Kotimaa Maahanmuutto

Yli 35 000 hakenut tilapäistä suojelua Suomesta – vastaanottojärjestelmän piirissä enemmän asiakkaita kuin koskaan

Vastaanottojärjestelmässä on tällä hetkellä enemmän asiakkaita kuin koskaan aikaisemmin, yli 37 000 henkilöä. Ennen tätä vastaanottojärjestelmässä on ollut eniten asiakkaita vuonna 2015, jolloin Suomeen saapui yli 32 000 turvapaikanhakijaa, kerrotaan Maahanmuuttoviraston julkaisemassa tiedotteessa.

Venäjän hyökkäystä Ukrainasta paenneet ovat 4.8. mennessä jättäneet 35 074 tilapäisen suojelun hakemusta.

Jokainen tilapäistä suojelua hakenut tai saava on kirjoilla jossakin vastaanottokeskuksessa, vaikka he asuisivat yksityisessä tai kunnan tarjoamassa majoituksessa. Suurin osa tilapäistä suojelua saavista tai hakeneista, noin 65%, asuu tällä hetkellä vastaanottokeskuksen ulkopuolella.

Vastaanottokeskuksesta tilapäistä suojelua hakenut tai saava voi saada vastaanottopalveluja, joita ovat esimerkiksi terveydenhuolto- ja sosiaalipalvelut. Vastaanottokeskus myös antaa tietoa, ohjausta ja neuvontaa erilaisissa arjen kysymyksissä.

Vastaanottokeskuksia perustetaan ja pidetään yllä tarvetta vastaava määrä

Tällä hetkellä toiminnassa on 77 vastaanottokeskusta, niiden sivutoimipistettä ja yksityismajoittujien palvelupistettä sekä kahdeksan alaikäisyksikköä. Ennen Venäjän hyökkäystä Ukrainaan Suomessa oli 20 vastaanottokeskusta ja seitsemän alaikäisyksikköä.

– Lähtökohta on, että vastaanottokeskuksia perustetaan ja pidetään yllä tarvetta vastaava määrä. Vastaanottokeskuspaikkojen tarve kuitenkin vaihtelee useista syistä, kertoo vastaanottoyksikön tulosalueen johtaja Olli Snellman.

Vastaanottokeskuspaikkojen tarpeeseen vaikuttaa majoitusta tarvitsevien tilapäistä suojelua hakevien tai saavien henkilöiden määrä ja se, että tilapäistä suojelua saavia henkilöitä myös poistuu Suomesta tilapäisesti tai pysyvästi. Tyhjiä ja tarpeen mukaan käyttöönotettavia majoituspaikkoja on myös hyvä olla koko ajan jonkin verran sekä mahdollisuuksia laajentaa keskusten toimintaa, jotta valmiutta vastata tarpeeseen nopeasti on olemassa. Myös valmiutta perustaa aivan uusia vastaanottokeskuksia tarvitaan jatkuvasti.

– Esimerkiksi lähitulevaisuudessa kausityösesongin loppuminen voi tuoda jonkin verran tarvetta vastaanottokeskusmajoitukselle. Ensi keväästä lähtien taas on odottavissa, että nyt vastaanottojärjestelmän piirissä olevia tilapäistä suojelua saavia henkilöitä siirtyy laajemmin vastaanottojärjestelmästä pois kuntiin, Snellman kertoo.

Maahanmuuttovirasto vastaa vastaanottojärjestelmän toiminnan ohjauksesta, suunnittelusta ja valvonnasta. Maahanmuuttoviraston omat vastaanottokeskukset sijaitsevat Helsingissä, Lappeenrannassa (Joutseno) ja Oulussa. Muita vastaanottokeskuksia ylläpitävät järjestöt, kunnat ja yritykset.

Noin kolmannes Ukrainasta paenneista on lapsia

Huomattava osa tilapäistä suojelua hakevista ja saavista on lapsia äiteineen. Suomeen on tullut myös ilman huoltajaa olevia lapsia, jotka valtaosin tulevat kuitenkin sukulaisten tai perheystävien kanssa. Yhteensä noin kolmannes tulijoista on lapsia.

