Eurooppa Historia Muu maailma Politiikka Rikos Uutiset

Gaza: Israelista rikosilmoitus

Kuva: Pixabay / (CC0).

Etelä-Afrikka on tehnyt Israelista rikosilmoituksen Kansainväliselle tuomioistuimelle, ja syyttää Israelia kansanmurhasta Gazan kaistalla. Lokakuussa alkaneessa Gazan sodassa on kuollut arviolta 21 000 ihmistä.

Etelä-Afrikan hallitus kehottaa Kansainvälistä tuomioistuinta suojelemaan palestiinalaisia siviilejä Israelin sotavoimien väkivallalta, määräämällä Israel lopettamaan sota Gazan kaistalla, kertoo uutistoimisto Reuters.

Kansainvälinen tuomioistuin ICJ toimii Hollannin Haagissa, ja on Yhdistyneitten Kansakuntien oikeuselin. Kansainvälinen tuomioistuin ICJ on eri laitos, kuin Kansainvälinen rikostuomioistuin ICC, joka sekin toimii Haagissa.

YK:n Kansainvälinen tuomioistuin on perustettu 1945 ratkomaan valtioitten välisiä riitoja.

Israelin ulkoministeriö sanoo Etelä-Afrikan tekemän rikosilmoituksen kansanmurhasta olevan ”perusteeton”, ja syyttää puolestaan Etelä-Afrikkaa yhteistyöstä Gazan kaistalla valtaa pitävän Hamas-järjestön kanssa.

Etelä-Afrikan aiempi apartheid-hallinto ja Israel tekivät tiivistä yhteistyötä, Etelä-Afrikan ollessa kansainvälisten pakotteitten alaisena. Maat muun muassa kehittivät yhdessä aseteknologiaa.

Lähde SVT txt-tv

5 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Marko Kristian

Hamas, Israel, Venäjä, Ukraina, USA ja moni moni muu on täysiä terroristeja. Jos maailma olisi reilu ja sen perusteella määrättäisiin vaikka pakotteita, niin iso osa maailmasta olisi pakotteiden alaisia.
Kyse ei ole mitä tehdään vaan kuka tekee, ja siihen usan sontaan Suomikin meni nyt uppoamaan.

Peter Kreisler

Juuri näin onkin, ihmiset on vain saatu asettumaan jonkin osapuolen puolelle, ilmiö muistuttaa vaikkapa jalkapallojoukkoeen kritiikitöntä fanittamista ja siitä seuraavaa jalkapallohuliganismia.
Kuitenkin mainitsemasi Israel, Venäjä ja U.S.A eivät ole ns. ”musta valkoisia” tapauksia. Israelissa valtaosa väestöstä ei hyväksy taikauskoon perustuvaa sotimista, Venäjällä sisäinen taistelu oligarkkien ja muun väestön välillä on tosiasia ja U.S.A:n tilanne on vahvasti jakaantunut ja kriittinen.

Ilkka

Etelä – Afrikka tekee rikosilmoituksen ja toteuttaa samaan aikaan valkoisiin kohdistuvaa vainoa omien rajojensa sisällä. Miksi kukaan ei tee rikosilmoitusta Hamasista joka on terroristijärjestö, ja olisi hyvä muistaa kuka sen rajalinjan ylitti sillä seurauksella että nyt on käynyt kylmät myllyt ?

John Quiman

Politiikkaa kun tehdään, ei totuus ole olennaista, vaan se miltä asian halutaan näyttävän. Puhuvat demokratiasta, mutta demokratian kulmakivi sananvapaus on nykyisin aika heikoilla ja toinen edellytys demokratialle, jotta se olisi aitoa, on, että poliitikot eivät valehtele.

Peter Kreisler

Hyvä, että joku puuttuu ”valitun kansan” toteuttamaan siviilien joukkotuhoamiseen, jota muuten perustellaan valtion johtajan profetialla ja sillä, että Jumala lupasi jonkin tietyn alueen tälle ”valitulle kansalle”.