Eurooppa Politiikka

EU-lippu Riemukaaressa sai aikaan poliittisen kiistan Ranskassa

Riemukaari vuonna 2004, jolloin siinä liehui Ranskan lippu. Kuva: AndrewHorne / Wikimedia.

Ranska juhlisti vuodenvaihteessa alkanutta EU-puheenjohtajuuttaan nostamalla uudenvuodenaattona EU-lipun Pariisin Riemukaareen. Presidentti Macronin kevään vaaleissa haastavat oikean laidan poliitikot reagoivat välittömästi ja pitivät liputusta merkkinä siitä, että hallitus oli hylännyt Ranskan identiteetin. Lauantain 1. tammikuuta ja sunnuntain 2. tammikuuta välisenä yönä lippu oli otettu alas. Hallituksen edustajat puolustautuivat sanomalla, että lipun poistaminen ei ollut reaktio syytöksiin vaan alkuperäinen suunnitelma.

“Lippu oli tarkoitus ottaa pois sunnuntaina“, totesi Ranskan Eurooppa-ministeri Clément Beaune haastattelussa. “Tämä ei ollut perääntyminen.“ Oikeistopopulistisen Kansallisen liittouman presidenttiehdokas Marine Le Pen julisti EU-lipun poiston olevan “suuri isänmaallinen voitto“. Hänen mukaansa hallitus oli pakotettu poistamaan EU-lippu Riemukaarelta ja kiitti “kaikkia Ranskan ja tasavallan ystäviä toimista, jotka olivat saaneet Emmanuel Macronin perääntymään“.

Le Pen oli syyttänyt EU-lippua Riemukaaressa “hyökkäykseksi maamme identiteettiä kohtaan“ ja “loukkaukseksi kaikki niitä kohtaan, jotka kaatuivat isänmaan puolesta“. Hän julisti, että “tämä provokaatio on hyökkäys kaikkia vastaan, jotka taistelivat Ranskan puolesta“ ja vaati Macronia palauttamaan Ranskan lipun EU-lipun paikalle. Ministeri Beaunen mukaan oli häpeällistä, että Le Pen julkeni vedota veteraaneihin ja syytti Le Peniä valehtelusta, sillä Ranskan lippua ei ollut poistettu, koska sitä ei uudenvuodenaattona ollut nostettu Riemukaareen lainkaan. Beaunen mukaan “äärioikeisto haluaa mielummin tyhjyyden kuin Euroopan lipun“. Hän huomautti, että Ranskan lippu ei ole Riemukaaressa pysyvästi vaan se nostetaan sinne erilaisissa tilaisuuksissa.

Oman liikkeensä presidenttiehdokas, oikeistopopulisti Éric Zemmour ilmaisi Riemukaaren kohtaavan Macronin alaisuudessa halveksuntaa ja piti EU-lipun nostamista muistomerkkiin skandaalina. Zemmour tunnetaan Napoléon Bonaparten ja ensimmäisen sekä toisen maailmansodan sotasankarin sekä presidentin Charles de Gaullen ihailijana.

Keskustaoikeistolaisen Les Républicains -puolueen presidenttiehdokas Valérie Pécresse vaati, että Riemukaarella pitäisi liputtaa sekä EU:n että Ranskan lipuilla. Hän ilmaisi tukensa Ranskan eurooppalaisille hankkeille, mutta julisti vastustavansa ranskalaisen identiteetin poispyyhkimistä ja vaati Macronia nostamaan Ranskan lippu monumenttiin kunniavelkana niille, jotka vuotivat vertaan sen puolesta. Eurooppa-ministeri Beaune syytti Pécresseä äärioikeiston tukemisesta ja varoitti hänen tekevän “vakavan poliittisen virheen“.

Ranskassa on presidentinvaalit huhtikuussa. Istuvan presidentin Emmanuel Macronin odotetaan hakevan jatkokautta, mutta hän ei ole vielä aloittanut vaalikampanjaansa. Hänen keskeiset haastajansa ovat hänestä nähden poliittisen kentän oikealla puolella: keskustaoikeiston Valérie Pécresse ja oikeistopopulistit Marine Le Pen ja Éric Zemmour kisaavat pääsystä toiselle kierrokselle Macronia vastaan. Macron on pyrkinyt käyttämään vuoden 2022 alusta alkanutta Ranskan EU-puheenjohtajuutta osoittamaan, kuinka Ranska voi vaikuttaa Euroopan unioniin ja kuinka se hyötyy unionin jäsenyydestä. Le Pen ja Zemmour ovat euroskeptikkoja, Pécresse on arvokonservatiivi.

Pariisin Riemukaari on pystytetty Napoleonin sotien voittojen kunniaksi. Sen yhteydessä on myös ensimmäisen maailmansodan aikainen tuntemattoman sotilaan hauta. Ranskan puolivuotisen EU-puheenjohtajuuden alkua juhlistettiin Riemukaaren EU-liputuksen lisäksi muun muassa valaisemalla Eiffel-torni ja Notre-Damen katedraali EU-lippukuvioilla. Valaistukset pidettiin rakennuksissa sunnuntain loppuun asti.

Lähteet: BBC, The Guardian, Politico

10 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Hh55

Oikeastaan ne taisteli ranskaa vastaan, katsokaa vaikka itse mitäranskast on tullut

Eka Kettunen

EU sitä ja EU tätä, EU on läpimätä.

juha II

Macron on myös jo muuttanut Ranskan valtiolipun sinisen värin erilaiseksi eli vaaleammaksi kuin se on ollut. Ranskalaisiltakin meni vuosi ennen kuin he huomasivat näin käyneen. Ranskan valtiosäännön/perustuslain mukaan on presidentillä omavaltainen oikeus muuttaa Ranskan lippun (Trikolori) kolmen värin värisävyjä. Puuttuminen sinisen värin sävyyn vaalentaen sen Macron halusi korostaa tälläkin Ranskan kansallisvaltion toissijaisuutta EU:hun nähden.

