Kotimaa Politiikka

Hallitus esittää lakia välttämättömän terveydenhuollon ja kotihoidon turvaamisesta työtaistelun aikana

Kuva: Pxfuel.

Hallitus on antanut esityksen laiksi välttämättömän terveydenhuollon ja kotihoidon turvaamisesta työtaistelun aikana. Tarkoituksena on estää asiakkaiden ja potilaiden hengen vaarantuminen ja terveyden vakava vaarantuminen työtaistelusta aiheutuvan henkilökunnan riittämättömyyden vuoksi, kerrotaan Sosiaali- ja terveysministeriön julkaisemassa tiedotteessa.

Laissa säädettyjä keinoja saisi käyttää vain silloin, jos muut keinot eivät ole riittäviä asiakkaiden ja potilaiden hengen tai terveyden vakavan vaarantumisen estämiseksi, ja vain siinä laajuudessa kuin tämä on mainitussa tarkoituksessa välttämätöntä. Toiminnan uudelleenjärjestelyt ja neuvotteluratkaisut ovat aina ensisijaisia.

Lain tarkoituksena ei ole estää työtaistelun toteuttamista. Laissa säädettyjä keinoja ei voitaisi käyttää miltään osin työtaistelun murtamiseen eikä työvoimapulasta tai siihen osoitettujen voimavarojen riittämättömyydestä aiheutuvien ongelmien ratkaisemiseen.

Riittävästä suojelutyöstä tulisi neuvotella ennen työnseisauksen tai joukkoirtisanoutumisen aloittamista

Laissa määriteltäisiin välttämättömään terveydenhuoltoon ja kotihoitoon kuuluva hoito ja hoiva.

Työntekijäjärjestöllä olisi velvollisuus huolehtia yhteistyössä kunnan tai kuntayhtymän kanssa siitä, että työnseisauksesta tai joukkoirtisanoutumisesta huolimatta työnantajan käyttöön jää sen verran tehtäviin soveltavaa henkilöstöä, että se pystyy turvaamaan välttämättömän terveydenhuollon ja kotihoidon työtaistelun aikana.

Työntekijäjärjestö ei saisi aloittaa työnseisausta tai joukkoirtisanoutumista ennen kuin se on neuvotellut välttämättömän henkilöstön määrästä kunnan tai kuntayhtymän kanssa.

Aluehallintovirasto voisi siirtää työtaistelun alkamisen tai keskeyttää sen määräajaksi sakon uhalla, jos se arvioisi olevan ilmeistä, että asiakkaiden tai potilaiden henki tai terveys vaarantuu vakavasti työtaistelun johdosta.

Ammattijärjestöön kohdistuvat keinot olisivat ensisijaisia verrattuna työntekijöihin kohdistuviin keinoihin

Jos työntekijäjärjestöön kohdistuvat velvoitteet eivät olisi riittäviä välttämättömän terveydenhuollon ja kotihoidon turvaamiseksi työtaistelun aikana, työnantaja voisi käyttää yksittäisiin työntekijöihin kohdistuvia keinoja.

Laissa säädettäisiin asiakas- ja potilasturvatyöstä, työtehtävien ja työskentelypaikan muuttamisesta sekä työaika- ja vuosilomasäännöksistä poikkeamisesta. Asiakas- ja potilasturvatyöhön määrääminen edellyttäisi aina aluehallintoviraston päätöstä.

Välittömästi yksittäiseen työntekijään kohdistuvaa keinoa ei voisi käyttää, jos se olisi henkilön henkilökohtaisen tilanteen kannalta kohtuuton. Lisäksi yksittäiseen työntekijään kohdistuvien keinojen käyttämiseen liittyisi eräitä muita työntekijän oikeuksia turvaavia elementtejä.

Laki on tarkoitettu tulemaan voimaan mahdollisimman pian. Se olisi voimassa 31.1.2023 asti. Lakia ei saisi soveltaa enää työtaistelun päätyttyä.

