Eurooppa Talous Uutiset

EU: ”Älkää hamstratko lääkkeitä”

Steve Buissinne, Pixabay.

Euroopan lääkevirasto EMA kokoontuu Ruotsin Malmössä. Eräs kokouksen tärkeimpiä kohtia on Euroopassa vallitseva lääkepula.

Syitä lääkepulaan on monia, ja EMA:n pääjohtaja Emer Cooken mukaan ongelmaa on tutkittava syvällisesti.

Lääkepula on kasvava ongelma, ja saattaa olla uhka potilaitten terveydelle.

EMA kehottaa olemaan hamstraamatta lääkkeitä, ja pohtii, voisiko kerralla apteekista saatavaa lääkeannosta pienentää.  Yrityksiä, jotka eivät ajoissa varoita lääkkeitten loppuvan, saatetaan myös sakottaa, EMA varoittaa.

Euroopan lääkevirasto EMA on perustettu vuonna 1995.  Järjestön päämaja on Amsterdamissa.

Lähde SVT

52 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Juke

EU alkaa jo komentelemaan mitä lääkkeitä saan käyttää ja kuinka paljon.

Lassi

Kumpaa tässä uskoisi, EU:ta vai lääkäriä? Ai niin taas minä hävisin, se Ursulahan on lääkäri, se tietää.

Anomaster

Tuo oli hauska, ihan oikeasti pääsi läpi vähän naurua ennen kuin keräsin itseni ja pysäytin naurun, etten tipuisi tuolilta.

stetsonlogi

Siinä äkkiä käy niin, että kun tonteille tulee tuhansittain porukkaa saattaa joku tavara loppua.

Hema

Voitte halutessanne pitää minua salarakasteoreetikkona, mutta suomenna hieman tätä artikkelia.
Globaalit lääkeyhtiöt ovat heränneet uhkakuvaan jossa K-special treat injektioiden haittavaikutukset kolkuttelevat jo heidän asiakaspalveluiden sähköposteissa. On alkanut näyttää siltä, että korvausvaatimuksia tulee, sekä kiusallisia kysymyksiä tullaan esittämään. Voisiko todellakin olla että samat yhtiöt, jotka piikkejä tekivät, tulivat yllätetyiksi muiden lääkeaineiden kysynnän lisääntymisestä? Heillä on vuosien ajalta tilastoja myynneistään, kysynnästä, kilpailusta tottumuksista yms. He suunnittelevat strategiansa vuosiksi eteenpäin. Ennenkaikkea he tuottavat myös ”lääkepulan” ikeeseen joutuneita lääkkeitä.
Minusta tämä näyttää keinotekoiselta pulalta, jossa luodaan olosuhteet hinnankorotuksille. Hinnankorotuksilla luodaan puskurirahastoa tulevien korvausten maksamiseksi, sekä luodaan asetelmaan jossa samat yhtiöt saadaan näyttämään korvaamattomilta.
Älkää syökö mitään lääkettä yhtään, ennenkuin teidät on vakuutettu sen tarpeellisuudesta. Hyvä lääkäri välittää sinun terveydestäsi (silti vain korkeintaan yhtäpaljon kuin sinä itse), mutta puoskari kirjoittaa reseptin ja mumisee jotain ympäripyöreyksiä kuinka varmuuden vuoksi kannattaa maistaa näitäkin nappeja.

Ilkka Forsten

Hyvänen aika, joko nyt uhkaa loppua koronapiikit kun pandemia on vielä saavuttamatta täydet mittasuhteet. Sehän laitettiin hyllylle siksi aikaa kun sota ukrainassa kestää, sitten taas lähikontaktit ovat kansakunnan suurin uhka. Mutta onneksi jo kahdeskymmenes piikityskierros tuo parin viikon suojan, niin saamme aikaa rauhottua.

Pena

Siinä tapauksessa Ukrainan sota saa kestää vaikka maailman tappiin asti. Onkohan se USA joka ruokkii sodan liekkejä sittenkin oikeassa?

