Kulttuuri Muu maailma

Kanadalainen teatteri herättää raivoa tapahtumilla, jotka on tarkoitettu yksinomaan ”mustalle yleisölle”

Ottawan National Arts Centre , Kanada. Kuva: Wikimedia / (CC BY-SA 3.0) / Wladyslaw.

Ottawan National Arts Centerissä esitettävä näytelmä on tarkoitettu yksinomaan ”vain mustalle” yleisölle.

Eräs kanadalainen teatteri mainostaa esityksiä, jotka on varattu ”yksinomaan mustille katsojille”, mikä on nostattanut syytöksiä rotuerottelusta ja syrjinnästä.

Ottawassa sijaitseva National Arts Center (Kansallinen taidekeskus) myy verkkosivuillaan lippuja ”Is God Is” -nimiseen esitykseen, jonka väitetään olevan ”synkkä, palkittu tragikomedia kahdesta kaksoissisaruksesta, jotka saavat äidiltään käskyn etsiä isänsä ja tappaa hänet.”

Esitys on käynnissä teatterissa 9.-18. helmikuuta välisenä aikana. Helmikuun 17. päivänä pidetään kuitenkin niin sanottu ”Black Out”. Se tarkoittaa, että liput on varattu yksinomaan mustille katsojille.

”Black Out on avoin kutsu mustiksi identifioituville katsojille tulla kokemaan esityksiä yhdessä yhteisönsä kanssa”, National Arts Centerin verkkosivuilla kerrotaan.

”Illat tarjoavat mustille teatterikävijöille erityisen tilan kokea esitys, jossa kuvastuu se eloisa kaleidoskooppi, joka ilmentää ”mustien kokemusta” (Black experience).

Lisäksi sivustolla todetaan, että ”näiden Black Out -tapahtumien aikana mustat teatterikävijät mahdollistavat keskustelun ja osallistumisen kauttaaltaan teatterissa ja avaavat ovet mustiksi identifioituville katsojille. He voivat kokea National Arts Centerin energian yhteisellä yhteenkuuluvuuden ja intohimon tunteella.”

Toukokuun 5. päivänä teatterissa esitettävässä toisessa tuotannossa on myös vain mustille tarkoitettu sisäänpääsy. Teatteri aikoo suunnitella lisää vain mustille suunnattuja tapahtumia kaudella 2023-24.

Suunnitellaanko valkoisille tai  juutalaisille suunnattuja esityksiä?

Quillette-toimittaja Jonathan Kay jakoi Kanadan kansallisteatterin harjoittaman segregaation sosiaalisessa mediassa ja otti kuvakaappauksen lipun oston yhteydessä näytettävästä ”tärkeästä tiedosta”, jossa korostetaan esityksen olevan ”omistettu yksinomaan mustille katsojille”.

”En malta odottaa juutalaisiltaani”, hän virnisti. Toinen Twitter-käyttäjä puolestaan kysyi: ”Aikovatko he järjestää ”vain valkoisille” tarkoitettuja esityksiä?”

National Arts Center pyrki ottamaan etäisyyttä ilmeisen selvään sisäänpääsypolitiikkaan, ja NAC:n strategia- ja viestintäjohtaja Annabelle Cloutier sanoi: ”NAC:ssa ei ole rodullisesti eroteltuja esityksiä.”

Vaikka hän myönsi, että yksi ”Is God Is” -esityksistä on omistettu ”yksinomaan mustiksi identifioituville ja heidän vierailleen”, niin hän vakuutti, ettei ketään käännytetä pois esityksestä.

”Black Out -illan lipunostajille ei tehdä tarkastuksia, eikä kenenkään identiteetistä, rodusta tai sukupuolesta kysytä mitään”, hän lisäsi.

Toronto Sunin kolumnisti, joka raportoi uutisesta, sanoi: ”On hyvä, että Cloutier voi vahvistaa tämän, mutta on huolestuttavaa, että sitä piti kysyä”.

