Kotimaa Rikos

Elokapina-liikkeen toimintaan liittyviä syytteitä rahankeräysrikoksesta, petoksesta ja julkisesta kehottamisesta rikokseen

Kuva: Wikimedia Commons

(päivitetty 20.1.2022 klo 19.50)

Syyttäjä on nostanut useita syytteitä Elonvaalijat ry:tä ja Elokapina-liikettä koskevissa asioissa. Neljää henkilöä syytetään rahankeräysrikoksista ja yksi on syytteessä julkisesta kehotuksesta rikokseen. Lisäksi kaksi henkilöä ovat syytteessä petoksesta joka koskee Suomen kulttuurirahaston kannatusyhdistys ry:n varoista maksettua apurahaa.

 

Rahaa on kerätty laittomaan toimintaan

Syyttäjä on nostanut syytteen Elonvaalijat ry:n toiminnassa tapahtuneesta rahankeräysrikoksesta. Syyte koskee Helsingin poliisilaitokselle ilmoitettuja pienkeräyksiä 21.4.2021 ja 9.9.2021. Niiden keräystuotto on todennäköisin syin tarkoituksella kerätty selvästi yleistä järjestystä tai turvallisuutta vaarantavan tai lainvastaisen toiminnan rahoittamiseksi.

Lisäksi rahankeräysrikoksesta on tehty yksi ei näyttöä -perusteinen syyttämättäjättämispäätös.

Vastaajat ovat kiistäneet syyllisyytensä. Rahankeräysrikoksessa on neljä vastaajaa.

 

Suomen kulttuurirahaston kannatusyhdistys maksanut apurahaa, seurauksena petossyyte

Syyttäjä on lisäksi nostanut syytteen Elokapina-liikkeen toiminnan yhteydessä tapahtuneesta petoksesta. Syyte koskee Suomen kulttuurirahaston kannatusyhdistys ry:n varoista maksettua apurahaa Elokapina-liikkeen toimijalle.

Vastaajat ovat kiistäneet syyllisyytensä. Petosrikoksessa on kaksi vastaajaa.

Verkkosivujensa mukaan Suomen Kulttuurirahaston Kannatusyhdistys ry:n tarkoituksena on tukea henkisesti ja taloudellisesti Suomen Kulttuurirahaston säätiötä sekä edistää suomalaista kulttuurityötä. Sen johtokunnan puheenjohtajana toimii Santa Park Oy:n toimitusjohtaja Ilkka Länkinen, varapuheenjohtajana Valion myynti- ja palvelujohtaja Elli Siltala. Johtokunnan jäseniä ovat lisäksi Mikkelin AMK:n yliopettaja Lauri Hokkanen ja Tampereen kaupungin sivistyspalveluiden johtaja Lauri Savisaari.

Suomen Kulttuurirahaston tehtävä on sääntöjensä mukaan suomalaiskansallisen henkisen ja taloudellisen viljelyn vaaliminen ja kehittäminen. Keskeinen päämäärä on edistää tieteen ja taiteen harjoittamista Suomessa.

”Kannatusyhdistys on myöntänyt vuonna 2020 apurahan Nuorisoalan kattojärjestö Allianssille nuorten Ilmastonmuutosvoima-hankkeen toteuttamiseen. Tästä hankkeesta on edelleen myönnetty pieniä apurahoja nuorille konkreettisten ilmastotekojen tekemiseen”, kertoo kannatusyhdistyksen toiminnanjohtaja Juhana Lassila. -Kulttuurirahasto ei ole missään vaiheessa käynyt keskusteluja Ilmastonmuutosvoima-hankkeesta apurahaa hakeneiden tai sitä saaneiden nuorten kanssa, vaan se on ainoastaan rahoittanut Ilmastonmuutosvoima-hanketta kokonaisuutena.

Lassila ei halunnut kertoa minkälaisesta avustussummasta on kyse.

 

Julkinen kehottaminen rikokseen

Asiakokonaisuudessa on tehty myös useita syyttämättäjättämispäätöksiä julkisesta kehottamisesta rikokseen sekä nostettu samasta asiasta yksi syyte. Vastaaja on kiistänyt syyllisyytensä.

 

Haastehakemukset on toimitettu Helsingin käräjäoikeuteen 20.1.2022 (käräjäoikeuden asianumerot R 22/477 ja R 22/479 sekä syyttäjäalueen asianumerot R 22/252 ja R 22/253). Haastehakemukset ja esitutkinta-aineisto tulevat julkisiksi vasta, kun asiat ovat olleet esillä käräjäoikeuden suullisessa käsittelyssä, ellei tuomioistuin toisin määrää. Pääkäsittelyn aloittamisen ajankohta ei ole vielä tiedossa.

Syyttämättäjättämispäätökset (ratkaisunumerot 22/398, 22/399, 22/402, 22/403 ja 22/406) voi tilata Etelä-Suomen syyttäjäalueelta, etela-suomi.syyttaja@oikeus.fi, puh. 029 562 2100.

