Eurooppa Politiikka

EU on päättänyt leikata Unkarin varoja oikeusvaltioperiaatteen rikkomisen vuoksi

Euroopan komission nykyinen puheenjohtaja Ursula von der Leyen. Kuva: Flickr.

Unkari on ensimmäinen maa, joka joutuu kohtaamaan uuden toimivallan nojalla käynnistettävän menettelyn.

 

Komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen sanoi tiistaina, että Euroopan komissio käynnistää pian uuden tehokkaan mekanismin, jonka avulla se voi leikata Unkarille myönnettävää rahoitusta, koska se on heikentänyt unionin oikeusvaltioperiaatetta koskevia säännöksiä.

Ilmoitus tuli kaksi päivää sen jälkeen, kun Unkarin pääministeri Viktor Orbán voitti neljännen peräkkäisen virkakautensa vaaleissa, joita kansainvälisten tarkkailijoiden mukaan ”varjosti hallitsevaa Fidesz-puoluetta suosinut epätasa-arvoinen toimintaympäristö”.

Tämä teema on toistunut Orbánin yli kymmenen vuoden aikana, jolloin kansalaisoikeusjärjestöjen näkemysten mukaan Unkarin johtaja on vähitellen ottanut haltuunsa demokraattiset instituutiot ja kanavoinut veronmaksajien rahoja ystävilleen ja perheelleen.

Von der Leyenin mukaan komission työryhmä ilmoitti päätöksestään Unkarille tiistaina tarkasteltuaan Budapestin antamia vastauksia komission viime marraskuussa lähettämään epäviralliseen kirjeeseen. Siinä pyydettiin lisätietoja Unkarin oikeusvaltioperiaatetta koskevista huolenaiheista.

”Olemme arvioineet huolellisesti näiden kysymysten tulokset”, von der Leyen sanoi Euroopan parlamentille puhuessaan. ”Johtopäätöksemme on, että meidän on siirryttävä seuraavaan vaiheeseen”, hän ilmoitti.

Unkari on ensimmäinen maa, jota vastaan aloitetaan menettely uuden toimivallan nojalla. Se antaa EU:lle valtuudet leikata miljoonien eurojen määrärahoja, jotka EU maksaa maille, joiden se katsoo vaarantavan EU:n talousarvion oikeusvaltioperiaatteen noudattamatta jättämisen vuoksi.

Komission päätös edetä asiassa voi merkitä käännekohtaa Brysselin halukkuudessa ryhtyä toimiin “korruptiosta ja demokratian takapajuisuudesta” syytettyjen jäsenvaltioiden suhteen.

Vaikka von der Leyen on nyt valmis etenemään kuukausia kestäneen harkinnan jälkeen, on vielä odotettavissa paljon byrokratiaa ja poliittista keskustelua. Vasta sitten tiedetään, menettääkö Unkari lopulta kriittiset EU-määrärahat.

Kun komissio aloittaa prosessin virallisesti, on luvassa pitkällinen kiistely Budapestin kanssa. Sen jälkeen jäsenvaltioiden edustajista koostuva EU:n neuvosto päättää viime kädessä, leikataanko määrärahoja. Rahoituksen vähentäminen edellyttää määräenemmistöä, eli vähintään 55 prosenttia EU:n jäsenvaltioista, jotka edustavat vähintään 65:tä prosenttia EU:n väestöstä.

Unkari on jo pitkään ollut koetinkivi EU:n kyvylle torjua oikeusvaltioperiaatteen rikkomuksia.

Orbánin hallitus otti vuonna 2010 valtaan tultuaan käyttöön uuden perustuslain ja muutti vaalijärjestelmää. Hallitseva Fidesz-puolue on laajentanut vaikutusvaltaansa oikeuslaitokseen, valtion tiedotusvälineisiin ja koulutusjärjestelmään sekä asettanut Orbánille uskollisia henkilöitä instituutioiden johtoon aina valtakunnansyyttäjänvirastosta tiedotusvälineiden valvontaelimeen.

