Muu maailma Politiikka

Iran sanoo vallankumouskaartin iskeneen Israelin ”vakoojien päämajaan” Irakissa ja vannoo lisää kostoa

Islamilaisen vallankumouskaartin (IRGC) maavoimien auktoriteetin ja taktisen harjoituksen esittely 21. marraskuuta 2023. Kuva: Wikimedia Commons / CC BY 4.0 DEED / Ayoub Ghaderi.

Iranin vallankumouskaarti ilmoitti iskeneensä Israelin vakoilukeskukseen Irakin maaperällä loisivalla Kurdistanin alueella, valtiolliset tiedotusvälineet raportoivat maanantai-iltana. Samalla Iranin eliittijoukko ilmoitti tehneensä iskuja Syyriassa Islamilaisen Valtion kimppuun.

Iskut tapahtuivat keskellä huolia konfliktin eskaloitumisesta, joka on levinnyt Lähi-itään Israelin ja palestiinalaisen islamistisen Hamas-ryhmän välisen sodan alkaessa 7. lokakuuta, ja Iranin liittolaisten osallistuessa taisteluun Libanonista, Syyriasta, Irakista ja Jemenistä käsin.

”Vastauksena sionistisen hallinnon viimeaikaisiin julmuuksiin, jotka aiheuttivat Vallankumouskaartin ja Vastarinta-akselin komentajien kuoleman… yksi tärkeimmistä Mossadin vakoilukeskuksista tuhottiin ballistisilla ohjuksilla Irakin Kurdistanin alueella”, Vallankumouskaarti sanoi lausunnossaan.

Vallankumouskaarti ilmoitti myös, että he ”ampuivat useita ballistisia ohjuksia Syyriassa ja tuhosivat terrorioperaatioiden tekijät” Iranissa, mukaan lukien ISIS-järjestön terroristit. Islamilaista Valtiota syytetään kahdesta räjähdyksestä Iranissa tässä kuussa, joissa kuoli lähes 100 ihmistä ja haavoittui kymmeniä Vallankumouskaartin murhatun komentajan Qassem Soleimanin muistotilaisuudessa.

”Vakuutamme kansallemme, että Vallankumouskaartin hyökkäystoimet jatkuvat, kunnes kaikkien marttyyrien veren viimeiset pisarat on kostettu”, Vallankumouskaartin lausunnossa sanottiin.

Iran oli jo vannonut kostoa kolmen kaartin jäsenen kuolemasta Syyriassa viime kuussa, mukaan lukien korkea-arvoinen kaartin komentaja, joka toimi alueella sotilasneuvojana. Kolme turvallisuuslähdettä ja Iranin valtiollinen media sanoivat tuolloin, että heidät oli tapettu Israelin ilmaiskussa. Israelin sotilasedustaja kieltäytyi kommentoimasta, sanoen vain, että sillä oli tehtävä suojella Israelin turvallisuusintressejä.

Yhdysvaltain ulkoministeriö tuomitsi iskut Erbilin lähellä ”holtittomina”, mutta viranomaiset sanoivat, ettei Yhdysvaltain miehitystukikohtiin ollut kohdistettu iskuja eikä Yhdysvaltain kansalaisia ollut kuollut.

Iran, joka tukee Hamasia sen sodassa Israelia vastaan, syyttää Yhdysvaltoja siitä, että se tukee Israelin rikoksia Gazassa. Yhdysvallat on sanonut tukevansa Israelia sen kampanjassa, mutta on ”ilmaissut huolensa” palestiinalaissiviilien suuresta kuolleisuudesta.

Lähde: Reuters

2 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Peter Kreisler

Lopussa tuo Yhdysvaltain huoli siviilien kuolemista on todellista mustaa huumoria. Aseen murhaajalle antanut on huolissaan uhreista.

Muuten tuo lähi-idän tilanne on jälleen kerran aivan v***n sekava ja moniulotteinen.

Ilkka

Kenties joku voisi kertoa Hamasin edustajile että jättäisivät menemättä sinne siviilien joukkoon, niin tulisi vähemmän ei toivottuja osumia.