– Lasten on mahdollista käydä koulua Suomessa. Omasta vastaanottokeskuksesta saa tarvittaessa apua koulupaikan hakemiseen, kertoo Snellman.

Lasten suhteellinen osuus on Venäjän hyökkäyksen alkamisen jälkeen hieman laskenut ja työikäisten tulijoiden määrä vastaavasti noussut.

– Tilapäistä suojelua saavilla henkilöillä on oikeus saada työllistymistä ja kotoutumista edistäviä palveluita TE-toimistosta. Maahanmuuttovirasto kannustaa henkilöitä aktiivisesti hakeutumaan näihin palveluihin, Snellman kertoo.

Ukrainasta Suomeen paenneiden joukossa on myös erityisryhmiä. Suomeen on esimerkiksi saapunut joitakin kymmeniä ikääntyneitä, muistisairaita, kehitysvammaisia tai vaikeammista vammoista kärsiviä ihmisiä, jotka ovat tarvinneet vastaanottokeskusten ulkopuolisten hoivayksiköiden kautta saatavia palveluita.

Hakijamäärä pysynyt melko tasaisena

Tilapäisen suojelun päätöksiä on tehty Maahanmuuttovirastossa 33 480. Noin 95% hakijoista on saanut päätöksen hakemukseensa.

– Tilapäisen suojelun hakemusmäärissä on kesällä ollut kevättä enemmän viikoittaista vaihtelua, mutta kuukausitasolla tarkasteltuna määrät ovat kuitenkin pysyneet toukokuusta lähtien suurin piirtein samankokoisina. Viikoittaiset hakemusmäärät ovat vaihdelleet alle 700 ja 1400 hakemuksen välillä, kuukausittain hakemuksia jätetään keskimäärin noin 4500 kappaletta, kertoo turvapaikkayksikön johtaja Antti Lehtinen.

Lähes kaikki tilapäisen suojelun päätökset ovat myönteisiä (33 231). Hakemuksiin on tehty myös joitakin kielteisiä päätöksiä. Kielteisen päätöksen saaneet hakijat ovat muiden maiden kuin Ukrainan kansalaisia. Lisäksi pieni osa hakemuksista on rauennut hakijan peruutettua hakemuksensa.

Päätöksen tilapäisestä suojelusta saa tällä hetkellä noin viikossa tyypillisessä tapauksessa, jossa ei tarvita lisäselvityksiä. Työnteon voi kuitenkin aloittaa heti sen jälkeen, kun poliisi tai rajaviranomainen on rekisteröinyt tilapäisen suojelun hakemuksen. Ukrainasta paennut saa suomalaisen henkilötunnuksen, kun hänelle myönnetään tilapäistä suojelua.

Fakta: Tilapäinen suojelu Ukrainasta paenneille

– Tilapäistä suojelua haetaan Suomessa poliisilta tai rajaviranomaiselta. Tämän jälkeen Maahanmuuttovirasto tekee päätöksen tilapäisestä suojelusta.
– Tilapäistä suojelua voidaan myöntää Ukrainan kansalaisille, jotka eivät voi palata takaisin Ukrainaan Venäjän hyökkäyksen takia.
– Suojelua voidaan myöntää myös niille Venäjän hyökkäyksen takia paenneille EU:n ja Schengen-sopimuksen ulkopuolisten maiden kansalaisille ja kansalaisuudettomille, jotka ovat oleskelleet laillisesti Ukrainassa ja joiden paluu lähtömaahan turvallisesti ja pysyvästi ei ole mahdollista.
– Suojelua voidaan myöntää myös ukrainalaisten ja Ukrainassa kansainvälistä suojelua tai vastaavaa kansallista suojelua saaneiden perheenjäsenille, jos perheside on muodostettu Ukrainassa ennen Venäjän hyökkäystä.
Tilapäisen suojelun tilastot

Yhteyshenkilöt

Turvapaikkayksikön johtaja Antti Lehtinen, p. 0295 433 135, sähköposti: etunimi.sukunimi@migri.fi

Vastaanottoyksikön tulosalueen johtaja Olli Snellman, p. 0295 433 036, sähköposti: etunimi.sukunimi@migri.fi

Maahanmuuttovirasto

51 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Ainoa oikea

Äänestäkää sinimustia.

