Eurooppa Maahanmuutto Politiikka

EU:n turvapaikkahakemusten määrän odotetaan ylittävän miljoonan tänä vuonna, kun jäsenvaltiot kamppailevat siirtolaisvirrasta selviytyäkseen

Syyrialaiset nuoret miespakolaiset Unkarin pääkaupunki Budapestin Keletin rautatieaseman edessä. 2015. Kuva: Wikimedia Commons / (CC BY-SA 4.0) / Mstyslav Chernov.

Tänä vuonna turvapaikkahakemusten määrä on noussut 28 prosenttia vuoden 2022 vastaavaan ajanjaksoon verrattuna.

Euroopan unioni on ottamassa vastaan yli miljoona turvapaikkahakemusta vuonna 2023, kun Euroopan unionin turvapaikkaviraston tiistaina julkaisemat luvut osoittivat, että kesäkuun loppuun mennessä oli jätetty 519 000 hakemusta.

Turvapaikkahakemusten määrä on kasvanut räjähdysmäisesti koko unionissa kahden viime vuoden aikana. Tämän vuoden ensimmäisellä puoliskolla turvapaikkahakemusten määrä kasvoi 28 prosenttia vuoden 2022 vastaavaan ajanjaksoon verrattuna. Viime vuonna turvapaikkahakemusten määrä oli 53 prosenttia suurempi kuin edellisenä vuonna.

Siirtolaisvirta on johtanut huomattavaan ruuhkautumiseen, sillä jäsenvaltiot kamppailevat sekä turvapaikkahakemusten nopean käsittelyn että uusien tulijoiden suuren joukon vastaanottamisen kanssa omissa maissaan. EUAA:n mukaan päätöstä odottavien tapausten määrä on kasvanut 34 prosenttia viime vuodesta.

Turvapaikkahakemusten määrä on toiseksi korkeimmillaan vuoden ensimmäisellä puoliskolla koko EU:n lähihistoriassa, ja sen ylittää vain vuoden 2016 ensimmäinen puolisko ensimmäisen siirtolaiskriisin aikana.

EUAA:n julkaisemissa luvuissa ei ole otettu huomioon noin neljää miljoonaa ukrainalaista pakolaista, jotka ovat tulleet Eurooppaan sen jälkeen, kun konflikti Venäjän kanssa alkoi viime helmikuussa.

”Yhdessä nämä rinnakkaiset suuntaukset asettavat EU:n turvapaikka- ja vastaanottojärjestelmien viranomaisille merkittäviä haasteita, niin paljon, että kesäkuuhun 2023 mennessä EUAA tarjosi operatiivista apua 13 jäsenvaltiolle”, EU:n turvapaikkaviraston lehdistötiedotteessa todetaan.

Syyria edelleen turvapaikanhakijoiden suosituin lähtömaa

Syyria pysyi turvapaikanhakijoiden suosituimpana lähtömaana vuoden ensimmäisellä puoliskolla, sillä sen kansalaisista tehtiin 67 000 hakemusta, mikä on 47 prosenttia enemmän kuin viime vuonna vastaavana aikana. Tämä on korkein syyrialaisilta hakijoilta saatu luku sitten vuoden 2016, ja suurin osa hakemuksista (62 prosenttia) jätettiin Saksassa.

Hieman yli neljälle kymmenestä hakijasta (41 prosenttia) myönnettiin joko pakolaisasema tai toissijainen suojelu. EUAA ei kuitenkaan toimittanut lukuja siitä, kuinka monta prosenttia kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneista karkotettiin EU:n alueelta.

Syyrialaiset saivat jälleen todennäköisimmin kansainvälistä suojelua, sillä 95 prosenttia kaikista turvapaikkahakemuksista hyväksyttiin, kun taas afganistanilaisten osuus oli 58 prosenttia.

Sitä vastoin turkkilaisten hakemuksista hyväksyttiin vain 28 prosenttia ja venäläisten hakemuksista 35 prosenttia.

Euroopan unioni on edelleen erimielinen siitä, miten käsitellä kasvavaa turvapaikkakriisiä, joka lopulta johti Alankomaiden hallituksen kaatumiseen aiemmin tänä vuonna.

Ehdotettua EU:n maahanmuuttosopimusta ja uudelleensijoitusjärjestelmää, jonka mukaan jäsenvaltiot velvoitetaan ottamaan vastaan kohtuullinen osuus turvapaikanhakijoista, tai ne joutuvat kärsimään taloudellisia sanktioita, vastustavat edelleen jyrkästi sekä Puola että Unkari. Puola aikoo järjestää asiasta kansanäänestyksen lokakuussa pidettävien kansallisten vaalien yhteydessä.

Useat jäsenvaltiot, kuten Belgia, Alankomaat ja Saksa, ovat paljastaneet, että niiden sosiaaliturvajärjestelmät ovat ylikuormittuneet turvapaikanhakijoiden määrään, joka niiden odotetaan majoittavan ja käsittelevän.

