Eurooppa Kotimaa Politiikka

EU-asetus nopeuttaa uusiutuvan energian tuotantolaitosten lupamenettelyjä – kansallinen soveltamisohje julkaistu – infotilaisuudet viranomaisille 13.2.

Kuva: PxHere / @Peter Arnold Wallant / CC0.

Tiedote 8.2.2023 | Työ- ja elinkeinoministeriö, ympäristöministeriö

Vuoden 2022 lopulla voimaan tullut määräaikainen EU-asetus nopeuttaa uusiutuvan energian tuotantolaitosten lupamenettelyjä. Työ- ja elinkeinoministeriö ja ympäristöministeriö ovat julkaisseet uusiutuvan energian lupa-asioita käsitteleville viranomaisille ohjeen asetuksen soveltamisesta.

Euroopan komissio ehdotti marraskuussa hätätoimenpiteenä uusia toimia, joilla nopeutetaan kiireellisesti uusiutuvan energian käyttöönottoa. Tämän katsottiin voivan auttaa lievittämään eurooppalaisen energiakriisin vaikutuksia ja torjumaan Venäjän harjoittamaa energian käyttöä aseena.

Asetus tuli voimaan jäsenvaltioiden ja Euroopan parlamentin hyväksymänä 30.12.2022. Se on voimassa 30.6.2024 saakka. EU-asetukset ovat ylikansallista lainsäädäntöä, joita sovelletaan sellaisenaan kaikissa jäsenmaissa.

Asetuksessa asetetaan enimmäisajat tiettyjen uusiutuvan energian hankkeiden lupamenettelyjen kestolle. Lisäksi uusiutuvan energian hankkeet tulee eräissä tilanteissa katsoa erittäin tärkeän yleisen edun mukaisiksi, mikä käytännössä madaltaa kynnystä poikkeuslupien saamiselle.

Työ- ja elinkeinoministeriön ja ympäristöministeriön julkaisema ohje asetuksen tulkinnasta Suomessa on suunnattu uusiutuvan energian lupa-asioita käsitteleville viranomaisille. Näitä ovat aluehallintovirastot, ELY-keskukset, Turvallisuus- ja kemikaalivirasto, kunnat, pelastusviranomaiset, Liikenne- ja viestintävirasto, Energiavirasto, Museovirasto ja työ- ja elinkeinoministeriö.

Määräajat koskevat aurinkoenergialaitteita, lämpöpumppuja ja voimalaitosten päivitystä

Asetuksen mukaan lupamenettelyjen kesto ei saa ylittää:
• keinotekoisiin rakenteisiin asennettavien aurinkoenergialaitteistojen osalta kolmea kuukautta,
• teholtaan alle 50 megawatin maalämpöpumppujen osalta kolmea kuukautta,
• muiden saman kokoluokan lämpöpumppujen lupamenettelyn osalta yhtä kuukautta
• uusiutuvan energian voimalaitosten kapasiteettia kasvattavien päivityshankkeiden osalta kuutta kuukautta.

Ohjeessa käsitellään sitä, mihin menettelyihin määräaikoja sovelletaan. Näitä ovat muun muassa ympäristölupa, vesitalouslupa, rakennuslupa, toimenpidelupa ja ympäristövaikutusten arviointi. Ohjeessa käsitellään myös sitä, miten lupamenettelyjä koskeva määräaika lasketaan. Asetusta sovelletaan sen voimassaolon aikana alkaviin lupamenettelyihin.

Jäsenvaltioiden tulee katsoa uusiutuvan energian tuotantolaitoshankkeiden olevan erittäin tärkeän yleisen edun mukaisia, kun oikeudellisia etuja arvioidaan yksittäistapauksissa luontodirektiivin, lintudirektiivin ja vesipuitedirektiivin soveltamiseksi. Ohjeessa käsitellään sitä, miten uusiutuvan energian hankkeet tulee katsoa erittäin tärkeän yleisen edun mukaisiksi.

