Kulttuuri Muu maailma Politiikka

Israelin uusi hallitus haluaa laajentaa siirtokuntia

Ran Levin haastateltavana Benjamin Netanyahu, joulukuu 2022. Kuva: Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0).

Israelin tuleva hallinto on päässyt sopuun tulevasta hallitusohjelmasta Israelissa järjestettyjen vaalien jälkeen, joissa oikeistopopulistisen Likud-puolueen puheenjohtaja Benjamin Netanyahu nousi jälleen pääministerin asemaan.

Uusi hallitusohjelma pyrkii laajentamaan ja vahvistamaan juutalaisten siirtokuntia. Hallitusohjelmaan on myös kirjattu periaate liittää Länsirannan miehitetyn palestiinalaisalueen liittämiseksi Israeliin. Kansainväliset yhteisöt kuten Euroopan unioni, YK ja Arabiliitto ovat pitäneet Länsirannan miehitystä laittomana, siitä huolimatta Israel on miehittänyt aluetta 1970-luvulta lähtien laajentaen siirtokuntiaan. Viime viikkojen aikana ovat israelilaiset lisänneet ratsioitaan palestiinalaisten vastarinnan kukistamiseksi. Muutama viikko sitten raportoitiin Israelin asevoimien ampuneen kuoliaaksi kolme palestiinalaista Jeninin kaupungissa Länsirannalla. Tämän vuoden aikana on yhteensä 150 palestiinalaista ja 26 israelilaista saanut surmansa Länsirannan konflikteissa.

Netanyahu pyrki liittämään 30 prosenttia Länsirannan alueista osaksi Israelia aiempana valtakautenaan vuonna 2020, mutta tämä ei saanut tukea Yhdysvaltojen Donald Trumpin hallinnolta.

Uuden hallituksen on määrä nousta virkaan torstaina. Likud-puolueen lisäksi uudessa Israelin hallituksessa on mukana Israelin äärioikeistolaisia ja ultraortodoksipuolueita. Hallitusohjelmassa pyritään myös vahvistamaan juutalaista identiteettiä, vaikeuttamaan ei-juutalaista maahanmuuttoa sekä lisäämään juutalaista maahanmuuttoa.

Lähteet:
https://svenska.yle.fi/a/7-10024095
https://www.timesofisrael.com/coalition-deals-include-discrimination-bill-judicial-override-immigration-reform/

5 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Ilkka Forsten

Noilla on ” ultraortodokseja ” ja meillä oli Ultra Bra… Sanoittajana toimi si, si, Sinnemäki joka nai sittemmin si, si, Iltalialaisen luutunsoittajan ja niin alkoi onni kukoistamaan. Si, si, soitetaanhan sitä kirkokellojakin joten miksi ei rukouskutsua neljästi päivässä, si, si…

jep

Ylessä jo kakkivat housuun, kun Netanjahun hallitus ”syrjii” lbgtitityy-porukkaa.

Keeneri

Ei muuta kuin kaikki puskutraktorit naftaliinista puskemaan ja lanaamaan uutta tilaa vanhan tieltä. Eikös näillä beduiineilla ole vaikka kuinka paljon tyhjää tilaa siirtyä Arabian niemimaalla.

Peter Kreisler

Miten olisi pakotteet Israelia ja sen tukijoita vastaan, asiahan on aivan selvä kun EU, YK ja Arabiliitto pitävät miehitystä laittomana.

Nationalisti

Israelin politiikka on sitä, että heille ei mitään rotumuukalaisia, vaan ne pyritään ohjaamaan Eurooppaan, tämä on täysin tietoista ja tarkoituksellista mädätystä, joten siksi ”open borders for Israel”.