja ja oli myös j-laisia satakunta vuotta sitten. Kun sinne alkoi muuttaa j-laisia muualta maailmasta, toivat he mukanaan varallisuutta, joka houkutteli arabeja tulemaan alueelle etsimään parempia elinolosuhteita. Alueen arabeista 90 prosenttia on saapunut paikalle vain vuosikymmeniä sitten. He eivät siis ole millään tavalla alkuperäisasukkaita.

Palestiinan arabeille on useampaan kertaan tarjottu mahdollisuutta saada oma valtio, ns. kahden valtion ratkaisu. Israel on sen hyväksynyt niinä kertoina, mutta arabit eivät, sillä he haluavat ajaa j-laiset mereen, eikä muulla ole väliä.

J-laisia kuningaskuntia on ollut alueella jo tuhansia vuosia sitten. Arabeilla ei ole ollut minkäänlaista valtiota siellä päin. Arabit ovat paljon varhaisempia tulijoita, joita ilmestyi alueelle islamin levittämisen eli valloitusten myötä.

Gaza ja Länsiranta eivät tule toimeen edes keskenään, joten mikä on tuo tunnustettava ”palestiinalaisten” valtio? Siis valtio, jota ei ole, eikä ole koskaan ollut.

Ruoste Iskee

Minä en tunnusta maata jota ei ole olemassa. Se kyllä selviäisi jokaiselle jos edes hituset tutkisi alueen historiaa, mutta eihän sitä nykyään osata, aivot on sulatettu ja tutkijoiden joukko julistaa, miehetkin saa kuukautisia ja synnyttää. Sitä mitä valtamedia tuuttaa eetteristään tai terroristijärjestö Yk julistaa otetaan totisella naamalla ehdottomana totuutena, ainoana totuutena.

Uusimmat uutiset