Eurooppa Kotimaa Politiikka

Ilmavoimat osallistuu Luftförsvarsövning 22 -harjoitukseen Ruotsissa

F-18 Hornet (Suomen ilmavoimat). Kuva: Wikimedia Commons CC BY-SA 2.0.

Ilmavoimien F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjiä on mukana Ruotsin ilmavoimien Luftförsvarsövning 22 (LFÖ 22) -harjoituksessa 18.–25.5.2022, kerrotaan Ilmavoimien julkaisemassa tiedotteessa.

 

Etelä- ja Keski-Ruotsissa järjestettävä Luftförsvarsövning 22 on Ruotsin ilmavoimien vuoden 2022 pääsotaharjoitus, johon osallistuu yhteensä noin 2 500 henkilöä. Suomesta harjoituksessa on mukana kuusi F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjää, yksi Pilatus PC-12NG -yhteyskone ja noin 80 henkilöä.

Suomen ilmavoimien osalta tavoitteena on harjoitella ilmaoperaatioiden suunnittelua ja toteutusta sekä tukikohta- ja johtokeskustoimintaa yhdessä Ruotsin ilmavoimien kanssa. Såtenäsin tukikohtaan tukeutuvat Lapin lennoston Hornetit osallistuvat ilmapuolustustehtäviä harjoittelevan joukon ilmaoperaatioihin ruotsalaisten JAS 39 Gripen -hävittäjien kanssa. Lento-osaston lisäksi harjoituksessa on mukana suomalaisia taistelunjohtajia ja yhteysupseereja.

‒ Toimimme Luftförsvarsövning 22 -harjoituksessa osana Ruotsin ilmapuolustusta. Ilmaoperaatioiden lisäksi harjoittelemme isäntämaatuen vastaanottamista Skaraborgin lennostolta ja integroitumista Såtenäsin tukikohdan toimintoihin, kertoo suomalaisen Hornet-osaston johtajana toimiva majuri Markus Paukkeri Lapin lennostosta.

Suomen ja Ruotsin ilmavoimat ovat osallistuneet toistensa kansallisiin pääsotaharjoituksiin vuodesta 2016 alkaen. Puolustusyhteistyö Ruotsin kanssa tähtää Itämeren alueen turvallisuuden sekä Suomen ja Ruotsin puolustuksen vahvistamiseen. Ilmavoimien osallistuminen Luftförsvarsövning 22 -harjoitukseen on osa puolustusministeriön hyväksymää Puolustusvoimien vuoden 2022 kansainvälistä koulutus- ja harjoitustoimintaa.

 

Ilmavoimat

31 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
juha II

Kannattaisi pysyä ihan Härmässä eikä liidellä kuin Albatrossi ulapalla.

Juha

Näin se nyt kävi, että ydinsodan ensi-iskujen kohteet ovat Pirkkala, Rissala, Kauhava ja Rovaniemi. Nämä häviävät kartalta ensimmäisen 10 sekunnin sisällä. Muuttaisin etäälle näistä Nato ydinpommikoneiden tukikohdista jos asuisin lähellä.

Venäjä tulee torjumaan Pietariin kohdistuvan uhkan ensimmisenä. Joten on varmaa että siirryimme nyt Niinistön puhelinsoiton jälkeen ydiniskukohteiden kärkipäähän.

Onneksi olkoon kaikki kusipäät jotka valtiojohdossamme häärää ym perässähiihtäjåt.

”If Finland wants to join this bloc, then our goal is absolutely legitimate – to question the existence of this state.”

” On the Finnish border we will have not strategic weapons, but Kinzhal-class, one that will reach Finland in 20 seconds, or even 10 seconds.”

”Finland, whose President today called Putin to reveal his plans to join NATO, would be wiped out in seconds”

https://www.dailymail.co.uk/news/article-10815861/Russia-threatens-nuke-Britain-Satan-2-missile-just-200-seconds-Finland-10-seconds.html

PS. Kinzhal – miekka (vrt arkkipiispa Johanssonin saama ennuste.. miekka tulee uppoamaan Suomeen kahvaa myöten )

Юха, oletko leningradista?

Юха (=juha), ” .. kusipäät jotka valtiojohdossamme häärää ..”
Niin, teillä ryssällä on se pääkahjo ja noita pikkupuudeleita sen ympärillä – kaikki häärimässä. Puudeleitten omaisuus vain ”katoaa” ja itse löytyvät neukkutyrmästä, jos mielipide ei ihan osu kohdalleen.
Юха, koita miettiä ihan rauhassa.