SinimustaFani

Kyllä näin on. Paras vaihtoehto.

John Quiman

Miksi tilapäistä suojelua annetaan EU:n ulkopuolisten maiden kansalaisille, jotka ovat olleet laillisesti Ukrainassa? Eikö loogista olisi, että palaisivat kotimaihinsa.

Kata

Olisi mutta nykyään loogisuus on julistettu pannaan ja tilalle on tullut hömpsäntuutelius.

Ilkka Forsten

No katsos nyt. Jos tässä vielä hetki maltetaan niin mekin voimme lähteä hakemaan tilapäistä suojelua vaikka Ruotsista, sillä hallituksen mielestä olemme sotaa käyvä maa. En osaa tarkalleen sanoa milloin meistä tuli osa itäistä ukrainaa, mutta niinhän sen täytyy olla kun hinnatkin nimetään sota-ajan hinnoiksi.

John Quiman

35.000 ukrainalaista, eikä yhtään partalasta, eikä kukaan valita, että puuro on peetä.

Ilkka Forsten

Tiedätkö mikä on tietokonenörtin suurin huoli ? Kauhea bittihätä, missä on lähin PC.

Kata

😀

John Quiman

Miksi tilapäistä suojelua annetaan EU:n ulkopuolisten maiden kansalaisille, jotka ovat olleet laillisesti Ukrainassa? Eikö loogista olisi, että palaisivat kotimaihinsa.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by John Quiman
Sauli

Suomi on niin rikas maa, että sillä on varaa ottaa elinikäisiksi eläteksi satoja tuhansia muukalaisia. Kaikki valeuutiset kalliista sähköstä, energiasta, asumista ja rauoasta on roskaa. suomihölmölä on pohjalan Japani, maailman onnellisin ja vaurain maa jonka pitää ottaa vastuu maailman köyhistä, ilmastosta ja ennenkaikkea vastustaa venäjää kaikessa, vaikka meneisi tuhkatkin pesästä.

juha II

Saarikko on iloinen sillä NYT Suomen taloustilanne paranee huoltosujteen heikentyessä!

juu

Saarikko on sellanen syöttöpossu ettei paremmasta väliä.
En haluaisi koskaan arvostella ketään ulkonäön perusteella, mutta voiko joku ottaa tommosen possun todesta?
Se tarvis 3 hissiä mennäkseen yhden kerroksen ylöspäin, ja kehtaa palkanmaksajille sanoa että menkää sossuun hakee sähkörahat.

Aku Ankassa tisi olla Petkunterä, se tulee aina Saarikosta mieleen.

juu

Ja tähän vielä että tavalliset ukrainalaisethan on täysin syyttömiä tähän, ja mielellään itsekin auttaisi ukrainalaisia lapsia ja naisia, mutta ei meillä ole resursseja auttaa kaikkia.
Suomessa kun on suomalaistenkin asiat aivan päin p…..ttä.
Saat sydänkohtauksen niin joudut odottamaan 20-tuntia jossain päivystyksessä, ja sitte hallitus vielä v—-lee tekemällä Suomeen ”hyvinvointialueita”
Edes pirkkapekka ja aake ei olisi tämmöstä sketsiä keksinyt, tää vaan ei ikävä kyllä ole sketsi vaan ihan totta.

