Eurooppa Politiikka

COSAC:in lausunto antaa tuen Ukrainalle, kehottaa hyökkääjiä vetäytymään ja kannattaa EU:n turvallisuus- ja puolustuspolitiikan vahvistamista

Kuva: Flickr.

EU:n jäsenmaiden kansallisten parlamenttien EU-valiokuntien ja Euroopan parlamentin yhteiskonferenssi COSAC on yleiskokouksessaan Pariisissa hyväksynyt lausunnon Venäjän ja Valko-Venäjän hyökkäyksen kohteeksi joutuneen Ukrainan tueksi.

Kaikki yleiskokoukseen osallistuneet parlamentit allekirjoittivat lausunnon. Eduskunnan valtuuskunnan puolesta lausunnon allekirjoitti suuren valiokunnan puheenjohtaja Satu Hassi (vihr.).

Lausunnossa COSAC ilmaisee täyden solidaarisuutensa Ukrainalle sekä kehottaa Venäjää ja Valko-Venäjää lopettamaan hyökkäystoimet ja vetäytymään. COSAC antaa tukensa EU:n pakotetoimille hyökkääjiä vastaan ja EU:n Ukrainaa tukeville toimille.

Lausunto vahvistaa yhteisen sitoutumisen EU:n arvoihin rauhan, turvallisuuden, ihmisoikeuksien ja kansainvälisen oikeuden puolustamisessa sekä valtioiden suvereniteetin ja alueellisen koskemattomuuden ehdottomaan kunnioittamiseen.

Lisäksi lausunto tukee EU:n strategisen kompassin ja yhteisen turvallisuus- ja puolustuspolitiikan vahvistamista sekä Euroopan strategisen autonomian vahvistamista erityisesti ruoka- ja energiaturvan osalta.

Hassi totesi, että Ukraina tarvitsee täyden solidaarisuutemme. Hän huomautti tämän olevan hetki, jona myös EU-kriittiset ihmiset ovat ymmärtäneet EU:n tarpeellisuuden, EU:n kyky toimia nopeasti on ollut tärkeää. Hassi myös muistutti, että on välttämätöntä kehittää strategista itsenäisyyttä (strategic autonomy) ja kykyä toimia nopeasti. Hän muistutti, että Putinin sotaa rahoitetaan myymällä öljyä ja kaasua. Hassi totesi olevansa iloinen siitä, että niin monet kollegat ovat puhuneet vihreän siirtymän nopeuttamisen puolesta, joka mahdollistaa fossiilisista polttoaineista vapautumisen.

Myös suuren valiokunnan jäsen Johannes Koskinen (sd.) puhui Ukrainan tilanteesta. Hän painotti, että EU:n puolustuspolitiikkaa on vahvistettava ja yhteistyötä tiivistettävä. EU:n on myös aktivoiduttava diplomatiassa globaalilla tasolla, erityisesti YK:n yleiskokouksen piirissä. Liian moni Latinalaisen Amerikan, Afrikan ja Aasian maa ei yhtynyt Venäjän toimien tuomitsemiseen, hän sanoi. Koskisen mukaan Suomi ja Ruotsi tulevat nyt huolellisesti arvioimaan mahdollisen Nato-jäsenyyden edut ja riskit. Toimia vapauden, solidaarisuuden ja rauhan tukemiseksi on lisättävä, Koskinen päätti puheenvuoronsa.

COSAC:in muita aiheita olivat Euroopan elpyminen ja ilmastonmuutokseen vastaaminen

Eduskunnan valtuuskuntaan COSAC:issa kuuluivat puheenjohtaja Satu Hassi (vihr.) sekä jäsenet Kimmo Kiljunen (sd.), Johannes Koskinen (sd.), Pia Kauma (kok.), Jouni Ovaska (kesk.) ja Eva Biaudet (r.).

Ukrainan sodan ohella konferenssin aiheita olivat Euroopan elpyminen kriisistä, Euroopan tulevaisuuskonferenssi, ilmastonmuutos ja energiasiirtymä sekä COSAC:in työryhmien edistymisraportit.

14 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Markku Nieminen

Vai on Hässi puheenjohtaja! Sallikaa minun nauraa.

Juha

Tällä Yhdysvaltojen merijalkaväen everstillä on hyvin realistinen näkemys miten konflikti voisi loppua nopeasti (3 min)

https://rumble.com/vwkbrv-top-army-colonel-puppet-zelensky-putting-his-people-at-unnecessary-risk-608.html

Juha

Korjaus edelliseen.. ihan on maavoimien eversti, mutta rautainen ammattisotilas joka pystyy havainnoimaan mitä taistelukentällä tapahtuu.. katso ed. lyhyt haastattelu niin tiedät mitä Ukrainassa tapahtuu.

