Eurooppa Maahanmuutto Politiikka

Britannian lomapuistot suljetaan välittömästi – paikalliset pelkäävät, että paikkoja käytetään turvapaikanhakijoiden majoittamiseen

Britanniassa sijaitsevia lomakeskuksia ilmoitettiin torstaina suljettavaksi välittömästi. Kuvassa Pontins'in Prestatyn lomakeskus Pohjois-Walesissa. Kuva: Wikimedia Commons / CC BY-SA 2.0 DEED / Jaggery.

Paikallispoliitikot väittävät saaneensa vakuudet siitä, ettei suunnitelmissa ole sijoittaa laittomia siirtolaisia näille alueille. Monet eivät kuitenkaan ole vakuuttuneita asiasta, ja heillä on hyvä syy olla epäileväisiä.

Britanniassa sijaitsevia lomakeskuksia ilmoitettiin torstaina suljettavaksi välittömästi, mikä herätti huolta siitä, että niitä käytetään suurten turvapaikanhakijamäärien majoittamiseen.

Lomapuistoyritys Pontins paljasti, että kaksi sen lomakeskusta, Prestatyn Pohjois-Walesissa ja Camber Sands Kaakkois-Englannin East Sussexin kreivikunnassa, sulkevat ovensa. Pontins pyysi anteeksi kaikilta asiakkailta, joiden varaukset peruuntuvat ja joiden rahat palautetaan.

Muutoksen odotetaan johtavan satojen työpaikkojen menetykseen.

Vastaavanlaisia yllättäviä lomaleirien ja hotellien sulkemisia eri puolilla Britanniaa on tapahtunut viime vuosina juuri ennen kuin sopimukset julkistettiin Sercon kanssa, joka on sisäministeriön alihankkija ja joka vastaa majoituksen hankkimisesta Britanniaan saapuville turvapaikanhakijoille.

Uutinen herätti sosiaalisessa mediassa perusteettomia väitteitä siitä, että paikkoja käytettäisiin maahanmuuttajien majoittamiseen, ja paikallispoliitikoihin otettiin yhteyttä näiden huolenaiheiden käsittelemiseksi.

James Davies, konservatiivien kansanedustaja Vale of Clwydistä, jossa Prestatynin puisto sijaitsee, paljasti torstaina, että hän oli ”pyytänyt ja saanut vahvistuksen sisäministeriöltä, että aluetta ei aiota käyttää turvapaikanhakijoiden majoittamiseen”. Hän sanoi, että hänen ajatuksensa ovat ”kaikkien niiden työntekijöiden kanssa, joihin sulkeminen vaikuttaa”.

Monet eivät kuitenkaan ole asiasta kovin vakuuttuneita.

Veronmaksajat kustantavat turvapaikanhakijoiden hotellimajoitukset ja hotellibisnes kukoistaa

Sisäministeriö on aiemmin yrittänyt saada haltuunsa Pontinsin alueita. Tämän vuoden helmikuussa se hyllytti suunnitelmat yhden yhtiön Ainsdalessa Luoteis-Englannissa sijaitsevan lomapuiston uudelleenkäyttöön ottamisesta, kun paikalliset esittivät vastalauseita alueen saavutettavuudesta ja sen vaikutuksesta alueen matkailuun.

Guardian-sanomalehti kertoi tuolloin, että ”maahanmuuttoministeri Robert Jenrick etsii suuria alueita… kuten entisiä yliopistojen majoituspaikkoja, Pontinsin kaltaisia lomapuistoja ja armeijan ylijäämäalueita” maahanmuuttajien majoittamista varten. Tämä tapahtui sen jälkeen, kun hallitus oli luvannut vähentää veronmaksajien taakkaa, joka on lähes 7 miljoonaa puntaa päivässä, kun uusia tulijoita majoitetaan hotelleihin eri puolilla maata.

Pontinsin omistaa Britannia Hotels, josta Daily Mail -sanomalehti kertoi kesäkuussa, että se on tehnyt lukuisia tuottoisia veronmaksajien rahoittamia sopimuksia turvapaikanhakijoiden majoittamisesta. Sen 60 kohteesta ainakin 17:n tiedetään olevan sisäministeriön varaamia maahanmuuttajien majoittamista varten.

The Telegraph uutisoi kesäkuussa, että Britannia Hotels majoittaa joka kymmenennen Britanniassa asuvan turvapaikanhakijan ja tienaa ”turvapaikkakuninkaaksi” kutsutun perustajan Alex Langsamin omistuksessa yli 100 000 puntaa päivässä.

Sisäministeriö ei ole julkisesti kiistänyt väitteitä, joiden mukaan suljetut Pontinsin lomakeskukset seuraisivat esimerkkiä ja ne käytettäisiin uudelleen turvapaikanhakijoiden majoittamiseen.

Lähde: Daily Mail, Guardian, The Telegraph