Ilkka Forsten

Vastaus kysymykseesi riippuu kokonaan siitä mihin haluaa uskoa. Sikäli USA ruokkii liekkejä, että se toimittaa ukrainalle tarvittavaa materiaalia, mitä pidän ihan luonnollisena asiana. Jos kuuntelee Venäjän tarjoamaa versiota, hekin väittävät USA:n olevan sodan pitkittymisen syy. Totta sekin, sillä ilman apua ukraina olisi jo vallattu. Oleellisempaa onkin esittää kysymys muodossa, olisiko pitänyt antaa venäjän valloittaa ja alistaa ukraina, joka ei itse halua olla osa putinin imperiumia ? Huomionarvoista on, että inttämällä USA:n olevan syyllinen sotaan ja etenkin sen pitkittymiseen, tulee samalla myöntäneeksi ettei oma suunnitelma ole mennyt lähellekään toivotulla tavalla, ja että mielessä hiertää kiusallinen tietoisuus oman puolen jatkuvasti kärsimistä tappioista. USA ei ole pakottamassa ukrainaa osaksi Yhdysvaltoja, mutta venäjä on koko ajan suunnitellut liittävänsä ukrainan vaikka vastoin sen omaa tahtoa putinin hallittavaksi. Ne kansanäänestykset joita venäjä järjestelee, on pelkkiä farsseja. Ennalta sovittuja, eikä niillä ole mitään tekemistä sen kanssa mitä äänestäjät haluavat.

Ukrainan luonnonvarat, ja sijanti on kenties suurin syy kummankin osapuolen pyrkimyksiin, mutta jos ajatellaan asiaa hieman toiselta kannalta, onko väärin että ukrainalaiset haluavat päättää omasta tulevaisuudestaan ja nyt kun siihen on mahdollisuus, he sen myöskin tekevät. On varmaan helpompi mieltää tilanne kun sijoittaa sen ajatustasolla suomeen. Olisimmeko me niin kovin innokkaasti ottamassa venäjän ja putinin vastaan, jos olisi ilmeistä ettei kyse ole muusta kuin alueen ryöstämisestä ja kansan alistamisesta ? Me olimme aikoinaan osa venäjää, mutta emme koskaan osa neuvostoliittoa. Putin on neuvostoliiton kasvatti joten hän ei kunnioita sitä ajatusta mitä tsaari aikoinaan edusti antaessaan suomelle autonomian. valko- Venäjä on hyvä esimerkki putinin käsityksestä ”ystävä ja liittolainen.” Täysin saneluvallan alla oleva alue, mikä joutuu myöntymään kaikkeen, eikä mistään järjestetä äänestystä. Tai jos järjestetään, se on nimen omaan ” järjestetty ” vastaamaan venäjän intressejä.

Anomaster

Venäjämielisten unelma-Suomi tulee valkovenäläistymään, jos heidän mielensä saa hallita.

He varmaan laulavat Kremlin muureilla Putinille, kuten M.A. Numminen, ”kumipallona luokses pompin ain”.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Anomaster
juu

Ei nyt ihan liity aiheeseen, mutta korona rokotteet aiheutti vyöruusua, ja kun se vyöruusu sitten lisääntyi niin telkkarissa alettiin mainostamaan rokotetta vyöruusulle..
Todennäköisesti monet lääkkeet aiheuttaa vaivoja joihin sitten tarvitaan toisia lääkkeitä.
Lääkejättien (big pharma) tehtävä ei ole auttaa ihmisiä, vaan tehdä miljardeja, jopa lääkärit saa provikkaa kun kirjoittaa reseptejä..
Itsellekin joskus määrättiin tutkimattomaan vatsakipuun ja vaivaan lääkettä, josta osasin itsekin lukea ettei niitä saa syödä jos on tutkimattomia vatsavaivoja, ja mitään eivät siis halunneet tutkia..

seant

Onko juuri syy korona rokotuksen aiheuttamat vaivat, joita on monia, sillä juuri niistä lääkkeistä on pulaa kuten esim. sydänperäisten tautien lääkkeet,  Esim. pulaa on ollut mm. sydänongelmaisille elintärkeä Dinit-nitrosumute, ehkäisylääke Zoley ja Desogestrel Stada.