Lisätietoja

osastopäällikkö Eveliina Pöyhönen
erityisavustaja Laura Lindeberg
etunimi.sukunimi@gov.fi

Hallituksen esitys laiksi välttämättömän terveydenhuollon ja kotihoidon turvaamisesta työtaistelun aikana

Sosiaali- ja terveysministeriö
tiedote 13.9.2022

24 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Raksaäijä

Jotenkin kuvaavaa, että sosialismin romahtaessa myös lakko oikeus halutaan romuttaa…
Sosialistien itsensä toimesta siis 😂😂

Rudi

Tehy ja Super tarvisivat oman työehtosopimuksen ja siis ne olisi irroitettava kunnallisesta yleissopimuksesta. Hoitoala on niin suuri ja erityinen porukka että oma sopimusoikeus olisi täysin perusteltu. Sitä erityistä osoittaa se että käydään jopa käräjäoikeutta että hoitajat voidaan pakottaa työhön.. Hoitoalan omaa kuntasopparista erillistä sopimusta vastustaa niin kuntatyönantaja kuin muut kuntatyöntekijät.
Veikkaan että tällä hetkellä hoitoala suostuisi jopa samaan palkkaan kuin mitä uudessa kuntasopparissa on jos vaan saisivat irtaantua kuntasopimuksesta ja neuvotella sitten tulevaisuudessa omin ehdoin. Tässä on paljolti kyseessä periaatteet, ja jos kuvitellaan että täällä olisi tulevaisuudessa hoitajia niin periaatteet tarvisi nyt siirtää sivuun ja ottaa järki tilalle. Sairaanhoitajat opiskelee AMK:ssa 4vuotta ja lähihoitajat 2-3 vuotta ammattikoulutuksessa ja sitten pääsevät pääosin tekemään kolmivuoroa. Työ on fyysisesti ja henkisesti raskasta ja väliin p@ska, yrjöt, pirjot ja vattuilut lentää. On se duunina erilaista kuin konttorin palkanlaskennassa tai kunnan rattorikuskina. Hyviä duuneja nekin mutta ei niihin oikeuden päätöksellä ketään pakoteta, siksipä oma sopparioikeus hoitoalalle olisi perusteltu.

Hoitsuorja

Kommunistihallitus laittamassa hoitajia pakkotyöhön eli orjuuteen… Ihmeen hiljaa ovat nyt ne kulttuurimarxistit jotka ovat aiemmin valittaneet valkoisten harjoittamasta orjuudesta.

Raksaäijä

Historiassa monikin asia päättyy siten kuin se on alkanutkin…
Sosialistit aikoinaan vaativat lakko-oikeuden ja nyt sosialistit ovat sen romuttamassa… se on osa sosialismin kuoleman prosessia…

Myös symbolista alkamis- ja päättymiskiertoa löytyy…
Tarinan mukaan Rooman perusti Romulus ja sen ensimmäinen keisari oli todennetusti Augustus. Rooman vihoviimeinen hallitsija oli Romulus Augustus.

Konstantinopolin viimeinen hallitsija oli Konstantinos joka kuoli Ottomaanien miekkaan Konstantinopolin katutaisteluissa…

Eka Kettunen

Parin viimeisen vuoden aikana toimintoja on terveydenhuollossa ja kotihoidossa supistettu, on leikattu, on säästetty, asiakasaikoja lyhennetty. Monessa yksikössä on jatkuvasti liian vähän henkilökuntaa, joista osa ilman riittävää koulutusta. Mummoja ja papparaisia ei ulkoiluteta enää, hyvä jos hätäisen suihkun saavat kerran viikossa ja napit naamaan. Tästä on tullut sitten uusi normaali.

Meillä on hyvin hoitajavihamielinen hallitus, pakko sitä, pakko tätä,

hoitaja pakko
pakko pakko pakko pakko pakko

hoitaja pakko
pakko pakko pakko pakko pakko

hoitaja pakko
pakko pakko pakko pakko pakko

hoitaja pakko
pakko pakko pakko pakko pakko

hoitaja pakko
pakko pakko pakko pakko pakko

Nyt on lanseerattu uusi termi ’ kossusaikku’, se tarkoittaa sitä, että kun hoitaja ottaa vähän alkoholia, niin pienessä sievässä ei tarvitse eikä saa mennä töihin, ei edes pakotettuna. Toivottavasti hoitajat ottavat laajasti tämän laillisen keinon käyttöönsä kun uusi orjuutuslaki astuu voimaan.

Kata

https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/92449e62-d11c-40a9-bd0f-9026a74860fe

Ja tällaista vaan tapahtuu jälleen ”sivistysvaltiossa”…entäs kun on ”pakko” johonkin voi hyvänen aika tätä Mariinin ja hallituksensa touhua.
Lisää ihmisiä hoitoalalle töihin ja kunnon palkka!Tiedän mitä on eläke noista hommista!Ja sellaisia immeisiä joilla on myös motivaatio työhönsä.