TEM ja YM järjestävät infotilaisuudet toimivaltaisille viranomaisille

Asetuksen soveltamisohjeen infotilaisuuksiin voi ilmoittautua 10.2. klo 15 mennessä näistä linkeistä:
• Aluehallintovirastoille ja ELY-keskuksille suunnattu TEAMS-tilaisuus 13.2.2023 klo 9-10
• Muille toimivaltaisille viranomaisille suunnattu TEAMS-tilaisuus 13.2.2023 klo 15-16

Lisätiedot:

erityisasiantuntija Outi Vilén, TEM, p. 0295 047 016
lainsäädäntöjohtaja Johanna Korpi, YM, puh. 0295 250 278

Council regulation laying down a framework to accelerate the deployment of renewable energy

Neuvoston asetus (EU) 2022/2577 kehyksestä uusiutuvan energian käyttöönoton nopeuttamiseksi (asetuksen käännösvirheiden oikaisu julkaistaan myöhemmin EU:n virallisessa lehdessä)

Kansallinen soveltamisohje viranomaisille (TEM ja YM) neuvoston asetuksesta (EU) 2022/2577 uusiutuvan energian käyttöönoton nopeuttamiseksi

Työ- ja elinkeinoministeriö, ympäristöministeriö

26 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Tarzan bundolo

Vihreä siirtymä uhkaa lipsua kauppasodaksi – Taloussanomat – Ilta-Sanomat (is.fi)

Fossiilisten polttoaineiden autoritaarisilla tuottajilla ja autoritaarisilla käyttäjillä on niin paljon valtaa nykyisessä pelissä, että ne saattavat hyvinkin olla valmiita katsomaan kortit sademetsien viimeiseen puuhun asti.

Ilkka Forsten

Vihreä siirtymä on todellisuudessa punasiirtymää, joten en lämpene ajatukselle vaikka lmasto lämpenisi.

Anomaster

Sanna Marin taitaa olla pettynyt, kun halusi kunnianhimoisesti toteuttaa punavihersiirtymän ensimmäisenä maailmassa, mutta Sri Lanka ehti ensin. Sitäkin neuvottiin Sannalle rakkaan kerhon toimesta.

Kun punainen ja vihreä sotketaan keskenään, tulee siitä ruskeaa, joten punainen vihersiirtymä on oikeasti ruskeasiirtymä, joka kyllä kuvaa Sri Lankan esimerkillisen toiminnan tuotetta.

Ilkka Forsten

Ja kun keltainen sotketaan siniseen, tulee vihreää mistä päättelen että urea sekoittuneena kuviteltuun isänmaallisuuteen, tuottaa ympäristöahdistujia. Ja sitten se tieteellisempi osuus. Mitä värejä on sotkettava keskenään että saadaan keltaista ?

Tämä on nimittäin sen verran arvoituksellinen kysymys, ettei edes mainostoimistoa pyörittävä tuttavani osannut vastata vaikka hänen tulee tuntea värit ja niiden variaatiot. Jos joku osaa selittää mitä tarvitaan että saadaan keltaista maalia, niin olkaa hyvä ja selittäkää. Olen oikeasti kiinnostunut tietämään. Tuttavani sanoi ettei se ole sekoiteväri lainkaan, se on yksi perusväreistä mutta siitä huolimatta, miten se tehdään ? Sitä voidaan sävyttää valkoisella, jolloin saadaan vaaleampi sävy, tai lisätä punaista, jolloin se muuttuu oranssin suuntaan, mutta entä se peruskeltainen.

Anomaster

Keltainen tosiaan kuuluu ns. perusväreihin, joita ei saada sekoittamalla muita, mutta perusväreillä saadaa kokolailla kaikki värit, joskin jos haluaa valtavan laajan värimaailman ja vieläpä on tarkkana värisävyistä, joita haluaa, ei sitä saa noilla perusväreillä. Sitten pitää löytää muita pigmenttejä palvelemaan värihimoja, jotta saa tyydytyksen.

Tavallisin keltainen on kadmiumkeltainen. Se on kadmiumsulfidia, joka valmistetaan kemiallisesti kadmiumsuolasta yhdistämällä siihen jotain aineita jne.

Joitakin pigmentejä saadaan luonnosta ja joitain valmistetaan kemiallisesti yhdistelemällä sitä ja tätä.

Viimeksi muokattu 9 kuukautta sitten by Anomaster
Juke

Ennen vain herraskartanot oli keltaisia, muut asui harmaissa tölleisä tai punamullalla maalatuissa mökeissä. Se johtui siitä, että keltainen maali oli harvinaista ja arvokasta. Vielä joku aika sitten tärkeät rakennukset oli usein keltaisia, nykyään taitaa olla betoninharmaata, valkoista ja lasia.