Juha

No nämä asiat ovat faktoja vaikka se joitain saattaa kiukuttaa. Konfliktitilanteessa ydinohjusiskut kohdistuvat ensin Nato-Suomeen joka lähimpänä ydinasevaltiona on suurin uhka. Kaikkihan sen tietävät.. vai etkö tiennyt? Turvatakuilla voit pyyhkiä takapuolesi ennen kuin se kåristyy.

Ilkka Forsten

SUOMI EI OLE YDINASEVALTIO, ÄLÄ VALEHTELE..

Juha

Oletko naivi vai yksinkertainen.. vai muuten vaan ymmärryksessä vikaa? On lapsellista kuvitella etteikö ydinohjuksia tuotaisi Suomeen josta on lyhin etäisyys Pietariin ja Moskovaan. Kasvahan ulos jo sieltä ämpäristäsi.

Ilkka Forsten

Vastaus, en ole naiivi enkä ysinkertainen, mutta kysyn onko Norjassa ja Tanskassa, Virossa, Latviassa tai Liettuassa ydinohjuksia. Se ämpäri missä itse olet, ei näköjään anna tilaa sen vertaa että ymmärtäisit muuta kuin trollata venäjän puolesta. Mitä sillä etäisyydellä on väliä, et kai nyt vakavissasi usko että nykyajan sotakalusto vaatii näköetäisyyden toimiakseen. Ja toisekseen, olet hyvin epälooginen kun annat ymmärtää että venäläisten ohjukset ehtii heti perille, mutta länsimaista ei ehditä ellei niitä sijoiteta suomen maaperälle. Mihin luulet sen ydinpelotteen liittyvän, siihenkö että ohjus on navetan nurkalla nokka kohti Moskovaa, vai siihen että se joka leikin aloittaa, ei tule näkemään loppua. Muista myöskin se, ettei kaikkia ohjuksia tarvitse laukaista maatukikohdasta, ne toimitetaan perille lentokoneiden myötävaikutuksella.

John Quiman

Ydfinpommien tuhlaaminen Suomeen olisi haaskausta, ei viisasta.

Ilkka Forsten

No vit*****ko väliä sillä on mihin joku ohjuksensa suuntaa, juokse pakoon ja ota suunnaksi venäjä, koska trollaat sen puolesta jo täydellä kympillä. Jätä ne piispojen ennusteet vähemmälle huomiolle, heidän agendansa ei sivua millään tavalla reaalimaailman tapahtumia. Putin rakastaa sinua, olet mahtava propagandisti joka vielä kiskoo uskonnonkin mukaan. Niin tekee putlerikin. Hän esittää suurta uskovaista ja uskonsoturia, ja vain siksi että venäjän hoopo kansa saadaan kumartamaan vielä syvempään.

Juha

Taitaa faktat kutittaa sun jotain hermoa kun noin pillastut. Kunhan lakonisesti toistan faktan, jonka kaikki ymmärtävät. paitsi hitaampi älyiset.

Ilkka Forsten

Toistat todella lakonisesti sen mitä putin haluaa sinun toistavan. Harmi että tässä maassa on vielä kaikilla oikeus itseilmaisuun vaikka harkintakyky pettää yhtenään ja ne ” faktat ” on todella hukassa jos kokee että nato on meille uhka.

Rahan hukkaa

Näillä polttoaineen hinnoilla koneet olisi nykyaikaistettava sähkökäyttöisiksi. Ja harjoituksetkin on turhaa leikkimistä, mikäli ilmatorjunta ei ole mukana oikeiden ohjuksien kanssa.

ville vallaton

Pitäähän meidän näyttää koneiden yhä lentävän vaikka aivan kummallista kyllä kaikkien USA:n laivaston ja ilmavoimien laskelmien mukaan Hornet F-18 koneitten käyttöikä olisi ollut reilusti ainakin vuoteen 2027 Suomen ilmavoimien käyttötuntitietojen valossa!
Hankkimalla Ruostin oma Jas olsimme automaattisesti saaneet smat edut kuin aikanaan Drakenin osalta, mutta USA:n edessä nöyristely johti F-35 hankintaan ja aivan eri syistä kuin millä hankittiin aikanaan Hornetit!

John Quiman

Mistäs tiedät kaikki todelliset syyt hankintoihin? Helppoahan on istuskella kotisohvalla, olla löytävinään oikeaa tietoa netistä ja uskoa tietävänsä paremmin.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by John Quiman
Ilkka Forsten

Paitsi että Suomi sai alennukset konekaupastaan, niistä ei nimittäin maksettu sitä mitä alkuperäinen arvio oli. Hornetit ei katoa mihinkään, koska enimmäiset F -35 koneet tulee laivuekäyttöön vasta vuosien kuluttua, eikä sekään tarkoita etteikö vanha kalusto jää osaksi ilmapuolustusta. Me saimme ylivoimaiset asejärjestelmät jenkkikaupan myötä + päivityspaketit, ja et taida tietää että ruotasalaisten JAS:n ohjusteknologia perustuu jenkkien kehittämiin juttuihin.