Eka Kettunen

Luin myös tuon uutisen ja ihmettelin sitä miksei heti otettu yhteyttä johonkin tahoon tilanteen selvittämiseksi kun ei ole sisälle päästy. Ei tämä ole tosin ensimmäinen kerta kun asiakkaat jätetään heitteille, harva juttu tosin päätyy lehtien palstoille.

Kata

Niinpä!Miten siis meni 9 päivää????Ihan käsittämätöntä mutta olin vanhusten vapaaehtoistyössä 2 vuotta ja näin tätä….”kun asiakas nukkui ei raskittu herättää”…hänellä oli tietenkin kaikki tullut alleen ja selvisi että murtuma selässä kun kaatunut….pikkusen sanoin kai kirpeästi kun tulivat paikalle kun olin vanhuksen luona…

ike

Hirveä mekkala hoitajien tilanteesta, onko vielä joku jolle tämä on tullut yllätyksenä. Ei kuulemma ole rahaa. Ei olekkaan kun sitä jaetaan aivan krritiikittömästi minne sattuu. Persut ovat vuositolkulla yrittäneet selittää että menot täytyy priorisoida mutta kun edes rautalangasta vääntäminen ei auta ituhipeille. Otetaan vaan velkaa. Miljarditolkulla menee rahaa kaikkeen jonninjoutavaan (kehitysapuun, maahanmuuttoon ja kaikenlaisiin apupaketteihin) Hallitus on kuin Ellun kanat, eikä sillä ole väliä onko jaloissa housut vai jakku. Hallitukselta samaa kaakatusta esim kaikki kyselytunnit, niiden tarkoitus on kai ettei kansa vaan vahingossakaan näkisi todellista tilannetta. Samaa kanalaa koko sakki.

otto suni

Rahaa riittää Uniperiin ja Italiaan, mutta kuten kaikki tiedämme ulkomaat ensin, suomalaiselle ei mitään paitsi poliittiselle eliitille. Hallituksemme ei ole Suomen hallitus vaan suoraan Soroksen ja kumppanien valitsema!

John Quiman

Rahaa on kyllä yllin kyllin. Kysehän ona vain siitä mitä priorisoidaan. Ulkomaat ja ulkomaalaiset ensin, on hallituksen politiikka – oikeastaan ollut jo aiemoienkin hallitusten politiikka. Ei ole Suomen ja suomalaisten edut ykkösenä, vaan aina kakkosena.

Rane

Hahahahaha, muka onnelliseksi hyvinvointivaltioksi kutsutussa suomessa pitää kansalaisen välttämätön sairaanhoitokin turvata poikkeuslailla. On meillä säälittävät päättäjäfeministit.

Tuumailija

Ressukat eivät edes tajua sitä, että itse ovat tilanteen aiheuttaneet ( ei ukrainan sota tai plandemia) omilla toimillaan ja nyt pähkäillään mitä korjausliikkeitä pitäisi tehdä (huonoja esim. pakkolaki) omien päätösten korjaamiseksi.

Puolueeton

Jos kerran hoitajien työ on niin tärkeää, että siitä täytyy määrätä lain avulla puuttumalla yksityisten ihmisten päättämiseen omasta elämästään, kaipa siitä pitäisi maksaa kunnon palkkaakin.
Tästä ristiriidasta ei voi kuin lisätä havaintojaan, Marinin hallitus on antifasistinen ja yrittää saada aikaan täydellisen totaritarismin kansalaisia sortamaan. Jo koronatoimet ja ensi talven energiapula paljastaa valtiovallan pyrkimyksiä määrätä kaikesta ja aiheuttaa kurjuutta kansalaisille.

Ilkka Forsten

Lain tarkoituksena ei ole estää työtaistelun toteuttamista, mutta lakiin vetoamalla voi siis aluehallintoviraston määräystä käyttää työtaistelun estämiseen. Mitähän seuraavaksi. Ja samalla tulee mieleen miten matukysymysten kanssa ei KOSKAAN päästä näin nopeasti lain asteelle, vaikka se on tuottanut huomattavasti enemmän ongelmia kantaväestön keskuudessa kuin yksikään hoitajien työtaistelu ?

Vasemmistoliiton piti omien sanojensa mukaan olla tätä lakia vastaan, mutta kas ihmettä, ei ollutkaan. Saarikko julisti että kukaan ei saa lipsua hallituksen kannasta, ja Marin kuulemma sanoi että jos joku äänestää tätä hänen esitystään vastaan, sille tulee lähtö hallituksesta.. Demokratia kukkii, mutta haisee pask***a.

Olisiko nyt jälleen bileiden paikka, niin hyvää työtä on tehty ja ilman soraääniä..

