Eurooppa Politiikka

Kallaksen reformipuolue saavutti voiton Viron vaaleissa

Kaja Kallas. Kuva: Wikimedia Commons / (CC BY 2.0) / © Lauri Heikkinen, valtioneuvoston kanslia.

Ukraina-myönteinen liberaalipuolue sai vastaansa oikeistolaisen EKRE:n, jotka vastustivat asetoimituksia Kiovaan.

Viron pääministeri Kaja Kallas voitti sunnuntaina pidetyissä vaaleissa murskavoiton saaden 31,2 prosenttia äänistä ja luvaten tukea mahdollisimman paljon Ukrainaa ja Natoa.

Viron johtajan johtama keskustaoikeistolainen liberaali Reformipuolue torjui oikeistolaisen Viron konservatiivisen kansanpuolueen (EKRE), joka oli vastustanut asetoimitusten jatkamista Ukrainaan ja arvostellut hallituksen päätöstä ottaa vastaan suuri määrä ukrainalaispakolaisia.

EKRE sai 16,1 prosenttia äänistä, ja Kristillinen kansanpuolue (KRE) tuli kolmanneksi 15,3 prosentilla.

Molempien suurimpien oppositiopuolueiden kannatus laski vuoden 2019 vaaleista, kun taas Reformin kannatus kasvoi 2,3 prosenttiyksikköä.

Kuvakaappaus: Twitter.

Kallaksen reformipuolueen vaalivoitto oli odotettu, ja puolue säilyttää asemansa Viron suurimpana parlamenttipuolueena, jota se on pitänyt hallussaan vuodesta 2007. Voiton luonne yllätti kuitenkin sekä poliitikot että mielipidemittaajat.

”Tämä on paljon parempi kuin odotimme”, Kallas sanoi.

RAIT Faktum & Arikon viime kuussa tekemä kyselytutkimus ennusti Reformin voittoa 24 prosentin ääniosuudella, kun taas EKRE:n arvioitiin jäävän niukasti toiseksi 22 prosentin ääniosuudella.

Vaalit pidettiin aikana, jolloin Viron inflaatio oli saavuttanut huippunsa 18,8 prosentissa, ja EKRE käytti tätä tilannetta hyväkseen kritisoidakseen Reformin vankkumattoman tuen Ukrainan konfliktin pitkittämiselle.

”Ihmiset ovat todella peloissaan tulevaisuudesta, eikä pääpuolueilla, varsinkaan hallituspuolueilla, ole todellisia vastauksia”, EKRE:n johtaja Martin Helme sanoi ennen äänestystä.

Hän lupasi äänestäjille, että hänen hallituksensa jatkaa Ukrainan tukemista, mutta ei aio ottaa vastaan lisää ukrainalaispakolaisia. Hän sanoi, että viime vuonna maahan saapuneet 62 000 ukrainalaista ovat aiheuttaneet ”valtavan rasituksen budjetille, majoitusjärjestelyille, koulutus- ja terveydenhoitojärjestelmälle, mutta myös yleiselle kulttuurikuvalle”.

Kallas, joka on Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin vankka liittolainen, on edelleen uhmakkaasti tukenut Ukrainaa. Hallitus on antanut maalle sotilaallista apua, joka vastaa yli yhtä prosenttia Viron bruttokansantuotteesta, mikä on suurin panos miltään maalta suhteessa BKT:hen.

”Uskon, että näin vahvalla mandaatilla tämä ei muutu”, Kallas sanoi toimittajille sunnuntain voiton jälkeen.

”Suurin kilpailijani ajattelee, että meidän ei pitäisi auttaa ja tukea Ukrainaa, vaan huolehtia vain oman etumme ajamisesta.”

Viron johtaja vakuutti uudelleen, ettei hän aio pyrkiä muodostamaan hallitusta Helmen puolueen kanssa.