Kata

Olet todellakin oikeassa.Emme voi pelastaa koko Afrikkaa tai edes Ukrainaa…laittakaapa Suomen kartta Afrikan päälle oikeassa mittakaavassa tai meidän väkiluku verrattuna Afrikkaan tai Ukrainaan…jos omat vanhukset makaa lattioilla eritteissään kun ei uskalla soittaa apua kun ei ole rahaa tai pelkää ettei pysty maksamaan niin tämä hyvesignalointi on täyttä syrjintää omia kohtaan!
”Kansainväliset sopimukset” tuskin sanoo että omat voi kuolla kun sopimuksia pitää noudattaa…?Bulls**t!
Nämä vanhuksemme ovat kokeneet lapsuuden köyhyyden ja sen ettei rahaa tullut taivaalta!Nyt heitä syrjitään koska se ei ole yhtään mediaseksikästä pitää omista huolen.

”Oma kansa ensin-ajattelu on vahingollista”,miten tuo tappurainen on yhä virassaan?

John Quiman

Tippuruinen ei todellakaan kuulu ihmisiin, joita hallitukseen saisi valita.

Kansainvälisiin sopimuksiin viittasi Orpokin, kun Torniossa armeija laitettiin kantamaan laukkuja. Ei kuulemma kansainvälisten sopimusten mukaan muuta voitu. Vuoisia myöhemmin hän myönsi hymyssä suin, omasta nerokkuudestaan nautiskellen, että olisi voinut olla ottamatta vastaan tulijoita Torniossa ihan kansainvälisten sopimusten perusteella.

Nuo vetoavat kansainvälisiin sopimuksiin, jotka eivät velvoita ottamaan vastaan, väittäen, että pitää otaa vastaan. He vetoavat vaikka keksittyihin kansainvälisiin sopimuksiin, siis sellaisiin, joita ei ole edes olemassa. Kansan kuusetushan siinä on menossa täysillä.

Kata

”Kansainväliset sopimukset” saavat jotkut hurmioon ja noudattamatta jättäminen tarkoittaa että Suomi syöstään alimpaan helvattuun eikä sieltä nousta ja kaikki nauraa meille ja ilkkuvat roistomaisesta sopimusten laiminlyönnistä.
Kantisten muistokivet ei merkkaa mitään.
Ja pahinta,ei tuu hillotolppavirkoja!Yhyyyyy!

John Quiman

Pitää lähettää kotimaihinsa ne aiemmat sosiaaliturvapaikanhakijat. Niitä lienee satatuhatta? Ukrainalaiset ovat liki ainoita oikeita turvapaikkaa tarvitsevia.

ike

Yhdelläkään noista ei olisi kansainvälisten sopimusten mukaa oikeutta turvapaikkaan suomessa. Koko hässäkkä johtuu vain siitä että vihervasemmisto on vääristellyt, tai tahallisesti väärin tulkinnut sopimuksia. Luuletteko että hylkäävät kulttuuriperintönsä ja ajattelevat että onpa Suomi hyvä paikka elää. No eivät. Jos heidän mielestään sharia-laki on oikein niin sitten muodostetaan noita omia yhteisöjä ja toimitaan sen mukaan. On väärin ottaa niitä tänne. Kun haluavat elää tavallaan on oikein lähettää heidät takaisin omaan maaahansa. Perustelu pakolaisuudelle ei ole se että elämä on täällä helponpaa.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Galina Manttari
Kata

https://www.instagram.com/tv/ChA_o1mJPma/?utm_source=ig_web_copy_link

Lakeja ja sopimuksia voi aina muutella…sekin on nähty,Perustuslaista alkaen voi ”muokata” sopivaksi kuten kertoo setä Joekin…ihan avoimesti.
Tämä on farleft maailma tällä kertaa…far-jotain on aina faarallista taviksille.

John Quiman

Sopimuksista voi myös irtaantua ihan vain omalla ilmoituksella. Pitää vaan kertoa, että noin tyhmiin sopimuksiin emme enää osallistu.

