Kotimaa

Yli puoli miljoonaa koiraa puuttuu valtion koirarekisteristä – viranomaiset uhkailevat puolella miljoonalla rikosilmoituksella

Kuvituskuva. Kuva: Piqsels / CC0.

Suomessa arvioidaan olevan noin 800 000 koiraa, mutta uuden viranomaisvetoisen valtion koirarekisterin mukaan alle kolmasosa näistä koirista, noin 250 000, oli rekisteröity torstaihin mennessä, tiedottaa Ruokavirasto. Tämä tarkoittaa, että yli puoli miljoonaa koiraa on yhä rekisteröimättä.

Valtaosa Suomen koirista oli aiemmin kirjattu koirajärjestö Kennelliiton rekisteriin, mutta viime toukokuussa avautui uusi valtion koirarekisteri. Koirien mikrosirutus ja rekisteröinti tulivat pakollisiksi viime vuonna, ja koiranomistajilla oli vuoden loppuun asti aikaa ilmoittaa koiransa uuteen rekisteriin.

Ruokaviraston jaostopäällikkö Terhi Simonen-Jokisen mukaan rekisteröimättömyyteen on kaksi pääsyytä: tietämättömyys ja haluttomuus. Vaikka rekisteröinti on lain mukaan pakollista, Simonen-Jokinen mainitsee, että joukkosakkoja rekisteröimättömyydestä ei ole tulossa.

Sen sijaan, jos valvonnassa jää kiinni rekisteröimättömyydestä, viranomainen antaa kehotuksen tai määräyksen ja määräajan asian hoitamiseen. Valvonta on maksullista, ja viranomainen voi laskuttaa jälkikäteen, jos kehotusta ei ole noudatettu. Lisäksi, jos koiralla ei ole mikrosirua, siitä voi seurata seuraamusmaksu.

Toisin sanoen rekisteröimättä jättäminen ei vaikuta käytännössä mihinkään, mutta sillä säästää aikaa ja rahaa.

Rekisteröimättömyys ei estä koiran hoitoa eläinlääkärillä, mutta Simonen-Jokisen mukaan esimerkiksi kunnan eläinlääkäri voi kehottaa rekisteröinnin hoitamista hoitokäynnin yhteydessä. Eläinlääkärit eivät kuitenkaan ole velvoitettuja ilmoittamaan rekisteröimättömistä koirista, mutta he voivat olla samalla rekisteröintiä valvova viranomainen.

Koirarekisterin valvontatapoja vielä muotoillaan, mutta ensi sijaisesti valvonta tapahtuu eläinten muun hyvinvoinnin valvonnan yhteydessä. Mahdolliset tarkastuskäynnit voivat tapahtua esimerkiksi koiranäyttelyissä tai agilitytapahtumissa. Tavallisten koiranomistajien ei siis tarvitse pelätä ratsioita.

Lähde: Yle

4 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Ilkka

Ruokavirastolla on huoli siitä kuka söi yli puoli miljoonaa koiraa. Miksi asia muuten vaivasi ” ruokavirastoa.”

John Quiman

Eikös ruokaviraston tulisi uusimpien meille tarjottujen virtausten mukaan keskittyä rekisteröimään heinäsirkkoja ja jauhotoukkia?

John Quiman

Kaverin koira soitti rekisteröityäkseen, mutta ei siellä ymmärretty koirakieltä.

Ilkka

😀