EU valtioissa on myös käynnissä poliittisen globalisti eliitin eräänlainen ”kulttuurivallankumous”, jossa EU:n liittovaltiota kannattavat vallantäyteiset despoottiset poliitikot kääntävät ylimielisesti selkänsä maidensa kansalaisille ja mikä pahinta. Sen historialle, joka tullaan kirjoittamaankin uudestaan kuin itä-blokin kommunistimaissa ikään. Länsi-Euroopan valtioden, – joita yhä harhaisesti demokratioksi kutsutaan – hallitukset ovat jo aikaa sitten hylänneet kansansa eli pettäneet heidät keskittyen ajamaan vain omaa etuaan ja unelmaa Euroopan Yhdysvalloista, jolla ei ole mitään tekemistä peinteisen Yhdysvaltojen kanssa, jota ennen pidettiin demokratian kehtona huolimatta jo tuollon tehtyjen kansainvälisten rikosten aikaan saajana. EI! EU:n Liittovaltio tulee muistuttamaan ei niinkää entö. Neuvostoliittoa vaan Kiinaa, jonka kanssa demokraatti-kommunisti Bidenkin flirttailee puhumattakaan jo täydessä liitossa olevat ”yhdysvaltalaiset” some jättiläiset.

ike

No anteeksi, noin aina täytyy sanoa kun loukkaa jotakin julkisuuden henkilöä, sanotaan aina että ei halua loukata kyseistä henkilöä. No olisi aika hyvä loukata koska hän loukkaa kaikkien suomalaisten älykkyytä. PAITSI KATAINEN

iinistöstä ei koskaan ole mitään hyötyä tälle maalle, Jo Paavo tiesi tuon. Siksi meidän eläkkeet (vaikka potti vaan kasvaa) ja palkat helutaan viedä alas. Köyhä kansalainen on aika nöyrä kansalainen, kunnes se taas tapahtuu. Luulin hetken että kansan-nousut ja vallankumoukset olisivat historiaa. Olisiko joku osa eliitistä ymmärtänyt että tarvitsevat meitä, no ei. Luulevat ihan tosissaan että tarvitsevat meistä murto-osan koska muut voidaan hävittää. No oli ensin yksi rokotus…sitten neljäs. Voidaanhan siihen kehittää jotakin muutakin. Kuinka suuri typeryksien joukko tämä kansakunta, tai koko länsimainen yhteiskunta on. Tuosta on niin monta agendaa jo julkistettu että ei tuon pitäisi olla kenellekkään salaisuus. Voittehan olla sitä mieltä mutta kaikki on kerrottu julkisesti. Jos olette kuitenkin sitä mieltä niin nukkukaa hyvin, sitä ikuista unta. Tuosta en tiedä, voittehan vielä joutua vastuuseen kaikista typeryyksistä mitä teette. Voihan se olla että on jokin joka meitä arvioi 1000 000 miljoonan vuoden kokemuksella. Katsikaa nyt koitenkin noita YK: n agendoja. Eivät päivänvaloa kestä.

Viimeksi muokattu 2 vuotta sitten by Galina Manttari
Ilkka Forsten

Välillä tulee mieleen ajatus siitä, tekeekö Macronin kaltaiset tahallaan tätä provokaatiota, vai uskotaanko siinä leirissä niin vahvasti EU:n loputtomaan valtaan ?

Tuumailija

Kun tutkii historiaa, niin en yhtään ihmettelisi että tietoinen provo, ja sitä kenen aivopieru eu alun alkaen oli ja mitä tarkoitusta varten…
Kritiikistä voi sitten hyvillä mielin uhriutua, kun hirvittävä antisementti LePenn loihi lausumaan pari kiellettyä (eu:ssa) sanaa asiasta ( isänmaallinen, tasavalta).

Viimeksi muokattu 2 vuotta sitten by Tuumailija
ike

Uskotaan. Ei niillä muuhun ole eväitä.

Minuhe Kerettiläinen

Vaihdettakoon Riemukaaren nimeksi euvostosateenkaari, niin kaikki muuttuu paremmaksi. Sitten kaikilla on kivaa, ja monikulttuurista naminamia. Sen jälkeen jokainen vielä ajatteluun kykeneväinen voi kohdallaan miettiä, ollaanko kansallisvaltioiden Raatteentiellä euvostoliiton puolella., vai sitä vastaan…

Viimeksi muokattu 2 vuotta sitten by Minuhe Kerettiläinen
ike

Tätä menoa euroopan viimeisiin erämaihin tulee tungosta, voi olla että siperia täytyy ottaa mukaan. Mitäs sitten kansalaisille tehdään, aseet ratkaisevat. Tulkaa sitten keräämään niitä veroja lapin metsistä, on sinne ennenkin kuollut esivallan edustajia. No olen vähän väsynyt tähän meidän punavihreään eduskuntaan. Olisiko edistykselle aika laittaa vähän toinen etumerkki kuin se että soita tai luonnonvaroja ei saa käyttää muualla kuin suurissa maissa. Katsokaa vaikka Kiinaa. Ei suomen pitäisi tinkiä mistään noilla verukkeilla.

Totuutta kehiin

…Ja täällä punaviherhallitus haluaa olla EUrostoliiton rahoittaja, omista kansalaisista viis, kunhan ollaan iloisia EUrostoliiton maksajia, niin Isot maat voi antaa namun siitä hyvästä, Voi kun kivaa.

Uusimmat uutiset