Kata

Juu mutta mitä ”ne” meistä sitten sanovat?? 🙂

John Quiman

Jos ja kun noita aletaan palauttaa kotimaihinsa suomalaisen sossun piikkiin elämisestä, voi sitä itkun ja valituksen määrää. Kyse ei todellakaan ole suojelun tarpeesta, vaan sossun piikkiin elämisestä. Käyväthän somalitkin kotimaassaan lomalla ja lähettelevät lapsiaankin sinne oppimaan oikeille tavoille, etteivät vaan länsimaalaistuisi.

Juha

”Meillä on tilaa” .. tervetuloa Espoon Westendiin.. Stubbin naapuriin.

Kauko Partiomies

Viihtyisi varmaan hippasilla jekkukemujen kanssa koskapa on noinkin leikkisä vääräuskoinen:

Pääministeri Stubb hassutteli Duudsonien teemapuistossa – makasi maalitauluna – Viihde – Ilta-Sanomat

Rene

Toisin kuin 2015 nyt hakijat ovat ukrainalaisia, eivät muslimipartalapsosia. Itse asiassa Migrin sivujen mukaan partalasten eli turvapaikanhakijoiden määrä on ollut poikkeuksellisen alhainen vuonna 2020 ja 2021 Marinin hallituskautena, toisin kuin se oli Sipilän, Orpon ja Soinin porvarihallituskautena, jolloin humanitaarinen muslimimaahantuonti löi vuosikohtaiset ja hallituskausikohtaiset SE:t.

juu

Kun he kertovat että turvapaikanhakijoiden määrä on ollut alhainen, niin he samalla unohtavat kertoa että oleskelulupia on myönnetty viimeisen 5-vuoden aikana yli 400 000.
Onko sillä lopputuloksen kannalta väliä tuleeko kehitysmaalainen turvapaikanhakijana vai perheenyhdistämisen perusteella? Molemmat on ihan yhtä haitallisia.

otto suni

Tänä vuonna on tullut uskomattoman paljon juuri partalapsosia Ukrainasta Liettuan kautta, joten on turha väittää tulijoiden olevan todella suojelua tarvitsevia!

Tuumailija

Ne partalapset ja yön timot olivat ensimmäisinä junia miehittämässä kun kriisi alkoi siellä päin.
JA toki suomen suvakot uskovat että nämä ovat ukrainalaisia kun sieltä päin ovat tulleet ja näin viedään kirjoihin sekä kansiin ukrainalaisena ”somalina” yms.

juu

Siis tämä ”tilapäinen suojelu” lakihan tehtiin Ukrainan sodan takia, mutta ei sitä mitenkään rajattu ukrainalaisiin.
Ja tähän voi taas vetää vanhat valttikortit että esimerkiksi autovero ja kehitysapu olivat tilapäisiä.
Siitä voi jokainen päätellä että kuinka ”tilapäinen” tämä on?

Tuumailija

Autovero oli kokeilu, joka on kestänyt reilu 50v. Olisi kiva nähdä kokeilun tuloksiakin, mitä siitä on selvinnyt muuta kuin että suomalaiset ovat aika lyhytmuistisia.

Ilkka Forsten

Niin ikään odotan koska huoltoasemien pumppuhinnat putoavat roimasti, sillä raakaöljyn maailmanmarkkinahinta on nyt sama kuin ennen Ukrainan sotaa. Jostain syystä ne ei putoa, koska olemme solidaarinen maa ja meillä on sota-ajan hinnat.. Voi kiitos Sanna, voi kiitos koko hallitus, vetäkää itsenne WC- pytystä alas, kukaan ei menettäisi mitään, eikä ainakaan joutuisi maksamaan olemattomista asioista.

Ilkka Forsten

En kuitenkaan nostaisi Marinia jalustalle, sillä katsopas noita vuosilukuja ( 2020 – 2021. ) Mikäs se silloin olikaan valloillaan. Ei suinkaan vaan covid – 19. Sipilä – Orpo ja Soini ei olleet porvareita. Sibylla on lestamafian kätyri, Orpo sinivalkoista väriä liputtava kommunisti, ja Soini kävelevä lihapiirakka jolta oli aikapäiviä sitten unohtunut kriittisyys maahanmuuttoa kohtaan.