Timppa

Voi olla niinkin, mutta yksi syy on globalisaatio. Millään maalla ei ole enää omaa kansallista lääketuotantoa eikä omavaraisuutta, vaan kaikki on jonkun globaalin ylikansallisen jättiläisyrityksen armoilla jolla on tietyn lääkeen suhteen täysi monopoli.Jos sitten tällä pörssiyhtiöllä jostain syystä tökkii, niin koko maailma on pulassa

Piikkilampaat

Joka vitamiinin saa luonnosta, kananmunista, kalasta, vihanneksista, vaalesta ja punaisesta lihasta, jne. Mitään hivenaine eikä vitamiinipillereitä ei tarvita.
Mutta on taas pakollisia lääkkeitä joita ihminen tarvitsee, ite tarvitten migreeniin lääkitystä, siihen helpotusta ei tuo mikään muu.

Jaska

Jotkut väittää että kannabis auttaa. Älä vaan usko ja sorru siihen, kohta olet mielisairaalassa ja saat migreenin lisäksi psykoosidiagnoosin ja olet kaikissa papereissa huumeriippuvainen.

Anomaster

Vai olisiko kannabisöljy? Se öljy, mikä ei huumaa, vaan toimii lääkkeenä.

Ilkka Forsten

Minä olen kuullut luotettavasta lähteestä, että autokuumeeseen auttaa kun hieroo tyhjällä lompakolla ohimoita. Hiukset saa nätisti jakaukselle kun lorauttaa Quaker State 20 W – 50 kannun suusta kämmenellisen, ja hieroo sen hiuksiin ennen kampausta. Tyyli säilyy vaikka hyppisi polkkaa. Jos on niin sanotusti seniorikansalainen, voi ottaa huoletta käyttöön Comma:n Classic 20 W – 50 version, siitä ei hiusöljy parane, ja sitä voi käyttää moottorissakin. Wanhat miehet sanoivat silloin kun olin vielä penska, että miehen pitää aina haista viinalle, tupakalle tai bensiinille. Siinä yhdistelmässä moottoriöljyn aromi on enemmän kuin paikallaan.

Anomaster

Parannuskeinoja on tyrkyllä valtavan paljon. Kaikkia ei ehtisii edes kokeilla, jos vaikka haluaisi. Mielestäni autokuumeeseen, joka minulla oli jokin aika sitten aika lievä, auttaa kun hieroo siitä lompakosta nostettuja rahoja entisen omistajan kätösiin. Johan lähtee autokuume, kun saa ajaa edes vähän parempaa kotteroa kuin ennen.

Itse asiassa oikeansorttinen ja hyvälaatuinen hamppuöljy ilmeisesti parantaa. Erään vanhan kaverini tytär hoiti sillä MS-tautinsa tipotiehensä. Oli luottanut lääkäreihin hyvin kauan, mutta ei siitä tullut kuin huonommaksi. Lopulta päätti kokeilla hamppuöljyä ja parissa kolmessa kuukaudessa oli täysin terve. Koska tuon olen kuullut luotettavalta taholta, niin en pidä sitä jonain mainossatuiluna. Sillä kyllä kerrotaan parannetun yhtä ja toista, mutta niistä en tiedä, että ovatko tosia. Tuo yksi tapaus kyllä antaa aihetta arvella, että ehkä se toimii monessakin asiassa. Olen vaan huono uskomaan kaikenlaisia lupauksia.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Anomaster
ike

Kannabiksella voi olla parantavia vaikutuksia mutta kun sitä ei ole tutkittu kun on huumausaine, heroiini ei sitten kai sitä ole.