Syyttäjänä asiassa toimii aluesyyttäjä Petteri Perälä Etelä-Suomen syyttäjäalueelta, petteri.perala@oikeus.fi, puh. 029 562 2101.

18 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Eka Kettunen

Syytteiden lukumäärästä päätellen nämä elo-liikkeet tulisi lakkauttaa oikeuden päätöksellä, jossa tulisi huomioida jäsenten saamat/tulevat lukuisat sakkotuomiot mielenosoituksista sekä muut aiheutetut haitat ja vaaratilanteet. Niistä päällimmäisenä nousee mieleen erään lääkärin taksikyyti, jonka jumittuminen Elokapinan mielenosoitukseen oli estää lapsen kiireellisen leikkauksen.

Asta Saarelainen

Onko tämä kulttuurin edistämistä??
Syytteeseen myös rahan myöntäneet!

Ilkka Forsten

Lukaiskaapa ihan ajan kuluksi AH:n Taisteluni teos, niin silmät aukeaa näkemään kuinka paljon yhtäläisyysmerkkejä on kirjan kirjoitusvuoden, ( 1924 ) ja nykypäivän välillä, ja mikä aatepohja, sekä tarkoitus mädätyksellä on.

Ei tarvitse olla kansallissosialisti tai edes äärioikeistolainen, riittää kun perehtyy kirjan sisältöön ajatuksella ja tekee ahaa elämyksiä. Tämä mitä nyt luodaan muka paremman maailman puolesta, on sitä samaa roskaa jota viljeltiin 1920 luvulla.

Tälle mitä nykyisyys on, löytyy siis vaste aikojen takaa, ja se tulee käsittää vaarana mikä ei ole lainkaan yhdentekevä. Nämä maailmanparannusliikkeet eivät pyri parempaan huomiseen. He pyrkivät tuhoamaan sen mikä kuuluu kiistatta meille koska olemme sen eteen uhrautuneet.

Kata

”pildbäkpetter”,vuodessa rotkoon.Terveisin kämälä ja joe.

Kaitsu

Saako Hutisalo nyt sitten kanssa syytteen rikollisjärjestön suojelemisesta??
Tämä elinkelvottomien kommuunihan kun on Hutisalolle vallan sydämenasia ja edustaahan kaduilla istuksivat ituhipin ketaleet vihreää aatetta puhtaimmillaan. Jollei näitä olis, niin näkisimmekö me vihreät ministerit, kansanedustajat ja muut piiperöiden silmäätekevät istuskelemassa Mannerheimintiellä??

Ilkka Forsten

Maria Ohisalo vastaa meille Iiris Suomelan kanssa, että tämä on äärioikeiston panettelua, sillä ilmastonmuutosta ei saa epäillä, eikä sanoa että keloapinat olisivat humpuukimaakareita. Maailman ilmastossa on tietyt syklit, ja nyt on meneillään sykli joka jälleen lämmittää ilmastoa.

Sama sykleihin perustuva asia koskee niin sanottua lajien katoa. Sitäkin on tapahtunut aina, mutta nyt kun hysteerikot on päästetty vouhottamaan, ei järkisyillä ole mitään painoarvoa.

Ai niin, on pakko sanoa että hyvin on pullat uunissa. Ruotsista löytyi taas uusi omikronin muunnos, joten terveisiä ” perheestä ” jos kuvittelitte että rajoituksista joskus päästään. Ja Pfizerillä on nyt kaiken mullistava pilleri tarjolla. Vaiva katoaa kuin tuhka tuuleen, jos vaan otatte sen, niin, siis neljännen piikityksen jälkeen jota seuraa viides piikitys. Ja koska ruåtsista saamme taas lahjaksi uuden variantin, niin eiköhän oteta saman tien se kuudeskin piikki ja pilleri. Kun väestönvaihto ei sujunut niin nopeasti mitä oli suunniteltu, on syytä turvautua pilleröintiin. Tulokset näette sitten muutaman vuoden viiveellä kun kasseista tulee pelkkää tuhkaa, ja taikina ei paisu vaikka miten nylkytätte.

Joku Itävaltalainen taidemaalari oli oikeassa sen suhteen miten politiikkaa pitäisi hoitaa, mutta hänet leimattiin fanaatikoksi vaikka oikeat fanaatikot istuu tälläkin hetkellä hallituksessa, eikä pysty tekemään mitään muuta kuin rajoituksia rajoitusten perään.