Hän jatkoi: ”Häiritsevää on ilmeinen segregaatiohakuisuus. Sen sijaan, että NAC kannustaisi mustia teatterikävijöitä enimmäkseen valkoisessa mutta hitaasti monipuolistuvassa kansallisessa pääkaupungissa osallistumaan, se saa sen kuulostamaan siltä, että tämä tapahtuma on tarkoitettu vain mustille asiakkaille.”

Mustien joogatyöpaja

Ilmiö, jonka mukaan tapahtumat ovat ”vain mustille” tarkoitettuja, näyttää olevan tihkumassa kanadalaiseen yhteiskuntaan. Viime vuoden marraskuussa otsikoihin nousi Guelphin yliopistossa järjestetty joogatyöpaja, jossa kiellettiin kaikkien muiden rotujen kuin mustien sisäänpääsy.

”Tämä tilaisuus on tarkoitettu vain U of G:n mustiksi identifioituville opiskelijoille, henkilökunnalle ja tiedekunnalle”, luki tapahtuman kuvauksessa lihavoidulla tekstillä.

Lähde: Remix

39 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
O, mittere margaritas ante porcos

synkkä, palkittu tragikomedia kahdesta kaksoissisaruksesta, jotka saavat äidiltään käskyn etsiä isänsä ja t****a hänet.”

Ja koko esitys pelkästään mustille. Musta tuntuu, että kyseessä on mustille suunnattu ohjelmointi. Kun isä t*******n, tuhotaan ydinperhe. Kaksoset symboloivat traumaperäisessä ohjelmoinnissa luotavia sivupersoonia, etenkin identtisillä kaksosillahan on tunneyhteys toisiinsa, monilla samanlaiset mieltymykset ja jopa elämänkulku. Juuri tuon tietylle ihmisryhmälle suunnatun ohjelmoinnin vuoksi valkoisia tai muita rotuja ei haluta näytökseen. Eikä senkään vuoksi, että nämä voisivat ryhmätietoisuuden kautta pilata ohjelmoinnin. Teatterihan oopperan ohella edelsi elokuvia ja myöhemmin televisiota joukkoviihteenä ja ”valistuskeinona”. Elokuvissa teatteriin tuli piilokuvien mahdollisuus alitajunnan manipulointikeinona ja televisio puolestaan auttoi tavoittamaan suuremmat massat.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by O, mittere margaritas ante porcos
Pohjoistuuli

Tämähän on hyvä uutinen. Suomeenkin nopeasti erilläänpitoa. Voisi ajatella, että mustat pidetään erillään rasistisista valkoisista. Ja aloittaa voi päiväkodista ja peruskoulusta. Kun tähän on päästy ko. päiväkodit ja peruskoulut voidaan siirtää Ruandaan ja vähitellen ajaa rahoitus alas. Näin Suomi on taas puhtaan valkoinen.

Anomaster

Ja sitten odotamme teatteri-iltaa, joka on ainoastaan valkoisille. Onhan Kanada kuuluisa siitä, että kansalaiset ovat tasa-arvoisia.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Anomaster
Kotoutus ja virkamies eivät toimi.

Suomenkin maahanmuuttoviranomaisilla lienee kunnia seurata väriteatteria jatkuvasti ihan aitiopaikalta.

Kriitikoita ei juurikaan taideta niihin taidepläjäyksiin ovesta päästää.

”Kärsi, kärsi, sitä muikeamman EU-viran saat.”

Kake S. ingers

Eikös laulussakin sanota että: ”Me halutaan olla neeekereitä, pidetään salaa kekkereitä… Mustat kädet yhteen hakkaa, musiikki ei koskaan lakkaa..”

Kotoutus ja virkamies eivät toimi.

Oi noita aikoja kun sananvapaus oikeasti toimi.