Juke

Lääketehdas Bayerhan keksi Heroiiinin ja se oli alunperin nimenomaan lääke. Haittavaikutusten ja väärinkäytön vuoksi se sitten kiellettiin. Älkää käyttäkö lääkkeitä väärin tai ne vetää kaikki tepsivät lääkkeet pois markkinoilta.

ikee

Osittain niin on jo käynyt.

vellu pirinen

Minä olen kuullut kerrottavan, että kun vetää ”veen” päähänsä saa ikuisen jakauksen

Nikke

Eikä kun Ernest Hemingway sanoi, että oikea mies haisee aina viinalle, tupakille ja pas**lle.

Ilkka Forsten

Joskus vuosia sitten joku heitti hyvän oivalluksen ilmoille. Hän sanoi että astianpesuaineissa käytetään oikean siruunan mehua, mutta käsivoiteissa se on synteettistä. Silti käsivoidetta kaupataan hyvänä luomumenetelmänä hoitaa ihoa.

Ne kosmetiikkatuotteet joita paljon käytetään milloin mihinkin ulkoisen nuoruuden ylläpitoon, ei koskaan nuorenna kehoa sisältäpäin. Ei ruttuja naamassa, ( ehkä ) mutta ei siellä muuallakaan mikään korjaannu. Kaveri osti aikoinaan erään kosmetiikkafirman takapihalta niitä sinisiä muovitynnyreitä, saadakseen rännien alle sadevesi astiat. Oli hupaisaa kun huomasimme pyttyjen kyljessä olevat varoitustarrat, niissä oli pääkallo ja sääriluut, josta saimme aiheen keksiä että sisältöä käytetään osteoporoosin ehkäisyyn. Miksi siinä muuten olisi se kuva ?

Juke

Jotain liuotinta ollut, ehkä kynsilakanpoistoainetta, aika paljon tosin. Kyllä ainakin noissa konetiskiaineissa on erittäin kovia myrkkyjä, samoja aineita kuin ”kodin putkimies” putkienavaajassa ja niistä jää aina jäämiä astioihin ja kulkeutuu sitä kautta elimistöön. Tääkin olisi ihmisten hyvä tietää.

Ilkka Forsten

Kynsilakan poistoaine on kaiketi pelkkää asetonia ?

Letunviuhake

Minulta hävisi noin 80% migreenikohtauksista kun kävin leikkauttaa silmistäni taittovian pois medilaser klinikalla joskus 10 vuotta sitten. Mailman paras 3000€sijoitus itseeni👌👍

Ilkka Forsten

Silmien taittovirheet, ja hammaskaluston epäsymmetrinen purenta voi aiheuttaa outoja tuntemuksia joita ei heti osaa mieltää niiden aiheuttamaksi. Älä suutu äläkä pahota mieltäsi, tämä mitä nyt kirjoitan on vain kappale Tuntemattomasta sotilaasta,kohtauksesta jossa äijät katseli kaatunutta venäläistä. Yksi sanoi jotenkin näin, ” Kirgiisin näköinen on tuokin mikä on körmyllään,” johon toinen vastasi, ” ja silmät niin kierossa että näkee viikon molemmat sunnuntait samaan aikaan.” Siinä olisikin jo korjaamisen varaa, pakko myöntää.

Juke

Hahahhhaaa, mutta eihän viikossa ole kuin yksi sunnuntai? Tai no, jospa Kirgisiassa on erillainen almanakka.

Jupi

Isoäitini vietti viimeiset 4 vuotta sängyssä, ja hänelle pakkosyötettiin 14 eri lääkettä päivittäin. Näytin listan tutulle lääkärille ja hän määräsi niistä puolet kieltoon. Meni muutama päivä niin isoäiti oli virkeänä, kykeni keskustelemaan, söi itse ja käytiin, toki pyörätuolilla, Töölönlahden rannassa syömässä jäätelöä.