Nationalisti

On ollut hauska seurata Tehyn puheenjohtajan arvostelua Marinia kohtaan, sillä Tehyn puheenjohtaja on itsekin demari.
Miksi hän ei nyt nauti siitä, kun hänen kannattamansa puolue on vallassa?
Onko edes tyhmä olo?

” Aluehallintovirasto voisi siirtää työtaistelun alkamisen tai keskeyttää sen määräajaksi sakon uhalla, jos se arvioisi olevan ilmeistä, että asiakkaiden tai potilaiden henki tai terveys vaarantuu vakavasti työtaistelun johdosta.”

Työtaistelu kyllä onnistuu, keinolla tai toisella. Taitaa sekin jo riittää, kun hoitajat sanoo pahojen ”koronaoireiden” olevan päällä.

SlaveTriangle

Taitaa tulla NAISTEN vallankumous pikkuhiljaa. Säätäjätkin on pyyhkineet pyllyt yhteisillä normeilla, niin aika sama mitä lakeja ja pykäliä veivaillaan. Ne on vaan jonnin joutavaa tekstiä jossain serverillä.

Juha

Kyllä monella hoitajalla on mitta täynnä tähän kiristykseen ja kyykytykseen. Menee pian kuppi nurin ja saamme sellaisen sote-uudistuksen jotta oksat poes.

Tuumailija

Tuo on totta. Monelta kuullut ettei se tilipussin koko määrää sitä että töitä olisi miellyttävä tehdä, ensisijaisesti työoloihin olisi saatava muutos jotta se tulisi mielekkäämmäksi toimittaa, parannukset voisi aloittaa vaikka henkilömäärän lisäämisellä ja turhien pakotteiden poistamisella (geeniterapiapiikit).
Kun sote purettaisiin, olisi sille rahalle käyttöä lisätyövoiman palkkaamiseksi, nyt se vain siirretään taskusta toiseen ja jonot pysyvät samanlaisina, hoitovarmuuskin kulkee aivan tuulen voimalla.

Make

Naiset on jo tehneet vallankumouksen ja syrjäyttäneet ”sedät,” etkö ole huomannut? Nyt sitten eletään feministisen vallankumouksen jälkeistä iki-ihanaa kulta-aikaa.

Kata

Ja se ei taida olla belle-vaan époque autoritaire….ihanaa todellakin.

Ilkka Forsten

” Pelle eepos ” tästä on tullut. Tuppurainen julistaa joka käänteessä ettei saa ajatella oman kansan parasta, ja Marin selittää samaan aikaan miten hänelle on kunnia – asia hoitaa suomalaisten hyvinvointia. Ohisalo haluaa lisää jakeluvelvoitteita, koska luistaminen ” kunnianhimoisesta ” ilmastotavoitteesta veisi kaikki ulkomaiset yritykset pois suomesta, ja Henriksson titta ulle titta, shitta po här persre***ä talare, nyökyttelee muka ymmärtäväisesti joka suuntaan. Saarikko esittää tiukkaa talousneroa ja puhuu näennäisesti maanviljelijöiden ahdingosta, vaikka samaan aikaan ilmoittaa olevansa samoilla linjoilla ohisalon kanssa jakeluvelvoitteen nostosta mikä heijastuu myöskin maatalouden kannattavuuteen. Marin uhoaa EU:n kulisseissa olevansa huolissaan siitä että venäjältä pääsee suomeen, mutta se ei huoleta yhtään että Ugandasta, tai Mosambikista on tultu ja tullaan koko ajan samoille kunnaille. Sitten hän kiukuttelee suomalaisten yhäkin esiintyvästä rasismista, jossa työvoimavajeen paikkaajia luokitellaan sen mukaan mitä he osaavat. Sanna ottaisi varmaan eduskunnankin täyteen Sierra Leonen lapsisotilaita jos nämä kertoisivat olevansa demareita ja valmiita ” mihin tahansa ” työhön.

Kata

https://www.instagram.com/p/CifUN90LGu-/?utm_source=ig_web_copy_link

Valehtelu on niin hurjaa jo jenkeissäkin että todellakin ”pelle eepos” on menossa.Miten nuo pystyy tuohon?Täyttä tuubaa mätkii zaanpiereeeekin.
Kuten meidänkin ”hyvepuhujat” kuten kerroit.

John Quiman

Kyllä nuo tuohon pystyy, vaan sitten tulisi tekemätön paikka, jos pitäisi puhua totta.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by John Quiman