Eurooppa Muu maailma Politiikka

Yhdysvallat: Jos Ukraina häviää, Nato vedetään mukaan sotaan

Yhdysvaltain puolustusministeri Lloyd Austin 29.2.2024. Kuvakaappaus: YouTube.

Yhdysvaltain puolustusministeri Lloyd Austin varoitti torstaina, että Nato ajautuu sotaan Venäjän kanssa, jos Ukraina kukistetaan. Ministeri sanoi, että Venäjän presidentti Vladimir Putin ei tyydy pelkkään voittoon Ukrainassa.

Austinin kommentit tulivat sen jälkeen, kun häneltä kysyttiin kongressin pysäytettyä presidentti Joe Bidenin pyytämän uuden 60 miljardin dollarin sotilaallisen avustuspaketin hyväksymisen Ukrainalle.

”Tiedämme, että jos Putin menestyy täällä, hän ei lopeta”, Austin sanoi.

”Hän jatkaa aggressiivisempia toimia alueella. Ja muut johtajat ympäri maailmaa, muut itsevaltiaat, katsovat tätä ja saavat rohkeutta siitä, että tämä tapahtui ja että me epäonnistuimme demokratian tukemisessa.”

Austin määritteli Baltian maat – Latvian, Liettuan ja Viron – erityisen haavoittuviksi Putinin tuleville laajentumispyrkimyksille. Kaikki kolme maata ovat Naton jäseniä, mikä tarkoittaa, että Venäjä julistaisi periaatteessa sodan koko puolustusliittoa vastaan hyökkäämällä yhteen yksittäisistä valtioista.

”Baltian valtiot ovat todella huolissaan siitä, ovatko ne seuraavat vai eivät. He tuntevat Putinin, he tietävät mihin hän pystyy… Ja rehellisesti sanottuna, jos Ukraina kaatuu, uskon todella, että Nato joutuu taisteluun Venäjän kanssa.”

Putin on maininnut huolen Naton laajentumisesta yhtenä ensimmäisistä syistä, joiden vuoksi hän hyökkäsi Ukrainaan helmikuussa 2022.

Lähde: Newsweek

20 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Kauko Aalto

Mikä taho Suomen ehtii tuhota Iivana, islam vai ilmastonmuutos.

Teuvo Kauppi

Kenekään puolelle asettautumatta, niin eikös olisi parempi olla puolueettomattomana koko konfliktin ulkopuolella täällä suomessa ja olla tapattamatta kymmeniä tuhansia tai koko maata jonkun naton=usan intressien vuoksi?

tietty ne jotka haluavat voivat toki lähteä vapaaehtoisesti minne vain

Ilkka

Et voi olla enää puolueeton, eikä sitä puolueettomuutta voi mistään ottaa. Kaikesta ulkopuolelle jääminen viestittäisi itään ettei meitä kiinnosta ne arvot joiden puolesta olemme liittoutuneet.

John Quiman

Puolueettomuus ei suojele miltään. Suomi on sijainniltaan sellainen, että maailmanpalosta ei voi välttyä. Erona liittoutuneisuuteen on, että puolueettoman osalta päättävät toiset asevoimillaan, että kummalle puolelle kuulut.

Marko Kristian

Jokainen tietää että Ukraina itsesään ei voi voittaa.
Suomi tulee olemaan se joka uhrataan seuraavaksi.

John Quiman

Propagandan uhrin tarinointia.