John Quiman

Eipä noissa harjoituksissa ole vielä yhtään Hornettia tiputettu, joten pitääkö tehdä johtopäätös, että ilmatorjunta ei ole toiminut?

ville vallaton

Jas 39 Gripen olisi tuonut todellisen Ruotsin ja Suomen yhteistyön mahdollisuuden myös osavalmistuksen suhteen toteuttavaksi. Vastakauppoja ei ole tulossa F-35 osalta, siinä Suomi on ainoastaan maksaja. Ruotsin sitominen JAS 39 kaupalla Suomen varaosahuollon järjestäjäksi samalla olisi ollut suora strateginen etu, mutta lokoisat olot Locheed Martinin vieraana tuo mieleen ajat jolloin Hollannin prinssi Bernhard, Saksan puolustusministeri Franz Josef Strauss ja Japanin pääministeri saivat komeat korruptiorahat samalta yhtiöltä. USA:lla on hienot korruption vastaiset säännöt yrityksille, kuten ITAR regulations, mutta kumma kyllä ei tunnu koskevan sotamateriaalia.

John Quiman

Helppo kirjoitella spekulaatiota, mielipiteitä. Asiasta tietäminen on sitten ihan toinen juttu. Puolustusvoimat pitivät parhaana sitä. mikä hankittiin. Olivat varmasti tietoisia JAS-hävittäjien eduista erittäin perusteellisesti.

Ville Vallaton

Ratkaiseva ero on koneiden todellisessa suorituskyvyssä ja sanonta lentävä kalkkuna koskee juuri F-35 konetta. Jas Gripen on torjuntahävittäjä ei pommittaja, joten ero koneen käyttötarkoituksessa on huomattava. Suomessa operoiva A 10 eli Pahkasika on edelleen 40 vuoden käytön jälkeen ylivoimainen tuhovoimaltaan ja myös taistelukestävyydeltään. USA:n kongressissa oleva senaattori/nainen on taistellut ”pahkasian” puolesta F-35 kehujia vastaan ja voittanut, sillä hänen miehensä on tositilanteissa osoittanut A 10 tehokkuuden. Lisäksi harva tietää, että sotahistoriassa eniten yksilötasolla viholliselle tuhoa tehnyt oli Hans Ulrich Rudel syöksypommittja, rautaristin ritariristin tammenlehvillä ja briljanteilla ansainnut lentäjä joka auttoi juuri ”pahkasian” suunnittelussa! Tämä asia olisi tullut myös ”Finnish Air Force” lentäjien tietää!

Ilkka Forsten

Suomessa ei operoi A-10 koneita. Eniten yksilötasolla viholliselle tuhoa tehnyt mies ei ollut Rudel, vaan Erich Hartmann.( 352 ilmavoittoa. Ilmavoitot ovat yksilötason tuhoamista. ) Rudel ei osallistunut millään tavalla A-10 koneen suunnitteluun. Hän muutti sodan jälkeen Argentiinaan, ja oli loppuun asti AH:n vankkumaton kannattaja. A-10 suunniteltiin aikana kun siitä piti tulla Vietnamin sotaan käyttökelpoinen rynnäkkökone, mutta siihen se ei koskaan ehtinyt. Rudel ei argentiinasta käsin tehnyt yhtään mitään koneen kehittämiseksi, koska oli poliittisen vakaumuksensa takia vähemmän suosittu Yhdysvalloissa.

Mitä Suomen ilmavoimat tekisivät koneella joka on pelkkä hävittäjä, kun meillä ei ole mahdollisuutta varustaa mitään erillistä pommituslaivuetta / laivueita. Kone joka kykenee ilmasta ilmaan ja ilmasta maahan operaatioihin on ideaalinen valinta. Jos F-35 olisi niin onneton kone mitä haluat esittää, voitko saman tien selittää miksi sitä ostetaan ympäri maailman ja se on haluttu tuote. Se on tällä hetkellä, ja vielä pitkälle tulevaisuuteenkin kone mitä tarvitsemme.

ville vallaton

Neljä kappaletta lentää yhteisharjoituksessa Suomen ilmatilassa ja ilmatankkaus suoritetaan myös ilmatilassamme. Rudelin yli 500 ryssän panssaria ei sinusta ollut mikään yksilötason suoritus, samoin risteilijä Marat ja muu ryssän laivaston kalusto!
Viholliselle aiheutettu tuho tilanteissa joissa kone useita kertoja ammuttin alta ja mies palasi takaisin taisteluun jopa sairasvuoteelta oli sitä sankaruutta jota on mahdoton löytää USA:n Nato-joukoista!