”Olemme sulkeneet pois koalition EKRE:n kanssa, ja seison sanojeni takana”, hän lisäsi. Tämä kanta tasoittaa tietä mahdolliselle liberaalille koalitiolle Viro 200:n (E200) ja sosiaalidemokraattisen puolueen (SDE) kanssa.

Viron valtiollisissa vaaleissa suurin osa äänestäjistä äänesti ensimmäistä kertaa historiassa verkossa, sillä 51 prosenttia äänestäjistä valitsi digitaalisen äänestyksen.

Digitaalinen äänestäminen on tullut Virossa yhä suositummaksi sen jälkeen, kun se otettiin käyttöön vuonna 2007, jolloin 5,5 prosenttia äänestäjistä päätti äänestää verkossa.

Lähde: Remix

37 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
kauko kiito

Naispääministeri ei yleensä tiedä hyvää oman maansa kansalaisille. On pikemminkin ns naula maansa arkkuun. Afrikassa ja Lähi-Idässä sen sijaan osataan arvostaa näitä päämiehiä niin paljon, että matkustetaan, keinolla millä hyvänsä, heitä paikanpäälle katsomaan. Sankoin joukoin tulee iloisia miehiä katsomaan heille uutta asiaa eli sitä, että nainen johtaa ja häntä täytyy totella. Vakuuttuvat siitä, että malli sopii heille ja jäävät kaikkien iloksi asuttamaan maata tuoden samalla pienen ripauksen omaa kulttuuriaan kanta-asukkaiden iloksi ja opiksikin.

Ilkka Forsten

Tutkimus olisi pitänyt teettää RAID Rektum & Oerlikon keskuksella, siinä olisi tullut huomioiduksi hyönteismyrkyn valmistaja, nykyinen seksuaalisuuntautuneisuus ja konetykkien hankintasopimus.

Peter Kreisler

Kaja Kallas arvostelee sitä, että Ekre ajaa virolaisten omia etuja kun inflaatio on 31 %, elintarvikkeiden hinta suurinpiirtein sama kuin Suomessa, palkkataso puolet Suomen palkkatasosta, sosiaaliturva minimaalinen, 5 % väestöstä Ukrainan pakolaisia, joista huomattava osa on nuoria miehiä joiden ehkä pitäisi olla puolustamassa omaa isänmaataan.
Lisäksi Kallaksen Reformipuolue kannattaa aseellista tukea Ukrainalle niin, että Viro jää vaille riittävää puolustusta ainakin vuodeksi, mahdollisesti jopa pidemmäksi ajaksi. Tämä puolustuksen vaje korjaantuu kun Nato lähettää tulevaisuudessa kalustoa Viroon, mutta mitä tuona aikana tapahtuu onkin vain arvailtavissa.

Nimetön

Kaja Kallas, Jacinda Ardern, Sanna Marin. Sotahulluja kuivan kauden oravia johon ei koskisi pitkällä tikullakaan vaikka olisivat viimeiset naiset maan päällä. Phyi.

Anomaster

Eikös se sotahullu juuri nyt ole lähinnä Putin ja Venäjä. Ilman Putinin ja Venäjän toimia, ei olisi sotaa.

Pena

Putin on kohta kaksinkertaistanut ruoan hinnan suomessa, on se oikea ilkimys. Lisäksi suomi Putinin takia velkaantuu huolestuttavasti, ainoa jäljellä oleva keino on lähettää leopardeja ja rahasalkkuja Ukrainaan.

Anomaster

Venäjämielinen ajattelu tuottaa tietysti reaktioita, kun toteaa, että Venäjä miehitti osia Ukrainasta jo 2014 ja ryhtyi avoimeen sotaan viimevuonna, koska putkosuutimet kertovat ihan toisen ”totuuden”.

Taidat olla vain yksinkertainen

Ai sulla pyörii vielä toi levy päällä. Et sitten tiedä lähivuosienkaan historiasta pätkääkään.

Anomaster

Noin varmaan kertoo putkosuutimet ja muut venäläisen tiedotuksen lähteet. Onhan tuo nähty, joten oli odotettavissa.