Järkyttävää miten ne lääkitsee mielen pehmeäksi ja makuuttaa vaipoissa kuolemaa odottamaan. Isoäidillä oli pahoja makuuhaavoja joita on vähän hankalaa hoitaa jos ainoa aktiviteetti on makaaminen.

ike

Makaaminen vaatii aika hyvää fysiikkaa, on se sen verran raskasta hommaa, pitemmän päälle.

Ilkka Forsten

Luin aikoinaan Rudolf Höss:n elämäkerran, jossa hän kertoili ajastaan keskitysleirin tarkastajana. Tuolloin hän ei siis vielä ollut komendantti. Muistaakseni Theodor Eicke ( SS – Totenkopf:n komentaja ) oli keksinyt omalaatuisen tavan ” rankaista ” vankeja. Hän pakkomakuutti näitä pitkät ajat. Voi kuulostaa helpolta mutta on todellisuudessa rasittavaa. Ihmistä ei ole rakennettu niin että hän vain makaa, siinä alkaa sattumaan joka paikkaan paljon enemmän kuin jalkeilla ollessa.

Juke

Kyllä ihminen osaa olla kekseliäs kun haluaa vahingoittaa toista ihmistä. Kunpa sekin luovuus käytettäisiin ihmiselon parantamiseen. Mutta eihn niin käy, tälläkin hetkellä vanhuksia makuutetaan, eli kidutetaan hoitolaitoksissa, rahat ei kuulemma riitä parempaan. Herää tietysti kysymys: Mihin sitten sitä rahaa riittää, jokainen voi miettiä sitä ihan ite.

Anomaster

Rahaa riittää ideologisesti oikeisiin asioihin.

Ilkka Forsten

Melkein kaikki mitä ihmiskunta on ajan saatossa keksinyt, on ensin kokeiltu sotimiseen, tai ainakin hyvin pian sen jälkeen kun se niin sanottu alkuperäinen tarkoitus on saatu täytettyä. Olemme hyvin primitiivinen olento ottaen huomioon miten pitkälle historiamme ulottuu.

ike

Historiamme on hyvin nuori, vaikka otettaisi huomioon vain maapallon ikä, ei edes muita planeettoja muissa galakseissa. Joten tälläkin pallolla voi olla ollut aika monta erittäinkin pitkälle teknologisesti kehittynyttä kulttuuria, jopa pitemmälle kuin me, jotka ovat kadonneet jättämättä mitään jälkiä itsestään. No jokusen kumman kappaleen ovat arkeologit löytäneet mutta ei niistä paljon huudella. Ne jotka asettavat vallalla olevan narratiivin kyseenalaiseksi yritetään vaientaa, kun oikea tapa olisi tutkia miten se on mahdollista.

Anon

Reseptilääkkeitä ei tavis voi hamstrata kattamaan useamman vuoden tarpeen. Niitä saa apteekista kerralla enintään kolmeksi kuukaudeksi.

Juke

Saatat olla oikeassa, mutta voi se olla niinkin, ettei KELA korvaa kun kolmen kuukauden annoksen kertaostokset, lopuista joudut maksamaan täyden hinnan. Saatan olla väärässäkin, korjatkoon joka varmasti tietää.

Vaihtarit

Juu, kyllähän lääkkeitä saa, mutta kela-alennuksen saa vain 3kk annoksesta kerrallaan. Tämäkin on vähän outoa koska esim. nesteenpoisto ja sydänlääkeet sekä tulehduslääkkeet eivät juuri vanhene. Mutta että kun ihmiset opetetaan syömään niitä niin elimistö tottuu. Ja sitten kun tulee ”lääkepula”, niin elimistö on ihmeissään ja ihminen kuolee kun ei saa lääkkeitä.

Suunnitemallisuutta koko karmedessaan. Mutta sitähän se on. Ja ihmiset popsivat ehdoitta kaikkea minkä lääkärit kirjoittavat. Itse kyllä ostan pillerit koska sitä seurataan. Mutta läheskään joka päivä en syö vaan otan niitä oikeasti vain oikeaan vaivaan. Näin niitä riittää kavereille asti jattaviksi, joilla on samoja ongelmia.