Toisin sanoen, jos joku rajoitti edes hiukan mainittuina vuosina välimeren ylittämistä ja siitä pääsyä Tornioon, se tekijä ei ollut marin eikä hänen hallituksensa, vaan muut EU maat joissa laitettiin kieltoja voimaan. Nyt kun korona ei olekaan enää nykyajan mustasurma, mitä se ei ollut edes lähtökohtaisesti, on marin yhä pääministeri ja tulijoiden määrä kasvaa. Mitään parempaa ei ole tulossa, koska kommunisti orpo on seuraava pääministeri ja marinista tehdään se joka päättää mihin valtion rahat jaetaan. Asetelma on poliittisesti täysin sama kuin J. Kataisen ja J. Urpilaisen aikaan. Mikäli muistat, niin silloin kupattiin oikein kahdella sarvella suomineitoa ja suuret voitot odottaa yhä tuloaan. En olisi ihmeissäni edes siitä, jos marinista tulisi seuraava ” afrikkakomissaari ja orpo leijuisi EU:n hyvävelikerhoon tukemaan Ursulan kipuilevia iskiaksia.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Ilkka Forsten
juu

Hyvin kuvailtu sen aikaset hallituspuolueet 😀

Ei tässä oikeasti paljon naurata, mä olen päättänyt jo etten äänestä ikinä ketään koskaan.
Tuhotkoon koko maan koska ne tekee sen joka tapauksessa.

Rudi

Kyllä se juur noin on mennyt ja tulee menemään. Halla-aholla olisi ollut potentiaalia saada aikaan muutosta joka vaikuttaa, mutta laittoi hanskat naulaan todella huonolla hetkellä. Nyt tulee orposta pm ja marinista vvm. Rouva sunnuntaipulla tilkkeeksi maatalousministeriksi. Eli sama ”hyväksi todettu” sakki jatkaa hamaan konkurssiin asti. Halla-ahosta saadaan sitten vielä puhemies nuijimaan voimaan etelään annettavia elvytystukisolidaarisuussotapaketteja.

Kauko Partiomies

”Junaliikenne on keskeytynyt kokonaan Tampereen ja Riihimäen välillä – Väylävirasto: syyksi epäillään ilkivaltaa”
Viime vuosina Suomeen on tullut lähinnä kelaperäisiä Asyylidesantteja,

Ehkäpä hallituksen viisumivatuloinnin seurauksena on saatu pitkästä aikaan jälleen niitä aitoja itäisiä Sabotööridesantteja.

juu

Täällä Itähelsingissä kun melkeen ikänsä asunut, ni aina ihmetelly miks tänne tulee venäläisiä työttömiksi juopoiksi?
Ei mulla venäläisiä vastaan edelleenkään ole mitään, mutta en ihan ymmärrä sitä ideaa että miten ne voi tulla tänne työttömiksi juopoiksi?
Toki tässä maassa on paljon muutakin vääryyttä mitä ei voi ymmärtää.

Eka Kettunen

Eipä luvannut entinen pääministeri näille ukrainalaisille tulijoille hövelisti asuntoaan käyttöön.

Eipä ole ole tainnut tapahtua rikoksia tai jengiytymistä Oulussa tai muualla maassa näiden ukrainalaisten tulijoiden myötä, vaikuttavat siis hyvin lainkuuliaisilta ihmisiltä.

Eipä tullut vuonna 2015 vanhuksia, kehitysvammaisia tai muita eritysryhmien edustajia, he jäivät kotimaihinsa, eivät varmaan olleet sitten avun tarpeessa.

Eipä ole tarvinnut tehdä kalliita selvityksiä koulutus- ja osaamistasosta tänne tulleille naisille ja lapsille, hyvin pärjäävät ilmankin, fiksuja, oppivaisia ja ahkeria kun ovat tai sitten paperit eivät kadonneet Välimereen.

Uskaltaisin lähteä ukrainalaisten seurassa turvallisin mielin vaikkapa Turun torille kävelemään tai Otanmäkeen asioimaan pankkiautomaatille.