Sinä tietysti ”tiedät”, koska olet kuullut Putinin tiedotustoimiston ”totuudet”.

Viimeksi muokattu 11 kuukautta sitten by Anomaster
Letunviuhake

Eikös siellä kokokansan YLE:lläkin ollut jo joku Suomalainen sotilas joka sanoi että Ukraina ei ole voittamassa yhtään mitään vaikka sinne laitettaisiin koko mailman aseet ja panssarivaunut!!!!Muistelin niin että kun sodan alussahan Venäjän piti kaatua viikossa, sitten kuukaudessa, sitten puolessavuodessa ja niin edelleen. Niin milloinhan se nyt sit mahtaa tapahtua se Venäjän kaatuminen??? Jotkut sotatietäjät ovat arvioineet että toi sota tulee kestämään varovaisenkin arvion mukaan 5-10vuotta että se siitä Venäjän tappiosta!!! Ja vielä semmoinen asia että minulle on ihan sama kumpi voittaa tai ei voita tuota meneillään olevaa konfliktia!

Ilkka

Sodan piti olla myöskin voitettu viikossa, kuukaudessa, puolessa vuodessa, ja yhä se on voittamatta. Vertaa tappiolukuja ja kalustomenetyksiä, niin huomaat kuka on voitolla.

Letunviuhake

Sinänsä ne menetykset ei kiinnosta yhtään eikä kumpi voittaa tai ei voita!! Lähinnä kiinnostaa miten uusihallinto kuset,aa meiltä rahat sota tekosyyllä!!

Ilkka

Se sota on kyllä aika akuutti ja todellinen, toisin kuin väitetty akuutti ilmastohätätila jota käytetään myöskin rahastukseen.

Peter Kreisler

Yllättävän äkkiä se Ukrainan kriisin ja Kuuban kriisin käänteisyys unohtuu, valitettavasti molemmissa kriiseissä on vain ns. Pahiksia.

Anomaster

Kansainvälisessä politiikassa ei ole hyviksiä. On toki jokin vaihtoehto parempi kuin toinen. Esim. Saksan apu oli Toisessa maailmansodassa Suomelle parempi vaihtoehto kuin Neuvostoliiton apu.

Peter Kreisler

Jos, kansainvälisessä politiikassa ei ole hyviksiä, niin miksi pitää sekaantua Ukrainan sotaan, joka ei ole meidän asiamme millään tavalla.

Anomaster

Haluatko, että mikäli Suomeen yksi pahis hyökkää, ei kukaan auta millään tavalla, vaan ajattelevat, että kuolkoon nälkään ja jääköön hyökkääjän armoille?

Ukraina ansaitsee avun, koska Ukraina haluaa puolustautua pahiksen hyökkäystä vastaan. Puolustautuminen ei ole pahisoperaatio, hyökkäys on. Tässä tapauksessa on lisämausteena se, että mikäli Venäjä nettoaa tuosta jotain, se tulee jatkamaan sotaisaa politiikkaansa muuallakin, mikäli joku naapuri ei alistu sen tahdolle. Tämäkin on hyvä syy auttaa Ukrainaa ja se on samalla myös Suomen etu, että Venäjä ei saa mitään hyötyjä hyökkäyksestään.

On hyvin naiivin yksisilmäistä ja kapeakatseista ajatella, että se ei ole meidän asiamme millään tavalla.

Anomaster

Ukraina ei ole juurikaan lähempänä Moskovaa kuin Latvia, joten turha vedota siihen läheisyysargumenttiin.

Toisekseen, täysin riippumatta mistään, mitä joku toinen on tehnyt, on Venäjä rumalla tavalla puuttunut Ukrainan sisäisiin asioihin, jotka eivät kuulu Venäjälle. Ukrainalaisilla on oikeus elää kuten itse tahtovat, eikä sitä määrittele putkosmedian kumpikaan lehti, vaikka siellä kirjoittelisi joku professoriksi esittäytyvä. Sen puheet ovat mielipiteitä siinä kuin muidenkin mielipiteet. Samalla oppineisuutasolla on monia mielipiteitä. Putkosmedia vaan haluaa ottaa esiin venäjämielisille kelpaavat mielipiteet.