Juke

Ja Sri Lanka meni konkurssiin. Edes päävientituotetta eli teetä ei saa enää viljellä ilmastohumpan takia. Siinä maassa taitaa olla nyt nälänhätä.

Anomaster

Se on vihreän siirtymän päätepiste. Loppuu siirtymät, kun tavoiteltu vihreys on saavutettu. Hallituksemme ajaa vielä vihreää siirtymää innolla, koska ei olle päästy tavoitteeseen.

Viimeksi muokattu 9 kuukautta sitten by Anomaster
Teukka

Kyllä uusiutuvan energian käyttöönotto on järkevää, mutta miksi siihen siirtyminen pitää tehdä tällaisessa kriisitilanteessa, paniikissa, hätäisesti ja pakotettuna? Joko ne rikkaat muuten on vähentänyt sitä lentelemistä ympäri maailmaa ja romuttaneet huvipurtensa? Entä onko uima-altaiden vedenlämpötila laskettu avantouintiin sopivaksi? Avantouinti on terveellistä.

ike

Uusiutuvan energian käyttöönotto tapahtuisi luonollisella aikajanalla uusien keksintöjen myötä, ei siten että siitä yritetään tehdä ”ilmastoystävällistä” fossiilisten korotetuilla veroilla. Ehkä paniikki ja hätäiset toimet ovat se millä kaikkia nyt tehtyjä typeryyksiä ajatellaan voitavan tulevaisuudessa puolustaa. Veroilla on tietenkin tarkoitus kerätä varoja valtiolle. Onhan tuo ilmasto jälleen yksi tekosyy. Koko tilanteen voidaan kyllä sanoa menevän tämän vihervasemmistolaisen ideologian piikkiin, joka on unohtanut kaikki sen mitä perinteinen looginen ajattelu ja tiede on saavuttanut.

Viimeksi muokattu 9 kuukautta sitten by Ilkka Manttari
Ilkka Forsten

Lueskelin mielenkiinnolla uutista joka kertoi että maailman suurin autonvalmistaja, ( Toyota ) ei lämpene ajatukselle täys-sähköisistä autoista. Ja perustelukin oli hyvä. Ne kaikki malmit, mineraalit yms mitä maailman autokannan täyssähköistyminen vaatisi, tarkoittaa sitä että ollaan mahdottoman yhtälön edessä. Toyota ei siis ala valmistamaan missään vaiheessa täys-sähköisiä autoja, ellei joku keksi millä ne harvinaisemmat valmistusaineet korvataan.. Ohisalon ilmastohätätila joka edellyttää vain Teslan ostamista tai sähkömopon, ei siis ole purrut japanilaisiin, mutta meillä kus****päisyys kyllä pidetään korkeassa kurssissa, ja miksi näin tehdään, selviää siitä kun kuuntelee miten ylipapitar Greta Thunberg määrittelee tulevaisuuden maailman. Kommunistinen kolhoosi, kansalaiset pelkkiä subjetteja ja jatkuva tinkiminen kaikesta että olisi jakaa afrikkaan loputtomasti hyvää. Ihan arkijärjellä ei siinä suunnitelmassa ole mitään sijaa, mutta milloin kommunistit ovat ymmärtäneet minkään muun päälle kuin politbyroon hyvinvoinnin. Kansa on vain massaa joka palvelee poliittisen eliitin vaatimuksia, ja thunberg kuvittelee itsensä sen kaiken valtakeskittymän huipulle. Mahtaako autisti koskaan tajuta mitä siitä lopulta seuraisi, minä tiedän, eikä se ole kaunista nähtävää. Romanian diktaattori koki häpeällisen lopun,oltuaan niin itsevarma.

Anomaster

Greta on aikuisten hyväksikäyttämä teini, joka itse tuskin paljoa tietää mistään. Uskoo vain opetettuun ja mielikuvituksella värjää sen sopivaksi, jotta aikuiset voisivat tehdä hänestä ympäristö-pop-tähden.

Anomaster

Tätä siirtymää kiirehditään, koska tarkoitus ei liity mihinkään vihreään siirtymään, vaan tarkoitus on luoda edellytykset ”Uudelle maailman järjestykselle”, jota ajavat weffiläiset pyrkiessään luomaan sekasorron, jonka varjolla he voisivat alistaa koko maailman, tai ainakin länsimaat heidän diktaturiansa totalitaristiseen järjestykseen. Vihreä siirtymä on yksi heidän välineistään. Toinen on Euroopan ja ilmeisesti myös USA:n täyttäminen hyödyttömillä siirtolaisilla. Euroopassa ovat toki ehtineet pitemmälle. Siihen päälle tietysti ihmisten sekoittaminen huuhaa suvaitsevaisuushöpinöillä mm. sukupuolista.