Ilkka

Ei millään pahalla, mutta voisitko lopettaa tuon ikuisen ” suomi tuhotaan, suomi hävitetään, suomi uhrataan ” jupinan.. pelaat niin per*****ti Putinin pussiin että suorastaan ihmetyttää. Jos olet suomalainen, mitä alan jo epäilemään, olet pahempi propagandansuoltaja kuin yksikään Venäläinen. Miten suomi muka aina olisi se joka joutuu kärsimään, ja miksi ? Jos maailmansota tulee, ei siinä ole enää mitään väliä sillä mitä on tehty tai jätetty tekemättä. Ryssän vallan alle ei päädytä, muista nyt nämä sanat. Mutta ne jotka nyt puhuvat koko ajan Putinin puolesta voivat päätyä mullan alle nopeammin kuin uskovatkaan. Muistutan siitä että jo viimesodan aikana valtion viholliset tuomittiin, ja niin pitikin tehdä. Putin ei säästä pettureita, ei omia eikä vieraita. Lue miten kävi vuoden 1918 jälkipyykissä niille jotka loikkasivat itään olettaen että sieltä saadaan turva. Heidät voi hyvällä tuurilla löytää karjan metsistä turpeen alta. Katsopas kun itänaapurilla on käytäntönä, ettei se anna mitään suojaa niille jotka ovat pettäneet omansa. Jo tuolloin lähtökohtana oli ajatus, että henkilö mikä pettää oman kansansa, ( kuten loikkarit tekivät ) eivät ole lojaaleita uudellekaan isännälle. He ovat arvottomia, ja sitten poistettavissa. Mieti tätä, mieti oikein kunnolla ja sitten mietit onko parempi pysyä suomelle uskollisena, vai heittäytyä kumartamaan Putinin kaltaista despoottia. NATO on meille turva, venäjä ei ole.

Marko Kristian

No sattuuko totuus?

Ruoste Iskee

Sinä ja sinun totuus, olet kuin satukirja.

Marko Kristian

No aika näyttää, saattaa koskea sinuakin.
Toisin kuin luulet en ole mikään venäjämielinen putinisti, mitä sekin tarkoittaa?
Vaan olen ihan isämaallinen suomalainen jolla on vielä aivot joilla ajatella.

Ruoste Iskee

Ei ne aivot ainakaan päässäsi ole. Minulla on ikää sen verran ja sen tuomaa elämällä edettyä tietoa että en ikinä tule luottamaan ryssiin. Minä en kehuskele aivoillani, se on sama kun joku pikkulapsi alkaisi kehuskelemaan. Täysin osoittaa tuo tekekemän henkilön kehittymättömyyden. Minä en luule mitään, ei ole muuta tarvinnut kun osata lukea niin on käynyt kyllä selväksi että sinun arvot lepää venäjän kehittämissä saduissa.

Ilkka

Mietitäänpä asiaa hiukan siltäkin puolelta joka yleensä jää vähemmälle huomiolle. Puhutaan maan taloudesta. Venäjän BKT on suunnilleen Belgian kokoinen, silläkö Putin jatkaa yhä kalliimmaksi käyvää sotaa ja olettaa voittavansa kaikki yhteen liittyneet länsimaat. Euroopan ja USA:n kyky jatkaa sotaa, ja lisätä siihen käytettäviä varoja ei vähene samalla tavalla. Kehittyneempi kalusto ja kehittyneempi kyky saada informaatiota ovat myöskin tekijöitä joihin venäjä ei pysty vastaamaan. Stalinin tunnetuksi tekemä lause, ” määräkin on laatua ” ei enää tämän päivän taistelukentällä toimi. Jos toimisi, miksi venäjän armeijan tappiot ovat moninkertaiset ukrainaan verrattuna. Kremlissä ei ole myöskään muistettu yhtä sodan perus-sääntöä. Hyökkääjällä on oltava kolminkertainen ylivoima suhteessa puolustajaan, Hyökkääjä kokee aina suuremmat menetykset kuin puolustaja. Jo se että ukrainalaiset tuntevat alueensa paremmin, ja ovat siten koko ajan ”kotikentällään ” antaa kykyä toimia tehokkaammin. He puolustavat kotejaan ja oikeutta elämään minkä ovat valinneet. Venäläiset ovat vain hyökkääjiä ilman minkäänlaista sidettä koko sotaan. Propagandapuheiden arvo laskee samassa suhteessa kun sota jatkuu. Jos jo nyt kahden vuoden jälkeen venäläisiä antautuu ukrainalle suurina joukkoina, mistä se kertoo. Äärimmäisen kehnosta motivaatiosta ,kyllästymisestä ja uskon puutteesta. Kremlin puheet joissa korostetaan sankarillista voittoa kun vallataan pieni kylä tai kaupunki, ei toimi innostuksen lähteenä etenkään silloin kun menetykset suhteessa saavutuksiin on liian suuret.