Samaan aikaan syytetään, että Unkarin korkean tason korruptio on lisääntynyt, ja Orbánin perheenjäsenistä ja läheisistä ystävistä on tullut Unkarin rikkaimpia henkilöitä. Tämä johtuu osittain EU:n rahoittamista julkisista investointihankkeista.

Asiantuntijoiden ja poliittisten vastustajien mukaan “Unkari ei tämän seurauksena ole enää toimiva demokratia”. Unkarin hallitus on puolestaan pitkään kiistänyt, että demokratiassa olisi ongelmia, ja torjunut uuden mekanismin poliittisesti motivoituna välineenä.

Bryssel on kuitenkin ponnistellut puuttuakseen Unkarin “demokratian takapajuisuuteen”. Virkamiehet ovat usein korostaneet, että unionin perustamissopimuksissa ei ole varauduttu skenaarioon, jossa ”jokin jäsenvaltio ajautuu itsevaltaiselle tielle”.

EU:n eri toimielimet yrittivät useiden vuosien ajan turhaan käyttää nykyisiä toimenpiteitä Unkarin kuriin saamiseksi. Komissio vei Unkarin toistuvasti EU:n korkeimpaan oikeuteen sen kiistanalaisista toimista, mutta Orbán jatkoi vallan lujittamista.

Euroopan parlamentti käynnisti vuonna 2018 EU:n 7 artiklan mukaisen epäluottamusmenettelyn. Se on äärimmäinen toimenpide, joka voi johtaa siihen, että maa menettää äänioikeutensa. Tällä hetkellä prosessi on täysin pysähdyksissä.

Jotkut turhautuneet läntiset EU:n hallitukset ja Euroopan parlamentin jäsenet valittivat, että “demokraattisia normeja polkevat hallitukset käyttävät väärin EU:n veronmaksajien varoja”. Tästä syystä EU loi vuoden 2020 lopussa uuden mekanismin, jonka avulla unioni voi vähentää EU:n rahoitusta jäsenmaille, joissa oikeusvaltioperiaatteen rikkominen vaikuttaa tai saattaa vaikuttaa EU:n talousarvioon ”riittävän suoralla tavalla”.

EU:n johtajien kesken saavutetun poliittisen sopimuksen mukaan komissio kuitenkin suostui lykkäämään uuden toimivallan käyttöä siihen asti, kunnes Unkari ja Puola riitauttavat uuden mekanismin laillisuuden EU:n tuomioistuimessa. Tämä viivästys aiheutti syvää turhautumista joissakin kansalaisyhteiskunnan ryhmissä ja monissa Euroopan parlamentin jäsenissä.

Lopulta tuomioistuin näytti helmikuussa vihreää valoa mekanismille, mutta komissio päätti odottaa, että Unkarin vaalit ovat ohi.

 

Lähde: Politico

42 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Jallu

Kyllähän tuo Orbanin homma on ihan saman tyylistä kuin Putinin harjoittama. Mutta mikäs siinä, kansa on puhunut ja kansa saa mitä se on pyytänytkin. Venäjälläkin 70-80% kansasta kannattaa hyökkäyssotaa Ukrainaa vastaan ja on myös vastuussa Venäjän tekemistä hirmuteoista. Totta kai joku sanoo, että Butsan raakuudet ovat Ukrainan järjestämä provokaatio. On niitäkin, jotka tosissaan uskovat näin, mutta niin uskovat suurimmaksi osaksi Venäläisetkin, koska mitään sotaa ei eds käydä. Orban on Putinin hyvä kaveri ja on Venäjän puolella hamaan tappiin saakka. Jos se ei sovi EU:lle niin se on erinomainen asia. EU tuet Unkarilta pois mahdollisimman nopeasti, niitähän voi vastavuoroisesti sitten pyytää Venäjältä, Putin mielellään auttaa kavereitaan.