Peter Kreisler

Onko latviaan ollut tulossa Naton ydinasetukikohta tai laivastotukikohta ydinaseistetuille sukellusveneille?

Anomaster

Onko Ukrainaan tulossa sellaista? Lähdettä olisi hyvä kertoa, eikä putkosuutimien eli vänäläisen propagandan lähteet kelpaa.

Latviaan voi aivan yhtä hyvin laittaa sellaiset, mutta riittää vallan hyvin, että on Itämerellä.

Viimeksi muokattu 11 kuukautta sitten by Anomaster
Ilkka

Ihan käänteisiä ne ei ole. Ei USA vienyt ukrainaan ydinaseita kun taas neuvostoliitto pyrki toimittamaan niitä kuubaan.

Peter Kreisler

Molemmat ovat pyrkineet toimittamaan ydinaseita aivan toisen maan rajan pintaan (lähde Yhdysvaltain puolustusministeriö, Neuvostoliiton puolustusministeriö). Vuonna 2014 ”lupaukset” Ukrainalle sisälsivät saman, tosin Naton esittämänä.

Anomaster

Ovat pyrkineet toimittamaan ydinaseita toisen maan rajan pintaan. Mitä sitten?

Ukrainan ei olisi kannattanut luottaa Venäjään ja luopua ydinaseista. Nyt Ukraina maksaa kovaa hintaa siitä luottamuksesta. Ukraina ja Venäjä sopivat, että rajat ovat ikuisesti muuttumattomat ja että Venäjä ei koskaan käytä voimaa Ukrainaa kohtaan. Eipä lupauksista piitattu.

Venäjä on todistettavasti uhka naapureilleen, joten ihan turha sen on sättiä naapureita siitä, että ne haluavat mahdollisimman hyvän turvan Venäjän uhkaa vastaan.

Venäjällä on ydinaseita naapureidensa rajojen lähellä. Ja jotkut eivät vaan ymmärrä, että sillä on merkitystä naapureiden eduille. Heitä eivät kai naapurien edut kiinnosta, kun vain Venäjän edut kiinnostavat, yksisilmäisesti. Useimmat heistä ovat myös sitä mieltä, että ei Venäjä ole uhka kenellekään, koska Venäjä on niin sanonut, vaikka Venäjä on osoittanut pirtkin historiaa, että sen sanaan ei ole luottamista.

Venäjällä ja Suomella oli hyökkäämättömyyssopimus 30-luvulla ja Suomessa silloinkin monet uskoivat, että ei Venäjä, silloin salanimellä Neuvostoliitto, hyökkää, koska on se sopimuskin. Suomen armeijakin oli retuperällä, koska siitä ei huolehdittu. Mutta niinpä se Venäjä hyökkäsi, eikä tämä päivä vaikuta olevan mitenkään erilainen.

