Muu maailma Politiikka Rikos

Israel kutsuu Etelä-Afrikkaa ”Hamasin lailliseksi aseeksi” Haagin kansanmurhajutun käsittelyn ensimmäisen päivän jälkeen

Kuvakaappaus: X / UN Web TV.

Haagissa järjestetyn Etelä-Afrikan Israelia vastaan nostaman kansanmurhajutun avajaispäivän jälkeen Israelin ulkoministeriö haukkui Etelä-Afrikan hallituksen sanomalla, että se ”toimii Hamasin laillisena aseena”.

Ulkoministeriön tiedottaja Lior Haia kutsui oikeudenkäyntiä lisäksi ”yhdeksi historian suurimmista tekopyhyyden osoituksista” pian ensimmäisen päivän päätyttyä.

Hän sanoi myös, että Etelä-Afrikka ”pyrkii sallimaan Hamasin palata tekemään sotarikoksia, rikoksia ihmisyyttä vastaan ja seksuaalirikoksia, joihin se syyllistyi toistuvasti 7. lokakuuta”, X:lle julkaisemassaan lausunnossa ja kutsui lisäksi Etelä-Afrikan lakimiehiä ”Hamasin edustajiksi tuomioistuimessa”.

Kansainvälisessä tuomioistuimessa (ICJ, tai yleisesti tunnettu myös maailmantuomioistuimena) käymänsä tapauksen ensimmäisenä päivänä Etelä-Afrikka vaati ”lopettamaan terveydenhuollon työntekijöiden, laitosten, ambulanssien ja siviilien, myös naisten ja lasten, kohteeksi joutumisen” ja ”pysyvää tulitaukoa ja diplomaattista ratkaisua pysyvää rauhaa varten”.

Vaikka Pretorialla ei ole muuta valtaa kuin symbolinen epäluottamuslause, se vaatii tuomioistuinta määräämään Israelia lopettamaan välittömästi taistelut ja noudattamaan tulitaukoa.

Etelä-Afrikan tuomioistuimelle jättämän hakemuksen tiivistelmän mukaan:

”Jutussa luetellaan kansanmurhan teoiksi Gazan palestiinalaisten, erityisesti lasten, tappaminen suuressa määrin, heidän kotiensa tuhoaminen, karkottaminen ja siirtäminen sekä Gazan kaistan ruoka-, vesi- ja lääkintäavun saarto. Se sisältää myös raskaana olevien naisten ja vauvojen eloonjäämisen kannalta keskeisten terveyspalvelujen tuhoamisen, joka katsotaan Israelin tekemäksi kansanmurhaksi.

Israel kiistää syytökset kansanmurhasta ja sanoo aloittaneensa Gazan pommitukset ja maahyökkäyksen tuhotakseen Hamasin, joka tappoi 1 139 ihmistä iskuissa 7. lokakuuta Etelä-Israelissa.

Etelä-Afrikassa on olemassa vähemmistö, joka suhtautuu Israeliin myötämielisemmin, lähinnä pienen valkoisen yhteisön keskuudessa. ”Vertailu Etelä-Afrikan apartheidiin on joidenkin mielestä täysin hyväksyttävä, mutta toisten mielestä se on torjuttava”, sanoo 28-vuotias Mark du Plessis, Kapkaupungissa asuva multimediatuottaja. Hän pyysi, että hänen oikeaa nimeään ei mainittaisi Etelä-Afrikan sodan aiheuttamassa jännittyneessä ilmapiirissä.”

Viime kuusta alkaen Israelin ulkoministeriö antoi vastauksena räikeän nuhteen, jossa se hylkäsi asiakirjan ”vastenmielisenä” ja kutsui Pretorian syytöksiä ”verikostoksi” – ja sanoi, että ”Etelä-Afrikan hallituksen syytöksiä ruokkii antisemitismi”.

Israel on painostanut diplomaattisesti täysillä ja vastustanut tapausta. Tuomioistuin ei voi toteuttaa paljonkaan toimia, mutta tuomio Israelia vastaan olisi valtava mainehaitta. Sen seurauksena myös Israelin tuotteiden kansainvälinen boikotti voisi lisääntyä.

”Kehotamme Kansainvälistä tuomioistuinta ja kansainvälistä yhteisöä hylkäämään Etelä-Afrikan perusteettomat väitteet suoralta kädeltä”, todettiin hallituksen aiemmassa virallisessa vastauksessa. Suuret yhdysvaltalaiset valtavirtaverkostot jättivät torstain maailmantuomioistuinkäsittelyn suurelta osin huomiotta, kun taas Al Jazeera näytti suurimman osan siitä suorana lähetyksenä.

Katso ensimmäisen päivän suulliset perustelut alla olevasta videosta.

Lähde: The Times Of Israel, Al Jazeera

5 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Peter Kreisler

Jotenkin kun seuraa tätä tapausta ja kipapäiden historiaa, tulee mieleen olivatko kaikki vainot aivan perusteettomia, nyt kyseessä on ”jumalan” luvalla murhaaminen ja kun vielä näiden valittujen kulttuuriin ja taikauskoon kuuluu poikalasten silpominen, alkaa ainakin minun sympatia ”valittua kansaa” kohtaan olla negatiivisen puolella.

