Eurooppa Muu maailma Politiikka Talous

Euroopan unioni ja Turkki allekirjoittivat sopimuksen Turkin liittymisestä EU:n sisämarkkinaohjelmaan

Kuva: Wikimedia Commons / (CC0 1.0) / Infestor.

Euroopan unioni ja Turkki ovat allekirjoittaneet kaikessa hiljaisuudessa sopimuksen Turkin liittymisestä EU:n sisämarkkinaohjelmaan 31.3.2023. Euroopan tiedotusvälineissä Turkin liittyminen ohjelmaan ei näytä ylittäneen uutiskynnystä.

Turkin hallituksen EU-asioiden osaston julkaisema tiedote liittymisestä sisämarkkinaohjelmaan vuosiksi 2021-2027 koskevan sopimuksen allekirjoittamisesta:

Yhteistyömme EU:n kanssa unionin vuosien 2021-2027 ohjelmien puitteissa vahvistuu edelleen

Turkin tasavallan puolesta Turkin liittymissopimuksen sisämarkkinaohjelmaan allekirjoittivat Turkin tasavallan puolesta varaulkoministeri ja Eurooppa-asioiden johtaja, suurlähettiläs Mehmet Kemal Bozay, ja Euroopan unionin puolesta sisämarkkinoista, teollisuudesta, yrittäjyydestä ja pk-yrityksistä vastaava pääosaston pääjohtaja Kerstin Jorna 31. maaliskuuta 2023 Ankarassa ja Brysselissä järjestetyssä verkkotilaisuudessa. Suurlähettiläs Bozayn mukana oli pienten ja keskisuurten yritysten kehittämisjärjestön (KOSGEB) puheenjohtaja Hasan Basri Kurt.

Kommentoidessaan Turkin liittymistä sisämarkkinaohjelmaan vuosiksi 2021-2027 apulaisulkoministeri ja EU-asioiden johtaja, suurlähettiläs Mehmet Kemal Bozay korosti, että EU:lla ja Turkilla on pitkät perinteet kumppanuudessa kaupan, tuotannon, yrittäjyyden ja teollisuuden aloilla. Suurlähettiläs Bozay sanoi, että sisämarkkinaohjelma, jolla edistetään turkkilaisten ja eurooppalaisten yritysten ja yrittäjien välisiä kumppanuuksia, toimii tärkeänä viputekijänä kaikille Turkin ja Euroopan talouksien sidosryhmille.

Tämän tärkeän sopimuksen tavoitteena on helpottaa yritysten pääsyä markkinoille, kannustaa yrittäjyyttä ja yrittäjätaitoja, nykyaikaistaa teollisuutta, vastata maailmanlaajuisiin ja yhteiskunnallisiin haasteisiin sekä lisätä yritysten kilpailukykyä ja kestävyyttä, matkailuala mukaan lukien, vuosina 2021-2027.

4,2 miljardia euroa tukea sisämarkkinaohjelmasta

Ohjelmasta, jota Turkissa koordinoi KOSGEB, myönnetään huomattavia avustuksia ehdotuspyyntöjen kautta.

Ohjelma on suunnattu pk-yrityksille ja suurille yrityksille, yksityisille ja voittoa tavoitteleville organisaatioille, mukaan lukien rahoituslaitokset, toimialaliitot tai vastaavat tukiorganisaatiot, kauppakamarit, voittoa tavoittelemattomat organisaatiot, kuten yritysten kehittämiskeskukset ja toiminnan nopeuttamisohjelmat, yritystukikeskukset, innovaatiokeskukset, valtiosta riippumattomat järjestöt sekä yliopistot, koulutuslaitokset, mukaan lukien tutkimus- ja teknologiakeskukset.

Yrityksiä ja teollisuutta tuetaan ohjelman tavoitteiden mukaisesti perustettavien kansainvälisten konsortioiden kautta.

Ohjelman kokonaisbudjetti kaikille osallistujamaille kaudelle 2021-2027 on 4,2 miljardia euroa.

Turkki osallistuu sisämarkkinaohjelman siihen osaan, joka koskee pienten ja keskisuurten yritysten (pk-yritysten) kilpailukyvyn ja kestävyyden vahvistamista.

Turkin hallituksen Eurooppa-asioiden osasto

Lisätietoja Euroopan sisämarkkinaohjelmasta

Lähde: FDS

4 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Ilkka

Me saamme lisää kebabkojuja, Turkki miljardeja ja silti se käy kulisseissa juttelemassa Kremlin kanssa länsimaiden salassa pidettävistä sotilastiedoista.

Kalle Pelttari

Suomen pankin pääjohtaja Olli Rehn oli aikoinaan innokkaasti ajamassa Turkkia EU:n jäseneksi. Ja tällaisesta henkilöstä veikataan seuraavaa Suomen presidenttiä. Jos Turkki otetaan EU:n jäseneksi, niin siitä se vasta maksuautomaatti muille tulee ja tietenkin Suomelle. Jos täällä vielä samanaikaisesti jotkut Sanna Marinit heiluu päättämässä, niin Suomi tietysti maksaa loistavin ehdoin Turkin muka kehityksen. Kyllä Turkki kuuluu sinne Aasian maiden joukkoon, kai sen tajuaa moni muukin jo pelkän Turkin inflaation suuruudesta, joka taitaa olla 100% luokkaa. Jos Turkki todella otetaan joskus EU:n porukkaan, niin siinä vaiheessa on Suomen aika poistua takavasemmalle.

Marko Kyllönen

Nyt ”rauhanprojekti eu” pokkuroi taas Turkkia joka joitain vuosia sitten kiristi EU:lta miljardeja laittomilla siirtolaisilla, jota on jatkuvasti moitittu ihmisoikeuksista, joka pommittaa vierasta valtiota tasasin väliajoin jne..
Löytyhän Suomesta myös poliitikkoja jotka jo vuosikausia on halunnut Turkista EU jäsenen..

Ilkka Manttari

Oli lähes säälittävää seurata tuota Suomen Nato-prosessia ja parin maan venkoilua siinä. Olisi ollut viisainta vaan olla hiljaa ja luottaa siihen että kyllä vaikutusvaltaisemmat maat tämän hoitavat niin kuin hoitivatkin. Turkki on muslimimaa ja se kertoo paljon käytöksestä.