Jartsa

Ja Pirkka-Pekkakin sai olla hauska, nyt se murjottaa ja istuu siellä apinalaumassa ”parantamassa” maailmaa. Miten PP äänestää translaki asiassa, no tietysti JAA.

juu

Ensin oli niin että ihonvärillä, sukupuolisella suuntautumisella ym ei ollut väliä, vaan ”kaikki oli yhtä hyviä” ja siis sitä tasa-arvoa jossa kaikilla siis on tasa-arvoinen mahdollisuus yhteiskunnassa.
Sitten tuli vasemmistolaiset (anti)fasistit, ja nyt ihmiset luokitellaan eri ominaisuuksien mukaan hyviksi tai huonoiksi. Kaikista huonoin on tietysti valkoihoinen hetero mies, en enää tiedä mitä kaikkia ominaisuuksia pitäisi olla päästäkseen sinne intersektionaalisen feminismin pyramidin huipulle?

virvatuli

Poliittinen korrektismi ja sateenkaarifasismi ovat päivän sanoja.

Toisaalta, sana ”monikulttuurisuus” on kohta putoamassa historian roskatynnyriin muiden epäonnistuneiden aatekokeilujen sekaan.

Jussiboy

Ei sinun tarvitse tehdä mitään, sinä olet jo siellä huipulla joissakin tapauksissa. En minä ainakaan tunne olevani huono vaikka olenkin lihaa syövä valkoinen heteromies. Jos tuntee itsensä huonoksi, niin se johtuu suureksi osaksi omasta alemmuudentunnosta.

Anomaster

Jussiboy ei nyt oikein ymmärtänyt tai on niin tietämätön, että ei ymmärrä siksi. Niin tai näin, Jussiboy on suvakkimaisella tavalla pihalla todellisuudesta.

Jussiboy

Minä ymmärrän ihan hyvin mutta sinulla on vähän hakusessa, mitä intersektionaalisuus tarkoittaa. Ja onhan niitä muitakin tilaisuuksia, jotka on tarkoitettu vain rajatulle ryhmälle. Meilläkin seurakunnassa on erikseen miesten ja naisten aamiaisia, tai on miesten lenkkiryhmiä. Ja monet tilaisuudet ovat kiellettyjä alle 18-vuotiailta. Nyt minäkin osaksi syyllistyin samaan hiusten halkomiseen kuin te, kun revitte ihokkaanne moisen asian vuoksi. Mitä haittaa siitä on, että tilaisuuksia järjestetään ja rajataan erilaisille ryhmille. Näin saada jopa sellaisia ryhmiä kiinnostumaan esim. teatterista, jotka ovat aliedustettuina nyt.

Anomaster

Koska tulee vain valkoisille? Paljon on valkoisia ryhmiä, jotka eivät juuri teattereissa käy.

Intersektionaalisuus on kaikin puolin sekopäistä kuvittelua.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Anomaster
Jussiboy

Jos olisi pelkille valkoisille tarkoitettu näytös, niin menisikö sinne sitten ne valkoiset, jotka eivät muuten käy teatterissa. Riippuu vähän kuka on järjestänyt ja mitkä ovat järjestäjän taustaoletukset. Jos sml olisi järjestäjä, niin aika tyhjää salissa olisi. Ja siksi toiseksi valkoiset käyvät muutenkin teatterissa, ei niille tarvitse erikseen omaa näytöstä järjestää. Kerro nyt miten intersektionaalisuus on sekopäistä?

Kake

Jussiboy on suvakki ja täysin ulalla, tai sitten ymmärrys ei riitä.

Ilkka Forsten

Kuinkahan ne ” aliedustetut ” ryhmät saataisiin kiinnostumaan myöskin työnteosta ja koulutuksen loppuun viemisestä ? Jos ganstaräp ja diilerihommat on ainoa asia mihin intoa riittää, niin turha niille on teatterielämyksiä tarjoilla.