John Quiman

Nyt kyseessä on Hamasin hyökkäyksiin kyllästyminen ja halu poistaa Hamas Gazasta. Ottaen huomioon, että Hamas on ampunut jatkuvasti raketteja Israeliin jo vuosikausia, on hyvin ymmärrettävää, että haluavat vihdoin päästä eroon terroristi-Hamasista. Hamasin hyökkäys oli vain kirsikkana kakun päällä.

Hamas on Gazan asukkaillekin terroristi, sillä se hallitsee Gazaa rautaisella otteella. Eräs nainen, yksi monista gazalaisista, jotka vastustavat Hamasin tyranniaa, sanoi, että oli ennen paremmat ajat, kun Israel miehitti aluetta. Israelilaiset antoivat heidän elää omaa elämäänsä omalla tavallaan.

Gazalaiset ovat itse valinneet Hamasin valtaan. Sen jälkeen tosin ei vaaleja enää järjestetty, mutta gazalaiset ovat vastuussa Hamasista ja pääosin tukevat Hamasia, ehkä pelkonsa vuoksi, mutta kuitenkin.

Hamas ei välitä gazalaisista, vaan sijoittaa sotilaskohteensa siten, että ne ovat siviilien seassa, sairaaloiden ja koulujen alla jne. Tämän vuoksi syntyy paljon siviiliuhrejakin, kun Hamasia vastaan käydään. Israel tosin on kehottanut siviilejä poistumaan alueelta, jota oli tarkoitus pommitella, mutta Hamas kielsi alueelta poistumisen. Israelilla on myös käytössä ohjusiskuille ”koputus”, joka tarkoittaa sitä, että kun jokin talo halutaan tuhota, lähetetään ensin tyhjä ohjus, joka aiheuttaa paljon ääntä, mutta siinä ei ole räjähteitä. Tarkoitus on kertoa talossa oleville, että kohta tulee oikea ohjus. Joniin ajan päästä siihen taloon sitten osuu ohjus, joka tekee siitä selvää. Israel siis antaa ihmisille aikaa lähteä pois ennen kuin taloon tulee ohjus räjähteellä.

Monikohan tykkäisi, jos Suomessa sotilaskohteet sijoitettaisiin mahdollisimman hyvin niin, että ne ovat siviilien keskellä ja ammusvarastot sairaaloiden alla?

Hamashan on myös Gazan kehityksen este. Valtavat rahamäärät menevät sotimiseen ja kaikenlaisiin armeijan haluamiin rakennusprojektiin. EU:n avulla rakennettiin viemärijärjestelmä, mutta Hamas otti putket omaan käyttöönsä ja teki niistä raketteja.

Itse kukin hermostuisi jossain vaiheessa, jos jatkuvasti naapurin tontilta lähetettäisiin raketteja omalle tontille ja pitäisi laittaa paljon rahaa niiden torjuntaan vuodesta toiseen. Jossain kohdin menee kuppi nurin.

Tuo tuosta sodasta. Tämä ei siis koskenut muita j-laisten tekemisiä.

Marko Kristian

No parissa kuukaudessa Israeli onnistui tappamaan lapsia paljon enemmän kuin venäjä parissa vuodessa.
Mutta länsimaissa nyt on nykyään joka asiassa yksi totuus, eikä muuta saa puhua.
Muutenkin on yhteistä, Gazasta hyökkäsivät Israelin miehittämälle alueelle, jota sitten Israel kostaa.
Ukrainasta myös hyökkäsivät 8-vuotta kiihtyvään tahtiin Venäjän miehittämille alueille, joita nyt sitten Venäjä kostaa.
Mutta virallisessa totuudessa toinen on hyvä ja toinen paha.

John Quiman

Luvut, joihin viittaat Israelin ammuskelun uhreista, taitavat tulla Gazan viranomaisilta, joka on yhtä kuin Hamas. Siellä hallitsee Hamas, eikä mikään virasto ole muuta kuin Hamasin virasto. Olisi varsin naiivia uskoa, että ne tilastot ovat tosia.

Ukraina pyrki ottamaan omia alueitaan takaisin haltuunsa sitten 2014. Onhan sillä oikeus siihen. Venäjä miehitti ja alueet elävät edelleen erittäin vahvan venäläisen propagandan varjossa. Venäjällä ei ollut oikeutta miehittää, eikä ole vieläkään oikeutta pitää alueita hallinnassaan.

John Quiman

Gazasta ei hyökätty ”Israelin miehittämälle” alueelle. Mitään Palestiinan valtiota ei ole koskaan ollut olemassa. Palestiinan alue kattaa Israelin, Gazan, Länsirannan ja suuren osan Jordaniaa. Ne keitä monet kutsuvat palestiinalaisiksi, ovat Palestiinan arabeja. Palestiinassa on aina asunut myös j-laisia ja j-laisia siellä oli jo kauan ennen ensimäsitäkään arabia, jotka tulivat lähinnä islamin levittämisen myötä.