Eurooppa Kotimaa Politiikka Talous

EU:n juomavesidirektiivi uhkaa Suomea miljardien laskulla

Kuva: Piqsels.

EU:n komission valmisteleman Juomavesidirektiivin toimeenpano sen nykyisessä muodossa aiheuttaisi Kiinteistöliiton mukaan Suomeen miljardien eurojen laskun. Juomavesidirektiivi säätelee veden kanssa kosketuksissa olevien materiaalien laatua.

Komission valmistelema direktiivi uhkaa aiheuttaa vuosittaisten miljardien eurojen putkiremonttien lisäksi myös terveyshaittojen kasvamista. Säädöstä kuitenkin perustellaan ihmisten käyttöön tarkoitetun veden puhtaudella ja terveellisyydellä.

Direktiivi ei sallisi Suomessa yleisiä messinkimateriaaleja putkissa, koska niistä liukenee komission mukaan liikaa lyijyä. Suomen valtioneuvosto vetoaa vedenlaadun seurannan tuloksiin ja tieteellinen näyttöön todistaakseen, ettei Suomessa käytössä olevista materiaaleista liukene talousveteen lyijyä terveydelle haitallisia määriä.

Jos EU-komission ehdotus menisi läpi sellaisenaan aiheutuisi siitä valtioneuvoston arvion mukaan Suomessa käytettäville vesilaitteistoille 3- 5 vuoden välein uusimista.

Komission ehdotuksen negatiiviset terveysvaikutukset tulisivat Ympäristövaliokunnan mukaan home- ja kosteusvaurioiden aiheuttamina. Kosteusvauriot aiheutuisivat komissionsuosimista putkistomateriaaleista, jotka eivät kestä Suomen olosuhteita. Putkistojen ylimääräisten vaurioitumisten arvioidaan aiheuttavan myös materiaalin hukkaa ja siten kuormitusta ympäristölle.

Iltasanomat

5 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
John Quiman

Joko kaavailevat, että moottoritiet pitää rakentaa Espanjan standardien mukaan, eikä suomalaisella tavalla, jossa tulee tien alle reippaat kerrokset mm. soraa, jota kestäisi talven yli. Espanjassa ei juuri mitään pohjia rakennella. EU-komission mielestä Suomessa varmaan tuhlataan luonnonvaroja teiden rakentamisessa.

Marko Kristian

Mikäpä EU:ssa ei uhkaisi suomalaisia miljardi laskuilla?
Me ollaan se EU;n hölmö idiootti jolta voi vedättää kaiken mitä typerimmillä syillä.
Silti tämä on vielä pientä.
Eu ja suuryritykset tulee ryöstämään Suomen täysin tyhjäksi.
Meillä on suurin luonnonvara mitä voi olla, pohjavedet puhtaat vedet, Voitte olla varmoja että USA ryöstää ne.

John Quiman

USA:ssa on omatkin reippaat pohjavedet ja runsaasti järviäkin, joten miksi USA olisi Suomen vesistä niin kiinnostunut? Etelä-USA:ssa on paikoin varsin kuivaa, mutta omat runsaat makean veden varastot löytyvät paljon lähempää kuin mitä Suomi on.

Ei USA:aa voi ihan kaikesta syyttää, vaikka sitä kuinka vihaisi.

Ei USA, eikä EU tule mitään ryöstämään, mutta Suomen idiootit poliitikot saattavat antaa pois kaiken ihan ilmaiseksi, kunhan saavat vähän kehuja ulkomaalaisilta ja lupauksen uraputkesta korkealla palkalla.

Marko Kristian

USA:ssa on myös öljyä paljon, mutta silti joka päivä tälläkin hetkellä ryöstävät sitä Syyriasta.

Marko Kristian

Ja kun sanot että ei USA:ta voi kaikesta syyttää, niin USA:n tilalle voisi laittaa venäjän niin sitten se olisi totta.

Aletaankos luettelee USA:n ja Venäjän rikoksia ihmisyyttä vastaan, vaikka nyt toisen maailmansodan jälkeen?