Kata

Auttaako Putin Suomi-Venäjä seuraakin? Ai niin me maksamme tukea?Entäpä nämä lipposkat sun muut?Tavjan palas kaveli?
Olet seurannut vain parin kokkarimepin hammasten kiristystä(ja yletyistä) koska Orban ei ottanut vastaa ”pikku poikasia” ja siitäkös myös tuo käsien laupiaasti levittelijä yrzylä-enkeli ei tykännyt koska ei saa olla isänmaallinen” ,se on gauheeta!
Miksi esim. saksalaisia muuttaa Unkariin?Mieti sitä!

Jallu

Jos Unkari todella haluaa olla Putin tyylinen yhteiskunta niin sitä vaan, mihin se tarvitsee EU:ta ja Natoa, eroaisi samantien niin asia olisi selvä. Taitaisi tulla hyvinkin pian ikävä niitä EU:n tukirahoja, joilla Orbanin kansansuosio on hyvin pitkälle ostettu.

Rudi

Unkari ei ole ”putintyylinen”, siellä kiukuttelee samanlaiset vihervasemmistolaiset nillittäjät joita löytyy täältäkin. Ja oppositio siellä on hajallaan kuin varpusparvi ja siitä löytyy niin stalinisteja kuin oikeistonatseja. Mene kysymään sieltä heteroperheiltä että millasta maassa on elää? Homoja siellä ei kyllä pidetä jalustalla kuten täällä ja se tietty joitain harmittaa.

John Quiman

Tuskin on Putin-tyylinen tuo Unkari. Konservatiivinen kyllä ja pitää kiinni mm. perhearvoista, eikä mene mukaan vihervassujen kulttuurimarxismiin kaikkine sekoiluineen. Kun saa vaaleissa reippaan enemmistön kannatuksen, johtaa tietysti maata oman puolueensa tahdon mukaisesti, eikä kumartele vihervassuideologioille, kuten Suomessa jopa kokoomus.

Vihervassujen mielestä on tietysti niin, että jos he eivät johda maata, ei demokratia toimi. Se kertoo vain heidän diktatuurisesta luonteestaan eli ihmisten tulee äänestää heitä, ajatella heidän tavallaan ja toimia kuten he paremmaksi tietävät.

Viimeksi muokattu 2 vuotta sitten by John Quiman
Kata

Kehoittaisin taas lukemaan ”Rudin” kommentin…en jaksa toistaa samaa koska hän on oikeassa.
Älä kuuntele yrzylöitä tai muutamaa kökkäriä tai yletyistä tai älä lue hessuria.

Nykymaailmassa oikeasta tehdään väärä ja väärä on noille libtardeille oikea.

USA on nyt malliesimerkki.

Jukka

Kuvassa Ursula kutsuu kuin Jeesus: ”Tulkaa kaikki työn raskauttamat EU-maat, käsieni syleilyyn ja putsatkaa taskut rahoistanne suuriin pohjattomiin taskuihini!” Suomalainen tollo poliitikko menee!

Horace Smith

Tässähän on sellainenkin juttu, että jopa Ylen uutisissa mainittiin, ettei vaalivilppiä esiintynyt. Eli rehelliset vaalit. On aivan vi..n sama mitä Orban puuhailee, kun kerran kansa on puhunut. Se tarkoittaa, että turvat tukkoon

Tuumailija

Juuri näin. Suomessa pääkanisterit ja muu konklaavi puuhailee veronmaksajien rahoilla vaikka mitä mieltään ylentävää ja moraaliposeerattavaa, kansalta ei kysytä mitään vaikka sillä olisi aika painavaa sanottavaa.
Kuitenkin Orbanin puuhailut ovat pitäneet maan suvereenisti itsenäisenä.

anonyymi

EU voisi leikata omaa budjettiaan.

John Quiman

Demokratia toteutuu, kun lopputulos miellyttää kaiken maailman ursuloita.

kansan valta

Ihan samalla tavalla Libyaan piti hyökätä, Egyptiin piti hyökätä, Maidanin verilöyly järjestettiin ja Kazakstaniin järjestettiin kansannousu.