Lähde: Remix

Lue lisää aiheesta:

Puolan hallitus järjestää lokakuun vaaleissa kansanäänestyksen laittomasta maahanmuutosta ja 3 muusta kysymyksestä

Tšekin oppositio vaatii ylimääräistä kokousta hallituksen hyväksyttyä EU:n maahanmuuttouudistuksen: ”Uskomaton petos!”

EU:ssa on sovittu alustavasti EU:n yhteisestä maahanmuuttopolitiikasta

9 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Ilkka

Asiasta viidenteen mennäkseni, vieläkö demarit tulevat huutamaan kuinka PS on pettänyt äänestäjänsä, kun Marin petti kaikki omat äänestäjänsä lähtemällä Tony Blairin höpö höpö kerhoon luvattuaan ensin pitävänsä suomen kansan puolia eduskunnasta käsin.

Nyt se nähtiin millainen pyrkyri marin oikeasti on. Millään muulla ei ole väliä, ei ollut pääministerinä ollessakaan kuin oman uran kiillottaminen EU:n silmissä. Bilettävä marionetti. Paljonko suomen hyvinvoinnista on hänen tuottamaansa tai missä se nyt näkyy. Mistä voimme kiittää Sanna Marinia, siitäkö että velkaannuimme hillitöntä vauhtia, siitäkö että yhdessä vihreiden kanssa kaiken ylittäväksi nostettu ilmastohätätila oli pelkkää tuubaa vai siitä, että hän pelasti suomen koronalta, rajoittamalla ihmisten liikkuvuutta joka ei vaikuttanut yhtään mitään asiaan. Kiitämmekö häntä siitä että sannukka puhui miltei itku kurkussa kuinka suvaitsematon kansa ei antaisi nuoren ihmisen edes tanssia. Samaan aikaan kun hän tanssi ja biletti, oli kansan oltava kämpässä maskit naamalla ja vältettävä normaalia sosiaalista elämää aamusta iltaan.

Ilkka Manttari

Aina ihmisillä menee jonkin aikaa ennen kuin ymmärtävät vitsin. SDP vaan on aika kallis sellainen. No viihde ei ole ilmaista.

Marko Kristian

Maailman toiseltalaidalta tulevilla ei pitäisi olla mitään asiaa ”turvapaikkaan”, sitä kun edelleen pitäisi hakea ensimmäisestä turvallisesta maasta.
Tämän huijauksen salliminen tuhoaa lopulta koko euroopan.

Ilkka

Nimellisesti hakuperuste on turvapaikka, oikea peruste onkin mahdollisuus päästä elämään toisten kustannuksella kun ei ole älli riittänyt omassa yhteiskunnassa tuottamaan mitään järkevää.

Ilkka Manttari

On se kumma että ei vieläkään ymmärretä että koko turvapaikkalainsäädäntö ei ole tehty massasiirtolaisuudelle. Olisi jo korkea aika tehdä selviä lainsäädännön uudistuksia EU:n mittakaavassa. Ei tuo suuntaus tule tuosta laskemaan jos mitään ei tehdä. Lain pitäisi edes jotenkin seurata ajan vaatimuksia, vaikka meillä onkin näitä löyhiä kaveriporukoita (punavihreät) jotka aina haluavat elää menneisyydessä.

John Quiman

Vasemmalla tiedetään, että se ei ole tehty massasiirtolaisuuteen, mutta he keksivät, että sitä voidaan käyttää vastoin sen henkeä. He vähät välittävät mistään laeista tai sopimuksista, heitä kiinnostaa vain viedä omia pyrkimyksiään eteenpäin hinnalla millä hyvänsä. Suomalaisten etu ei kiinnosta heitä pätkäkään. Suomalaiset saavat heidän puolestaan elää missä vaan h*lvetissä.

Kun turvapaikkoja haettiin vuosikymeniä sitten siinä tarkoituksessa kuin mihin se tehtiin, oli hakijoita joitakin yksittäisiä vuosittain.

Ilkka Manttari

Juuri näin. Jos hakijoita on yli kymmenen vuosittain, on aika päivittää lakia.

Toni Lajos

Tarkat luvut kuinka paljon murjaaneja eurooppaan luikertelee, mutta joillekin lätkäistää kielteinen turvapaikkapäätös, mutta poistuvatko he alueelta, tuskin. Kielteisen päätöksen saaneista tiedetään varmuudella kahden Syyrialaisen poistuneen euroopasta, saatuaan EU:n humanitäärisen-osaston heille myönnetyn 15 miljoonan starttirahan turvin, joilla lampaiden ja kamelien hankinta onnistuu, kovasti on hinnat nousseet, valittavat muhamedit, anoivat vielä 10 miljoonaan kattilan paikkauksiin tarvittavan välineistön hankintaan, jota päätöstä odotetaan.

Jussi Jakonen

Voi kettu, kun naurattaa. Kommentti oli niin tasokas ja ihan väärin. Meni hukkaan koko kommentoijan ”huumori”.

Uusimmat uutiset