Eurooppa Koti ja perhe Terveys ja hyvinvointi Tiede ja teknologia

Ehkäisypilleri miehille kehitteillä

Kuvituskuva. CC0.

Huolimatta 50 vuoden kehittelystä, miehille suunnatut ehkäisykeinot ovat vähissä. Syynä tähän on miesten ja naisten erilainen seksuaalisuus. Ehkäisyyn käytetyt lääkeaineet vaikuttavat sukupuolihormoneihin.

”Miehinen seksuaalisuus poikkeaa naisen seksuaalisuudesta”, kertoo tutkija Helena Kopp Kallner Tukholman Karoliinisesta instituutista. ”Naiset eivät tarvitse sukupuolihormoneja tunteakseen seksuaalista halua. Toisaalta, jos miehiltä poistaa sukupuolihormonit, he eivät saa edes erektiota”.

Viime aikoina miesten ehkäisyn tutkimus on edistynyt useissa tutkimuksissa eri puolilla maailmaa.

Teksasilaisen Baylor Collegen tutkijat ovat kehittäneet hormonivapaan ehkäisykeinon, jolla he ovat tehneet koe-eläiminä käytetyistä hiiristä väliaikaisesti lisääntymiskyvyttömiä, ja jälleen lisääntymiskykyisiä. Suun kautta ja piikkinä annetusta, siittiötuotantoa rajoittavasta entsyymistä ei ole havaittu sivuvaikutuksia.

Helena Kopp Kallnerin mukaan amerikkalainen tutkimus on lupaava, mutta painottaa sen olevan vasta alkuvaiheissa.

Tutkimus miehille tarkoitetusta ehkäisygeelistä on pitemmällä. Hartioihin voideltava ehkäisygeeli voi olla markkinoilla viiden vuoden kuluessa.

Nestorone- niminen hormonigeeli rajoittaa siittiöitten tuotantoa, mutta sisältää myös testosteronia. Siksi sukupuolihormonit, ja siis seksuaalinen toiminta, eivät häiriinny yhtä paljon.

Ehkäisygeeli on nyt koekäytössä eri puolilla maailmaa. Toistaiseksi geeliä kokeilevat parit eivät ole ilmoittaneet raskauksista. Kopp Kallnerin mukaan geelin sivuvaikutukset ovat olleet vähäisiä.

Helena Kopp Kallner uskoo ehkäisygeelin olevan markkinoilla viidessä vuodessa.

”Edellytyksenä on, että lääkeyhtiöt tulevat mukaan, ja valmistavat sekä markkinoivat geeliä”, Kopp Kallner pohtii.

Lähde SVT

2 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Marko Kristian

Voisin kyllä sanoa paljon ikävämminkin.
Mutta kaikki ”miesten tamponit” ei kyllä tee miehistä miehiä.

John Quiman

Mitähän kaikkia haittoja tuosta tulee esille vuosien päästä?

Uusimmat uutiset