Puolueeton

Ihmisissä on nykyään paha vika, joko luottaa muihin sokeasti ja menettää yksilölliset kykynsä ajatella tai ei luota näihin ollekaan ja näkee muut ihmisinä, jotka tietoisesti toteuttavat pahaa suunnitelmaa ja ovat salaliittossa keskenään.
Jos tuolaisessa tilassa toimitaan, se vain lisää kannatusta aatteelle kannatti tai vastusti asiaa. Typerä möykkääminen lisää vain näytemän kannatusta. Ehkä se on teatterin suunitelmakin?

Anomaster

Kumpaan ryhmään itse kuulut noista kahdesta ryhmästä, joihin kerroit ihmisten jakautuvan?

murre riepunen

Ylen naamiointi yritykset tulevat tiensä päähän, totuuden siemenet sinkoilevat siihen malliin, että toimittelijat joutuvat pian katselemaan toisiin hommiin, valheen ja totuuden vääristelyn aika olkoon mennyt. Koppavasti studiossa kompuroivat hyypiöt, joiden pukeutuminen muistuttaa navettaan kiirehtivän talonemännän asua.

jep

Rasistista menoa Kanadassa.

Onneksi olkoon kanada

Arvaan että teatteri on täynnä mustia voimaantuneita läskejä feministiakkoja, miehet harvemmin käy teattereissa, menevät mieluummin kaljoille.

Jussiboy

Tässä oli juuri sellainen kommentti kuin odotin, sivistymätön ja sivistymättömyyden osoitus.

Anomaster

Mitä sitten? Sivistyneisyys on kyllä enimmäkseen käsitetty esim. tiettyjen arvojen ja tapojen toteuttamisena, mutta totuus ei siihen kuulu. Jos joku esittää totuuden vaikka kuinka ”sivistymättömästi”, on se sanottu sivistyneempää kuin itseään sivistyneinä pitävien ”sivistyneet” puheet. En viitannut tuohon kommenttiin, jota arvostelit, vaan esittämääsi ”sivistyneisyyteen”, joka on lähes aina pelkkää hölynpölyä, valheellisuutta, eikä laikaan sivistynyttä. Useimmat, jotka sanovat tai uskovat olevansa sivistyneitä, eivät ole sitä.

Jone

Mene sinä Jussiboy, kun olet ylisivistynyt, niiden kanadalaisten feministien kanssa teatteriin, se on sitä ”kyltyyriä.” Pääset kerrankin itsesi vertaisten seuraan.

Mykistävää

pointti
 YLE LAAJENTAA PROVOKAATISESTI POLIITISESTI MOTIVOITUNEENA
 George Floydin Tapauksen Tänne 12.5.2021 
UUTINEN Yleisradio on viime päivinä uutisoinut poliisien epäillyistä väärinkäytöksistä.
esitettiin, että yksittäiset Suomen poliisimiehet käyttäytyisivät rasistisesti ja asenteellisesti muuallakin valtakunnassa.

Tyre Nicholsin kuolemaan johtaneen
 Mustien poliisien pahoinpitelyn jälkeen 
se MUSTA fakta yritetään pimittää kaikin keinoin valtamedioissa suomessa 
eli kun uhri on musta ja tekijät mustia poliiseja
USAN  George Floydin Tapauksen valkoisen poliisimiehen teko
yritetään yleistää suomen poliisiin Varsikin YLESSÄ
poliisin Noitavainot kemut näyttivät äärivasemmiston masinoimalta kuralta
vaikka sitä harjoitivat ylen journalistit

Mykistävää

SUOMEN VALTAMEDIAN JUTUT OVAT SUUNATTU
HENKISILLE MUSTILLE
ELI VALKOISILLE LIBERAALI VIHER VASURI
MARGINALI VÄHEMMISTÖN AKTIVISTEILLE
JOTKA KUVITELEVAT OLEVANSA MUSTIA