Lännelle ei kelpaa demokratai, eli se että kansa äänestää niin mikä on sille parhaaksi, kyllä kohta Unkarissakin järjestetään kansannousu.

Jukka

Onko Unkari ainoa EU-maa, jossa EU:n jakamia euroja on uponnut korruptiohämärämiesten taskuihin? Ei ole! Italian mafiakaan ei ole rosvonnut senttiäkään, eihän, ei Espanja, ei Ranska, ei Kreikka, ei Romania, ei Bulgaria, jne… ei, ei ei maat! Lista on loputon!

Puolueeton

Tässä on se ero, että Italia ym. eivät pane hanttiin EU-politikkalle. Toivoisin, että suomalaisetkin alkaisivat panna hanttiin EU-politikalle, joka nyt meinaa viedä Suomen sotaan. Suomelle olisi vain etua, kun Leyen suuttuisi ja kieltäytyisi enää ottamasta vastaa Suomen maksuja EU:lle.

Keijo

Ja nyt Turkki vääntää kauppaa Suomen kanssa, miten se Nato- hakemus teillä, kun se sotatarvikevientikielto on päällä. Ja Unkari nauraa vieressä, tehä pitäs, tehä pitäs, hakemus, mutta kun nuo rahahanat ootte kiinni laittaneet

Sami

Euroopan unionin alueella korruption on laskettu aiheuttavan 120 miljardin euron vahingot jäsenmaiden kansalaisille joka vuosi, eikä tämä suunnaton ja järjestelmällinen korruptio ole Brysseliä yhtään kiinnostanut. Mutta nyt yhtäkkiä vain yhden maan korruptio nostetaan esille -miksi?

Jos Unkari aloittaisi Brysselin korruption tutkinnan, saattaisi komissiolle tulla hätä/paniikki lopettaa tutkinta keinoja kaihtamatta.

blöö

Niin tai miksi se Walroos on suomen rikkain mies ja kuka sen ensonkin myi jonka hallituksessa se on? Miten tuota valtion omaisuuttaa siirtyy joillekkin jota sitten siirretään muuaalle/vuokraillaan/ostetaan/muutenvaan maksetaan moninkertaisina myyntihinnat? Joskus joku lehti nostaa äläkän päiväksi ja se jää siihen, yheksäky luvulta asti myyty kaikki sitten ihmetetllään miksi verot on kovat, ihan rehellistä ei suomessa ole korruptiotta vaikka ne meidän porukalle on kaikki tullut…

Zardex

Taustalla EU:n ja länsiblokin hyökkäys Venäjää vastaan. Aikaisemmin Puola on tukenut Unkaria ja suojannut EU rankaisumenettelyiltä, kuten Unkarikin Puolaa, mutta nyt, Puolan vahvasti liittyessä Venäjä-vihamieliseen blokkiin, voi asiat mennä eri tavalla. Tämä varmasti on sen ajoituksen taustalla, miksi juuri nyt tälläisen vonterLayderin hahmon alla hyökätään Unkaria vastaan.

Rudi

Unkari taitaa tosiaan jäädä nyt yksin. Pala palalta murenee itsenäisten valtioiden porukka EU:ssa.

Rudi

Ei siellä EU:ssa enää edes yritetä peitellä että mitä seuraa jos kansa äänestää väärät puolueet johtoon. Nämä oikeusvaltiohöpinät ovat Unkariin liittyen täyttä diipadaapaa, sillä samanlaiset standardit on täälläkin mutta täällä johdossa ovat mamuja ja sateenkaariporukoita symppaavat poliitikot. Tämä Päivi Räsäsen oikeudenkäynti menee samaan sarjaan tämän Unkarin kuristamisen kanssa.

ike

Aika syvälle meni Unkarin vaalit epädemokraattiseen EU-eliittiin. Näkivätköhän siellä oman tulevaisuutensa.