Asta Saarelainen

Britit poisti Kaikki rajoitukset, astui voimaan Heti!
Toista on Suomessa 🤬

Ilkka Forsten

On mielenkiintoista seurata miten valehtelu paljastuu. Meillehän on kerrottu niin Marinin kuin muidenkin suulla että EU:n kautta saatu informaatio on toiminut pontimena ratkaisuille. Nyt kuitenkin THL:n edustajan mukaan YHDYSVALLOISSA on päätelty että hysteria voitaisiin lopettaa, ja myöntää ettei asia ole lähellekään niin paha mitä aiemmin on kerrottu. Tästä oppineena THL suosittaakin rajoitusten löysentämistä.. Siis, Kuka tätä kuplettia pyörittää ja ketkä ovat lampaita ?

Kata

Tosin joe kerto just tilanneensa satamiljuunaa naamavaippaa ja lähettää ilmaiseksi kansalaisille…kun kerran vautsi niin sanoo että pittää pittää vaippaa.

murre riepunen

Näitä ääirliikeitä joita sikiää maahamme päättäjien myötävaikutuksella, heidän toilaiujaan ministereitä myöten ollaan perin ymmärtäväisiä, vaimeita kannatushuutojakin ministeriaitiosta olemme kuulleet. Yhteiskunnan kaaokseen saattaminen on näiden hippien pääasiallinen tarkoitus. Yhtä suurella innolla kyseiset takkutukat voisivat ajaa vaikkapa vanhustenhoitoon lisä käsiä, paremman vastaanoton teot saisivat meiltä tavallisilta karvakorvilta.

Ilkka Forsten

Lue taidemaalarin kirja niin huomaat miten paljon sillä ajalla ja nykyisyydellä on yhtymäkohtia. Kirja on kirjoitettu vuonna 1924, ja 2022 meillä on poliittikkoja jotka ei osaa hoitaa mitään. Demaria pukkaa vaikka osaaminen on lapsen asteella. Agenda on täsmälleen sama. Mädätä maan asiat, luo kuvitelmia onnesta ja pyri esittämään että ongelmat ovat aina muiden tekemiä. Suosittelen lukemaan mainitun henkilön kirjan.

Irina

Miksi Suomen kulttuurirahaston kannatusyhdistys ry antaa rahaa tällaiseen Suomen kulttuurin vastaiseen, ulkomailta ohjattuun, toimintaan.

Kata

Siis Santa Park Oy kannattaa tällaista….uskomatonta.
Jouluveli sai aikaan rytinän mediassa,missäs tästä puhutaan?Mitä sanoo mariiiiia…?

Ilkka Forsten

Hiekotusyhtiö Santa Park Oy on varmaan sukua Pohjolan Betoni ja Rapa Oy:le.

Kata

😀

ike

Olemme siirtyneet uuteen aikakauteen. YYA sopimuksen korvaa virkamiesmafia ja poliittinen eliitti joiden mielestä demokratia on sitä että ihmiset eivät ole riittävän fiksuja päättämään omista asioistaan. Kun nyt näitä vaaleja niin mainostetaan niin onko kukaan ottanut esiin asian että voitaisiinko pitää vaalit siitä onko tällainen uusi korruption taso yleensäkkään tarpeellinen. Muistakaa mitä hallitus teki avustajien palkkaamisessa. Kuppaamiselle ei tule loppua, ennenkuin se lopetetaan. Vaikuttaa että se ei voi tapahtua demokraattista tietä. Tarkoitin sitä kun sanoin joskus aikoja sitten että noita vallankumouksia kyllä riittää joka maahan.

Ilkka Forsten

AH sanoi omana aikanaan että demokratia ei tule koskaan toimimaan, sillä ongelmana on poliitikot jotka eivät ole valmiita kuolemaan asiansa puolesta. Joukko keskinkertaisuuksia ei muodosta yhtä viisasta, eikä viisaaksi itseään luulevat keskinkertaisuudet tuota mitään. He tukeutuvat aina johonkin mikä sisältää ” yleisen ” näkökulman, joka merkitsee käytännössä vastuun pakoilemista ja asioiden sysäämistä ” komiteoille ” mitkä ei ymmärrä todellisuudesta tuon taivaallista. Byrokratia kasvaa, vastuunkantajia ei lopulta ole, ja kun ongelmia tulee, syytetään kansaa.

Yussi

IIkka, olen täysin samaa mieltä. Asiansa puolesta kuolevia sanotaankin marttyyreiksi koska kurahousuista siihen ei ole. Itse sairastan maksasyöpiä (solusyöpä sekä HCC) ja ainoa pelastukseni olisi maksansiirto. Sitä kuitenkaan en tule saamaan, näin kirurgi kertoi tapaamisessa, jos en suostu ottamaan K-rokotteita. ”Maksansiirtoa ei tehdä ellei ota länsimaisten SUOSITUSTEN mukaisia k-rokotteita..” Joten viimeinen Joulu on nyt vietetty jne. ”my mother was a martyr, my papa was a martyr, I will be a martyr too”…vai miten se meni?…näin Kummeli-kevennykseksi. PS. Kuinkahan monta minunlaista kohtalotoveria on tällä hetkellä täällä kotimaassa?