Viimeksi muokattu 11 kuukautta sitten by Anomaster
Ilkka

Se varustelukilpailu mikä lähti käyntiin ydinaseiden myötä, koitui lopulta neuvostoliiton tuhoksi. Yhdysvallat pystyi pakottamaan itänaapurin aina vaan kasvavaan kilpailuun, joka kulutti neuvostoliiton taloutta. Nyt, vaikka ukrainan kohdalla ei väännetä samoista lähtökohdista, ( ydinaseiden määrästä ) pystyy länsi jälleen ajamaan venäjän talouden heikoille. Uskomattoman moni olettaa, ettei konventionaaliset aseet maksa juuri mitään vaikka niihin pitää upottaa miljoonat ja miljardit samalla tavalla. Ei venäjän sotateollisuus ole mikään kolhoosi jossa työstetään palkatta kremlin haluamia sotakoneita. Niistä jokaisesta pitää maksaa selvää rahaa. Kun talous viedään kestokyvyn äärirajoille, se alkaa näkymään katukuvassa joka puolestaan toimii sotaa, tai sotateollisuutta vastustavana voimana. Kun ruplat ja kopeekat ei riitä arkipäivän asioihin, tai niitä ennen arkipäiväisiä asioita ei saa, syntyy sisäisiä kuppikuntia joista voi vielä tulla putinillekin suurempi uhka kuin ukrainasta. Palatsivallankumoukset on osa venäjän historiaa, ja on selviö että jo nyt näytelmän kulisseissa pyörii henkilöitä jotka odottavat otollista hetkeä. Kuka pelin avaa ja missä vaiheessa, se jää nähtäväksi, mutta varmaa on että pitkittyessään sota alkaa syömään putinin uskottavuutta vahvana johtajana. Se tekijä joka sysää hänet sivuraiteelle, voi olla jo nyt selän takana ? Muutama ehdokas olisi tarjolla, mutta en kirjoita heistä mitään, sillä aina kun otan nimet käsittelyyyn, joutuu tekstini ” odottamaan hyväksyntää.” tästä tulee mielen että putkonen, työmies, määritä mitä julkaistaan.

Ilkka

Mistä olemme jääneet paitsi ?

Monty

Putin on Aatun veroinen teurastaja.

Olisiko Aatunkin kanssa pitänyt tehdä muka rauha silloin kun Saksa miehitti puolta Ranskaa ?

Ilkka

Hän ottikin koko Ranskan, ei puolikasta.

Peter Kreisler

Tai oikeastaan molemmat puolikkaat, toisen miehittämällä sekä toisen miehittämällä ja asettamalla näennäishallinnon. Yhteensä siis koko Ranskan.

Anomaster

Putinia olisi ehkä luontevampaa verrata Staliniin, teurastaja sekin, eikä vähäisin.

Juha

Heh, digitaalinen äänesi katosi bittiavaruuteen..

Suomi nousuun

Ihmisen aiheuttama ilmastonmuutos ei voi olla totta.
Siitähän näet seuraisi elintason putoaminen myyttiseen ”pula-ajan” tasolle sekä pakolaisten pakkomajoitus koteihin.

ike

Odota nyt vaan että hallituksen toimet alkavat vaikuttamaan. Suomen kansa vaan herää hitaasti. Kaikki mainitsemasi on jo tapahtumahorisontissa. Ketkä voisivat laittaa hanttiin, eivät ainakaan vihevasemmistolaiset kaupunkilaiset. Onneksi meillä on vielä maaseutu ja vaikkapa Pohjanmaa, eivät ihan kaikesta heti pelästy.

Maria Matupatjasalo

Ja eikös tuokin ole niitä patjapuolueita?

Nationalisti

Virolaisia on aivopesty vuosia yhä liberaalimpaan suuntaan, kunpa ihmiset älyäisivät jättää valtamedian omaan arvottomuuteensa.

Globalistijohtajat ovat jo jonkin aikaa julkisesti valitelleet muun muassa juurikin Viron etnisesti liian valkoista väestöä, seuraavaksi tulettekin todennäköisesti näkemään alati kiihtyvää lobbausta ”monimuotoisuuden” puolesta.

Anomaster

Afrikassa on monia maita, joissa on liikaa mustia, joten loogisesti ajatellen, sinne pitäisi lähettää valkoisia eläteiksi.

Pekka j

Ei ne lähi-idän pakolaiset Eestiin mene/jää kun siellä toimeentulo tuet ja muut avustukset ole samaa luokkaa kuin Pohjoismaissa, jos tarjotaan muutamia satasia vaan niin ei sillä elä/lähetä kotimaahan rahaa. Torjuu hyvin turvapaikan hakua .

Sipe

No kyllä tämä suvakki Kaja Kallas muuttaa tilanteen pian suotuisammaksi maahantunkeutujille.