John Quiman

Niin, tuosta Venäjän taloudesta: huvitti, kun Putin puhui, että Venäjän talous on noussut tai nousemassa maailman neljänneksi suurimmaksi taloudeksi.

Ilkka

Tällä hetkellä Venäjän talous on maailman sijaluvulla kuudentena. Jos otetaan huomioon maan koko ja kansan määrä laidasta laitaan, sijoittuu Venäjä kuudenneksitoista. Ei siis mikään mahtitekijä jolla taskut pursuaa valuuttaa, Vaikka siellä olisikin ruplia, sillä ei ole merkitystä koska maailmankauppaa ei käydä ruplilla. En oikein usko että edes Pohjois – Korea myy tykistön ammuksia sillä valuutalla, miksi myisi kun ei voi käyttää kyseistä tuloa mihinkään. Koska dollarit ovat haluttuja myöskin Kauko – Idässä, väittäisin näin äkkiseltään dollarin olevan ainoa kelvollinen rahayksikkö. Mistä Venäjä saisi dollareita kun on eristänyt itsensä ja luo uutta Neuvostoliittoa Kremlin komennossa ? Putin tuhosi Venäjän sekä henkisesti että taloudellisesti, eikä voi enää muuttaa kurssia koska on uhkaillut likimain jokaista milloin milläkin sanamuodolla.

John Quiman

BKT per pärstä -listalla Venäjä on varsin alhaalla:
https://fi.wikipedia.org/wiki/Luettelo_valtioista_asukaskohtaisen_bruttokansantuotteen_mukaan_(PPP)

Siinä ei ole sijanumeroita. On sen verran alhaalla, että en jaksa laskea Venäjän sijoitusta.

John Quiman
Ilkka

Totuus ei koskaan satu. Mutta valheet voivat aiheuttaa monelle kärsimystä. Omilla aivoilla ajattelun taakse kätkeydytään retoriikassa kun kuka tahansa voi nähdä mihin suuntaan ollaan kallellaan. Kerro nyt ihan avoimesti, miksi länsi ja länsimielisyys on sinulle niin suuri huolen aihe että haluat toistuvasti kertoa idän tarjoamia ” totuuksia .”

Miksi Suomi olisi jollakin tavalla erikoisasemassa vaikkapa sodan aikana. Jos itä aiheuttaa maailmansodan, ei sillä ole merkitystä vaikka nyt heittäytyisimme Putinin jalkoihin ja vannoisimme ikuista ystävyyttä. Me olemme puolemme valinneet. Se olisi pitänyt tehdä jo 1990 luvun alussa, mutta tuolloin päättäjämme olivat niin saamattomia ja yhä YYA sopimuksen lumoissa, että uskoivat Neuvostoliitosta Venäjäksi muuttuneen valtion kehittyvän demokratiaksi. Se maa ei ole koskaan ollut demokratia, joten sellaisen mielikuvan synnyttäminen on itsepetos. Ja vielä tänäkin päivänä näyttää olevan niitä jotka haluaa uskoa ihmeisiin, kun rajan takana joka päivä aloitetaan puheet ydin-iskuista milloin milläkin verukkeella. Se pelkäämäsi USA tai NATO ei ole sanallakaan uhannut ydinsodalla Venäjää, ja tästä huolimatta pidät todennäköisenä että lännestä hyökätään itään. Siinä ei ole mitään logiikkaa, paitsi silloin jos haluaa uskoa Kremlin väittämiin ja jos niihin uskoo, on liian herkkäuskoinen.