Panu

Eikö Unkari olekkaan nykyään itsenäinen valtio, Leyenkö sitä johtaa? Onneksi suomi kuitenkin on, hehehehe, onhan?

Taavi

Suomi saa vapaasti valehdella kansalleen että on itsenäinen, kunhan tottelee Leyeniä.

Evplasse

Perhe arvot alas ja sateenkaarilippu ylös silloin olisi vaalit menneet oikein

Eka Kettunen

Käyrät kurkut
Vuonna 1995 EU antoi ohjeita koskien kurkkuja ja banaaneja. EU:n mukaan banaanit tai kurkut eivät saaneet olla liian käyriä, vaan esimerkiksi liian käyrät kurkut piti direktiivin mukaan varustaa maininnalla ”kakkosluokkaa”. Valta osa EU-maista äänesti tätä asetusta vastaan. Lopulta jopa EUn hallintoelimissä huomattiin, että viljelijät heittivät makunsa puolesta täydellisiä banaaneja menemään, vain koska ne olivat liian kaarevia. Direktiivi kumottiin vuonna 2008, ja kurkkujen ja banaanien käyryyden puolesta taistelleet olivat voittaneet.

Veden juonti ei estä kuivumista
EU väitti, ettei juomavedellä ole tieteellistä näyttöä nestehukan estämiseen. Siispä vesipulloihin kiellettiin laittamasta merkintää, joka viittaisi veden juomisen estävän kuivumista.

Älä syö hevostasi
Ei mitään hätää, jos olet niin nälkäinen että voisit syödä hevosen – tämä on vielä sallittua. Mutta älä ihmeessä omista juuri sitä hevosta! EU nimittäin kieltää sinua syömästä omaa hevostasi.

Älä osta tusinaa munia
Vuonna 2010 EU määräsi, että mitään ruokatavaraa ei vastaisuudessa voi hinnoitella kappalemäärän perustella. Vaikka voit vielä ostaa kaupasta kuuden tai 12 munan kennon, ne pitää silti hinnoitella painon mukaan.

Lantut lanttuina
Lanttu ja nauris muistuttavat toisiaan, mutta EU kehottaa pitämään huolta siitä, että näitä juureksia ei sekoiteta toisiinsa.
Poikkeus kuitenkin löytyy. Jos lanttua on käytetty Empanadas-piiraiden täytteenä, silloin on täysin hyväksyttävää, että tuotemerkinnässä lanttua kutsutaan nauriiksi.

Käytä kumisaappaitasi oikein!
EU-direktiivit turvaavat sinua myös kumisaappaita ostaessasi. Asetuksen mukaan nimittäin jokaisen saapasparin mukana täytyy olla käyttöohjeet 12 kielellä.

Kata

Ei voi muuta sanoa kuin että EU on se elin jolla EI lanttu leikkaa!

”Oikeisvaltioperiaate” on siis yrzylän ym keino kohti isoa resettiä.Kaikki toisinajattelijat syrjäytetään.Voi tätä hulluutta.
Herra marvasaa hihkuu nyt onnesta.Ellottava tyyppi.

Ja todellakin,kuka on yrzylän äänestänyt tuohon virkaan?Ei ainakaan kumisaapppaiden käyttäjät millään kielellä!
”Bryssel on kuitenkin ponnistellut puuttuakseen Unkarin “demokratian takapajuisuuteen”. Virkamiehet ovat usein korostaneet, että unionin perustamissopimuksissa ei ole varauduttu skenaarioon, jossa ”jokin jäsenvaltio ajautuu itsevaltaiselle tielle”.”STFU rysseli.

