Eurooppa Politiikka Tiede ja teknologia

EU hyväksyy tekoälyä koskevan sääntelykehyksen

Euroopan komissio. Kuvakaappaus: X.

Euroopan parlamentin ja jäsenvaltioiden hallitusten edustajat sopivat perjantai-iltana uuden lainsäädäntöpaketin perustasta, jolla säännellään tekoälyn käyttöä Euroopan unionissa.

Euroopan parlamentin ja 27 jäsenvaltion neuvottelijat pääsivät sopimukseen 36 tuntia kestäneiden neuvottelujen jälkeen. Tämä lainsäädäntöpaketti on ensimmäinen kattava tekoälyä koskeva sääntelykehys maailmassa.

Sopimuksen pääkohtia ovat kasvontunnistuksen sääntely ja tekoälyn käyttö lainvalvonnassa.

Reaaliaikainen kasvojentunnistus kielletään – joitakin poikkeuksia lukuun ottamatta.

EU-komissaari Thierry Breton luonnehti sopimusta historialliseksi ja korosti, että ”EU:sta tulee ensimmäinen maanosa, jolla on selkeät säännöt tekoälyn käytöstä”.

Keskeinen kysymys oli Chat GPT:n kaltaisten laajojen tekoälypalvelujen sääntely, joilla on monia käyttötarkoituksia. Uusi ehdotus sisältää avoimuusvaatimuksia tällaisille palveluille ja tiukempaa sääntelyä tehokkaille tekoälymalleille.

Toinen kiistanalainen kohta oli biometrinen valvonta, erityisesti kasvontunnistus julkisissa tiloissa. Sopimus kieltää reaaliaikaisen tunnistamisen joitakin poikkeuksia lukuun ottamatta.

Komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen piti sopimusta ”tervetulleena ainutlaatuisena oikeudellisena sopimuksena tekoälyn alalla”. Euroopan parlamentin on nyt hyväksyttävä paketti, mutta tämän odotetaan olevan muodollisuus, koska osapuolet ovat yksimielisiä.

Lainsäädäntöpaketin odotetaan tulevan täysimääräisesti voimaan aikaisintaan vuonna 2025, ja sen nojalla sääntöjä rikkoville yrityksille voidaan määrätä sakkoja, joiden suuruus on enintään 35 miljoonaa euroa tai seitsemän prosenttia maailmanlaajuisesta liikevaihdosta.