Eurooppa Historia Politiikka

Dresden haluaa muuttaa pommitusten muistopäivän oikeistonvastaiseksi mielenosoitukseksi

Onko mahdollista muistaa saksalaisia sodan uhreja antamatta lausuntoja ”oikeistoa vastaan”? Dresdenin pormestari haluaa käyttää kaupunkiin tehtyjen ilmahyökkäysten vuosipäivää mieluummin oikeiston vastaisen vastarinnan näyttämönä.

Liittoutuneiden Dresdeniin tekemien pommi-iskujen vuosipäivän alla pormestari Dirk Hilbert (FDP) on kehottanut ”kaikkia demokraattisia voimia antamaan rauhanomaisen julkilausuman” sitä vastaan, että äärioikeisto on väitetysti anastanut muistopäivän. ”Emme saa jättää helmikuun 13. päivän muistotilaisuutta niille, jotka eivät ole oppineet historiasta mitään”, hän varoitti. Hilbert toivoi ”yhtä vaikuttavaa merkkiä” kuin AfD:n vastaiset mielenosoitukset viime viikkoina.

Myös ensimmäinen pormestari Jan Donhauser (CDU) kehotti vastustamaan ”uusnatseja”. Kaupungille historia on sen nykyisten toimien peili. Hänen puoluetoverinsa ja talouspormestari Jan Pratzka sanoi, että kun otetaan huomioon, että Saksin pääkaupungissa työskentelee lähes 25 000 ulkomaalaisen passin omaavaa ihmistä, oli tehtävä päätös ”kosmopoliittisen Dresdenin, suvaitsevaisuuden, ihmisarvon ja monimuotoisuuden” puolesta.

Kaupunki toivoo rauhanomaista mielenosoitusta

Kulttuuripormestari Annekatrin Klepsch (vasemmistopuolue) lisäsi, että ”oikeistopopulistinen ja kansallismielinen historiankerronta” ei saa jäädä kiistämättä. Samalla hän korosti, että mielenosoituksen on pysyttävä ”väkivallattomana ja rauhanomaisena”.

Britannian ja Yhdysvaltojen ilmavoimat pommittivat 13. ja 14. helmikuuta 1945 koko Dresdenin kaupunkia. Kymmenettuhannet saksalaiset siviilit kuolivat tuskallisen kuoleman vähän ennen sodan päättymistä. Vuosipäivä herättää säännöllisesti keskustelua siitä, voidaanko Dresdeniä pitää oikeutettuna kohteena vai pitäisikö operaatio luokitella sotarikokseksi. Keskustelut Saksan muistoperintöpolitiikasta ovat nousemassa etualalle.

Iskujen vuosipäivänä muun muassa Dresdenin AfD aikoo järjestää muistotilaisuuden. Äärivasemmistolaiset ovat viime vuosina toistuvasti yrittäneet häiritä kaupungin muistotilaisuuksia. Samalla he ovat toistuvasti hurranneet laajalle levinneille pommituksille.

Lähde: Junge Freiheit