Viimeksi muokattu 2 vuotta sitten by Katariina Pihl
ike

😂

Hema

Äläs nyt. Se käyrien kurkkujen poistaminen elitarvikkeista ei ollut tarkoitettu siten, etteikö niillä olisi mitään käyttöä. He siellä ylhäisyydessään vain ennakoivat tätä sateenkaari- markkinointia, ja sen seurauksena nousevaa kysyntää. Salassa valmisteltiin jo mainos kampanjoita uusille innovatiivisille tuotteille. ”G-urkku ja bAnaali ovat tiedostavan nykyihmisen valinta”. Siihen viittaa tuo 2-laatu. Kun ”apuvälinemyyjät” kuitenkin saivat tuotantoaan lisättyä, voitiin direktiivi kumota. More for Ursula. 😉

John Quiman

Stahndardisointi ja tietyt vaatimukset ovat kaupankäynnille hyvä asia, mutta jos standardisointi ja vaatimukset ovat päättömiä, ei niistä ole kuin haittaa.

keijo

upeeta sontaa 👌 kansallisvaltio, joka haluaa vaalia omia arvojaan, koitetaan väkisin alistaa globalistik.sipäiden eu.s.s.r:ään.
FUCK EU 🖕

juu

Hallitseva Fidesz-puolue on laajentanut vaikutusvaltaansa oikeuslaitokseen, valtion tiedotusvälineisiin ja koulutusjärjestelmään sekä asettanut Orbánille uskollisia henkilöitä instituutioiden johtoon aina valtakunnansyyttäjänvirastosta tiedotusvälineiden valvontaelimeen.”
Mitenkä tuo eroaa esimerkiksi Suomen toiminnasta?

John Quiman

Siten, että väärät ajatukset hallitsevat Unkarissa. Jos siellä hallitsisivat samat ajatukset kuin Suomessa, huudettaisiin eläköötä ja ylistettäisiin Orbanin loistavaa persoonaa.

Kata

Tämäpä tämä!👍😬

Puolueeton

Voihan siinä olla eroja, täällä sitä on luonnottomaan suuntaan. Meillä vaikutusvalta ulottuu valtamediaan vai olisiko toisin päin, valtamedian vaikutusvalta ulottuu politikkaan.

Kainuunkonkari

Epädemokraattinen EU hyväksyy demokratiaksi vain sellaiset vaalit, joissa äänestetään ”heidän” tahtonsa mukaisesti. Muunlaiset vaalitulokset ovat epädemokraattisia ja rangaistavia.

Tehdäänkehitysmaayhdessä

Niinpä. Ja missä demokraattisissa vaaleissa Ursula on valittu?

Kale

Leyenin valitsi vapaamuurarit, oli hakijoista ylivoimaisesti paras demokratian vastustaja ja innokkain sateenkaarijohtaja, edustaa länsimaista arvopohjaa parhaiten.

otto suni

Ursula von der Leyen on todellinen Eurostoliiton vaaleilla valitsematon diktaattori ja soveltuu ainoastaan lavastamaan ”demokratiaa”! Seuratessamme Suomen tilannetta juuri nyt, niin huomaamme joutuneemme maahan mitä hallitsevat Leyenin kaltaiset isänmaattomat henkilöt.
Orban on kaikille suorastaan ”Suuri S..tana” siksi, että hän pitää Unkarin kansan puolta eikä taivu EU:n byrokraattien painostukseen! Meillä Suomessa on nyt toivo heräämässä sillä Leyenin operaatio varmistaa sen, että Sanna Marin ei voi olla iloitsematta Unkarin kansan mahdolisista kärsimyksistä joten Nato-optio meni sen tien!
otto suni

Ilmari

Ursula on EU:n komission puheenjohtaja eli vastaa pääministeriä. Ei missään maassa pääministeriä valita suorilla vaaleilla vaan parlamenttivaalien tulosten perusteella.

Tehdäänkehitysmaayhdessä

Onko siis minulla demokraattisissa vaaleissa mahdollisuus äänestää Ursulaa.

Tehdäänkehitysmaayhdessä

???

Hh1488

Sama meininki kaikkialla, mukaan lukien tässä p..ka maassa. Unkarissa ja unkarilaisten onneksi nämä instituutiot ei ole kulttuuri marxistien hallinnassa. Länsi Euroopan maissa taas on.