Muu maailma Politiikka

Yhdysvaltain johtama liittouma iskee Jemenin hutheja vastaan

Kuva: Wikimedia Commons / Public Domain /AFRICOM Public Affairs Office.

Pääkaupunki Sanaan lähistöllä on tehty osumia 18 kohteeseen.

Yhdysvaltain ja Ison-Britannian johtama liittouma, joka taistelee Jemenissä toimivia huthitaistelijoita vastaan, aloitti lauantaina uuden ilmaiskujen kierroksen vastauksena viimeaikaisiin merihyökkäyksiin Punaisellamerellä ja Adeninlahdella, Pentagon on kertonut.

Viime vuoden marraskuusta lähtien taistelijaryhmä on toistuvasti hyökännyt merivoimien ja kauppa-aluksia vastaan väittäen tukevansa palestiinalaisia Israelin ja Hamasin välisessä sodassa, jossa on tähän mennessä kuollut yli 29 000 ihmistä Gazassa.

Neljäs yhteinen isku osui 18 kohteeseen kahdeksassa kohteessa Jemenissä, jotka liittyvät ”huthien maanalaisiin asevarastoihin, ohjusvarastoihin, yksisuuntaisiin hyökkäyksiin käytettäviin miehittämättömiin ilma-alusjärjestelmiin, ilmapuolustusjärjestelmiin, tutkiin ja helikoptereihin”, todetaan liittouman, johon kuuluvat myös Australia, Bahrain, Kanada, Tanska, Alankomaat ja Uusi-Seelanti, julkaisemassa lausunnossa.

Liittouman mukaan huthien hyökkäykset ”vaativat kansainvälistä vastausta”. Yhdysvaltain puolustusministeriö antoi erillisen lausunnon, jossa sanottiin, että Yhdysvallat ”ei epäröi ryhtyä tarvittaessa toimiin suojellakseen ihmishenkiä ja kaupan vapaata kulkua yhdellä maailman kriittisimmistä vesireiteistä”.

Vain tunteja ilmaiskun jälkeen Iranin valtiollinen uutistoimisto IRNA kertoi, että huthit olivat vastatoimena ottaneet kohteeksi yhdysvaltalaisen tankkerin ja sota-aluksen, ja lisäsi, että tankkeriin suunnatut ohjukset ammuttiin alas. Ei ole tiedossa, kärsikö sotalaiva vaurioita, IRNA sanoi.
Aiemmin huthisotilaat ilmoittivat, että ne kostaisivat minkä tahansa amerikkalaisen tai brittiläisen ”hyökkäyksen” Jemeniin.

Lähde: RT.com

Lue lisää aiheesta:

Huthit sanovat ampuneensa kahta alusta Punaisellamerellä

 

4 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Vappu Simanen

      On ällistyttävää kuinka pienillä resursseilla Jemen on onnistunut aiheuttamaan valtavan suuren vahingon lännelle.
      Mitä massiivisemmin sotatoimin «kapinallisia» vastustetaan, sitä kiivaampaa on sota tuolla alueella ja sitä enemmän laivayhtiöt välttävät käyttämästä tuota reittiä.

John Quiman

Iranin resurssithan tässä on kyseessä, ei Jemenin.

Ilkka

Niin että nyt varmaan pitäisi antaa jihadistien riehua ja sotkea maailman talous. Huomaa että koko älämölön takapiruna on Venäjä. Älä edes yritä kiistää sitä. Ohjukset joita Hamas käytti iskussaan, ei olleet mitään nyrkkipajojen tuottamia viemäriputkiversioita, ne oli made in Russia, jo pelkkä lukumäärä paljasti sen. Minun puolestani voisivat hävittää koko Jemenin, pas****avaltio sinä kuin muutkin alueen kalifaatit. Kunnon pommitukset niskaan, ohjuksia yötä päivää aina sinne missä on eniten porukkaa ja ilman sääliä. Ryssällä maksatetaan sitten loppulasku. Kyllä Putinin sotakassasta pitää riittää varoja. Putinhan on julistanut miten talous kasvaa ja hyvinvointi lisääntyy. Olisiko nyt sitten aika antaa muutama miljardi myöskin kamelikuskeille vai eikö valkoisen miehen taakka painakaan Kremlin harteita ?

Kauko Aalto

Muslimivaltio kuinkas muuten.