Ilkka Forsten

”OTANmäen ” pankkiautomaatti, Hmmm, tässä on nyt joku pahuus takana, OTAN = NATO peilikuvana..Hmmmm..

murre riepunen

Maamme terveydenhoidon alasajo jatkuu, ei hoitopaikkoja, ei hoitajia, tilannetta pyritään hoitamaan kunnianhimoisella hankkeella, kaikille laittomasti maassamme loisiville takuu terveydenhoitoon. Näiden päätöksien tekijät pitäisi heti sulkea vankilaan, suljetulle, sinne niin lisko-osastolle

Nationalisti

Olisi mielenkiintoista tietää tarkat tilastot siitä, että kuinka moni tulijoista onkin oikeasti joitain muita kuin ukrainalaisia.
Uskoteltiinhan meille vuonna 2015, että tulijat ovat syyrialaisia, todellisuus oli jotain aivan muuta.
En luota viranomaisiin, jotka ovat aktiivisesti mukana tässä väestönvaihtobisneksessä.

Piikkilampaat

Kuinka monta on tosiaan noista suoraan Ukrainasta sitä tuskin uskaltaa edes kysyä.
On ollut jo aikoja näkyvissä se että tuota tilannetta käyttää hyväksi kaikki kolmannet maat, eli islamimaat ja ujuttaa omaa väkeään Suomeen.
Tuskin on edes 1000 itse Ukrainasta tuosta hakijamäärästä.

juu

Taisipa olla YK kun heti alkuun sanoi ettei saa erotella Ukrainan pakolaisia kansallisuuden tai etnisyyden perusteella, Eli somalitt, nigerialaiset ym voi aivan hyvin paeta Ukrainan sotaa, vaikka eivät edes tietäisi missä se Ukraina on?

ike

Kaksi instituutiota joista pitäisi päästä eroon. EU ja YK. Meinasi unohtua tuo WHO.

Ilkka Forsten

Teit juuri totta siitä lauseesta että maailmassa on kolmenlaisia ihmisiä. Niitä jotka osaa laskea ja niitä jotka ei osaa.

ike

Taidamme olla ”hallitusmateriaalia”. 😊

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Galina Manttari
Ilkka Forsten

Olemme liikuttavan yksimielisiä siitä asiasta.Isontalon Antti oli ensimmäinen ja Rannanjärvi oli toinen, ja sitemmin hölmöjen määrä on suomessa ollutkin hel****inmoinen.

John Quiman

Minkäs teet, kun hölmöys on muodissa.

juu

Kun tässä kymmeniä miljardeja lahjotellaan jatkuvasti, niin voiskohan joku lahjottaa Zelenkyille uuden paidan, kun se raukka on pitänyt ainakin 5 kuukautta samaa t-paitaa?

Rudi

Alkaa muutenkin tympimään kun ei voi ainoatakaan uutislähetystä katsoa ilman sen kaverin propagandaa. Tottakai hän puhuu vaikka mitä maansa puolesta mutta niiden suodattaminen jää kuulijalle, joka päivä monta kertaa.

otto suni

On saanut näyttelijänlahjansa Hollywoodin suurien studioiden omistajaveljiltään! Jutut ovat loisteliaan liioittelevia niinkuin hyvän kauppiaan aikanaan Roban narinkoissa!

Ilkka Forsten

Pesukone ainakin olisi hyvä lähettää, niin ja viiden vuoden pesuaineet. Näin siksi että meille on suureet ja viisaat ekonomistit osanneet sanoa että sota kestää vähintään sen aikaa, ja sen takia kaiken tulee olla mahdollisimman kallista. Pumpulipuikotkin maksaa nykyään kolme kertaa enemmän kuin ennen sotaa, josta tulee mieleen ajatus että kaikki mitä kaupan hyllyssä on, valmistetaan Ukrainassa ja kuljetetaan pommisateessa eurooppaan.

Uusimmat uutiset