Ilkka Forsten

Harjoitus on harjoitus, se ei ole mitään operoimista itsessään vaan operoinnnin harjoittelua. Niillä on sentään siihen lupa, kun venäläiset lentelee rajojemme yli ihan omine lupineen. Kun nyt yksilötason suorituksia ylistetään niin katsopas kuka on maailman kuuluisin tarkka-ampuja. Mietipä samalla sitäkin onko nkyisessä sodankäynnissä enää mahdollista suorittaa ihan samanlaista sooloilua kuin silloin aikoinaan ?

Henkilökultin luominen on aina onnistunut, se on propagandan tarkoitus. Itse olen enemmän sillä kannalla että SD:n Rudolf Lange oli äijien äijä. Laittoi kahdessa päivässä Latviassa toimiessaan 250 000 kipapäätä mullan alle. Lakimiehen koulutuksen saaneelta kova suoritus.

Ilkka Forsten

Tietämättömyys loistaa aurinkona sinun taivaallasi. Ruotsalaisten JAS ei ole mikään ihmekone, se on hyvinkin tavallinen tekele, joka käyttää jenkkien asejärjestelmiin perustuvaa teknologiaa.

ville vallaton

Kannattaa sinun tarkastella Rudelin historiaa hieman tarkemmin, alkuperäinen Saksan kielinen laitos kertoo hyvin atrkoin miksi tarvittiin Rudelin tietoja. Ilmavoitot ovat hyvin tiedossani, mutta Rudelin erityisalue oli juuri ryssien panssarivaunut ja raskas risteilijä Marat. Hän lensi vielä yksijalkaisena taistelulentoja, jote väheksymättä muita saksalsia lentäjiä, niin Rudel on ylitse muiden.

Ilkka Forsten

Niin mitähän tietoa Rudelilla oli antaa A-10 koneen kehittelyyn, kun sitä konetta ei alunperin edes tarkoittu olemaan pelkkä tankintuhooja. Sen piti osallistua Vietnamin sotaan rynnäkkökoneena korvaten silloin käytössä ollut Skyrider potkurikone. Se historia minkä minä olen lukenut A-10:n kehityksestä ja suunnittelusta, ei mainitse rudelia sanallakaan.

ville vallaton

Tiedät hyvi sen, että Rudel antautui aikanaan amerikkalaisille ja nousi US Air Forcen DC 3 koneeseen kaikkinen arvomerkkeineen ja puujalkoineen. USA ei ole koskaan halunnut tunnustaa käyttäneensä eräitä Kolmannen Valtakunnan huippumiehiä omissa operaatioissaan, kuten Otto Skorzenya yrityksessä surmata Fidel Castro. Stuka Junkers Ju 87 oli todellakin paljon muuta kuin tankintuhooja ja jenkeillä oli hyvin vähän mitään sellaista kalustoa mitä saksalaiset olivat kehittäneet ennen sotaa ja sen aikana. USA keräsi Aberdeeniin mahtavan määrän saksalaista todella aikaansa edellä olevaa kalustoa, joten kyllä saksalainen tieto/taito kelpasi hyvin, vaikka Werner von Braun!
Luonnollisesti voimme lopettaa tälläiset laajat kannanotot, tule autuaaksi tiedoillasi, sanon kuten eräs tunnettu taiteilija ” Miksi vaihtaisin mielipiteitä kanssanne koska minulle on niin erinomaiset mielipiteet”!

Ilkka Forsten

Minä siteeraan Albert Einsteinia. ” On kaksi asiaa mistä olen varma, ihmisten ääretön tyhmyys ja avaruuden äärettömyys, mutta siitä avaruudesta en ole ihan varma. ”

ville vallaton

Sinun on siis aina oltava eri mieltä asioista, hyvä niin! Tuo Einsteinin siteeraukseksi mainittu ei vältämätöntä ole hänen!

John Quiman

Kyllä kaikkialla kerrotaan A. Einsteinin juuri noin sanoneen. Olennaisinta ei kuitekaan ollut, että sanoiko hän ehdottoman varmasti juuri noin. Olennaista oli lauseen sisältö.

John Quiman

Tuo tunnettu taiteilija sanoi: ”En vaihda mielipiteitä, omani ovat parempia”.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by John Quiman
ville vallaton

Me tulimme ja hän kuoli! Hilary Clinton