Poliitikot ja media puhuvat yhtä, mutta tavoiteet ovat toista. Siksipä teoissa ei ole järkeä puheisiin verrattuna.

Viimeksi muokattu 9 kuukautta sitten by Anomaster
pertsa

Kyllä taas viedään suomalaista kuin sokeaa pajukossa sillä missä vaiheessa voitte kertoa Putinin kiletäytyneen toimittamasta sovitun mukaisesti kaasua, öljyä tai sähköä esim. Suomeen? Kaikki suhteiden katkaisemiset ovat vain Suomen hallituksen tekemiä USA:n ja EU:n käskystä

Ilkka Forsten

Olisi jättänyt ukrainan rauhaan niin kauppa kävisi. Ei EU tai USA hyökännyt venäjälle. Olisiko pitänyt suvaita ja hyväksyä ukrainan tuhoaminen ja lopulta euraasian liittoon vieminen, ihan vaan sen takia että energiaa olisi saatu. Ei eurooppa nytkään pysähtynyt mutta punakone kyllä yskii jo, ja häviää aloittamansa konfliktin.
Kun sota on ohi, ukrainasta tulee EU valtio, samalla siitä tulee NATO:n jäsen ja turkkilaiset voidaan heivata pihalle molemmista. Näen tämän kehityksen paljon mieluisampana, kuin ukrainan josta olisi taas tehty yksi naruista vedeltävä putinin vasalli kuten Valko- Venäjästä. Maan jälleenrakennus on kallis operaatio, ja juridisesti kutannukst pitäisi jättää venäläisten maksettavaksi, mutta yhtä kaikki, revanssia ei enää tule sillä ukrainaan jää niin vahva lännen aseistus, ja natomaana ukrainan rajat ovat koskemattomat.

Iiro

Ei se Ukrainan sota alkanut Venäjän hyökkäksestä kevällä 2022, vaan paljon paljon aikaisemmin ja USA on koko ajan ollut takapiruna täysillä mukana. Tutkippa asiaa muualtakin kuin YLE:stä.

Anomaster

Juu, se alkoi 2014, kun Venäjä miehitti Krimin ja Itä-Ukrainan.

Ennen sitä Ukrainassa käytiin vaikuttamiskisaa, jonka Venäjä hävisi. Venäjä ei onnistunut saamaan korruptoimansa Janukovitshin avulla Ukrainaa Euraasian talousliittoon, koska kansa halusi lähestyä länttä ja EU:a niin taloudellisesti kuin kulttuurillisestikin. Tästä Venäjä kimmastui päätti ottaa väkisin ja väkisinoton täydellistämisen piti tapahtua, kun marssivat kohti Kiovaa Valko-Venäjältä.

Venäjämieliset yrittävät selittää, että USA ja länsimaat järjestivät Janukovitshin potkut, mutta tosiasia on, että kansaa ei saa kukaan liikkeelle ellei kansa sitä halua.

Venäjämieliset valitelevat myös sitä, että länsimaat antoivat taloudellista apua Ukrainan länsimielisille, mutta eivät koskaan huomaa kertoa, että samaan aikaan Venäjä antoi venäjämielisille monin verroin enemmän rahaa.

Ei ihme, sillä venäjämielisten mielestä vain Venäjällä on oikeus vaikuttaa Ukrainassa. Heidän mielestään venäläisten oikeus vaikuttaa Ukrainaan menee jopa ukrainalaisten edelle.

Sensuroimaton Totuus

ukrainassa tapahtui lännen masinoima vallankaappaus. Koko ”valtio” on ollut siitä saakka laittomassa tilassa.

Anomaster

Kuulunet niihin venäjämielisiin, joiden mielestä ukrainalaisilla ihmisillä ei ole oikeuksia omassa maassaan, vana heidän tulee alistua Venäjän korruptoimalle presidentille ja hallinnolle. Mielestäsi ukrainalaisten tulee myös alistua Venäjän tahtoon, sillä vain Venäjällä on oikeuksia Ukrainassa, ei ukrainalaisilla? Olet varmaan Putinin kanssa samaa mieltä siitäkin, että ukrainalaisten tulisi lakata olemasta ja venäläistyä.