Mykistävää

Ulkomaat AAMULEHTI
CNN: Kolme pelastuslaitoksen työntekijää irtisanottu ja seitsemäs poliisi hyllytetty Tyre Nicholsin kuolemaan johtaneen pahoinpitelyn jälkeen
Hyllytettynä on myös kaksi Shelbyn piirikunnan sheriffin työntekijää, 
kertoo New York Times.
tässä jutussa ei sanota sanaakaan uhrin ihon väristä
tai näiden poliisien ihon väristä
vähän eri meininki valtamedian jutuissa KUN
 YLE 
Tummaihoisen George Floydin surmasta tuomittu
 **valkoinen** ex-poliisi Derek Chauvin, 45, tuomittiin 22 vuodeksi ja kuudeksi kuukaudeksi vankeuteen Minneapolisissa Yhdysvalloissa.

Anomaster

Tuo Derek Chauvinin tuomio taisi olla poliittinen, eikä rikokseen pohjautuva. Floyd kuoli fentanyyliin, ainakin näin on kerrottu.

Jos politiikka muuttuu, saattaa tuo päästä vapauteen ja saada muutaman millin korvauksia.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Anomaster
Murjaani

Valkoisten tarttee vaan lankata naama mustalla kenkälankilla tai laittaa pää hiilipussiin ja ravistaa päätä koksien seassa, niin siten saa ”laku-pekkana” tiketin tähänkin mestariteosesitykseen.

ike

Tuo on kai vitsi. Ehdotan seuraavaa. Luodaan yhteiskunta jossa verojen keruu eriytetään. Maahanmuuttajat, mustat, valkoiset. Kaikkien verot eriytetään ja jokainen ryhmä saa palvelut joihin heidän verokertymänsä riittää. Eiköhän se olisi oikeudenmukaista. Tulisi vähän tuollaista yhteiskunnallista ulottuvuutta.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Galina Manttari
Anomaster

Se olisi oikeudenmukaista. Vielä oikeudenmukaisempaa olisi oikeus maksaa veroja tai olla maksamatta. Saisi itse valita mihin asioihin suostuu antamaan rahojaan, eikä niitä muuhun saisi käyttää. Sen saavuttamiseen tarvitsee ihmiskunnan vielä kehittyä rutkasti.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Anomaster
ike

No vähän kuitenkin vetäisin siihen suuntaan että omista pitää huolehtia, varallisuudesta huolimatta. Omat ei kuitenkaan ole koko maapallo.

pertsa

Tatu Vanhasen ja tohtori Lynnin tutkimus tukee sitä tosiasiaa, että mustien ÄO on sitä tasoa, että on hyvä pitää heille oma ”työpaja” miten faija etsitään ja tapetaan!

Ilkka Forsten

Olisin ihmeissäni jos tämä konsepti ei löydä paikkaansa Ruotsista. Vain arabeille ja afrikkalaisille suunnattu esitys siitä miten haetaan uhri ja kuinka loppu hoidetaan. Jo esityksen teema kertoo paljon sitä miksi se on suunnattu vain mustille, eihän ne muuta osaa eikä opi, se tulee jo äidinmaidon mukana, tai osittain maitokorvikkeen muodossa jos ollaan vielä Sahelissa.

Jussiboy

En paljon panisi arvoa tuollaisille tutkimuksille, en ainakaan lynnin osuudelle siinä. Lynn väitti eräässä tutkimuksessaan, että peniksen pituus on suoraan verrannollinen älykkyyteen eli mitä pidempi sitä älykkäämpi olet.

Ilkka Forsten

Olen kyllä joutunut käyttämään paljon älyäni siihen etten tallaisi kaiken aikaa jortikkani päälle.

ike

Minä puolestani haluaisin suorittaa tarpeeni istualtaan WC-pöntöllä, mutta kun vesi on niin pahuksen kylmää.

Ilkka Forsten

Suosittelen ulkohuussia tai kuivakäymälää.

Anomaster

Kunhan niissä on riittävä tuotteiden pudotuskorkeus, ettei vehkeet makaa entisten tuotteiden päällä.