Eurooppa Kotimaa Muu maailma Terveys ja hyvinvointi

Abortti maailman johtava kuolinsyy jo vähintään viidettä vuotta peräkkäin

Kuvituskuva. Kuva: Piqsels / CC0.

Worldometer-tietokannan, joka seuraa terveyteen, maailman väestöön ja muihin mittareihin liittyviä kvantitatiivisia tietoja reaaliajassa, kokoamien tilastojen mukaan vuonna 2023 tehtiin maailmanlaajuisesti yli 44,6 miljoonaa aborttia. Worldometerin viimeisen saatavilla olevan otoksen mukaan viime vuonna tehtyjen aborttien määrä ylittää muiden listattujen johtavien kuolinsyiden aiheuttamien kuolonuhrien yhteenlasketun määrän.

Toiseksi yleisin kuolinsyy maailmassa, tartuntataudit, veivät yli 12,9 miljoonan ihmisen hengen viime vuonna. Syöpä aiheutti yli 8,2 miljoonaa kuolemaa, kun taas tupakointi johti yli 4,9 miljoonan ihmisen kuolemaan.

Yli 2,4 miljoonaa ihmistä kuoli alkoholin käytön seurauksena, yli 1,6 miljoonaa ihmistä menehtyi HIV:n tai AIDSin vuoksi, ja yli 1,3 miljoonaa ihmistä kuoli liikenneonnettomuuksissa. Yli miljoona ihmistä kuoli itsemurhan seurauksena.

Muita kuolinsyitä olivat influenssa, joka vei yli 500 000 ihmisen hengen, ja malaria, joka tappoi yli 390 000 ihmistä. Yli 300 000 äitiä kuoli synnytyksen aikana, ja yli 7,5 miljoonaa alle viisivuotiasta lasta kuoli määrittelemättömistä sairauksista ja syistä. Nälkä vei yli 17 000 ihmisen hengen vuonna 2023, kun taas yli 800 000 kuoli vesiin liittyvistä sairauksista.

Worldometerin mukaan vuoden 2023 kokonaiskuolemantapaukset olivat yli 60,6 miljoonaa. Tämä luku ei kuitenkaan sisällä aborttia kuoleman muotona. Jos abortit laskettaisiin kuolemantapauksiksi tilastoissa, viime vuoden kuolemantapaukset olisivat ylittäneet 100 miljoonaa, ja abortit olisivat muodostaneet niistä yli 40 %.

Vaikka vuosina 2020 ja 2019 tehtyjen aborttien määrä — noin 42,6 miljoonaa ja 42,4 miljoonaa — olivat hieman alhaisemmat kuin seuraavina vuosina päätettyjen raskauksien määrä, abortti oli silti johtava kuolinsyy molempina vuosina.

Vuonna 2023 suoritettujen aborttien määrä pysyi suhteellisen muuttumattomana verrattuna vuoteen 2022, vaikka viime vuosi oli ensimmäinen kokonainen vuosi Yhdysvaltain korkeimman oikeuden päätöksen jälkeen Dobbs v. Jackson Women’s Health Organization -tapauksessa, jossa todettiin, että Yhdysvaltain perustuslaki ei sisällä oikeutta aborttiin. Dobbsin päätös johti useiden osavaltioiden lakien säätämiseen, jotka joko rajoittivat voimakkaasti tai lähes kokonaan kielsivät toimenpiteen.

Elämän puolesta toimiva aktivistijärjestö Susan B. Anthony Pro-Life America arvioi, että Dobbsin päätöksen jälkeen puolentoista vuoden aikana säädetyt elämää puolustavat lait, estävät 166 239 aborttia joka vuosi.

Reproduktiivisten oikeuksien keskuksen, aborttia kannattavan edunvalvontaryhmän, mukaan 35 % maailman lisääntymisiässä olevista naisista asuu 77 maassa, joissa abortti on saatavilla pyynnöstä. Nämä maat sijaitsevat pääasiassa länsimaissa, kuten Kanadassa, Australiassa ja lähes kaikissa Euroopan maissa.

Suomessa tuli vuonna 1970 voimaan uusi aborttilaki, jossa abortin saattoi tehdä sosiaalisin perustein (lapsen synnyttäminen ja hoito olisi huomattava rasitus) tai alle 17-vuotias, yli 40-vuotias tai kun äiti on synnyttänyt jo neljä lasta. Käytännössä kyse on vain ilmoitusluontoisesta asiasta.

Vuosittain suomessa tehdään 6-8 000 aborttia, joista yli 90% johtuu sosiaalisista syistä, ei esimerkiksi vammaisuuden takia.

Lähde: Christian Post 

6 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Ilkka

Jos nälkään kuoli ainoastaan 17 000 sierainparia, miksi puhutaan suureen ääneen vakavasta tilanteesta joka oikeuttaa laittoman maahantulon eurooppaan ? Ai niin, nyt muistikin, sanamuotohan kuuluu ” vakava nälänhätä ” UHKAA puolta maapallon väestöstä, erityisesti Afrikassa. Kun uhka on näin ilmeinen että se vie mennessään 17 000 henkeä, niin totta kai sen varjolla on saatava miljoonia ” siirtolaisia” EU rajojen sisään. Jostain syystä, tai kenties ihan vaan kontekstina voisi mainita että Ukrainassa taitaa kuolla sodan seurauksena enemmän ihmisiä jo viikossa ? He ovat tosin etuoikeutettuja valkoisia, ja silloin ei ole syytä panikoida. Hottentottien oletuksellinen kaatuminen tyhjän puurokupin viereen haittaa niin syvästi päättäjien yöunta, että he tuhoavat omat kansansa ennen kuin sanoisivat tulijoille ei.

John Quiman

Afrikan ongelmia ei ratkaista sillä, että afrikkalaisia otataan Eurooppaan.
https://www.youtube.com/watch?v=KCcFNL7EmwY

Tämä on tietysti niin korkean luokan matikkaa ja täysin ideologian vastaista, että suvakki ei tätä ymmärrä.

Peter Kreisler

Tuota nälkäänkuolleiden vähäistä määrää minäkin ihmettelen, eli yksi kuolee nälkään ja liki kuusisataa lähtee pakolaisena kehittyneisiin maihin kertomaan suvakkitädeille tarinoita saadakseen oleskeluluvan ja jos se ei onnistu, niin savannien pojat avioituvat jonkun ”rouva oleskeluluvan” kanssa.

John Quiman

Nykymenoa kun katsoo, kansakunta kuolee sukupuuttoon omaa velttouttaan ja suvakit ovat jo tarjoamassa politiikallaan saattohoitoa.

Ilkka

Kyllä ” velttous ” on vakava uhka, joka on seuraus siitä että syödään vain palkokasveja, juodaan kauramaitoa ( nyttemmin torakkamaito on nousemassa hitiksi ) ja syödään sirkkaleipää gumbayaa hoilaten. Ei siinä ” kaalimato ” päätään nosta vaikka rehujen äärellä ollaankin.

John Quiman

Lepsu alapää ja ikuisessa nuoruudessa elävä yläpää, joka ei halua mokomia pentuja harmikseen?

Uusimmat uutiset