Tosiasiassa kansalla on oikeuksia hallinnon suhteen, mutta hallinnolla ei ole oikeuksia kansan suhteen.

Tämä tosiasia ei tietysti ole mieleen niille, joiden mielestä Venäjän korruptoima presidentti on laillinen presidentti. Tosiasiassa korruptoitunut presidentti on rikollinen, joka pitää pikaisesti syöstä vallasta, vaikka väkisin.

Nimimerkkisi on kyllä Putinin linjan mukaan eli se on päinvastainen kuin totuus.

Juke

Tuohan on juuri sitä YLE:stä opittua ns.”objektiivista tietoa.”Näinhän se YLE:n narratiivi, eli tarina menee.

Anomaster

Kyllä se perustuu Putinin ja muiden venäläisten vaikuttajien omiin puheisiin sekä venäjämielisten ”oikeaan tietoon”, joka on yhtä totta kuin 60-luvun taistolaisten ”oikea tieto”. On noita nähty. Toki tuo perustuu myös venäläisen lähteen kertomaan venäläisestä korruptiosta Ukrainassa.

Venäjämieliset hupaisalla tavalla uskovat, että kun sanoo tuon tulevan Ylen uutisista, sitten asia on selvä ja väitteet on kumottu. En kyllä ole nähnyt tai kuullut Ylen uutisia ikiaikoihin, joten en tiedä mitä uutisoivat.

He puhuvat yhtä totta kuin Putinkin. Eräs valehteleva suomalainen poliitikko oli kuitenkin sen verran rehellinen, että hän sanoi puhuvansa niin totta kuin osaa. Venäjämieliset putinistit eivät ole sillä tasolla rehellisyydessä. Ilmeisesti he itse uskovat tai ainakin kovasti yrittävät uskoa venäjämielisiin tarinoihin. Putin ei kyllä usko tarinoihinsa, koska hän tietää valehtelevansa kertoessaan hänen mielestään hyödyllisiä ”totuuksia”.

Viimeksi muokattu 9 kuukautta sitten by Anomaster
Ilkka Forsten

Saatan täten tiedoksesi, etten seuraa YLE:n tarjontaa minkään vertaa. Sota alkoi todellakin aikaisemmin, kun putin päätti liittää Krimin osaksi omaa imperiumiaan ja oletti että sen jälkeen voi ottaa mitä tahansa kenenkään valittamatta. Nyt hän rämpii suossa josta ei niin vain päästäkään eroon.

Sensuroimaton Totuus

Kun sota on ohi mitään ukraina nimistä maa-aluetta ei enää ole olemassa.

Anomaster

Katsotaan rauhassa. Todennäköisesti Ukraina on olemassa ja se jällenrakennetaan.

Venäjän olemassaolo on sen sijaan kyseenalainen. On suuri mahdollisuus siihen, että Venäjä hajoaa, sillä Venäjällä on paljon alueita, jotka ovat kyllästyneet olemaan Kremlin lypsylehmiä. Kun Kremlin voima heikkenee sodan myötä, voi hajoaminen alkaa äkillisesti.

Putin tykkää historiallisista rajoista, joten suokaamme hänelle ilo olla presidenttinä Venäjän alkuperäisiin rajoihin perustuvassa valtakunnassa. Sitten Venäjä on pläntti maata Moskovan seudulla, kuten oli Moskovan ruhtinaskuntakin.

Miksiköhän rakastat niin paljon Kremlin hirmuvaltaa ja vihaat ukrainalaisia, jotka haluavat elää omalla tavallaan, eivätkä halua alistua Kremlin imperialistiseen valtaan?

Viimeksi muokattu 9 kuukautta sitten by Anomaster
Anomaster
Ilkka Forsten

Kyllä on, Putin häviää sotansa. Siitä saat pikapuoliin esimakua sillä nythän venäjä jo virittelee hyökkäystään uudelleen alkavaksi Jos siitä ei tullut mitään alkuvaiheessa kun ukrainan puolustus oli heikoimmillaan, nytkö se onnistuisi ? Mikäli viittaat ydinaseiden käyttöön, muista että putinin suurvenäjä on sen jälkeen harvinaisen pieni.

Kansalaisen verkkokauppa