Eetee

Eli nyt on jo kiire.

Eka Kettunen

Silloin kun kerrotaan syitä olevan monia ja joita pitää syvällisemmin tutkia, tietää ettei oikeaa syytä haluta kertoa.

Taidankin tästä hipsiä seuraavaksi apteekkiin täydentämään varastoja.

pajunkuori

Eurooppa on tainnut tuossakin asiassa kuunnella liikaa autoritaaristen suurmaiden seireenilaulua ja siirtää strategista valmistusta ”maailman tehtaisiin” muille mantereille.

Kela GOLD kortti

Pitää kuulemma riittää ja varata ensisijaisesti matu-kunniakansalaisille..

Juke

Nämä saa lääkkeet kaikkien jonojen ja apteekkien ohi eri kanavia pitkin, suoraan punaiselta ristiltä ja ilmaiseksi. Valtio/KELA maksaa, älkää tässä yhteydessä kysyky miksi valtio velkaantuu.

Letunviuhake

Suomenkansalainen:”Älkää hyvät ihmiset käyttäkö lääkkeitä mitä ette oikeasti tarvitse!

Letunviuhake

Ratkaisu: Tarkastelkaa asioita syvemmin mitkä ovat ne juurisyyt miksi esim joudut syömään verenpaine/ohennuslääkkeitä, kolesterolilääkkeitä tai muita täysin turhia lääkkeitä. Ruokavalio, alkoholin käyttö riittävä liikunta, riittävä levon määrä, nämä asiat kun laittaa kuntoon niin voi suurimmanosan turhista lääkkeistä heivata hel. ettiin. Perinnölliset tarpeet lääkkeiden syönille ovat sitten asia erikseen.

Anomaster

Suurin osa nautituista lääkkeistä ovat täysin turhia, jopa haitaksi. Lääkärit vaan määräävät niitä, koska ovat lääketehtaiden juoksupoikia ja myyjiä.

Esimerkki systeemistä: lääkäri ei saa sanoa, että syö sitruunaa, jotta C-vitamiinitasot vahvistuisivat. Hänen täytyy kirjoittaa resepti, jossa on lääketehtaan valmiste, jossa on synteettistä C-vitamiinia. Tuohon tapaan syteemi on rakennettu.

Letunviuhake

Juuri niin! Allekirjoitan joka sanan.

Juke

Ei kai nyt C-vitamiini sentään vielä ole reseptilääke? Vaikka ei se kyllä mikään ihme olisi tässä mielipuolisessa ajassa. Paljon syötetään ihmisille turhia lääkkeitä, mutta joillakin lääke on elämän jatkumisen kannalta välttämätöntä, eli lääkkeen saatavuus on elämän ja kuoleman kysymys. Nämä kaksi asiaa pitää älytä erottaa toisistaan

Anomaster

Jos lääkäri suosittelee C-vitamiinia, hän kirjoittelee, mitä tuotetta ostelet. Tuo oli vain yksinkertainen esimerkki. Joidekin lääkkeidenkin kohdalla jokin ravinto olisi parempi ja halvempi kuin jokin lääketehtaan tuote.

Talousnero

Purkki C vitamiinia marketista on halvempi kuin silppukopallinen sitruunoita.

Anomaster

C-vitamiinipurkista saa synteettistä C-vitamiinia. Sitruunasta saa luonnollista. Tiedä sitten paljonko pitää ottaa sitruunaa, jotta yksi tarkoittamasi purkillinen olisi saman verran. On C-vitamiinia muissakin hedelmissä ja kasviksissa, mutta tuo olikin esimerkki.

Juke

Joo, luonnollinen on aina parempaa, joka asiassa. C-vitamiinikin tarvitsee imeytyäkseen muitakin aineita joita mm.sitruunassa on. Pilleri on synteettistä c-vitamiinia jossa on vain jotain harmitonta täyteainetta, että saadaan puristettua pillerin muotoon.

Uusimmat uutiset