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Douglas_Macgregor

juha II

Eduskunnan valtuuskuntaan COSAC:issa kuuluivat puheenjohtaja Satu Hassi (vihr.) sekä jäsenet Kimmo Kiljunen (sd.), Johannes Koskinen (sd.), Pia Kauma (kok.), Jouni Ovaska (kesk.) ja Eva Biaudet (r.).”

Siinäpä varsinainen ”Rautanyrkki”, jotka johtavat sotaa mahdollisimman kaukana aivan kuten ovat olleet kaikki ”rauhantyönsäkin” Suomen piskuisen kansan kannalta, jotka elättävät noitakin syöttiläitäb yhä korkeaµmalla verotuksella ja kulurakenteella yhteiskunnassa. Jossa on helpompaa listata ne asiat, joita ei veroteta vielä kuin ne mistä veroa kannetaan joka peevelin päivä!

Nynneröitä ja Suomen syöjiä kaikki. Siinä se ”pohjoinen ulottuvuus”, joka vain lyhentää narun mittaa eikä pidennä sitä tuumaakaan!

Tehdäänkehitysmaayhdessä

Jos Hassi kannattaa, minä vastustan. 180 asteen kääntö. (Jotkut ymmärtää, toiset ei)

Jukka

Minä ymmärrän!

Puolueeton

”Hassi totesi olevansa iloinen siitä, että niin monet kollegat ovat puhuneet vihreän siirtymän nopeuttamisen puolesta, joka mahdollistaa fossiilisista polttoaineista vapautumisen.”
Luulisi insinööriksi koulutetun osavan laskea, ihmiskunnan on mahdotonta luopua fossiilisen energian käytöstä. Jos esimerkiksi maataloudessa palataan hevos ja muuli tekniikkaan, nämä piereskelevät kaiken aikaa yhtä tehokkaasti kasvihuonekaasuja kuin traktori hiilidioksdipäästöjä työtuntien aikana. Sen lisäksi maatalouteen tarvitaan paljon väkeä töihin. Siitä huolimatta maataloustuotanto ei tuota riittävästi ravintoa liki 8 miljardille ihmiselle. Kehopositiivisetkin joutuisivat kärsimään. Miten turvattaisin suomalaisten lämpöenergian tarve nykyasunnoissa? Hassi voisi mietiä vastausta, mutta hänelle varmaankin riittää lämpöpuhallin.

Jukka

Mitähän mieltä Hassi oli Teiniliitossa sotaveteraanien täydesta solidaaliudesta ja arvostuksesta.? Voisiko arvoisa Hassi viedä asian COSACIIN?

Ilkka Forsten

Vihreät teki heti tästäkin konflitista ilmastomanööverin. Emma Kari julistaa iloisena miten sota vauhdittaa vihreää siirtymää, ja vaikuttaa tehokkaasti erittäin kriittiseen ilmastohätätilaan. Vihreät ovat tajunneet ettei Ukrainalla ole väliä kunhan heidän politiikkansa vauhdittuu. Sanat puetaan muotoon jossa on olevinaan valtava huoli Suomen omavaraisuudesta, ja loistavasta tilaisuudesta päästä irti venäjän energiantuonnista. Kun lukee tätä vihreää propagandaa, jää monelta huomaamatta ettei ilmastohipeillä ole ollut mitään huolta maamme tulevaisuudesta, sillä kaikki pitäisi lakkauttaa kun ilmasto sitä vaatii. Ei maanviljelyä, ei lihantuotantoa.. Tuonnilla korvattaisiin jokainen herneenpalko, joka ei nähtävästi synnytä mitään kormitusta mihinkään vaikka se kasvatetaan maissa, joiden toimet tämän ” hätätilan ” ratkaisemikseksi on valovuoden muita jäljessä. Lentorahtina Kiinasta tuotu soija on niin ekologista, kyllä kelpaa taas syödä soijanakkeja.

Tämän päivän ESS:n kirjoitus oli myöskin pohjanoteeraus. Artikkelissa mainittiin tietenkin NATO ja meidän mahdollinen liittyminen nyt, kun Niinistö kävi kättelemässä dementikkoa. Kirjoituksessa mainittiin KAIKKI muut puolueet, mutta Perus-Suomalaisia ei, jolloin käteen jätettiin ajatus että he vastustavat liitännäisyyttä ja ovat putinisteja. Tietysti kokoomusta ja demareita suitsutettiin hyvin avarakatseisina, ikään kuin Sanna Marin olisi tajunnut mistään mitään, mutta esittää tärkeää vaikuttajaa kun saa seistä niinistön rinnalla suu mutrussa ja nyökytellä hyväksyvästi. Käsittääkseni niinistö ja marin EI OLE ilmaiseet mitään selvää kyllä kantaa asialle, joten miksi heidät nostetaan jalustalle ? Ja vihreätkö ovat innoissaan puolustusliitosta, kun kannattajajoukko ei pysty olemaan muuta kuin sivareita ja keloapinoita.

