Eurooppa Tiede ja teknologia

Britannia: Tuuliturbiini repesi kappaleiksi voimakkaassa tuulessa

Kuvituskuva. Kuva: Pixabay (CC0).

Britanniassa tuuli on ollut hieman tavallista voimakkaampi. Se ei kuitenkaan ole tuulivoiman kannalta niin hyvä uutinen kuin voisi luulla. Sen sijaan, että tuulivoimalan läheisyydessä olisi enemmän sähköä, se on vaarantanut ihmishenkiä.

Sosiaalisessa mediassa leviää nyt kuvamateriaalia, jossa tuuliturbiini repeää täysin kappaleiksi tuulen voimistuessa ja roottorin lavat sinkoutuvat valtavalla voimalla kuin ammukset. Nämä roottorin lavat voisivat helposti tappaa ihmisen, jos joku seisoisi niiden tiellä.

Rakennuskustannukset 40 miljoonaa

Suuren yleisölle aiheutuvan vaaran lisäksi myös kalliit aineelliset vahingot. Rikkoutuneen tuulivoimalan rakentamisen sanotaan maksaneen lähes 40 miljoonaa puntaa (46 miljoonaa euroa).

Tapaus sattui Ayrshiressä Skotlannissa, ja se tallentui videolle. Kuvista näkyy, että ympäröivät puut kestävät tuulenpuuskia huomattavasti paremmin kuin mekaaninen tuulivoimalarakenne.

Paikalla syttyi tulipalo

Paikalle kutsuttiin myös pelastusyksiköitä, ja paikalla syttyi myös tulipalo. Se osoittautui kuitenkin vähemmän vakavaksi, eikä palokunnan partion tarvinnut suorittaa sammutustöitä.

Gerrit-nimellä tunnettu pyörremyrsky, joka on pyyhkäissyt yli osia Britanniasta, on aiheuttanut rikkoutuneiden tuuliturbiinien lisäksi monia muitakin ongelmia. Sähkölinjoja on lentänyt alas tai ne ovat repeytyneet alas putoavien oksien takia.

Sähkökatkoksia, mutta ei loukkaantumisia

Sen lisäksi, että sähkökatkot vaikuttivat moniin kotitalouksiin, ne vaikuttivat myös junaliikenteeseen joillakin reiteillä. Viranomaiset kehottivat asukkaita välttämään matkustamista.

Loukkaantumisia ei ole raportoitu tuulivoimakatkon tai muiden tuulen aiheuttamien vaaratilanteiden yhteydessä. Joitakin vaarallisiksi katsottuja kiinteistöjä evakuoitiin kuitenkin tilapäisesti. Joidenkin kattojen on raportoitu irronneen rakennuksista.

Paljon roskia ja romua on lentänyt ympäriinsä, ja on jouduttu tekemään laajoja raivaustöitä, joissa tuuli on myllertänyt paikkoja. Joissakin paikoissa tieliikenne suljettiin pahimman tuulen aikana. Myös lauttaliikennettä ja lentoja lykättiin.

Lähde: Daily Mail

2 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
John Quiman

Hyvää uuttavuotta niille, jotka tämän näkevät, kunhan eivät ole suvakkeja tai suvakkien kannattajia.

Kierroslukumittariin lisätään yksi – siinä se koko juttu. Pitkälti vahojen vuosien kierrättämistä, eikä niinkään uusia.

Ilkka

HYVÄÄ UUTTAVUOTTA, pysytään kaukana turbiineista !