Ukrainan sota tule eskaloitumaan, se on varmaa, mutta yhtä varmaa on ettei Venäjällä ole laittaa peliin mitään sellaista mikä toisi voiton. Kaksi vuotta on kontattu samoja peltoja edes takaisin, menetetty suuret määrät ihmishenkiä, valtavat määrät sotamateriaalia, muunnettu normaali elämä toimimaan sotatalouden ehdoilla, ja silti ollaan samoissa kuopissa. Venäjän talous ei kestä sitä painetta mikä siihen kohdistuu. Putin ei saa mistään liittolaisia, koska ne mahdolliset liittolaisetkin osaavat laskea todennäköisyyden sille kuka voittaa. USA ei valloita Venäjää, sitä ei valloita EU tai mikään NATO. Ei ole tarvetta eikä siitä ole koko aikana ollut edes kyse. Kremlin propagandassa toistetaan mantraa jossa länsi on viemässä elinmahdollisuudet Venäläisiltä, mutta kansan suurin uhka on se yksi henkilö joka ei osaa lopettaa ajoissa. Opposition valta kasvaa Putinin toimista huolimatta. Hyvä johtaja osaisi nyt katkaista kierteen, Putin ei siihen kykene koska hän uskottelee olevansa kansan valitsema tsaari. Mitä muuta entiseltä kommunismin läpitunkemalta KGB:n upseerilta voisikaan odottaa.

John Quiman

Monet ilman mitään asiallisia argumentteja olevat propagandan levittäjät reagoivat eri mieltä oleviin kommentteihin tokaisemalla ”No sattuuko totuus?”, kun ei ole mitään tosiasioita tarjota. Uskonevat, että tuo ”nerokas” lause osoittaa heidän olevan oikeassa.

Ilkka

Silloin kun Putin kertoi yhtenä syynä Ukrainan valtaukselle, tai ” erikoisoperaatiolle ” kuten sitä pitää pakolla yhäkin nimittää, sen että hän suojelee Venäjän kirkkoa pääsi melkein nauru. Hän kävi hartaana kynttilä kourassa kumartelemassa milloin mitäkin reliikkiä, ja otatti itsestään kuvia partanaamaisten piispojen kanssa, esittäen että uskoo vakaasti kirkon ja Venäjän ikuiseen yhteyteen, vaikka oli vuoteen 1990 asti niin umpipunainen kommunisti että halveksi kirkollisia piirejä. Hänet kasvatettiin olemaan kirkon vihollinen, mutta propagandan lisäämiseksi tuo kääntyikin muotoon jossa hän suojelee uskoa ja kumartaa piispoja. Piispat puolestaan eivät voineet laittaa kyseen alaiseksi Putinin ” harrasta uskovaisutta ” koska hekin ymmärtävät mihin se johtaisi. Koko homma oli täyttä teatteria, aivan kuten kaikki muukin esiintyminen. Putin on kertonut syyksi sodalle denatsifikaation, uskon ja kirkon suojelemisen, venäläisyyden puolustamisen, historiallisten rajojen palauttamisen, ikiaikaisen suurvenäjän oikeudet ottaa mitä haluaa, USA:n hyökkäyksen torjumisen. EU:n vihamielisyyden, länsimaisten arvojen vastustamisen ja Ukrainan Venäläisten suojelemisen sortotoimilta… Siitä on hyvä valita aina se tarkoitus kun entinen narratiivi lakkaa olemasta edes puoliuskottava.

John Quiman

Putin on hyvin katkera siitä, että NL hajosi. Hän haluaa palauttaa Venäjän suuruuden ja siksi puhuu siitä, miten vähän siellä ja täällä on Venäjälle kuuluvia alueita.

Suomen itsenäistymistä hän sanoo Leninin virheeksi. No, eipä Lenin pystynyt pitämään Suomea ja siksi hän tunnusti itsenäisyyden. Tosin luotti suomalaisten kommunistien vallankumoukseen ja sitä kautta Suomen liittämiseen NL:oon.

Jos katsomme tarkemmin, mikä kuuluu Venäjälle, niin ei sille kuulu kuin Moskovan ruhtinaskunta, sillä kaikki muu on sotimalla alistettua, siis varastettua.

Viimeksi muokattu 1 kuukausi sitten by John Quiman