Tuskin kukaan on tässä maassa sanonut selväsanaisemmin mihin pitää kuulua, kuin Jussi Halla-aho, mutta siitähän nousi heti kabinettihäly. Ei saa sanoa että ” tarttis tehrä jotain eikä vaan fundeerata. ” vanhat stallarit, Tuomioja ja Halonen on etunenässä paheksumassa PS:n puheita, ja varmaan ratkaisuksi tarjotaan asekieltoa Suomen kansalta, niinhän ne miinatkin kiellettiin ymmärtämättä mistään mitään. Samat stallarit ei ole olleet sanomassa mitään vaikka RKP on ollut kenties innokkain natottaja tässä vuosien saatossa. Bätre folk, sitä ei saa arvostella herre gyyd..

juu

Paljonkohan ilmastokakkahätätila mahtaa kärsiä siellä Ukrainassa?
Vihreät on kyllä erikoinen kultti. Kyllähän se luontoa tietysti jotenkin varmaan auttaa kun tehdään ihmiselämä mahdottomaksi tällä pallolla.

Jukka

Kirjoititpa asiaa Ilkka!
Suomessa kun se vihreä siirtymä on jo ollut. Me tuotamme jo nyt maailman puhtainta ruokaa.
Jos meidän turvepellot ajetaan alas, siis ennallistetaan, silloin vähenee Peräpohjolan ja Lapin maanvijlelys. Katsoin, kun isä kaivoi jängälle ojia, kuokki ja olin itsekin pikku poikana 60-luvulla mukamas mukana kuokkimassa jänkää pelloksi. Turvepelto tuottaa aina satoa, oli kuiva tai helle.
Toivottavasti meidän ökyvihreät vihdoinkin tajuavat, että kun ja jos Ukraina maatalousaittana tuhoutuu, meidän ihan oma elintarviketuotanto on elintärkeä. Meillä pitää olla ruoka omasta maastamme oli rauha tai sota.. Muiden apuun emme voi luottaa. Sanokoon vihreät, mitä haluavat.
Jos luotamme omassa ruokaturvallisuudessa vihreisiin, kuolemme nälkään. Kovin hyvin ei meille käy, jos luotamme vihervassareihin, kuolemme ryssän luotiin. Jos olisimme kuunnelleet, totelleet ja antaneet vallan vihervasemmistolle, meillä ei olisi armeijaa, joka meitä puolustaisi. Mikä on nykyään Ruotsin armeija?
Naurattaa vitusti, kun viherkommarit ovat niin Suomen turvallisuuden aisalla. He olisivat syöneet ensimmäisinä aisan poikki ja hepo olisi hirnahtanut valtoimenaan.
Toivottavasti olen väärässä. Mielestäni EU:n, Euroopan, Naton pitäisi sekaantua Ukrainan sotaan ja näyttää Putinille kaapin paikka ja lopettaa sota. Ottaa riski. Venäjä uhkailee. Jos länsi ei puutu, olemme heikkoja, ja Putin menee eteen päin.

juu

EU:ia koitetaan sodan varjolla kasvattaa vastoin omia sääntöjään.
Ukraina, Georgia ja Moldova on jättänyt jäsenhakemuksen, ja niitä kuulemma pikavauhtia käsitellään. Yksikään näistä maista ei täytä ehtoja mitä on EU liittymiselle.
Ei ole yhtään kriisiä mitä EU ei käyttäisi heti hyväkseen päätöksissä joissa voivat sitten kriisin varjolla rikkoa omia sääntöjään.
Mutta joo otetaan nyt Ukraina äkkiä jäseneksi ennen kun Venäjä sen valtaa, sitten meillä on pala Venäjääkin jäsenenä..

Zardex

Me, emme ole EU. EU on vihollinen itsenäisille maille.

pekka parikka

Saksassa käytettiin vihreistä aikanaan Helmut Kohlin ollessa kanslerina sanontaa” tomaatti on ensin vihreä ja sitten se muuttuu punaiseksi, mutta nyt on päinvastoin, tomaatti on ensin punainen ja sitten se muuttuu vihreäksi”! Satu Hassi on entinen taistolainen ja nauttii kaikkia eliitin etuja EU:n Parlamentissa, samoin muut parlamentissa ”työskentelevät” suomalaiset mepit. EU ei ole sotilasliitto, mutta sen oikea nimi on Eurostoliitto!
Georgia, Ukraina ja Moldovia eivät täytä missään mielessä EU:n valtiolle asettamia omia vaatimuksiaan, siksi tulisi nyt pikaisesti käsitellä Turkin hakemus, niin saadaan lisää niitä ilmavaa riisiä ja pizzoja valmistavia karvakäsiä! Myötätunto ja julkilausumat eivät merkitse mitään muuta Euroopalle kuin konkursseja ja nälänhätää!
Järki on jättänyt EU:n komission jo kauan sitten, mikäli sitä on koskaan ollut.
Pekka Parikka